Pytanie do katolików- diabeł raz jeszcze
Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
Cytuj: 1. Bóg stworzył świat o maksymalnej ilości dobra, na którą pozwalała wolna wola człowieka i wszystkich istot przez niego stworzonych. 2. Szatan zwiększa ilość zła na świecie (wolno mu, ma wolną wolę). 3. Szatan oddziałuje na ludzi, co zwiększa ilość zła wyrządzanego przez ludzi. 4. Bóg pozwala na to, aby Szatan oddziaływał na ludzi, a tym samym zwiększał ilość zła wyrządzanego przez ludzi. Jak na razie można uznać to za poprawne Cytuj: 5. Nie pozwolenie na oddziaływanie Szatana na ludzi nie zmniejszyłoby jego wolnej woli.
Ale tutaj już jest błąd. Może nie tyle logiczny, co teologiczny. Bóg stworzył aniołów (szatan jest aniołem) takimi, że mogą oni wchodzić w interakcje z naszą rzeczywistością. Owszem, mógłby stworzyć je wszystkie tak, by tego nie mogły robić, ale postanowił inaczej. Jeśli więc tak już postanowił i tak uczynił, to nie może zrobić wyjątku dla szatana i jego aniołów i nagle im uniemożliwić interakcje z naszym światem
|
Cz wrz 27, 2007 7:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Owszem, mógłby stworzyć je wszystkie tak, by tego nie mogły robić, ale postanowił inaczej.
Nie mógłby, ale musiałby dla zachowania 1 postulatu! Przecież Bóg jest wszechwiedzący i wiedział jak to wszystko się skończy. A więc zrobił to w pełni świadomie i dobrowolnie, a tym samym nie stworzył świata o maksymalnym poziomie dobra.
|
Cz wrz 27, 2007 8:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A i dlaczego nie mógł zrobić wyjątku dla aniołów zbuntowanych? W końcu nie każdy człowiek rodzi się z identycznymi możliwościami, to dlaczego każdy anioł miałby mieć identyczne możliwości. A poza tym przyjmując że możliwości nie mają nic wspólnego z wolną wolą Bóg mógłby ograniczyć możliwości Szatana bez problemu nie naruszając jego wolnej woli. Czy zabranie świata ludzkiego w miejsce nieosiągalne dla Szatana byłoby zabraniem mu wolnej woli? Nie. Wszak dla Boga nic nie jest niemożliwe.
|
Cz wrz 27, 2007 8:11 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Rita napisał(a): Cytuj: Owszem, mógłby stworzyć je wszystkie tak, by tego nie mogły robić, ale postanowił inaczej. Nie mógłby, ale musiałby dla zachowania 1 postulatu! Przecież Bóg jest wszechwiedzący i wiedział jak to wszystko się skończy. A więc zrobił to w pełni świadomie i dobrowolnie, a tym samym nie stworzył świata o maksymalnym poziomie dobra.
Zaryzykowałbym hipotezę, że było to "Zło konieczne", bez którego ludzie nie mogliby dostrzec Boga (Dobra), człowiek postrzega bowiem świat na zasadzie kontrastu. A gdyby ludzie nie dostrzegali Boga, to poziom dobra by się zmniejszył. Poza tym, gdyby ludzie nie dostrzegali dobra i zła, to i wolna wola stałaby pod dużym znakiem zapytania.
|
Cz wrz 27, 2007 10:23 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Nie mógłby, ale musiałby dla zachowania 1 postulatu! Tylko że ten 1 postulat jest wtórny w stosunku do Bożego zamysłu. Dlatego Bóg nic nie musiał Cytuj: Przecież Bóg jest wszechwiedzący i wiedział jak to wszystko się skończy Wszechwiedza Boga nie polega na przewidywaniu przyszłości. Twoje rozumowanie jest typowo "po ludzku", ale zupełnie nie "po Bożemu" Cytuj: A i dlaczego nie mógł zrobić wyjątku dla aniołów zbuntowanych? Bo by to oznaczało, że ingeruje w wolną wolę aniołów Cytuj: W końcu nie każdy człowiek rodzi się z identycznymi możliwościami, to dlaczego każdy anioł miałby mieć identyczne możliwości Błąd logiczny. Z jednego nie wynika drugie. Nie wiem, czy wszyscy aniołowie mają identyczne zdolności, nie jestem dobry w angelologii. Niemniej anioł znaczy "posłaniec" - Bóg tak stworzył te byty duchowe, aby mogły one mieć kontakt z ludźmi Cytuj: Bóg mógłby ograniczyć możliwości Szatana bez problemu nie naruszając jego wolnej woli. Czy zabranie świata ludzkiego w miejsce nieosiągalne dla Szatana byłoby zabraniem mu wolnej woli? W jaki np. sposób mógłby? A z tym zabraniem świata to bez sensu, bo to nie chodzi o miejsce, wymiar etc. Chodzi po prostu o możliwość kontaktu z ludźmi Cytuj: Wszak dla Boga nic nie jest niemożliwe.
Tylko że wszechmoc Boga nie oznacza, że może On robić dosłownie wszystko
|
Cz wrz 27, 2007 11:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tylko że ten 1 postulat jest wtórny w stosunku do Bożego zamysłu. Dlatego Bóg nic nie musiał Wcale nie jest wtórny, to jest podstawa wiary katolickiej. Cytuj: Wszechwiedza Boga nie polega na przewidywaniu przyszłości. Twoje rozumowanie jest typowo "po ludzku", ale zupełnie nie "po Bożemu" Oczywiście, bo dla Boga nie istnieje coś takiego jak przeszłość i przyszłość, ale tym bardziej nie powinien dopuścić do wpływu Szatana na ludzi. Cytuj: Bo by to oznaczało, że ingeruje w wolną wolę aniołów
A wcześniej mówiłeś, że mniejsze możliwości wcale nie wpływają na wolną wolę  To się zdecyduj. Jeżeli "nie danie możliwości" jest równoznaczne zabraniem wolnej woli, to ludzie mają wolną wolę dość drastycznie ograniczoną. Cytuj: Błąd logiczny. Z jednego nie wynika drugie. Nie wiem, czy wszyscy aniołowie mają identyczne zdolności, nie jestem dobry w angelologii. Niemniej anioł znaczy "posłaniec" - Bóg tak stworzył te byty duchowe, aby mogły one mieć kontakt z ludźmi
Ale ja nie napisałam, że wynika, tylko stwierdziłam fakt. Zabranie możliwości kontaktu Szatana z ludźmi nie jest odebraniem mu wolnej woli, wszak ustaliliśmy, że możliwości to nie to samo co wolna wola. Nie wiem czego tu nie rozumiesz. To jest proste jak stół. W końcu Bóg wypędził Szatana z nieba nie pytając się o zdanie, czy to też było odebraniem mu wolnej woli?
|
Cz wrz 27, 2007 12:16 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Wcale nie jest wtórny, to jest podstawa wiary katolickiej. A właśnie że nie jest  Cytuj: Oczywiście, bo dla Boga nie istnieje coś takiego jak przeszłość i przyszłość, ale tym bardziej nie powinien dopuścić do wpływu Szatana na ludzi. Szatan jest aniołem jak wszyscy inni aniołowie. Jeśli została mu dana taka możliwość, to nie może być teraz odebrana Cytuj: A wcześniej mówiłeś, że mniejsze możliwości wcale nie wpływają na wolną wolę Mówiłem o możliwościach wynikających z natury. Natomiast takie ograniczenie przez Boga byłoby zewnętrznym ograniczeniem możliwości, de facto również i ograniczeniem wolności. Natomiast gdyby aniołom nie dać możliwości kontaktu z ludźmi, to w ogóle nie byłoby dyskusji. Zresztą nie możemy wykluczyć, że takie byty istnieją  Cytuj: W końcu Bóg wypędził Szatana z nieba nie pytając się o zdanie, czy to też było odebraniem mu wolnej woli?
Ja tam myślę, że szatan sam sobie odszedł od Boga, On nie musiał go wypędzać
|
Cz wrz 27, 2007 12:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli de facto Bóg nie ma żadnej władzy nad Szatanem, ani nad człowiekiem, bo wszelkie działanie byłoby odebraniem mu wolnej woli?
Czy Bóg kocha Szatana?[/quote]
|
Cz wrz 27, 2007 13:04 |
|
 |
Kamyk
|
Ależ Bóg ma władzę. Tylko nie mylić proszę z naszym ziemskim, wypaczonym rozumieniem pojęcia władza
Tak, Bóg kocha szatana
|
Cz wrz 27, 2007 13:53 |
|
 |
No
|
A właściwie dlaczego Bóg nie ukarze Szatana jak my karamy przestępców ?
To byłoby ograniczeniem wolności ale nie wolnej woli...
|
Cz wrz 27, 2007 18:50 |
|
 |
Kamyk
|
Myślę że takie pytania to do Boga 
|
Cz wrz 27, 2007 19:14 |
|
 |
filippiarz
|
No napisał(a): A właściwie dlaczego Bóg nie ukarze Szatana jak my karamy przestępców ? To byłoby ograniczeniem wolności ale nie wolnej woli...
Bo bardziej kocha szatana niż my przestępców 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz wrz 27, 2007 19:24 |
|
 |
No
|
Kamyk napisał(a): Myślę że takie pytania to do Boga  Pytałem ale nie odpowiedział tródno to nawet uznać za wymowne milczenie skoro on zawsze milczy Jeśli niema żadnych logicznych argumentów przeciw takiemu rozwiązaniu to chyba możemy się zgodzić, że Bóg chce by szatan nas kusił Cytuj: Bo bardziej kocha szatana niż my przestępców Uśmiech...
...I dlatego pozwala mu nas krzywdzić ?To bez sensu chyba, że kocha szatana bardziej niż nas.
|
Cz wrz 27, 2007 20:32 |
|
 |
filippiarz
|
No napisał(a): Cytuj: Bo bardziej kocha szatana niż my przestępców Uśmiech... ...I dlatego pozwala mu nas krzywdzić ?To bez sensu chyba, że kocha szatana bardziej niż nas.
Ja tam się nie czuję krzywdzony
Nic nie mówiłem, że kocha szatana bardziej niż nas.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz wrz 27, 2007 21:07 |
|
 |
No
|
Ale tylko wtedy miałoby to sens bo czy np.jeśli kocham swojego syna to czy pozwalam mu na wszystko? Wręcz przeciwnie więc nie widze tu związku...
|
Cz wrz 27, 2007 21:18 |
|
|
|