Autor |
Wiadomość |
0bcy_astronom
|
Widzę, że ktoś szuka okazji do kłótni o nic.
Bo Bóg wysłucha modlitw
A wcale że nie
A właśnie że tak
A skąd wiesz że tak jest
A skąd wiesz, że tak nie ma
Bo ja nie doznałem nic
A ja doznałem
A może Ci się wydawało
A może to ty nie zauważyłeś
A jaką masz gwarancje że Ci pomoże
żadną a jaką masz że nie pomoże
Też żadnej...
i tak przez nieskończoność...
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
N maja 25, 2008 15:09 |
|
|
|
 |
No
|
Ja pytam jak modlitwą można wpłynąć na drugiego człowieka(zakładając, że Bóg istnieje i się nami interesuje) czy Bóg pomoże komuś bardziej bo się za niego modlimy ?Dla mnie to niezbyt logiczne...
|
N maja 25, 2008 15:17 |
|
 |
Masa
|
Obcy Astronomie
Bóg wysłuchuje modlitw, ale na pewno nie różańcowej... taka modlitwa trafia do demonów i zamiast pomóc zaszkodzi i to najbardziej temu który się tak modli...
Mateusza 6:
Modlitwa
5 Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. 6 Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
7 Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo1 będą wysłuchani. 8 Nie bądźcie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie.
Wy zatem tak się módlcie:
9 2 Ojcze nasz, który jesteś w niebie, niech się święci imię Twoje! 10 Niech przyjdzie królestwo Twoje; niech Twoja wola spełnia się na ziemi, tak jak i w niebie. 11 Chleba naszego powszedniego3 daj nam dzisiaj; 12 i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili; 13 i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego! 14 Jeśli bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz niebieski.
15 Lecz jeśli nie przebaczycie ludziom, i Ojciec wasz nie przebaczy wam waszych przewinień.
podkreślony masz wzór modlitwy którą zapewne znasz na pamięć
taka kolejność:
1) wyznajesz swoje grzechy
2) odpuszczasz winowajcom
3) dopiero potem możesz przystapić do modlitwy o coś, o kogoś, o siebie itp
i nie masz sie modlić mechanicznie ale rozmawiać z Jezusem tak jak rozmawiasz z nie wiem np z tatą, on jest żywy realny prawdziwy
i przede wszystkim adresat modlitwy to Bóg w Jezusie Chrystusie!!! żaden (nie)święty itp, jesli tego nie rozumiesz, to proś Jezusa żeby pokazał Ci prawde, ja też byłem długo zaślepiony, Jezus sprawił że przejrzałem!!! chwała Jezusowi
pozdrawiam
_________________ Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)
|
N maja 25, 2008 16:07 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Masa
Chcesz powiedzieć że nasz papierz robił błąd odmawiając różaniec?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N maja 25, 2008 16:15 |
|
 |
Norma
|
A z czego się składa różaniec ?
|
N maja 25, 2008 17:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
będzie się działo... 
|
N maja 25, 2008 19:22 |
|
 |
snafu
|
Mam nadzieję, że jednak nie będzie się działo i uczestnicy dyskusji skupią się na temacie.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
N maja 25, 2008 20:17 |
|
 |
thali
|
prezntem to byłoby...własnie, nawet nie wiem co jest dla mnie dobre. taka pustka w sercu i głowie. to niezwykłe, że ofiarujecie mi tak wiele - modlitwe i wsparcie. ! . to chyba takie móje opóźnione dojrzewanie, oby nastały nowe narodziny...oby
Z modlitwą róznie, najbardziej wyprowadza mnie z równowagi moja własna osoba  i brak stabilności.
chciałabym choc wierzyć, że wytrwam i nie uciekne nigdzie od Boga, choc mnie tak bardzo kusi juz sie nie zmagać...
_________________ Zupełnie Nie Wiedziałam Co Było Złego / Dopóki Twoja Miłość Tego Nie Nazwała...
|
Wt maja 27, 2008 16:57 |
|
 |
thali
|
 ...dot. różańca
a jesli chodzi o rózaniec.
Sam JEzus wybrał Maryje na swoja MOTKE, chciała własnie przez Nią przyjśc na świat, uchronił Ja od skażenia grzechem, zamieszkał w niej i dał nam Ją za matke. Dzieki potrzebuja Matki.!.
Modlimy sie ZAWSZE DO BOGA, nigdy nie modlimy sie DO maryi (choc tak to wygląd) ale z Nia uwielbiamy Boga, w jej śiętości i w jej zyciu. Tajemnice rózańcowe sa medytacją nad życiem Maryii w obecności ZAWSZE Jezusa  !
to samo swięci - to skarb Kościoła, możemy dzieki nim i za ich wstawiennictwiem czerpać z ich bogactwa świętości i stawac przed Bogiem.
Pierwsza częśc "Zdrowaś Mario" to hymn uwielbienia który jest w Biblii ! + nasze prośby by On modliła sie za nas.
Dlaczego nie mamy kożystać z tego
...
tak myślę
_________________ Zupełnie Nie Wiedziałam Co Było Złego / Dopóki Twoja Miłość Tego Nie Nazwała...
|
Wt maja 27, 2008 17:06 |
|
 |
reczula
|
0bcy_astronom napisał(a): Najlepiej się modlić o łaskę wiary. Polecam.
jak można nie wierzyć, a jednocześnie modlić się do Boga w którego się nie wierzy, o łaskę wiary w niego?!  Strasznie to pokręcone i niezbyt logiczne.
_________________ Tak, najlepiej zakazać samodzielnego myślenia, zorganizować Policję Myśli, albo nową inkwizycję i karać ewaporacją wszystkich, którzy się przeciwstawią. To rozwiąże wszystkie problemy.
http://nie-ma-darmowych-obiadow.mylog.pl/
|
Wt maja 27, 2008 17:27 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Nie musisz wierzyć czy być nie wiem jak silnej wiary aby się modlić. Myślisz, że Bóg wysłuchuje tylko tych którzy w niego wierzą?
Tym bardziej, że nie wierzysz a chcesz uwierzyć.
Przykład.
Według ciebie na pewnym drzewie na pewno nie ma wron bo ich nie widzę.
Wszyscy Ci mówią że są bo je widzą.
A Ty mówisz, że fajnie że inni widzą, ale ty ich nie widzisz.
To ktoś mówi idź i potrząśnij drzewem to je zobaczysz.
A ty wtedy: po co mam cząść aby je zobaczyć jak ich nie widzę.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt maja 27, 2008 19:26 |
|
 |
reczula
|
To nie tak. Myślisz, że ja jestem niewierzący od urodzenia? Rodzice wpoili mi wiarę. Idąc za Twoją retoryką rodzice powiedzieli mi: "potrząśnij drzewem, zobaczysz wrony". A ja trząsłem tym drzewem i trząsłem. Aż w końcu zrozumiałem- tych wron tam nie ma.
_________________ Tak, najlepiej zakazać samodzielnego myślenia, zorganizować Policję Myśli, albo nową inkwizycję i karać ewaporacją wszystkich, którzy się przeciwstawią. To rozwiąże wszystkie problemy.
http://nie-ma-darmowych-obiadow.mylog.pl/
|
Śr maja 28, 2008 14:18 |
|
 |
Michał Pałamarz
|
Cóż, może kiedyś zatrzęsiesz i zobaczysz...
_________________ Vel sapientissimus errare potest!
|
Śr maja 28, 2008 14:54 |
|
|
|