Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Kto to jest - "Bozia"?. 
Autor Wiadomość
W przypadku dzieci nazywanie Maryi "Bozią" jest chyba zwyczajne i normalne

hmmmm......szczerze mowiac, to podobnie jak marta. Jestem kompletnie zaskoczony, ze Maryje nazywa sie gdziekolwiek "Bozia".
Ja rowniez spotykam sie z okresleniem "Bozia" wobec malego Jezusa w okresie Bozego Narodzenia....ale zeby Maryja???
Pierwsze slysze :)

pozdrowka

So sie 21, 2004 22:51
Nigdy się u nas nie stosowało okreslenia "Bozia" do Matki Boskiej ...
Jezeli już - to do Jezusa lub (czasami) Boga - ale to by ło dopuszczalne tylko u małych dzieci...
O Matce Bożej mówiło się najczęsciej "Panienka Maryja" ...

So sie 21, 2004 23:05

Moja babcia wciąz mowi Bozia. czasem, jak chce cos wytłumaczyc, bo uwaza ze sie z nią nie zgadzam, bo nie rozumiem, ale dlatego ze mam inny pogląd. przybiera wtedy ton dobrotliwego nauczyciela i zwraca sie do mnie troche jak do małego dziecka. tylko teraz Bozia uzywa w znaczeniu Bog. myśle ze to wpływ Radia Maryja :) Maryja jest teraz zawsze Matką Boską. Tym niemniej historia z Bozią zadnych spustoszen w mojej swiadomosci religijnej nie dokonała. okres kiedy Bozia byla zon pana boga i mamą jezusa był bardzo krotki (ach, to były piekne czasy) i mniej wiecej pokrywał sie z okresem kiedy kon i krowabyli roznymi formami tego samego gatunku :) (wyjasniam raz jeszcze, bo znuw mnie ktos nazwie sciemniaczem)

a z kolei z Jezuskiem jako Bozią nigdy sie nie spotkałam w "moich kręgach". Jezus był w najgorszym wypadku własnie Jezuskiem. a u mojego narzeczonego w rodzinie mówi sie Dzieciątko (to ono przynosi prezenty 24 grudnia).

So sie 21, 2004 23:32
Zobacz profil WWW
przybiera wtedy ton dobrotliwego nauczyciela i zwraca sie do mnie troche jak do małego dziecka. tylko teraz Bozia uzywa w znaczeniu Bog. myśle ze to wpływ Radia Maryja Maryja jest teraz zawsze Matką Boską.

steffi
RM u Twojej babci ma wplyw na:
1. ton dobrotliwego nauczyciela
2. uzywania wyrazu "Bozia" w znaczeniu Bog
3. nazywania Maryji Matka Boska

Naprawde nie potrafie tego rozgryzc :D:D

N sie 22, 2004 0:12

A ja pamiętam moją pierwszą modlitwę z dziecinstwa, kiedy to "Ojcze nasz" było dla mnie jeszcze za trudne.

"Do Ciebie, Boziu, rączki podnoszę,
O zdrowie tatusia, mamusi proszę.
I proszę także, niech mnie od złego
Na każdym kroku aniolki strzegą".

Tak się modliłem każdego dnia, dopóki nie nauczyłem się innych modlitw. Nie wyrządziła mi ta modlitwa żadnej krzywdy. A jak ktoś ma małe dzieci, to niech sprawdzi, czy łatwiej im wypowiedzieć: Bozia czy Boże.

N sie 22, 2004 4:48

zecydowanie odp. 3, przepraszam za nieprecyzyjnosc mysli

N sie 22, 2004 7:49
Zobacz profil WWW
Moderator

U mnie tak się naprawdę mówi określając Maryje :D Cóż... nic na to nie poradzę :)

Z samej składni tego słowa możnaby to wywnioskować. Bozia to rodzaj żeński i odmienia się : ta Bozia, a nie ten Bóź ;) Więc rozumie się to samo przez się, że dotyczy kobiety :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

N sie 22, 2004 9:45

gadza sie , dziecku latwiej powiedziec "Boziu" zamiast "Boże", nie powinno to jednak byc przyczyna, by rodzice mowili "Bozia". Dziecko z biegiem czasu nauczy sie poprawnej wymowy, sluchajac doroslych (no i jak mu sie "ćyckie siompki wyklujnom" :D).
Jednakowoz, jesli ciagle bedzie slyszec "Bozie" to gdzie znajdzie prawidlowy wzorzec?.

Nie mam wiec zadnych obiekcji, gdy takie okreslenie pada z ust dziecka, to calkiem naturalne....ale dorosli?

rozalko

Co kraj to obyczaj :D:D

pozdrowka

N sie 22, 2004 10:49

Jednakowoz, jesli ciagle bedzie slyszec "Bozie" to gdzie znajdzie prawidlowy wzorzec?

Oczywiście że ta forma zdrobnienia w mojej mentalności jest przeznaczona dla małych dzieci. Jest rzeczywiście infantylizmem, jeśli ktoś z dorosłych używa tej formy jako formy zdrobniałej od słowa Bóg.
Choć jest też niewykluczone, że innych regionach to wyrażenie ma nieco inne znaczenie.

N sie 22, 2004 12:17

A ja pamiętam moją pierwszą modlitwę z dziecinstwa, kiedy to "Ojcze nasz" było dla mnie jeszcze za trudne.

"Do Ciebie, Boziu, rączki podnoszę,
O zdrowie tatusia, mamusi proszę.
I proszę także, niech mnie od złego
Na każdym kroku aniolki strzegą".

Tak się modliłem każdego dnia, dopóki nie nauczyłem się innych modlitw. Nie wyrządziła mi ta modlitwa żadnej krzywdy. A jak ktoś ma małe dzieci, to niech sprawdzi, czy łatwiej im wypowiedzieć: Bozia czy Boże.

No nie chciałbym kwestionowac żadnej modlitwy, lecz małe pytanko nasuwa mnie się na myśl. Mianowicie tę modlitwę kierujesz do Boga czy Maryji, bo z kontekstu nie wynika do kogo jest kierowana. I właściwie to jest dla mnie ważkie zagadnienie. Przecież modlimy się do Boga przez wstawiennictwo NMP a nie do samej Maryji. Taka jest przynajmiej nauka Kościoła. I jako takie dziecinne modlitwy też powinny być jasne sprecyzowane do kogo i dlaczego się modlimy. Wobec powyższego jasnym się staje, że wielu katolikom , na starość zostane niestety zdzecinnienie religijne.

I wydaje się słusznym, by właśnie dlatego nie powinniśmy kaleczyć dzieci infantylną wiarą. Lecz od małego dawać dowody wiary prawdziwej jak i ukazywać czemu ma służyć modlitwa.

Pn sie 23, 2004 11:15

Nigdy się u nas nie stosowało okreslenia "Bozia" do Matki Boskiej ...

Balizariusz napisał(a):
hmmmm......szczerze mowiac, to podobnie jak marta. Jestem kompletnie zaskoczony, ze Maryje nazywa sie gdziekolwiek "Bozia".

I właśnie w tym jest cały szkopół, że "Bozia " to Maryja, na co wskazywało by nie męskie gramatycznie znaczenie wyrazu. Ale przecież Nie może być to Maryja i Jezus zarazem. Więc to jest jak dla mnie ciekawe zagadnienie. Bo ja spotkałem się z odydwoma znaczeniami. lecz raczej skłaniał bym się iż owa "Bozia" to NMP a nie Jezus.

Balizariuszu, ja jestem zaś zaskoczony iż "Bozia" funkcjonuje co jest dla mnie przejawem niezrozumienia zasad wiary przez wielu rodziców.

Pn sie 23, 2004 11:26

Tak czytajac te wasze wypowiedzi przyszedla mi do glowy scena z Szekspira, gdy na pytanie Poloniusza: "Coz czytasz mosci ksiaze" pada prosta i wymowna odpowiedz Hamleta "slowa, slowa, slowa". Debatujecie tutaj o slowie jakby ono bylo najwazniejsze.

Mi osobiscie jakos bardzo "bozia" w ustach dziecka nie przeszkadza. Tym bardziej ze w "bozi" kryje sie dla niego cala tajemnica swiata. Tak mi sie wydaje, ze dziecko od "bozi" jakos nie rozroznia specjalnie dogmatow, nie zna na pamiec Pisam Swietego, KKK i kilku jeszcze pewnie super waznych dokumentow i ksiag. Mam wrazenie ze niektorzy tutaj przesadzaja, mowiac o jakims potencjalnym skrzywieniu wiary dziecka. Przeciez jego wiara dopiero sie ksztaltuje i jeszcze kilka razy odwroci sie o 180stopni. Nie ma co panikowac :)

"Czymże jest nazwa? To, co zowiem różą, pod inną nazwą równie by pachniało." (oczywiscie Hamlet)

Pn sie 23, 2004 11:47

Post słowo "bozia" jest niejasne
Ot, rozsądny głos Zielonej Mrówki! :))

Słowo "bozia" mnie osobiście wydaje się dosyć niejasne. Ja raczej byłbym skłonny twierdzić, że określa ono Matkę Boską, a nie Jezuska w żłóbku. Ale to jest chyba bez znaczenia, o ile tylko nie traktujemy tego słowa jako fachowego terminu teologicznego. ;) Mrówka ma rację, kiedy mówi:
Cytuj:
Mi osobiscie jakos bardzo "bozia" w ustach dziecka nie przeszkadza. Tym bardziej ze w "bozi" kryje sie dla niego cala tajemnica swiata. Tak mi sie wydaje, ze dziecko od "bozi" jakos nie rozroznia specjalnie dogmatow, nie zna na pamiec Pisam Swietego, KKK i kilku jeszcze pewnie super waznych dokumentow i ksiag.
A nawet jeżeli tego słowa używają dorośli ludzie, jak babcia Steffi, to nie koniecznie musi to od razu świadczyć o ich "infantylizmie", jak chciałby Serafin, a jedynie o braku wyrobienia intelektualnego albo po prostu: słowo "bozia" może mieć w pewnych okolicznościach większą siłę perswazyjną wobec większego lub mniejszego dziecka niż słowo "Bóg".

Pozdrawiam! :))

Pn sie 23, 2004 13:34

Mi osobiscie jakos bardzo "bozia" w ustach dziecka nie przeszkadza. Tym bardziej ze w "bozi" kryje sie dla niego cala tajemnica swiata. Tak mi sie wydaje, ze dziecko od "bozi" jakos nie rozroznia specjalnie dogmatow, nie zna na pamiec Pisam Swietego, KKK i kilku jeszcze pewnie super waznych dokumentow i ksiag. Mam wrazenie ze niektorzy tutaj przesadzaja, mowiac o jakims potencjalnym skrzywieniu wiary dziecka. Przeciez jego wiara dopiero sie ksztaltuje i jeszcze kilka razy odwroci sie o 180stopni. Nie ma co panikowac :)

Nie zrozumiałaś moich intencji mróweczko. Bo nie chodzi o to by dziecko takie małe znało katechizm ale co się tyczy zasad wiary to inna sprawa. I tu zgodzę się z zarzutami protestantów, wobec katolików, że spłycają wiarę na własne życzenie.

Wracając zaś do tematu to chyba jest zasadnicza różnica kiedy modlimy się do Boga a kiedy prosimy o wstawiennictow NMP. I nie chodzi tu o nieważną sprawę - lecz o to że Maryja Matka Jezusa nie jest Bogiem, a niestety wiele rzodziców niechcąco, czy z glupoty nadają takie znaczenie Maryji. A to już poważna sprawa.

Jako dowód mogę podać przypadki odejścia w póżniejszym życiu od KRzK , a jedną z przyczyn jest że "...Wy modlicie się nie do Boga lecz do stworzenia[Maryji]" . Śmiałbym nawet powiedzieć, iż podobne niezrozumienie zasad wiary wypływa właśnie z takiego infantylno - dziecięcego spojżenia ludzi dorosłych, na kwestję wiary.

Znam wielu ludzi , którzy już nie są w KRzK właśnie z niezrozumienia tej prostej zasady modlitwy do Maryji , którą nazywamy "świętych obcowaniem" . A nas katolików teraz wyzywają od bałwochwalców.

A wszystko dlatego że goście nie załapali za młodu tego co powinni, lecz słuchali na siłę Babci co kazała modlić się do "Bozi" czyli niewiadomo tak naprawdę do kogo.

Pn sie 23, 2004 13:53

Jezeli nawet dla Ciebie slowo "Bozia" jest slowem niejasnym. To co dopiero mowic o ludziach, dla ktorych chrzecijanska wiara jest niejasna.

Owszem....dzieci moga...bo jak pisal Serafin, ciezko im wymowic "Boże" (seplenia sobie :) ).
Dorosli jednak nie powinni tego robic...nawet w stosunku do dziecka. Nie chodzi mi o to by na sile male dziecko poprawiac, ale o to by uzywac wyraznie i glosno slowa " Boże".
- kochanie, teraz wspolnie mama i tata pomodlimy sie " BOŻE kochany..."
a nie
- kochanie teraz razem pomodlimy sie "BOZIU kochana...."

Wiadomo, ze dziecko powie "Boziu"...ale rodzice nie powinni.

O to mi w tym wszystkim chodzi.
To sie nazywa jezykowy infantylizm....i jest niestety czesto stosowany.
Efekty?....ano wlasnie efekty widzimy tutaj..w przypadku starszych pan mowiacych o "Bozi" a nie o "Bogu".

Parafrazujac

"Czego sie Jas nauczy za mlodu...tego na starosc nie wytepisz"

pozdrowka

Pn sie 23, 2004 16:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona