Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 12:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Męczennicy za ateizm... 
Autor Wiadomość

Giulio Cesare Vanini (1585-1619), przedstawiciel włoskiego ateizmu, spalony na stosie. Uprawiał arystotelizm w duchu materializmu. Religię uważał za wymysł władzy szukającej dla siebie usprawiedliwienia. Jego poglądy przyrodnicze wyprzedzają koncepcję Ch.R. Darwina. Napisał Amphitheatrum aeternae providentiae divinomagicum (1615) oraz De admirandis Naturae Reginae Deaeque mortalium arcanus (1616).

Pt sie 31, 2007 9:25
napisz źródło bo ciemniaki twierdzące, "że przecież nikogo nie zabito za ateizm" nie raczą poczynić własnej kwerendy...

a i był taki Giordano kiedyś...

Pt sie 31, 2007 11:56

Łyszczyński w Polsce, to już było. najbardziej znanym pewnie byłby jednak Sokrates oskarżony i skazany m.in. za ateizm. nie ma jednak żadnych takich martyrologiów chyba, bo samo pojęcie męczennika pasuje raczej do al-kaidy oraz religii jako takiej a nie racjonalizmu. to po prostu nonsens, szczególnie, że nie czeka na ateistę nagroda w niebie.

Pt sie 31, 2007 14:48

napisz źródło bo ciemniaki twierdzące, "że przecież nikogo nie zabito za ateizm" nie raczą poczynić własnej kwerendy...

Miło by było gdybyś zechciał nie obrażać...

Co do tematu. Sądzę, że znalazłoby się trochę ateistów którzy zginęli za swoje poglądy. A tak poza tym, to Ci ludzie (szczególnie wrażliwi i nerwowi) muszą i tak bardzo cierpieć ze strony najbliższych, otoczenia (wierzących) przez to, że nie wierzą...

Pt sie 31, 2007 14:49
Zobacz profil WWW
Dla mnie męczennikami ateizmu, choć niekoniecznie musieli być to ateiści, to wszyscy Ci, którzy zginęli z ręki inkwizycji, papiestwa i kleru.
A także więzieni i prześladowani za to, że nie bali się myśleć.
Na pewno Galileusz, Giordano Bruno, Marcin Luter. Chociaż to osoby wierzące, to jednak nie bali się myśleć. Gdy czytanie biblii było zakazane, nie bali się jej czytać. Nie bali się wyciągać własnych wniosków. Po prostu myśleli samodzielnie.
W ostatnich czasach jako takich męczenników już nie ma, bo kościół nie może wykonywać już samodzielnie wyroków. Ale są osoby, które przysłużyły się do obalenia zabobonu. Są to niewątpliwie Karol Darwin, Richard Dawkins, Albert Einstein, James Randi i wielu innych.
Ale zaznaczam, że do swoich przekonań doszedłem bez pomocy tych panów.
Ale męczennik to nie jest dobre słowo.

Pt sie 31, 2007 15:03

jako niewierzący w jednego Boga to eksterminowani poganie na terenie całej europy i obszaru wokół morza śródziemnego. zależy jak z zdefiniować poganina.

Pt sie 31, 2007 15:13
Eeh, wiedziałam, że tylko takie przykłady będziecie w stanie podać...

Cytuj:
Nikt mi nie powie, że nie ma jakiegoś typu "prześladowania" ateistów w Polsce.
Niedawno był ślub na którym świadkowa była ateistką.
Poszła do spowiedzi żeby dostać tą kartkę i wszystko zrobiła jak należy na samej uroczystości. Dlatego oczywiście, bo młoda para bardzo chciała, by była ona świadkiem.

Moża koleżanka ateistka była ostatnio świadkiem na ślubie i nikt nie wymagał od niej spowiedzi i Komunii- więc jakaś kiepsko poinformowana była ta świadkowa...Co trochę przeczy o tezie o wyższości intelektualnej ateistów nad deistami...:-)
Cytuj:
Potem na weselu gdzie nie poszedłem to słyszałem takie teksty.
"Nie wierzy w boga?! Dlaczego przyjęła komunię świętą!"
"Gdybym byłą jej matką, nakazałabym jej się nawrócić!"
"To niedopuszczalne! Ktoś powinien coś z tym zrobić"
"Okłamała boga! Jak to tak można żyć!"

Czy ateiście są tak słabi psychicznie, że przejmują się takim gadaniem??
Czy tez moze wasza zażartość kończy się tam, gdzie trzeba coś za nią zapłacić...??

Swoją drogą świadkowa zachowała się bardzo nieładnie, bo czym innym jest oszukańcze uczestniczenie w obrzędach religijnych...Ateiści bardzo wrażliwi na wszelkie uwagi na swój temat, mają jednocześnie gdzieś uczucia wierzących, których ceremonię osmieszają...Jak to ktoś mądrze powiedział, kto Boga nie kocha, ten nie moze kochać i bliźniego...

Dalej czekam na udokumentowane przykłady oddania życia za ateizm...

Pt sie 31, 2007 16:44

Pt sie 31, 2007 16:46

Eeh, wiedziałam, że tylko takie przykłady będziecie w stanie podać...

Przecież inni podali Ci całkiem dobre przykłady. A niby jakich oczekiwałaś?

Teresse napisał(a):
Moża koleżanka ateistka była ostatnio świadkiem na ślubie i nikt nie wymagał od niej spowiedzi i Komunii- więc jakaś kiepsko poinformowana była ta świadkowa...Co trochę przeczy o tezie o wyższości intelektualnej ateistów nad deistami...:-)

Hm... możliwe, że i tak nawet zrobiła, jeżeli oczywiście jest to możliwe, bo ja o tym nie wiedziałem. A naszło mi to z rozmowy rodziców, gdzie Mama powiedziała coś takiego:
"Jak mogła zostać świadkiem? No chyba że poszła do spowiedzi, przecież jej to wszystko jedno". I kto mówił, że ateiści są bardziej inteligentni? TO tylko pogląd, a jak widzisz nawet moja głęboko wierząca Mama nie wiedziała, że można być świadkiem nie będąc Katolikiem.

Teresse napisał(a):
Czy ateiście są tak słabi psychicznie, że przejmują się takim gadaniem??
Czy tez moze wasza zażartość kończy się tam, gdzie trzeba coś za nią zapłacić...??

Wiesz. Gdyby drodzy Ci ludzie zaczęli takie rzeczy wygadywać, byłoby Ci przykro.

Teresse napisał(a):
Swoją drogą świadkowa zachowała się bardzo nieładnie, bo czym innym jest oszukańcze uczestniczenie w obrzędach religijnych...Ateiści bardzo wrażliwi na wszelkie uwagi na swój temat, mają jednocześnie gdzieś uczucia wierzących, których ceremonię osmieszają...Jak to ktoś mądrze powiedział, kto Boga nie kocha, ten nie moze kochać i bliźniego...

Jeszcze raz powiem. Możliwe że skorzystała z tego "przywileju" bycia świadkiem niewierzącym. Ja wywnioskowałem tamto z rozmów rodziców, to po pierwsze. Po drugie, gdyby nie było takiej możliwości, to jak mogłaby być inaczej świadkiem, skoro była to najlepsza koleżanka Panny Młodej?

Teresse napisał(a):
Dalej czekam na udokumentowane przykłady oddania życia za ateizm...

Sensowniejsze zostały już podane. Napisz więc czego oczekujesz.

Pt sie 31, 2007 17:19
Zobacz profil WWW

zginęli z ręki inkwizycji, papiestwa i kleru.
A także więzieni i prześladowani za to, że nie bali się myśleć.
(...) Albert Einstein, James Randi i wielu innych.

Einstein byl wierzacy, szczegolnie pod kmoniec swej ziemskiej wedrowki - XX wiek, chyba, a nie czasy Inkwizycji? :D Rowniez nie przypominam sobie, aby siedzial w wiezieniu za poglady, a ten Randi, to ktoz to? 8) Ten, co chce milliona dac za "paranormalne dowody"? :lol:

Pozdrawiam Was! :)

Pt sie 31, 2007 18:40

teresa sądzi że być męczennikiem to coś dobrego. moim zdaniem przeciwnie. jeśli chodzi o źródła to się wysil i poszukaj jak tak cię to interesuje.
a co Einsteina to najlepsze będą jego własne słowa a nie pani Orłoś:
Einstein napisał(a):
Nie wierzę w osobowego Boga i nigdy temu nie przeczyłem, przeciwnie, mówiłem o tym wyraźnie... Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych, których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości.

Pt sie 31, 2007 18:53
No tak, ja nie ma argumentów to nerwy :-)

Cytuj:
jeśli chodzi o źródła to się wysil i poszukaj jak tak cię to interesuje.

A czemu forumowi ateiści wałkują tutaj pytania na które można znaleźć odpowiedź w Katechizmie i dokumentach Kościoła??

Tak więc posumujmy co mamy:
życie za ateizm oddali:

poganie, którzy mieli swoje religie plemienne
K. Łuszczyński
Galileusz, Giordano Bruno, Marcin Luter
Karol Darwin, Richard Dawkins, Albert Einstein, James Randi
Sokrates
Giulio Cesare Vanini
jacyś bliżej nieokreśleni "heretycy"

:D to ci faktycznie panteon... :-)

Męczeństwo ma wartość, bo ukazuje ludziom prawdę- tymczasem wielu ateistów nawraca się na łożu śmierci- siejąc postrach pośród niewierzących, których szeregi powiększali wcześniej swoim działaniem i walką z Kościołem...Gdzie tu miłość bliźniego??

Pt sie 31, 2007 19:09

Walczący z kościołem to chyba Antyklerykałowie a nie ateiści. Mylisz pojęcia.

Pt sie 31, 2007 19:18
Zobacz profil WWW

męczeństwo = religijny fanatyzm. gdy dotyczy jednej osoby tj. męczennika to jest on sam sobie winien. widać był nie godzien życia którego sam się pozbawił. gdy jednak wraz z nim giną tysiące niewinnych ofiar, to jest to hańbiąca zbrodnia.

dlatego słusznie ze wzgardą patrzysz na ten wymyślony przez siebie "panteon". męczenników za ateizm nigdy nie było ani nie będzie! nikt dobrowolnie nie pójdzie na śmierć za to że Boga nie ma.

źródła historyczne sprawę rozstrzygają. katechizm kościoła zaś swoimi infantylnymi odpowiedziami nie rozwiewa ani wątpliwości ani nie podaje mocnych argumentów. poza tym liczy się to w co ludzie wierzą, a nie martwa doktryna teologów i prawników.

Pt sie 31, 2007 19:30

Walczący z kościołem to chyba Antyklerykałowie a nie ateiści. Mylisz pojęcia.

antyklerykałowie zasadniczo walczą z mieszaniem się kleru do polityki i spraw państwowych, a nie z klerem jako takim. ludzie którzy walczą z kościołem powinni mieć jakąś inną nazwę.

Pt sie 31, 2007 19:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona