Autor |
Wiadomość |
kyob
|
Leszek, Jan napisał(a): Już teraz wiadomo, z jakiego rodzaju "inteligentami" mam tu do czynienia. Zdanie, które podał jedne z nich na początku tematu jest wewnętrznie sprzeczne, a więc nielogiczne, bo nie można w jednym członie zdania przypisywać komuś jakieś przymioty, a w następnym członie tych przymiotów mu odmawiać.
dokładnie jest sprzeczne, ale czy takie też jest dla Boga?
_________________ Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."
|
N sie 26, 2007 16:16 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Przecież Bóg nie jest sprzecznością.
|
N sie 26, 2007 16:30 |
|
 |
kyob
|
Leszek, Jan napisał(a): Przecież Bóg nie jest sprzecznością.
Jaka jest Twoja definicja Boga?
_________________ Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."
|
N sie 26, 2007 16:55 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Zajrzyj do Katechizmu Kościoła Katolickiego.
|
N sie 26, 2007 17:03 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
kyob napisał(a): . Bóg i reputacja? pytałem tylko czy może podnieść kamień 
chodziło mi ogólnie o to,że Bóg ma Plan i musi zachowywać się racjonalnie a nie tworzyć jakieś kamienie.Tacy np. Bogowie greccy chyba nie są dziś zbyt popularni jako obiekt wiary właśnie dlatego,że zachowują sie jak ludzie,tj jak idioci.

|
N sie 26, 2007 17:31 |
|
|
|
 |
stern
|
 Re: Pytanie faryzejskie
kyob napisał(a): Czy Bóg potrafi stworzyć taki kamień, którego nie będzie potrafił podnieść?
omówienie tego pytania miało już miejsce kilkakrotnie w nie tak dawnych wątkach.
Jest już dyskusja o "sprzecznościach" w cechach boskich, w której czekam na odpowiedź od dwu dni. Może być tam zawitał?
|
N sie 26, 2007 17:49 |
|
 |
Kamyk
|
kyob napisał(a): Czy Bóg potrafi stworzyć taki kamień, którego nie będzie potrafił podnieść?
To pytanie jest wewnętrznie sprzeczne. Koniec dyskusji. Zresztą, było o tym mnóstwo tematów, a i sam ten pozorny paradoks omnipotencji już dość dawno został obalony i wyjaśniony
|
N sie 26, 2007 18:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk locuta, causa finita 
|
N sie 26, 2007 19:27 |
|
 |
buscador
|
kyob napisał(a): Czy Bóg potrafi stworzyć taki kamień, którego nie będzie potrafił podnieść? To tak jak gdyby zapytać się czy Bóg może stworzyć coś więcej ponad siebie samego – to oczywista sprzeczność – Bóg jest nieskończonością we wszystkich możliwych aspektach. A ja się Ciebie pytam, czy może istnieć więcej niż jedna nieskończoność? Czy do wypełnionej po brzegi butelki można jeszcze cokolwiek dolać? Cytuj: dusza to pojęcie abstrakcyjne, a kamień jest jak najbardziej realny
Być może dla ciebie – dla Boga dusza jest bardziej realna niż kamień 
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
N sie 26, 2007 19:36 |
|
 |
buscador
|
A tak w ogóle to Bóg niczego nie stwarza – a niby po co miałby to robić? 
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
N sie 26, 2007 19:43 |
|
 |
No
|
Cytuj: Czy do wypełnionej po brzegi butelki można jeszcze cokolwiek dolać?
Jeśli może się wszystko to nie powinno to stanowić problemu.
|
N sie 26, 2007 20:38 |
|
 |
kyob
|
buscador napisał(a): To tak jak gdyby zapytać się czy Bóg może stworzyć coś więcej ponad siebie samego – to oczywista sprzeczność – Bóg jest nieskończonością we wszystkich możliwych aspektach. A ja się Ciebie pytam, czy może istnieć więcej niż jedna nieskończoność? Czy do wypełnionej po brzegi butelki można jeszcze cokolwiek dolać? zapytaj swojego Boga i daj znać co odpowiedział? buscador napisał(a): Cytuj: dusza to pojęcie abstrakcyjne, a kamień jest jak najbardziej realny Być może dla ciebie – dla Boga dusza jest bardziej realna niż kamień 
skąd wiesz pytałeś się go?
|
N sie 26, 2007 21:16 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Cytuj: zapytaj swojego Boga i daj znać co odpowiedział?
Właśnie Go pytałem o Ciebie w modlitwie, i niestety nic mi nie odpowiedział...czy to znaczy , ze masz przechlapane?
|
N sie 26, 2007 22:07 |
|
 |
kyob
|
kosiarz napisał(a): Właśnie Go pytałem o Ciebie w modlitwie, i niestety nic mi nie odpowiedział...czy to znaczy , ze masz przechlapane?
myślę, że się za słabo starasz...
|
N sie 26, 2007 22:17 |
|
 |
myślący
|
 jeszcze raz to samo :/
To jest cytat mojej wypowiedzi z tej strony co na to pytanie bardzo dobrze odpowiada: viewtopic.php?t=11107&postdays=0&postorder=asc&start=915
" To jest mój poprawiony list z tej strony co odpowiada na niektóre twoje wątpliwości: http://dyskusje.katolik.pl/viewtopic.ph ... c&start=15 . Bo STWORZYCIEL Wszechświata nie musi być jakimś ABSOLUTEM (i logicznie też nie może Być), wystarczy że Ma na Tyle Siły Aby Stworzyć Wszechświat, nie więcej.
I oprócz tego to ja uważam że my jesteśmy Zabawkami BOGA (i że Dlatego ON nasz Stworzył, bo chyba Był Samotny i Chciał Się Pobawić), i że ON Może Robić Rzeczy (i że ON Robi Te Rzeczy) z nami, jak wydawanie nasz na pokuszenie (jak Adama i Ewę) i cierpienie dla SWOJEJ Własnej Zabawy. Bo patrzcie = “ 36 Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? 37 On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. 38 To jest największe i pierwsze przykazanie. 39 Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. 40 Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy. ” (Mt 22) = Przykazanie o Miłości Do BOGA jest Najważniejsze, a przykazanie o Miłości do człowieka mniej ważne, i Sam BÓG chyba Się Trzyma Tych Przykazań, bo Przede Wszystkim ON KOCHA SAMEGO SIEBIE, a dopiero drugorzędnie Kocha nasz, i że Dlatego ON Myśli Przede Wszystkim O SWOJEJ Własnej Zabawie (Szczęściu) a dopiero drugorzędnie o naszym szczęściu i cierpieniu. Ze my chyba musimy cierpieć i być kuszeni Dla JEGO Wysokiej Zabawy (my jesteśmy wtedy jakby Teatrem dla NIEGO), bo przecież jaki kłopot byłby Dla BOGA dać nam wszystkim najwyższe szczęście? Ale że cierpienie jest powodem przemian w naszym życiu (żeby go uniknąć), to w stanie wiecznego najwyższego szczęścia my nie musieliśmy by nawet się ruszać, a taki nasz bezruch byłby chyba Bardzo Nudny Dla BOGA, i Dlatego ON Na To Nie Pozwolił. Bo chyba nawet nasi pierwsi rodzice w Raju cierpieli chociaż trochę, bo czemu inaczej chcieliby polepszyć swój poziom szczęścia przez Zerwanie Zakazanego Owocu? A czy BÓG Sam Cierpi? Może Trochę, bo tak wynika z Pisma Świętego chyba (o chyba płaczącym BOGU z powodu naszych grzechów na przykład), i przecież ON Jest Też Ograniczony przez Pewne Prawa, Bo Jakby ON Zniszczył Samego SIEBIE Na Wieczny Czas, Czy ON Mógłby Po Takim Uczynku Ożyć Znowu? Wszelkie reguły naszego myślenia mówią że nie, a nawet Jakby Mógł to, To Też by Ograniczało JEGO Wszechmoc bo To Oznaczałoby że ON Nie Może Zniszczyć Samego SIEBIE. Że BÓG Może Wtedy Wszystko Co Jest Możliwe, ale nie Wszystko Jest Możliwe. A jak Sam BÓG Cierpi (najlepszy przykład to JEZUS) to czemu my mielibyśmy mieć się lepiej (= Oczywiście że Nie)? “ 16 Izraelici winni pilnie przestrzegać szabatu jako obowiązku i przymierza wiecznego poprzez pokolenia. 17 To będzie znak wiekuisty między Mną a Izraelitami, bo w sześciu dniach Pan stworzył niebo i ziemię, a w siódmym dniu odpoczął i wytchnął. 18 Gdy skończył rozmawiać z Mojżeszem na górze Synaj, dał mu dwie tablice Świadectwa, tablice kamienne, napisane palcem Bożym. “ (Księga Wyjścia 31) = Widocznie Nawet BÓG Może Się Zmęczyć, co też Ogranicza JEGO Wszechmoc, i prawda że księża mówią Że ON Nie Może Się Zmęczyć, ale komu mamy bardziej wierzyć, ich teologi nowoczesnej, albo Pismu Świętym (bo przecież w odróżnieniu od proroków nasi księża nie umieją robić cudów) ?! "
_________________ Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!
|
N sie 26, 2007 23:11 |
|
|
|