Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 3:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Re: Błędy ateizmu 
Autor Wiadomość

Tak wierzący nie zgadzają się ,że Bóg istnieje .To dopiero jest obłuda :-)

Wiem, że niestety Twoje zdanie nie jest żartem i że naprawdę nie rozumiesz tego co napisałem.
Sprostuję więc.
No cóż.

Wist na ten przykład nie zgadza się z Twoją argumentacją i Twoimi dowodami.

Cz wrz 13, 2007 12:12
Zobacz profil WWW

A argumentuje coś czy jedynie stwierdza, że "bardzo często" ktoś popełnia jakiś błąd?

Autor na początku artykułu przedstawia pewną tezę, którą argumentuje następnie tymi przykładami błędów nieświadomie samemu popełniając podobne błędy. Mówię tylko o pewnej ironii.
Nieumiejętność argumentacji nie musi nie stanowić o nieprawdziwości tezy, jak mariolcia zdaje się sugerować.

Cz wrz 13, 2007 12:20

Po prostu nie chcesz widzieć kontrargumentów, których jest multum.
Nawet wierzący nie zgadzają się z Sewerynem, więc może to Cię przekona, że plecie on jednak trzy po trzy.

dobry_dziekan napisał(a):
Wist na ten przykład nie zgadza się z Twoją argumentacją i Twoimi dowodami.

Wierzący nie zgadzają sie w wielu kwestiach nawet biskupi, naukowcy też się nie zgadzają w wielu kwestiach, Ateiści również jednak to nie świadczy o tym ,że pletą trzy po trzy ,tak jak ty to zasugerowałeś .

Jeżeli Ateista się z tobą nie zgadza ,to czy znaczy to ,że ty pleciesz trzy po trzy?

Jednak wierzący zgadzają sie w sprawie kluczowej .Mianowicie zgadzają się ,że Bóg w którego wierzą istnieje ,bo inaczej byliby niewierzącymi ,że Bóg istnieje,lub może istnieć.

Cz wrz 13, 2007 13:13

Autor na początku artykułu przedstawia pewną tezę, którą argumentuje następnie tymi przykładami błędów nieświadomie samemu popełniając podobne błędy.

Artykuł raczej jest przedstawieniem pewnych błędów, które dla Jana Lewandowskiego są typowe dla ateistów czy racjonalistów. Nie jest to w żaden sposób polemika z ateizm czy racjonalizem jako takim. w związku z tym nie ma tam żadnych argumentów, jedynie pewne przykłady.

Yard napisał(a):
Mówię tylko o pewnej ironii.

Załapałem. Podobało mi się, tak swoja drogą.

Yard napisał(a):
Nieumiejętność argumentacji nie musi nie stanowić o nieprawdziwości tezy, jak mariolcia zdaje się sugerować.

Jednak zwróć uwagę, że jeśli przedstawiasz coś jako dowód a potem okazuje się, że nie jesteś w stanie go uargumentować w sposób rzetelny to nie ma to innej wartości niż pewne wyznanie wiary, czy przekazanie niczym nie popartej opinii. Działa to jednak w obie strony.

Cz wrz 13, 2007 13:19

Artykuł który przytoczyłam może być zawsze przez ateistów postrzegany za tendencyjny-takie ich prawo co wcale nie oznacza że autor artykułu się myli.

Artykuł nie jest tendencyjny i słusznie obala tezy które obala.
Tylko że tezy te nie są reprezentatywne dla wszystkich ateistów - raczej dla tych bardziej naiwnych. Tłumaczę to już kolejny raz, może więc byś się wysiliła i jednak zrozumiała?

Analogia:
To tak jakbym się śmiał z dewotki słuchającej Radia Maryja i przelewającej Rydzykowi pół emerytury. Miałbym rację. Tylko że tego typu dewotka nie jest reprezentatywna dla ogółu wierzących.

Prościej wytłumaczyć się nie da.

mariolcia napisał(a):
Z braku jakiegokolwiek dowodu przeciw, podtrzymuję stwierdzenie:
ATEIZM jest doktryną pełną BŁĘDÓW i opartą jedynie na wątpliwych naukowych pseudo-dowodach.

Ateizm nie jest w ogóle doktryną. Niektóre doktryny mogą zawierać w sobie ateizm, ale błędy w nich nie dotyczą samego ateizmu.

Cz wrz 13, 2007 13:37

Nie jest to w żaden sposób polemika z ateizm czy racjonalizem jako takim. w związku z tym nie ma tam żadnych argumentów, jedynie pewne przykłady.

Ale jako polemika został on przedstawiony na tym forum.

snafu napisał(a):
Jednak zwróć uwagę, że jeśli przedstawiasz coś jako dowód a potem okazuje się, że nie jesteś w stanie go uargumentować w sposób rzetelny to nie ma to innej wartości niż pewne wyznanie wiary, czy przekazanie niczym nie popartej opinii. Działa to jednak w obie strony.

Zgadzam się całkowicie :)

Cz wrz 13, 2007 13:38

Ale jako polemika został on przedstawiony na tym forum.

A to już problem tego co przedstawił to jako polemikę.

Cz wrz 13, 2007 14:09

Wierzący nie zgadzają sie w wielu kwestiach nawet biskupi, naukowcy też się nie zgadzają w wielu kwestiach, Ateiści również jednak to nie świadczy o tym ,że pletą trzy po trzy ,tak jak ty to zasugerowałeś .

Jeżeli Ateista się z tobą nie zgadza ,to czy znaczy to ,że ty pleciesz trzy po trzy?

Jednak wierzący zgadzają sie w sprawie kluczowej .Mianowicie zgadzają się ,że Bóg w którego wierzą istnieje ,bo inaczej byliby niewierzącymi ,że Bóg istnieje,lub może istnieć.

A mi wcale a wcale nie chodziło o pokazanie tego o czym mówisz.
Miałem nadzieję, że skoro nasze wywody Cię nie przekonują, to zrobi to widok jedynie popierającej Cię zagorzałej prowokatorki, bo nikt inny nie przyznał Ci racji.

Cz wrz 13, 2007 17:35
Zobacz profil WWW

A mi wcale a wcale nie chodziło o pokazanie tego o czym mówisz.
Miałem nadzieję, że skoro nasze wywody Cię nie przekonują, to zrobi to widok jedynie popierającej Cię zagorzałej prowokatorki, bo nikt inny nie przyznał Ci racji.

Nie robię tego dla czyjegokolwiek poparcia ale wnioskuję , że tobie na poparciu zależy.

Jeżeli wist nie zgadza się w jakiejś kwesti to nie znaczy że nie zgadza sie w pozostałych .

A jeśli chodzi o przyznanie racji ,to ciągle to robisz nie potrafiąc logicznie zanegować moich tez.

Cz wrz 13, 2007 18:22

Potrafię, bo nadal nie udowodniłeś mi, że możesz nazywać świat tworzywem, czyli przez kogoś stworzonym. To że jesteśmy inteligentni nie jest tego dowodem.

Cz wrz 13, 2007 19:32
Zobacz profil WWW

Potrafię, bo nadal nie udowodniłeś mi, że możesz nazywać świat tworzywem, czyli przez kogoś stworzonym. To że jesteśmy inteligentni nie jest tego dowodem.

A kto mówi , że nasza inteligencjia dowodzi , że świat jest tworzywem?
:-)

Cz wrz 13, 2007 20:00

A kto mówi , że nasza inteligencjia dowodzi , że świat jest tworzywem?
:-)

Hm... Czekaj.. jak Ty to mówiłeś... jeszcze w poprzednich "dowodach".
Coś o tym, że niemożliwe by inteligencja sama się wykształciła i musiała więc zostać stworzona przez wyższą inteligencję. O ile pamiętam, to mniej więcej coś takiego pisałeś jeszcze we wcześniejszych wywodach przed produktami przemysłowymi :)

No i oczywiście dalej proszę. Udowodnij, że musimy uznać świat za tworzywo.

Cz wrz 13, 2007 20:20
Zobacz profil WWW

Hm... Czekaj.. jak Ty to mówiłeś... jeszcze w poprzednich "dowodach".Coś o tym, że niemożliwe by inteligencja sama się wykształciła i musiała więc zostać stworzona przez wyższą inteligencję. O ile pamiętam, to mniej więcej coś takiego pisałeś jeszcze we wcześniejszych wywodach przed produktami przemysłowymi :)

No i oczywiście dalej proszę. Udowodnij, że musimy uznać świat za tworzywo.

Nie zastanawiaj się tylko cytuj dużo tego nie ma, więc czekam i będziemy dyskutować dalej ,bo na razie mówisz coś o wykształceniu .

Powtórzę:
Kto mówi , że nasza inteligencjia dowodzi , że świat jest tworzywem?

Cz wrz 13, 2007 20:42

Ten topic to zwykła manipulacja.Autor zatytułował go "błędy ateizmu" powołujac się na artykuł "Błędy logiczne ateistów". Nie wchodząc w spory merytoryczne są to zupełnie dwie różne sprawy. Mnie zastanawia czy autor tematu nie zauważył swojego błędu,czy to była świadoma manipulacja?????

Pt wrz 14, 2007 7:58

Pt wrz 14, 2007 10:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona