Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 27, 2025 23:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 jak to jest? 
Autor Wiadomość

Nie kazdy czlowiek jest bogiem bo nie kazdy mogl odrzucic nasture boska ktora otrzymal... Wylacz tą agresje a wlacz umiejetnosc dyskutowania. Na pewno masz wiele racji ze kosciol podkresla cechy mu potrzebne do omamiania wiernych i unikania tematow drazliwych (mysle ze malo mowi sie o 3 swietej) ale to nie znaczy ze musisz uogolniac i prawie wrzeszczec....Owszem zginelo wielu ludzi ale autor mial na mysli morderstwa "wspolczesne" a Ty mowisz o krucjatach... Nie tylko wiara katolicka byla prekursorem wielu wojen chocaiz na pewno w wiekszosci tak - wystarczy poczytac troche o polityce papiezy z lat wczesniejszych.... Nie neguj z góry postawionych tutauj odpowiedzi bo to do niczego nie prowadzi - ani Ty nie rpekonasz w ten sposob nas, raczej odstraszysz ani nie uzyskasz zadnego poparcia czy odrzucenia Twoich stanowisk bo sam sobie "szkodzisz" tonem wypowiedzi.... to tzw kultura dyskusji....

N lis 11, 2007 0:45

Nie kazdy czlowiek jest bogiem bo nie kazdy mogl odrzucic nasture boska ktora otrzymal.
I to ja uogólniam? Przecież jesteśmy równi więc skąd to stwierdzenie o tych którzy mogą odrzucić a którzy nie? Poza tym czym sie różni morderstwo współczesne od tych z krucjat - wg mnie niczym ale może się mylę.

N lis 11, 2007 0:59

owszem rozni sie , chociazby cel zabijania sie zmienil - wedlug kosciola to byla walka z poganami o ziemie swieta, a jak ma sie do tego morderstwo na rogu ulicy bo facetka nie chciala oddac torebki? 2 diametralnie rozne powody i sytuacje.... Nikt nie ma takiego wyboru, tylko on wedlug biblii go dostal i nikt wiecej nie dostanie. i najpierw jest trojca swieta a potem jest ten rowny lud....

N lis 11, 2007 1:13

owszem rozni sie , chociazby cel zabijania sie zmienil - wedlug kosciola to byla walka z poganami o ziemie swieta, a jak ma sie do tego morderstwo na rogu ulicy bo facetka nie chciala oddac torebki?

"Cel zabijania sie zmienil" - bardzo inteligentne. 6 przykazanie - nie zabijaj. wiec czym ma sie różnić. Jedno i drugie jest sprzeczne z kanonami wiary. czyli wg Ciebie wtedy jak mordowali z polecenia Kościoła to działali zgodnie z ideologią chrześcijaństwa. I to ja się uważam za niewierzącego ale takiej bzdurnej odpowiedzi bym nikomu nie udzielił.

N lis 11, 2007 1:20

Widze że nie rezygnujesz z agresywnej dyskusji. A przecież można spokojnie, szczególnie że tak przejawiła byś miłość i szacunek wobec brata rozmówcy.

Kościół nikogo własną wolą nie czyni świętym, wydaje mi się że Kościół raczej stwierdza pewne fakty. A Bóg sam mówi w Piśmie Świętym abyśmy byli święci - Kpł 11, 44. Kązdy jest powołany do świętości, zresztą na kartach Pisma Św. np. św. Paweł pisze o innych braciach jako święci np. 2Kor 13, 12.

Tak znam troche historie. I dzięki temu wiem że co innego jest zabijać pod przykrywką wiary, a co innego faktycznie to czynić. Dlatego nie byłbym pewny czy najwięcej ludzi zginęło właśnie z popwodu Kościoła. To kolejny swoisty mit na temat "złego Kościoła".

Jezus nie kazał też mówić dzień dobry. Ale po to utworzył swój Kościół aby ten nauczał.

Matka Boska np. została wzięta od razu po śmierci z ciałem i duszą. Ale zauważyłaś faktycznie ciekawą wymagającą zgłębienia rzecz.

N lis 11, 2007 1:27

czytam i czytam i w sumie nie moge pojac m4rio do czego zmierzasz? zatem moje pytanie do Ciebie -- czy Ty w ogole wierzysz w Boga? bo nie wiem czy krytykujesz bo sie z tym niezgadzasz ( ale w sumie wytykasz co jest niedoskonale a ja jestem ciekawa jak Ty to interpretujesz jak wg Ciebie powinno sie interpretowac to z czym sie nie zgadzasz) czy moze jestes poszukujacy ? w zasadzie do czego zmierzaja Twoje pytania , mozesz mi wyjasnic?

pozdrawiam
Joanna

N lis 11, 2007 1:39

Kościół nikogo własną wolą nie czyni świętym, wydaje mi się że Kościół raczej stwierdza pewne fakty. A Bóg sam mówi w Piśmie Świętym abyśmy byli święci - Kpł 11, 44. Kązdy jest powołany do świętości, zresztą na kartach Pisma Św. np. św. Paweł pisze o innych braciach jako święci np. 2Kor 13, 12.
I Bóg sam mówi żeby się modlić do świętych? Jacy święci? Przecież święty jest tylko Bóg - piszę to już kolejny raz. Morderstwo to morderstwo czy to się komuś podoba czy nie.

WIST napisał(a):
Tak znam troche historie. I dzięki temu wiem że co innego jest zabijać pod przykrywką wiary, a co innego faktycznie to czynić. Dlatego nie byłbym pewny czy najwięcej ludzi zginęło właśnie z popwodu Kościoła. To kolejny swoisty mit na temat "złego Kościoła".

Nie pisałem o wojnach, które wybuchały z powodów innych niż religijne. Do wiadomości faktem jest, że w wyniku wojny kościoła z niewiernymi zginęło najwięcej ludzi. A co do, interpretacji rodzaju morderstwa: morderstwo to morderstwo czy to się komuś podoba czy nie.

WIST napisał(a):
Jezus nie kazał też mówić dzień dobry. Ale po to utworzył swój Kościół aby ten nauczał.

Tylko dlaczego naucza tak jak mu wygodnie?

N lis 11, 2007 1:43

witam:)
czytam i czytam i w sumie nie moge pojac m4rio do czego zmierzasz? zatem moje pytanie do Ciebie -- czy Ty w ogole wierzysz w Boga? bo nie wiem czy krytykujesz bo sie z tym niezgadzasz ( ale w sumie wytykasz co jest niedoskonale a ja jestem ciekawa jak Ty to interpretujesz jak wg Ciebie powinno sie interpretowac to z czym sie nie zgadzasz) czy moze jestes poszukujacy ? w zasadzie do czego zmierzaja Twoje pytania , mozesz mi wyjasnic?

pozdrawiam
Joanna

chce uzyskać odpowiedź na wątki tego postu - ale racjonalne wytłumaczenia a nie domysły i przeinaczania

N lis 11, 2007 1:48

czego wytlumaczenia? Boga chcesz tlumaczyc? ..samo to ze piszesz iz modli sie do swietyc a to nieprawda jest ...nie modlimy sie do nich modlic mamy sie tylko do Boga ...ale mozemy za posrednictwem ich...to tak np jak w domu...cos przeskrobiesz u mamy i jest na Ciebie pogniewana ..co robisz jesli chcesz aby byla dla Ciebie dobra dalej? np rozmawiasz z bratem lub siostra " idz i powiedz mamie to czy tamto" tak samo jest ze swietymi ...nie do nich ale za posrednictwe ich sie modle .......temat wiary jest bardzo obszerny i nie ma takiej oosby na ziemi aby wszystko wytlumaczyla ...poniewaz sa rzeczy niepojete bo wlasnie taki jest Bog niepojety:)
widze ze znasz troszke histori ..wiec zapewne tez slyszales o niewiernym Tomaszu:)

pozdrawiam
Joanna

N lis 11, 2007 1:56

m4rio moge jedynie powtórzyć że Kościół nie modli się do świętych i prosić abyś przeczytał to co jest w Biblii, a do czego podałem namiary.

Powody religijne... A cóż to jest, bo ja z pozycji historyka znam różne wojny w których najmniejszą wage posiadała wiara, choć mówie tutaj np. o reformacji. Oczywiście mamy w historii walczących papieży, którym daleko było do ideału jaki powinni zachować jako namiestnicy Chrystusa, ale mówienie że Kościół jest winien największej liczby ofiar to krzywdząca przesada.

Kościół nie naucza tak jak mu wygodnie, tylko tak jak jest zawarte w depozycie wiary, pozostawionym Kościołowi przez Chrystusa.

N lis 11, 2007 2:00

Powody religijne... A cóż to jest, bo ja z pozycji historyka znam różne wojny w których najmniejszą wage posiadała wiara, choć mówie tutaj np. o reformacji. Oczywiście mamy w historii walczących papieży, którym daleko było do ideału jaki powinni zachować jako namiestnicy Chrystusa, ale mówienie że Kościół jest winien największej liczby ofiar to krzywdząca przesada.

Pisząc o powodach innych niż religijne miałem na myśli wojny kolonialne, zaborcze, czy ze względów politycznych bądź ekonomicznych. Co do tego, że z winy Kościoła nie zginęło najwięcej niewiernych to jesteś w bardzo dużym błędzie - historia nie kłamie - więc to nie jest opinia krzywdząca Kościół tylko fakt.

N lis 11, 2007 2:35

szmira napisał(a):
owszem rozni sie , chociazby cel zabijania sie zmienil - wedlug kosciola to byla walka z poganami o ziemie swieta, a jak ma sie do tego morderstwo na rogu ulicy bo facetka nie chciala oddac torebki?

"Cel zabijania sie zmienil" - bardzo inteligentne. 6 przykazanie - nie zabijaj. wiec czym ma sie różnić. Jedno i drugie jest sprzeczne z kanonami wiary. czyli wg Ciebie wtedy jak mordowali z polecenia Kościoła to działali zgodnie z ideologią chrześcijaństwa. I to ja się uważam za niewierzącego ale takiej bzdurnej odpowiedzi bym nikomu nie udzielił.

Hmm, nadrzędnym przykazaniem ma być miłość -> miłość to czynienie wszystkiego dla dobra innych ludzi -> najlepsze co można dla innowiercy zrobić wg Chrześcijanina to nawrócić go na Chrześcijaństwo. Czyli walka z poganami była jak najbardziej zgodna z kanonem :)

N lis 11, 2007 8:01

Kościół to nie jest [/b]jakiś twór z księżyca. Kościół został ustanowiony mocą samego Chrystusa. Sam Chrystus też nadał swojemu Kościołowi moc stanowienia prawa.
Chrystus powiedział do Piotra: "Ty jesteś Piotr, czyli skała, i na tej skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go. Dam ci też klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi będzie rozwiązane w niebie" (Mt 16,18-19). Następcą św. Piotra jest biskup Rzymu, zwany papieżem.

I trochę nt władzy udzielonej Kościołowi:
http://www.mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_45.htm

N lis 11, 2007 8:05

szmira napisał(a):

Tak - zmienil sie. Oczywiscie ze nie mozna zabijac jak jest zabronione w przykazaniach ale wtedy papiez podpinal to pod" nawracanie w imie boga". Tym haslem mozna bylo zabijac wszelkie ludy poganskie - doskonaly przyklad Krzyzakow i ich nawracania Litwinow. A cele dzisiajszych zamachow terrorystycznych to np utworzenie autonomii panstwa wiec jak widzisz cele sie zmieniaja....

N lis 11, 2007 9:03

Tak - zmienil sie. Oczywiscie ze nie mozna zabijac jak jest zabronione w przykazaniach ale wtedy papiez podpinal to pod" nawracanie w imie boga". Tym haslem mozna bylo zabijac wszelkie ludy poganskie - doskonaly przyklad Krzyzakow i ich nawracania Litwinow. A cele dzisiajszych zamachow terrorystycznych to np utworzenie autonomii panstwa wiec jak widzisz cele sie zmieniaja....

Zastanów sie nad własną wypowiedzią. Jakiej autonomii państwa? Podaj mi jeden przykład, w którym arabowie podkładają bomby w krajach islamskich. To czysta wojna religijna. I dlaczego terroryści? Jakoś nigdy nie spotkałem się z określeniem krzyżowiec- terrorysta. Idąc Twoim tokiem rozumowania tak powinienem ich wcześniej nazwać. Wszyscy, którzy wycinali w pień niewinnych innowierców byli bohaterami mordującymi w słusznej sprawie, a wszyscy, którzy mordują chrześcijan to godni potępienia terroryści. Ciekawe.

N lis 11, 2007 10:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona