Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 30, 2025 20:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 zbawienie 
Autor Wiadomość

Bóg o którym mówisz jest zły. To nie jest moja subiektywna opinia. Zachowuję obiektywizm: w końcu co to za dobry bóg, który wszystkich posyła do piekła, bo jego syn nie został przez nich zabity. Niedorzeczne.

Po pierwsze - zapewne jesteś jedynym który zachowuje obiektywizm na tym forum...
Po drugie - to ten sam bóg, który sam schodzi do tego piekła, daje się sponiewierać, osądzić i zabić...
Rita napisał(a):
Nie, to jest herezja z innego powodu. Otóż Bóg jest wszechmocny. Czy potrzebował śmierci Jezusa, by ludzi zbawić? Przestańcie w końcu traktować Jezusa jak serwis techniczny, który zlikwidował barierę przy zbawieniu...

Po drugie...
deepongi napisał(a):
a co to znaczy być zbawionym?

Subiektywnie rzecz ujmując: być usprawiedliwionym... (wręcz niewinnym)

Wt kwi 22, 2008 19:15

[quote="Rita]Otóż Bóg jest wszechmocny. Czy potrzebował śmierci Jezusa, by ludzi zbawić?[/quote]

Bóg nie potrzebował śmierci własnego Syna. To człowiek jej potrzebował.
Zobacz co Żydzi krzyczą kiedy Jezus stoi przed Piłatem: "Krew Jego na nas i na dzieci nasze". Wypowiadają w nieświadomości proroctwo: że tylko krew Jezusa Chrystusa na szansę obmyć ich i ich potomków z grzechu.
Ze swoją skłonnością do grzechu ty i ja nie mielibyśmy szans na przebywanie z Bogiem tutaj na ziemi i wieczności.
Chyba że uważasz, że jesteś w stanie zapracować dobrymi uczynkami na niebo... Ja wiem, że nie miałbym najmniejszych szans.

[quote="Rita]Przestańcie w końcu traktować Jezusa jak serwis techniczny, który zlikwidował barierę przy zbawieniu...
[/quote]
Nie jak serwis techniczny, tylko jak Adwokata, Wybawiciela, Zbawcę, Pana, Mesjasza. On sam dokonał zbawienia człowieka, który o własnych siłach nie był w stanie tego uczynić.
A jeśli chodzi o "barierę", to Biblia mówi o murze" :

On bowiem jest naszym pokojem.
On, który obie części [ludzkości] uczynił jednością,
bo zburzył rozdzielający je mur - wrogość.
W swym ciele pozbawił On mocy Prawo przykazań, wyrażone w zarządzeniach,
aby z dwóch [rodzajów ludzi] stworzyć w sobie jednego nowego człowieka,
wprowadzając pokój,
i [w ten sposób] jednych, jak i drugich znów pojednać z Bogiem w jednym Ciele przez krzyż,
w sobie zadawszy śmierć wrogości.
A przyszedłszy zwiastował pokój
wam, którzyście daleko, i pokój tym, którzy blisko,
bo przez Niego jedni i drudzy w jednym Duchu mamy przystęp do Ojca.
Ef 2, 14-18

(obie części ludzkości to Żydzi i poganie)
Dzięki Bogu, że dał nam tak piękne i jasne Słowo :)
Pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Śr kwi 23, 2008 13:45

a dlaczego hipotetyczny bóg doprowadził do krwawej kaźni która napawa obrzydzeniem, zamiast zbawić w boski sposób?

Pt kwi 25, 2008 8:49

a dlaczego hipotetyczny bóg doprowadził do krwawej kaźni która napawa obrzydzeniem, zamiast zbawić w boski sposób?

Zwróciłem uwagę na twoje słowa: "napawa obrzydzeniem". Wielu ludzi nie chciało przyjąć dobrej nowiny o Jezusie, bo gorszyło ich to że Jezus umarł w tak okrutny sposób na krzyżu. Dlatego Paweł Apostoł mówi że Chrystus jest zgorszeniem dla Żydów, a głupstwem dla pogan. Mówi też że spodobało się Bogu przez głupstwo głoszenia słowa zbawić tych którzy uwierzą.
(por. 1 Kor 1, 17-31). Pascha Jezusa to nie tylko przykra śmierć, ale również radosne zmartwychwstanie :-o

My byśmy chcieli, aby Jezus wybawił nas w "ludzki" nie w "boski" sposób. To jest nasze myslenie. To są ludzkie "sposoby na zbawienie". Jaki masz pomysł. Co to znaczy wg. ciebie "w boski sposób"?

Kluczem do zrozumienia jest Boże prawo, które mówi że zapłatą za grzech jest śmierć! (por. Rz 6, 23) Tymczasem nie ma ani jednego sprawiedliwego, ponieważ wszyscy ludzie zgrzeszyli (por. Rz 3,23).Dlatego ty i ja jako grzesznicy powinniśmy ponieść zasłużoną karę, jaką jest śmierć wieczna.
Ponizej cytuje tekst który może pomóc "zrozumiec" dlaczego tak, a nie inaczej dokonało się zbawienie człowieka.
Cytuj:
Są ludzie, którzy umierają za swoja ojczyznę lub oddają swoje życie z innego powodu. Jednak za zbawienie ludzkości nikt nie mógł oddać swego życia za bliźniego, gdyż wszyscy bylismy grzesznikami. Byłoby to tak, jakby członek bandy, która rabuje i morduje, został uwięziony i skazany przez sąd. Kilka dni przed egzekucją jego towarzysz zgłasza sie na policję, by wstawić się za nim: "Przychodzę oddac się w wasze ręce, abyście wypuscili mojego towarzysza". Oczywiście policja, zamiast wypuścić uwięzionego bandytę, skaże także i drugiego za jego własne przestepstwa. Stąd wypływa zasługa dobrowolnego ofiarowania się Jezusa Chrystusa: On będąc świętym, niewinnym, nieskalanym, nie mając do odpokutowania żadnej osobistej winy, umarł za nieczystych, aby stać się naszym usprawiedliwieniem"

Nie ma od tego nic piękniejszego na tym świecie. To jest naprawdę DOBRA NOWINA! :razz:
Pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Pt kwi 25, 2008 18:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2