Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 1:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Trzeci Testament 
Autor Wiadomość

Poza tym w przypadku NT i Jezusa mamy do czynienia z tłumem świadków, ludzi, którzy poświadczają istnienie Jezusa, a będący nikoniecznie mu przychylni.

Po pierwsze nie ma zadnego tlumu swiadkow, bo o Jezusie nie ma wiarygodnych wiadomosci w zrodlach pozewangelicznych. A po drugie co z tego ze istnial, to bylby dowod na to ze zyl a nie na to, ze to co mowil byla prawda.

Sacerdos napisał(a):
Trzeciego Testamentu z braku dowodu można mówić jakimś problemie, bądź chęci zaistnienia, jakiegoś jego autora.

Z braku dowodo na co? Trzeci Testament jest oparty na takich samych mocnyh dowodach jak i ten Drugi. Nie przyapdokowo zydzi uznaja go za falszywy.

Śr wrz 19, 2007 14:42

Nieprzypadkowo też kilka razy więcej ludzi uznaje NT za prawdziwy. I skąd te nazwy 2 lub 3 testament?

Śr wrz 19, 2007 16:06

No właśnie nie do końca. Tutaj mamy do czynienia ze świadectwem conajmniej pięciu różnych ludzi. Plus kilku z zupełnie innego porządku (powiedzmy- "niezależnych")- mam tu na myśli choćby Pawła. Co najmniej czterech ludzi poświadcza ten sam bieg wydarzeń. Do tego Nowy Testamen ma pewien fundament w Starym Testamencie, w Tradycji. Żydzi nie uznają Ewangelii, ale uznają Tradycję.

Co do Trzeciego Testamentu- nie ma fundamentu w Tradycji, Historii Zbawienia- której sprytny Bóg nadał pewną ciągłość. Zauważ, że nie robił nic, do czego wcześniej nie przygotował. Żebyśmy mogli lepiej zweryfikować "fałszywych proroków". No a oprócz tego, tutaj mamy raczej do czynienia z prywatnym objawieniem, nie wychodzącym poza jednego człowieka. Nawet jeśli ma rację, nie ma teologicznego fundamentu, nic nie udowodni. Pan Bóg musiałby być okrutnikiem, by tak zostawiać bez wsparcia głosiciela swej prawdy.

No i ostatnie, Jezus powiedział iż "żaden inny znak nie będzie nam dany (ponad Jego)". Czyż więc Bóg mógłby być ze sobą sprzeczny?

Śr wrz 19, 2007 16:13

Cytuj:
Żadne objawienie nie może być jakąś zamkniętą sprawą, bo Bogu nie da się zakneblować usta, przemawia kiedy chce i przez kogo chce i żadna ludzka tradycja Mu tego nie zabroni (Duch dmie tam gdzie chce), poza tym każdy ma bezpośredni dostęp do Boga kiedy tylko tego zapragnie, a Bóg ma dostęp do każdego kto się na Niego otworzy.

Też tak uważam,że żaden człowiek nie może decydować za Boga,że nie wolno mu już mówić.Jedynie szatan może być zainteresowany takim ograniczeniem,żeby ludzi pozostawić bez Boga żywego.Bóg się zmienił,czy to tylko niektórzy ludzie chcą być ważniejsi od Boga?

WIST
Cytuj:
buscador widze że próbujesz zdyskredytować Kościół, a dzięki temu wykazać że ten 3 testament to może być prawda.

Gdzie w NT pisze,że jakiś Kościół decyduje co jest prawdą,a co nią nie jest?

Cytuj:
.. mówienie że ktoś kiedyś coś dowolnie sobie ustanowił jest nie tylko nieprzekonujące, ale żle świadczy o osobie która takie sądy wypowiada.

Porównując ludzkie ustalenia z NT,dochodzę do takich samych wniosków jak buscador.

Cytuj:
Inaczej każdy fałszywy prorok może sobie mówić co chce, a jak widać tacy się zdarzają i faktycznie mówią co chcą. Możemy to zatem weryfikować, oraz odrzucać. Kościół ma do tego pełne prawo, szczególnie gdy ktoś głosi coś co jest sprzeczne z bożym objawieniem.

Do decydowania co jest prawdą,Chrystus zostawił nie Kościół,ale Ducha Prawdy.Wynika z tego,że żaden Kościół nie może stawiać się wyżej od Boga i za Niego decydować w sprawie prawdy.

Cytuj:
buscador jak zapewne wiemy to Pismo Święte jest zamknięte. Nic do niego dodać, czy odjąc nie można. Poza tym mamy jeszcze Tradycje, która jest równoprawnym żródłem objawienia.

Gdzie Chrystus mówił,że Pismo Święte jest zamknięte?

Cz wrz 20, 2007 11:05

Halo Wszystkim dyskutantom o Trzecim Testamencie!
chciałabym wypowiedzieć się w tym temacie gdyż interresuję się Trzecim Testamentem o od kilku lat. I po pierwszych burzliwych wewnętrznych walkach jako że z urodzenia jestem katoliczką musiałam ugiąć się przed Prawdą.
Trzeci Testament jest nie tylko Boskim Objawieniem ale jest przedewszystkim efektem Powrotu Chrystusa na ziemię zgodnie ze wszystkimi danymi człowiekowi znakami i proroctwami. Wszystkie co do jednego wypełniły się. Sprawdzałam z Biblią bardzo skrupulatnie.
Poza tym TT jest zakorzeniony w ST i NT tak samo jak dwa pierwsze w sobie i oba pierwsze w wielu miejscach na niego wskazują i przepowiadają tak jak ST zapowiadał Pierwsze Przyśjcie Chrystusa na świat. Krótko mówiąc TT jest spisanym przez uczniów z Meksyku(duchowego Narodu Izraela) trzecim Ojawieniem jakie Bóg pozostawił dla ludzkości. Jest objawieniem Ducha Prawdy który jest nowym imieniem Chrystusa a inaczej "Słowa". Staram się w skrócie dla znających Pismo dawać wskazówki do logicznego powiązania i ujrzenia Prawdy bez szczegółowego tłumaczenia.
I tak jak Naród wybrany nie poznał Pana i oczekiwanego Mesjasza tak gospodarz nie zauważył powrotu Pana, gdyż On przyszedł jak złodziej w nocy o godzinie której nikt się nie spodziewał chociaż wszyscy widzieli spełnione znaki i oczekiwali Sądu i powrotu Pana. Nie jestem w stanie w tej chwili wyciągnąć baterii cytatów potwierdzających moje słowa ale dla chętnych możemy podzielić dyskusje na etapy i powoli zdefiniować Prawdę.
Ludzki błąd polega na tym że nie rozumie duchowej wymowy Słów Boga i nadaje im materialną interpretację. I tak Naód Izraelski oczekiwał Mesjasza jako ziemskiego króla który ich naród uwolni z materialnego ucisku i postawi nad innymi narodami i obdarzy dobrami tego świata.
Podobnie ludzkośc dzisiaj oczekuje Pana swoimi ziemskimi oczami i zmysłami nie rozumiejąc że znajdujemy się właśnie w Epoce Trzeciego Czasu w Epoce Ducha Świętego i duchowych objawień. Argument że nikt nie zna daty powrotu Chrystusa jest absurdalny gdyż nikt jej nie znał tak długo aż Jego Powrót stał się faktem. Gdyż Chrystus powrócił jak Świało Błyskawicy z chwałą Boskiej Mądrości po to aby przekonac świat o Sądzie o grzechu i o Sprawiedliwości. Udowodnienie tego że TT jest Boską Prawdą jest tylko kwestią czasu Jeżeli ktoś nie będzie chciał jej zobaczyć to będzie musiał się jeszcze raz narodzić.
Pozdrawiam

Cz wrz 20, 2007 12:04
Zobacz profil WWW

Ale szczerze mówiąc nie widzę powodu aby rozwijać tutaj dyskusję, która w rzeczywistości już się odbyła:
http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?forum=10&showtopic=156026

Cz wrz 20, 2007 13:34

1. Dlaczego Duch Prawdy a nie Duch Święty?
Ojciec, Syn, Duch Święty...

2. Antytrynitaryzm, reinkarnacja, objawieniem?

3. Ja tam czekam już tylko na koniec świata, jak obiecał Chrystus.

Imo Jego powrót nie stał się faktem, gdyż "przyjdzie w chwale sądzić żywych i umarłych". Zmartwychwstanie, Sąd Ostateczny, Królestwo Niebieskie...

Poza tym dzięki snafu za linka, wyciągnę coś z niego;).

Cz wrz 20, 2007 14:12
Zobacz profil WWW

Hej matejanko, gratuluję czujności. :)

Ale szczerze mówiąc nie widzę powodu aby rozwijać tutaj dyskusję, która w rzeczywistości już się odbyła:
http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.php?forum=10&showtopic=156026

Miły Snafu!
O ile pamiętam uczniowie Jezusa nie rezygnowali z głoszenia Dobrej Nowiny tylko dlatego że ktoś im zamknął drzwi w jakimś miejscu, czy nie chciał ich słuchać. Jezus dał im co do tego jasne polecenie które chyba znasz. Nikt nie był w stanie zamknąć ust pierwszym chrześcijanom, tak jak nikt nie może stanąć na drodze Ducha Prawdy!!!
Oczywiście jeden będzie wzięty a drugi zostawiony , ale chodzi o to aby jak najwięcej było tych wziętych czyli tych porwanych w obłoki na powitanie Pana, którego tylko tam można spotkać. W Duchowości.
Przy okazji chciałam wszystkich przeprosić za pochopność mojego poprzedniego powitalnego na tym forum postu i to w dwóch miejscach.
1. Nie przemyślałam do końca słów: " jak ktoś nie ujrzy Prawdy to będzie musiał się jeszcze raz narodzić. " To co napisałam jest już prawie wydawaniem sądu do którego nie mam prawa. Więc wycofuję to i przepraszam.
2. Napisałam też, że jest kwestią czasu udowodnienie prawdziwości TT co jest też złym sformulowaniem. Boskiej Prawdy zaden śmiertelnik nigdy nie udowodni. Możemy najwyżej otrzymać łaskę jej ujrzenia. Prawdę można ewentualnie na podstawie Pisam Świętego wykazać i to bardzo ostrożnie, tak więc po raz drugi przepraszam. Pisałam w wielkim pośpiechu i stąd nieprzemyślane słowa. Pozdrawiam

Cz wrz 20, 2007 14:18
Zobacz profil WWW

Jednak uważam, że w tamtej dyskusji wszystkie za i przeciw zostały poruszone i omówione. Tak więc nie ma co tutaj powtarzać tego wszystkiego po raz kolejny. Link jest, każdy kto jest wyjątkowo zainteresowany tym tematem może tam zajrzeć, przeczytać i wyrobić sobie własne zdanie na temat Trzeciego Testamentu. Przecież tak naprawdę o to chodzi aby sobie to zdanie wyrobić i chyba oboje się z tym zgadzamy chociaż nasze opinie co do jego prawdziwości są różne.

Cz wrz 20, 2007 14:43

Cytuj:

To nie matejanka zaczęła ten temat,więc swoje uwagi mogłeś już wcześniej kierować do jego autora.Jeśli ktoś zaczyna nowy temat,to widocznie ma jakieś powody.Mnie interesuje,czy może ukazanie się Trzeciego Testamentu nie jest związane z przewidzianym w Apokalipsie upadkiem Kościoła.

Trudno się połapać w temacie o Trzecim Testamencie w podanych przez Ciebie dyskusjach,ale zaciekawił mnie jeden fragment,który potwierdza moje obawy:

27.09.88 Vasula Ryden

Zostało powiedziane, że w waszych czasach jedynie garstka Moich sług pozostanie Mi wierna, głosząc Ewangelię tak, jak powinna być głoszona, że wielu wpadnie w racjonalizm i zdradzi Mnie przewrotnie. Ten RACJONALIZM uczynił z Mego Kościoła pustynię, doprowadzając Go do ruiny, w której głębokościach zagnieździły się żmije. Na tej stworzonej przez was pustyni wołam głośno do tych, którzy PLAMIĄ MOJE IMIĘ i zasiadają na tronach w ZIEMSKIEJ CHWALE, zaspokajając swą żądzę pieniądza, szukając własnych spraw, a nie Moich, aby przyszli do Mnie i okazali skruchę przed dniem oczyszczenia. Ja, Pan, ostrzegam was, abyście nie gasili MOJEGO DUCHA PRAWDY,który mówi przez to słabe narzędzie.

Nie wszyscy zapewne będą chcieli przyjąć takie słowa za prawdziwe.Nam może się wydawać,że wszystko w Kościele jest jak w bajce,tylko żyć i nie umierać,a jednak Bóg widzi to inaczej?Tak więc według Ciebie nie ma żadnych powodów,a według Boga one mogą być.Gdybyś napisał,że to ci Duch Prawdy objawił,to by była inna sprawa.A tak to nie wiadomo,kto ci mówi do ucha.

Cz wrz 20, 2007 15:07

@matejanka

Jednak uważam, że w tamtej dyskusji wszystkie za i przeciw zostały poruszone i omówione. Tak więc nie ma co tutaj powtarzać tego wszystkiego po raz kolejny. Link jest, każdy kto jest wyjątkowo zainteresowany tym tematem może tam zajrzeć, przeczytać i wyrobić sobie własne zdanie na temat Trzeciego Testamentu. Przecież tak naprawdę o to chodzi aby sobie to zdanie wyrobić i chyba oboje się z tym zgadzamy chociaż nasze opinie co do jego prawdziwości są różne.

Nie! Link na kosciol.pl nie wyjaśnia wszystkiego, ani też nie zostało tam wszystko powiedziane Z wielu względów nie kontynuowałam tam tematu co nie znaczy, że temat jest skończony.!!! Czy Dzieło Zbawcze Jezusa zostało zakończone na krzyżu. Nie!!!! Ono tam dopiero się rozpoczęło.
Minęło od tamtej pory prawie dwa tysiące lat. Co człowiek uczynił z Nauką Pana. Dzisiaj w dalszym ciągu ludzi Go nie znają i nie rozumieją. Dlatego obiecał powtórnie przyjść.
A pytając z innej strony. Czy ktoś zadał sobie pytanie: dlaczego Słowo musi powracać na ziemię, aby sądzić ludzi? Czemu Sąd Ostateczny ma służyć? Dlaczego Chrystus nazywa się Słowo Boże.
Co to jest oddzielenie plewów od ziarna i w jakim celu? Co znaczy jeden będzie wzięty a drugi zostawiony? Co znaczy że dwie będą mleć na żarnach....I co oznaczało że zamknięto Drzwi Wesela? Co to jest to Wesele? Kim jest Pan Młody? Dlaczego Jezus powiedzial że powróci w chwale, a innym miejscu, i to w nie jednym, że powróci jak złodziej w nocy. Co symbolizuje noc? Co jest Chwałą Pana? Co jest Boską Sprawiedliwością o której ma świat przekonać Duch Prawdy? Iwłaśnie dlaczego Duch Prawdy, a nie Duch Święty? Czy na ziemi jest Boska Prawda czy tylko ludzka?
Pozdrawiam

Cz wrz 20, 2007 15:22
Zobacz profil WWW

Nam może się wydawać,że wszystko w Kościele jest jak w bajce,tylko żyć i nie umierać,a jednak Bóg widzi to inaczej?Tak więc według Ciebie nie ma żadnych powodów,a według Boga one mogą być.Gdybyś napisał,że to ci Duch Prawdy objawił,to by była inna sprawa.A tak to nie wiadomo,kto ci mówi do ucha.

Przyjrzyj się uważnie temu co podkreśliłem. Czy każdy kto powołuje się na Ducha Prawdy mówi prawdę? Milleryści tak mówili i zapowiadali koniec świata który nie nastąpił. Świadkowie Jehowy ciągle tak mówią.

Powoływanie się na Ducha Prawdy nic nie znaczy, bo właśnie nie wiadomio kto mówi do ucha.

Pamiętaj o tym ostrzeżeniu:

Ga 1,8
"Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty!"

To jest taka generalna uwaga.

Ja uważam, że Kościół trwa w Bogu i nie wierzę w jego upadek. Błędy które popełniają jego członkowie są błędami ludzkimi, pomimo których Kościół, jako całość jest nadal pod opieką Ducha Świętego.

Mt 16,18
"Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą."

Nie sądzę aby Jezus się mylił odnośnie tych bram piekielnych.

Cz wrz 20, 2007 15:27

Nie! Link na kosciol.pl nie wyjaśnia wszystkiego, ani też nie zostało tam wszystko powiedziane Z wielu względów nie kontynuowałam tam tematu co nie znaczy, że temat jest skończony.!!!

Ale podejmuje najważniejszy temat - zgodności z Objawieniem. To jest podstawa bez której nie ma co się poruszać dalej w tym temacie. A to czy jest zgodne niech sobie każdy sam wyrobi zdanie.

Cz wrz 20, 2007 15:34

Imo czy to jest zgodne powinien zadecydować Kościół. I czy objawienia w Meksyku były uznane.
O te dwie rzeczy pytam od początku, jak ktoś wie coś na ten temat proszę o odpowiedź;).

Cz wrz 20, 2007 15:41
Zobacz profil WWW

Imo czy to jest zgodne powinien zadecydować Kościół. I czy objawienia w Meksyku były uznane.
O te dwie rzeczy pytam od początku, jak ktoś wie coś na ten temat proszę o odpowiedź;).

Nie mam żadnych oficjalnych danych na ten temat, ale skoro TT głości chociażby doktrynę antytrynitarną to nie ma co mówić o uznaniu go przez Kościół Katolicki. W sumie, żadna denominacja należąca do "mainstreamowego" chrześcijaństwa nie jest w stanie go uznać...

Cz wrz 20, 2007 15:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona