Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 18:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Modlitwa 
Autor Wiadomość

PETRONIUSZU miałem na myśli to sytuacja którą opisałeś pokazuje chyba pewien brak umiaru i w związku z tym było to szkodliwe. Natomiast nie wiem na ile dokonałeś "oceny" osoób na na ile samej formy modlitwy, czyli różańca.

Cz kwi 17, 2008 18:58

Petroniuszu chyba nie myślałeś że Cię na tym forum przywitają oklaski, zza monitora wyskoczą fajerwerki a na ekranie pojawi się chleb i sól z napisem "witaj nowy użytkowniku". Nie przesadzaj bo sam piszesz że masz -dziesiąt lat więc chyba powinieneś trochę o życiu wiedzieć.

Jeśli zbulwersował Cię różaniec odmawiany w intencji zmarłego to chyba nie rozumiesz o co te "babcie" się modliły. Odmawianie różańca przy zmarłym nie jest "średniowieczem" ani tym bardziej nie spełnia roli "płaczek". Odmawianie różańca przy ciele zmarłego jest starą tradycją a wszelkie wpychanie się w tradycję bardzo mnie drażni (zrezygnujmy jeszcze z różańca, potem ze mszy za duszę zmarłego, a potem może jeszcze z konduktu pogrzebowego. Najlepiej niech pożegnanie odbędzie się na cmentarzu, zajmie 2 minuty a jedynym tekstem wypowiadanym nad grobem będzie "było miło ale się skończyło. Trzymaj się i niech Cię robale w tyłek nie gryzą") Och bez przesady...

Wiem że zagranica ma nieco na bakier z Bogiem ale niech tego nie przenosi na polski grunt.

Pozdrawiam
ZASADY DOBREGO WYCHOWANIA sa obowiazujace wszedzie . Anonimowosc nie zwalnia (przynajmniej nie powinna) od pewnych tradycyjnych form , sam piszesz ze"wszelkie wpychanie sie w tradycje bardzo mnie drazni" - wiec pozwol ze mnie tez moze . Rozaniec odmawiany przy zmarlym - zgoda ,ale niech to bedzie modlitwa ktorej powaga wymagana jest od modlacych sie. Nieskladnosc ,krzykliwosc , brak osoby prowadzacej sprawilo iz bylo to raczej obrzedowe misterium nie majace nic wspolnego z modlitwa . Juz wczesniej wspominalem o mlodziezy - trzeba bylo widziec kpiace usmieszki . I nie mlodziez byla temu winna - ona wyniosla niesmak ze soba do kolegow kolezanek do szkol I prosze mi nie mowic ze to nie jest wazne . Obraz kosciola u mlodego pokolenia zobrazuje moze przykladem dyskusji z mlodzieza akademicka (polska)
zaznacze tylko zasadnicze tezy:
Jezus ponownie przychodzi na swiat, zrywa zlote krzyze z szyi biskupow to beda obiady dla glodujacych dzieci , gwozdziem pisze na karoseriach aut proboszczy - slubowaliscie ubostwo, rozwala kancelarie parafialne mowiac - nie bedziecie kupczyc w domu ojca mego sakramentami, wygania biskupow z ich palacow - mieszkania dla bezdomnych - slyszycie juz ten krzyk : UKRZYZOWAC GO ? Mialem zgadnac kto bedzie krzyczal najglosniej ? Do takiego obrazu kaplanstwa i starszej czesci wiernych (tradycjonalistow) przywykla mlodziez - dajmy im jeszcze inne argumenty do reki a za kilkanascie lat koscioly beda atrakcja turystyczna - tak jak tu na zachodzie

Cz kwi 17, 2008 19:13

PETRONIUSZU miałem na myśli to sytuacja którą opisałeś pokazuje chyba pewien brak umiaru i w związku z tym było to szkodliwe. Natomiast nie wiem na ile dokonałeś "oceny" osoób na na ile samej formy modlitwy, czyli różańca.

Co do rozanca- nie rozumiem tej modlitwy . Moze nie mam racji ale porownuje ja do telefonu do Pana Boga i czytanie Mu przez telefon ksiazki telefonicznej . Jezus powiedzial przy okazji nauczania modlitwy Ojcze Nasz ze mamy nie byc gadulami w modlitwie . Mowil tez cos o samotnosci w kontakcie z Panem . Hmm.... dziesiatki rozanca dostawalem przy spowiedzi jako pokute
to tez ma swoj wydzwiek raczej negatywny - ten sposob modlenia - pokuta?

Cz kwi 17, 2008 20:13

Różaniec jest modlitwą wymagającą, szczególnie jeśli mielibyśmy odmówić wszystkie tajemnice, bo to zdaje się jest ta pełna modlitwa różańcowa, nie jedna tajemnica, czy tylko dziesiątka. Może w tym sensie jest to pokuta bo trzeba zadać sobie trud. Oczywiście wymagająca jeśli się przyłożymy i faktycznie będziemy rozważać w sercu te tajemnice, oraz z uwagą odmawiać kolejne Zdrowaś Maryjo. Ty mówisz raczej o nieumiejętnym modleniu się, o co nie trudno jeśli modlimy się tylko zewnętrznie, nie wiedzą że trzeba coś więcej. Ja też nie koniecznie przepadam za różańcem, zatem odmawiam w sumie jedynie jeśli mam taką pokutę. Ale rozumiem że ileś wieków temu była to odpowiedz na potrzeby duchowe ludzi i dziś też dla wielu jest w tym sposobie modlenia się coś pięknego. Dla Ciebie czy dla mnie może nie, ale dla innych jest. Natomiast ja rozumiem że jeśli ktoś przeszkadza komuś to nie ważne jak się modli skoro zapomina o tym że nie modli się sam.

Cz kwi 17, 2008 20:45

Marnej baletnicy przeszkadza nawet rąbek spódnicy.
Skupienie na pogrzebie nie wymaga ciszy.
Jak ktoś naprawdę chce, to nawet przy młocie pneumatycznym się skupi.

Cz kwi 17, 2008 20:48
Zobacz profil WWW

Tylko, że tej marnej baletnicy realnie coś przeszkadza. Nie jest zbyt dobra w tym, co robi, więc nie umie sobie poradzić z tą trudnością. Niektóre czynności wymagają skupienia.

Cz kwi 17, 2008 20:59
Zobacz profil ICQ YIM

Czyli czynność skupienia wymaga skupienia?

Cz kwi 17, 2008 21:11
Zobacz profil WWW

To czemu w kościele niemożna słuchać muzyki...poza organami

Cz kwi 17, 2008 21:14

Czyli czynność skupienia wymaga skupienia?

No ..... niestety wymaga Co prawda sa tacy co posiadaja zdolnosc podzielnej uwagi; ja niestety nie. Rozmawiajac z Bogiem mistyczny wrecz kontakt mozna zauwazyc w pustym wyciszonym kosciele . To latwo zaobserwowac widzac ludzi wychodzacych z takiego kosciola WYSTARCZY POPATRZEC W OCZY - a jeszcze lepiej samemu sie przekonac . To dziala ;-)

Cz kwi 17, 2008 21:56

Stanisław Adam napisał(a):

To czemu w kościele niemożna słuchać muzyki...poza organami

Aj....... mozna Sam w czasach mlodosci gralem na gitarze , ustawialismy perkusje obok oltarza . I jakies prowizoryczne wzmacniacze . Darlismy gardla , walili w beben podczas podniesienia ,az witraze sie trzesly . Kosciol pekal w przyslowiowych szwach Mlodziez byla "wniebowzieta" a starsi...... no rozumiecie sami :)

Cz kwi 17, 2008 22:06

Mlodziez byla "wniebowzieta" a starsi...... no rozumiecie sami :)

A masz pretensje do bab klepiących różaniec ...

Pan Bóg nie rychliwy, ale sprawiedliwy. Ty zakłócałeś komuś skupienie w Kościele, to teraz dostałeś odpłatę na pogrzebie.
Zło jak bumerang wraca.

Cz kwi 17, 2008 22:16
Zobacz profil WWW

PETRONIUSZ napisał(a):

Pan Bóg nie rychliwy, ale sprawiedliwy. Ty zakłócałeś komuś skupienie w Kościele, to teraz dostałeś odpłatę na pogrzebie.
Zło jak bumerang wraca.
Dobre :lol: :lol: nie pomyslalem o tym :lol:

Cz kwi 17, 2008 22:20

PETRONIUSZ napisał(a):

Zło jak bumerang wraca.

:-D Tyle ze te babcie nie chodzily na "nasze" msze :biggrin: One raczej unikaly ich jak ognia :-D :-D

Cz kwi 17, 2008 22:24

Kat wykonujący zasądzony wyrok, też zazwyczaj nie jest pokrzywdzonym przez zbrodniarza ...

Cz kwi 17, 2008 22:30
Zobacz profil WWW

"Jak ktoś naprawdę chce, to nawet przy młocie pneumatycznym się skupi."

Podobnie jak ktoś naprawde chce, to skoczy tak wysoko że na Księżyc doleci... tak jak w tym co napisałem tak i w tym co Ty napisałeś - wątpie aby ktoś przyznał racje.

Pt kwi 18, 2008 0:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona