Kim dla Ciebie jest Ateista?
Kim dla Ciebie jest Ateista?
Autor |
Wiadomość |
Paschalis
|
Rita napisał(a): Atei, a co to za okrojona ankieta? Czemu nie ma odpowiedzi: ateista jest kimś lepszym, skoro zamieściłeś wersję odwrotną? 
Hehe. Można się było domyślić, że komuś będzie ten brak doskwierał.
Mnie natomiast brakuje opcji, która by nie była ani stwierdzeniem "dla mnie to nie ma znaczenia", ani próbą wywyższania się nad ateistami. Z kolei, opcja "nie wiem" określa jedynie brak jednoznacznej opinii. Wygląda na to, że autor tematu zakłada, że albo teista się wywyższa nad ateistą, albo nie widzi nic złego w jego niewierze, co jest dosyć uproszczonym i tendencyjnym założeniem.
_________________ www.onephoto.net
|
N paź 21, 2007 18:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla mnie ateista, to człowiek,
który miał czas i korzystne warunki, aby spokojnie usiąść,
i zastanowić się nad sensem religii.
|
N paź 21, 2007 18:40 |
|
 |
tommy
|
Rita napisał(a): A w co wierzy twoim zdaniem ateista? W Wróżkę Zębuszkę?
Moze chociazby wierzyc w to, ze powiedzie mu sie w zyciu, ze nasi potomkowie beda zyli w utopii albo dystopii... Jest wiele wierzen ktore sa kompletnie niezalezne od bogow.
|
N paź 21, 2007 19:56 |
|
|
|
 |
Spoonman
|
A mi tu brakuje opcji; "Owce, które poginęły z domu Izraela".
A właściwie to jaki cel ma ta ankieta, tak szczerze bez demagogii?
Czemu ludzie twierdzą, że ateista to człowiek zły?
Wg mnie z ignorancji, głupoty, ksenofobii i zaściankowości...niestety.
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
N paź 21, 2007 21:44 |
|
 |
Seweryn
|
Rita napisał(a): Atei, a co to za okrojona ankieta? Czemu nie ma odpowiedzi: ateista jest kimś lepszym, skoro zamieściłeś wersję odwrotną?
Widocznie twórca tej ankiety nie zakłada takiej opcji. 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N paź 21, 2007 21:50 |
|
|
|
 |
danbog
|
Zaczne może od tego , że to bardzo interesujący wątek - gratulacje dla założyciela .
Jestem mile zaskoczony tolerancją ze strony większości piszących .
Powiem nawet , że jestem zdziwiony brakiem agresji .
Czyżby był to wynik lepszego kontaktu między jednostkami/grupami teistów i ateistów - chociażby za pomocą medium jakim jest to forum ?
Skomentuje jednak post Mieszka , sprowadzajacy się właściwie do następującego twierdzenia :
Cytuj: Kazda osoba odrzucająca etykę katolicką staje sie przez to bandyta bez wzgledu na to czy jest ateistą czy katolikiem czy tam kimkolwiek innym.
Ja jestem taką właśnie osobą . Odrzucam etykę katolicką , ponieważ jestem przeciwny :
1. Zabijaniu , lub okaleczaniu kobiet w celu ochrony płodu .
2. Torturowaniu cierpiących wbrew ich woli .
3. Niekontrolowanemu rozrodowi i wszelkim patologią do których prowadzi .
4. Ingerencjii państwa w najintymniejsze sfery związków międzyludzkich .
Cywilizacja łacińska skończyła się wraz z feudalizmem [ istnieje w stanie szczątkowym jako państwo Watykan i jego filie ] , próby jej reaktywacji uważam zaś za głupotę .
Etyka to nauka , czyli wiedza o człowieku i otaczającym go świecie .
Wiedza ta ulega zmianie [ poszerzeniu ] , czyli modyfikacji .
Religia [ jako zbiór nieuzasadnionych dogmatów ] , to czynnik zniekształcający obraz zarówno człowieka jak i otaczającego go świata , prowadzący do błędnej [ niezgodnej z rzeczywistością ] oceny wszelkich relacji w jego obrębie .
Skutkuje wadliwą moralnością . Religia katolicka usiłuje zatrzymać rozwój tejże etyki i moralności na poziomie pasterzy z przed 2000 lat [ czy imperium rzymskiego z czasów Konstantyna ] .
W mojej ocenie bandytą jest ten kto posiadając określoną wiedzę , nie używa jej w celu polepszenia egzystencji własnej i bliźnich w imię religijnych dogmatów .
Za złego człowieka uważam także tego , kto usiłuje zaszczepić w innych ludziach bezmyślność w celu uniemożliwienia im zdobycia wiedzy sprzecznej z jego religijnymi dogmatami , często dla własnej korzyści materialnej .
|
Pn paź 22, 2007 10:05 |
|
 |
danbog
|
Dodam może jeszcze , by było to zupełnie jasne , że twierdzenie Mieszka :
Cytuj: Kazda osoba odrzucająca etykę katolicką staje sie przez to bandyta bez wzgledu na to czy jest ateistą czy katolikiem czy tam kimkolwiek innym.
Sprowadza się do twierdzenia - każdy kto nie jest katolikiem jest bandytą [ niejako z mocy definicji ], ponieważ katolik to właśnie ten kto przyjmuje [zgadza się ] z nauką/etyką katolicką .
Tyle dobrze , że łaskawie Mieszek nie stosuje podziału formalnego [ dokument przynależności do kościoła ] , tylko za jego podstawe przyjmuje zgodność działania z "linią programową" kościoła .
|
Pn paź 22, 2007 10:18 |
|
 |
Spoonman
|
danbog napisał(a): Powiem nawet , że jestem zdziwiony brakiem agresji.
A czemu?
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Pn paź 22, 2007 11:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Moze chociazby wierzyc w to, ze powiedzie mu sie w zyciu, ze nasi potomkowie beda zyli w utopii albo dystopii... Jest wiele wierzen ktore sa kompletnie niezalezne od bogow. Wiara że Ci się coś uda to zupełnie co innego niż wiara w Boga. Normalny człowiek szacuje swoje szanse i w najlepszym wypadku może żywić głęboką nadzieję, że mu się uda (potocznie więc wierzy, ale ja odróżniam te dwa zagadnienia).
Widocznie danbog ma złe doświadczenia z katolikami 
|
Pn paź 22, 2007 11:06 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: Atei, a co to za okrojona ankieta? Czemu nie ma odpowiedzi: ateista jest kimś lepszym, skoro zamieściłeś wersję odwrotną?
W moim zamyśle pytanie z ankiety jest przeznaczone dla osób wierzących. Jeśli ktoś wierzący uznawałby ateistę za kogoś lepszego, to sam nim by był
Jestem pozytywnie zaskoczony po przeczytaniu opinii w tym temacie
Szkoda, że w rzeczywistości jest trochę inaczej - ale jak wiadomo, niestety zawsze po każdej stronie znajdą się ludzie, których zachowanie można uznać za dziwne ...
Teraz troszkę o apostazji:
Co myślicie o pomyśle, aby księża przyjęli zwyczaj zachowania w tajemnicy faktu apostazji.
Czyli ktoś wypisuje się z kościoła, a ksiądz tego nie ujawnia parafianom, nie narażając tym samym "odchodzącego" na ataki ze strony pewnej części parafian.
Znam wiele osób, które są ateistami, ale nie chcą się wypisać z kościoła, ponieważ boją się prześladowań. Z kościołem nie mają zupełnie nic wspólnego, poza wpisem, że do niego należą.
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Pn paź 22, 2007 14:29 |
|
 |
Racjonalista
|
 Re: Kim dla Ciebie jest Ateista?
Mieszek napisał(a): skąd masz taka pewność, że tymi wandalami byli katolicy akurat? Wynająłeś detektywa? Nie po prostu wcześniej napisała: Atei napisał(a): Przykład z życia wzięty: mała miejscowość, 99% mieszkańców to chrześcijanie, wszyscy robią co tylko się da, aby przypodobać się księdzu. Jest rodzina niekatolicka, innego wyznania - nie wiem dokładnie jakiego, ale do kościoła nie chodzą, świąt nie świętują, ale w jakiegoś boga wierzą
A tak na prawdę, to niestety na wsiach owczy pęd jest na porządku dziennym.
Tam jak idą na zabawę to cała wieś, jak na wybory to wszyscy, jak do kościoła to bez wyjątku - jak linczują ofiarę to do końca i wszyscy potem nabierają wody w usta.
Tam jak ksiądz zbiera ofiarę to jest w stanie z ambony odczytać kto dał najmniej albo jak są prace przy budowie lub remoncie kościoła - to nie daj Boże jak ktoś normy nie wyrobi....
Księża bezwględnie wykorzystują swoją pozycję na wsi i bardzo często to Oni są motorem nienawiści do innych wyznać czy ateizmu.
_________________ Wiara w Boga to nie wiara w ludzkie cuda.
|
Pn paź 22, 2007 23:28 |
|
 |
Atei
|
Leonard3 napisał(a): Ateizm to prymitywne odzwierzece zachowanie. Wszystkie zwierzeta to ateisci. Nigdy w historii ludzkowci nie istniala zadna ateistyczna kultura czy cywilizacja. Kazda cywilizacja ateistyczna ulega samozagladzie po 3 generacjach.
Skąd w ludziach biorą się takie idiotyczne opinie na temat ateistów?
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
So paź 27, 2007 21:14 |
|
 |
danbog
|
Cytuj: Skąd w ludziach biorą się takie idiotyczne opinie na temat ateistów?
Z bezmyślności wywołanej wiarą .
|
N paź 28, 2007 1:50 |
|
 |
robaczek2
|
danbog napisał(a): W mojej ocenie bandytą jest ten kto posiadając określoną wiedzę , nie używa jej w celu polepszenia egzystencji własnej i bliźnich w imię religijnych dogmatów .
Dobry przyklad ze jezeli dwoje mowi to samo to niekoniecznie jest to samo.
Kazdy ateista jest bandyta (jezeli mam uzyc slowa mojego poprzednika).
Dlaczego?
To proste. Jestesmy powolani do zycia w idealnej harmonii z innymi i z calym swiatem. Niestety ateisci w tym przeszkadzaja poniewaz nie potrafia wyjsc poza znane im schematy i nawet w obliczu oczywistych faktow wierza w swoje nijak nie pasujace do rzeczywistosci dogmaty.
|
N paź 28, 2007 2:52 |
|
 |
Yard
|
robaczek2 napisał(a): To proste. Jestesmy powolani do zycia w idealnej harmonii z innymi i z calym swiatem. Niestety ateisci w tym przeszkadzaja poniewaz nie potrafia wyjsc poza znane im schematy i nawet w obliczu oczywistych faktow wierza w swoje nijak nie pasujace do rzeczywistosci dogmaty.
Widocznie te 'fakty' nie są wystarczająco oczywiste, a ateizm polega raczej na odrzuceniu dogmatów.
_________________ "Not only is there no God, but try getting a plumber on weekends." Woody Allen
|
N paź 28, 2007 11:03 |
|
|
|