Dlaczego jesteś okrutnym sadystą
| Autor |
Wiadomość |
|
Pawel25
|
Cytuj: To samo pytanie wraca co kilka tygodni, miesiecy.
Jak ktos zgwalci dziecko, to winny jest gwalciciel. Co moze Bog zrobic? "Zniknac" gwalciciela.
Ale dlaczego ograniczac sie do gwalcicieli? Najlepiej niech Bog "zniknie" zlodziei, mordercow, oszustow.
A moze jeszcze dalej? Klamcow, piratow drogowych, leni, donosicieli.
Niech zniknie najlepiej cale zlo i niech nie bedzie nic, poza dobrem. A czlowiek nie bedzie w stanie nic zrobic, tylko dobro.
Kup sobie zlota klatke, wejdz do srodka i wyrzuc klucz, widocznie taka perspektywa Ci odpowiada.
Ja wole wolnosc, nawet za cene tego, ze inni tez sa wolni. Chce miec wolnosc wybierania dobra, nawet za cene tego, ze inni beda mogli wybrac zlo.
Wolności to Ty nie masz i nigdy nie miałeś żadnej odkad się urodziłeś ,bo nie masz żadnej pewności ,że będziesz mógł w jakikolwiek sposób egzystować po smierci fizycznego ciała bez znaczenia jak to będzie wyglądać ,aby była zachowana pamięc z tego życia to raz
a po drugie ,dobrze wiesz ,że Bóg nie nasyci się samym wybieraniem dobra przez człowieka ,jest wręcz przeciwnie Bóg ma to gdzieś i dlatego własnię tylu ludzi od Niego odchodzi ,bo jest całkowicie absurdalny
Żeby chociaż wystarczyło być dobrym i można było to w jakiś logiczny sposób osiągnąc ,np mówie sobie teraz od dzisiaj nie powiem ani jednego złego słowa do nikogo będe wszystkim pomagał i nie zrobie nigdy nikomu krzywdy i wprowadzam to od razu w życie ,jednak wiesz dobrze ,że to niemożliwe ale nie dlatego ,że nie jest to wykonalne ale dlatego ,że Bóg człowiekowi na to nie pozwala
|
| So sie 02, 2008 11:41 |
|
|
|
 |
|
On
|
Pawel25 napisał(a): 1.Żartujesz sobie chyba ,uważasz ,że wszyscy przestępcy siedzą w wiezieniu z własnej winy ,co najmniej kilka procetn siedzi niewinnych albo częściowo zamieszanych w jakiś proceder ,pozostaje jeszcze kwestia świadomości czynu ,która jak wiemy wszyscy dobrze może być żadna w wielu przypadkach . 2.Załóżmy ,że to ja Ciebie stworzyłem ,na chwile zamieniam się w Boga ,w tym momencie zsyłam na Ciebie cierpienie w postaci dajmy na to uderzenia pieścią w twarz ,ja wiem ,że to jest dla Ciebie dobre ,bo mam taką wiedzę oczywiście w danym momencie tego nie odczujesz ,bo ja robie to w ten sposób ,że wszystko jest pomieszane ,tzn dzisiaj dostaniesz cios a za 3 lata pomyślisz o tym ,że było to dobre bo za te trzy lata wpłynie to na rozwój twojej duszy natomiast Ty tego nie wiesz i zapewne się mocno zdenerwujesz i jeżeli dodatkowo powiem Ci ,że to ja ci wymierzyłem ten cios i mogłem do niego nie dopuścić to odpowiedz SZCZERZE kogo będziesz obwiniał za ten cios ,jeżeli masz zamiar używać metafor i mydlić oczy to lepiej milcz 1.Wiem, że częśc osób osadzonych jest niewinnych zarzucanych im czynów. jednak zgodnie z zasadą oko za oko oni odpowiadają za podobny czyn ktory kiedyś uczynili innym. Podobnie mogli przyczynić się do skazania kogoś nie mającego świadomości bezprawności czynu. Ząb a ząb.
2.Jeżeli obrywam za darmo to znaczy, że ja kiedyś też kogoś tak potraktowałem.
Ciężkie choroby jak Eizheimer czy rak są na ogół odpowiedzią na nękania innych a przejawia się to w ten sposób. Mają też pozytyw-wreszcie człowiek zaczyna myśleć więcej niż zwierzę i zastanawia się nad tym co dalej. W ten sposob niektorzy wracają do wiary zaszczepionej im w dzieciństwie.
Brak odpowiedzi na pytania wynika z braku wiedzy. Próbuje się w miejsce niewiedzy wymyśleć co innego a najłatwiej zrzucić winę na innych w tym Boga.

|
| So sie 02, 2008 11:43 |
|
 |
|
Pawel25
|
Cytuj: 1.Wiem, że częśc osób osadzonych jest niewinnych zarzucanych im czynów. jednak zgodnie z zasadą oko za oko oni odpowiadają za podobny czyn ktory kiedyś uczynili innym. Podobnie mogli przyczynić się do skazania kogoś nie mającego świadomości bezprawności czynu. Ząb a ząb. Szczyt hipokryzji ,jaką ty masz tego pewność ,że tak jest ,a co jeżeli ta zasada nie odnosi się do wszystkich ,punkt widzenia zależny od punktu siedzenia ,gdybyś sam znalazł się w takiej sytuacji ,to nie wypowiedziałbyś tych słów Cytuj: 2.Jeżeli obrywam za darmo to znaczy, że ja kiedyś też kogoś tak potraktowałem. Ok ,nie zapominaj o świadomości czynu ,która mając na uwadze jak człowiek w życiu potrafi być zamroczony ,zdezorientowany i przede wszystkim na uwadze to ,że nie ma niczego pewności ,to to co piszesz jest nie do przyjęcia i kompletnie nie do wykrycia przez człowieka , Cytuj: Ciężkie choroby jak Eizheimer czy rak są na ogół odpowiedzią na nękania innych a przejawia się to w ten sposób. Mają też pozytyw-wreszcie człowiek zaczyna myśleć więcej niż zwierzę i zastanawia się nad tym co dalej. W ten sposob niektorzy wracają do wiary zaszczepionej im w dzieciństwie. Przeginasz maksymalnie ,załóżmy ,że tak jest w końcu obracamy się na płaszczyźnie totalnych absurdów ,jak jest możliwe w takim razie ,że dojdziesz kiedys do takiego momentu ,że zostaniesz uwolniony od tych zależnosci i czy będzie to oznaczało dla Ciebie wolność czy zniewolenie Brak odpowiedzi na pytania wynika z braku wiedzy. Próbuje się w miejsce niewiedzy wymyśleć co innego a najłatwiej zrzucić winę na innych w tym Boga.  [/quote]
|
| So sie 02, 2008 12:02 |
|
|
|
 |
|
cau_kownik
|
WaszJudasz napisał(a): Okej. jest gwałciciel-jest winny.
W imię czego natomiast Bóg zesłał na świat trąd, epilepsję, chorobę Alzheimera i dziecięce porażenie mózgowe?
Czyja wolność w ten sposób się wyraża? Smierc, trud i choroby sa skutkiem grzechu pierworodnego.
_________________ ---
teh podpiss
|
| So sie 02, 2008 12:33 |
|
 |
|
Pawel25
|
Caukownik ja nie pamiętam ,żebym zjadł jakiekolwiek jabłko a nie odpowiadam za czyny moich przodków ,
|
| So sie 02, 2008 12:38 |
|
|
|
 |
|
cau_kownik
|
Pawel25 napisał(a): Caukownik ja nie pamiętam ,żebym zjadł jakiekolwiek jabłko a nie odpowiadam za czyny moich przodków , Przykro mi, ze Cie rozczaruje, ale nie zyjesz w swoim wlasnym wszechswiecie - jestes zalezny od innych ludzi, ktorzy zyja teraz, od ludzi, ktorzy zyli przed toba.
W szczegolnosci od jednego Adama, ktorego bledna decyzja swoimi konsekwencjami dotknela wszystkich ludzi, takze Ciebie.
_________________ ---
teh podpiss
|
| So sie 02, 2008 12:41 |
|
 |
|
No
|
cau_kownik napisał(a): Jak ktos zgwalci dziecko, to winny jest gwalciciel. Co moze Bog zrobic? "Zniknac" gwalciciela.
Ale dlaczego ograniczac sie do gwalcicieli? Najlepiej niech Bog "zniknie" zlodziei, mordercow, oszustow.
A moze jeszcze dalej? Klamcow, piratow drogowych, leni, donosicieli.
Niech zniknie najlepiej cale zlo i niech nie bedzie nic, poza dobrem. A czlowiek nie bedzie w stanie nic zrobic, tylko dobro.
Kup sobie zlota klatke, wejdz do srodka i wyrzuc klucz, widocznie taka perspektywa Ci odpowiada.
Ja wole wolnosc, nawet za cene tego, ze inni tez sa wolni. Chce miec wolnosc wybierania dobra, nawet za cene tego, ze inni beda mogli wybrac zlo.
A dlaczego wolność musi oznaczać możliwość krzywdzenia innych ?
|
| So sie 02, 2008 12:42 |
|
 |
|
cau_kownik
|
No napisał(a): A dlaczego wolność musi oznaczać możliwość krzywdzenia innych ? Z definicji: sprawdz w slowniku.
_________________ ---
teh podpiss
|
| So sie 02, 2008 12:50 |
|
 |
|
Pawel25
|
Cytuj: Przykro mi, ze Cie rozczaruje, ale nie zyjesz w swoim wlasnym wszechswiecie - jestes zalezny od innych ludzi, ktorzy zyja teraz, od ludzi, ktorzy zyli przed toba.
W szczegolnosci od jednego Adama, ktorego bledna decyzja swoimi konsekwencjami dotknela wszystkich ludzi, takze Ciebie.
Ok przyjmuje tą wersje mimo ,że jest absurdalna mając na uwadze wszechmoc Boga ,ale ok nikt nie powiedział ,że będzie łatwo
W takim razie wytłumacz dlaczego nie zostaliśmy stworzeni najpierw w niebie ,z możliwościa powrotu na ziemie z tym ,że zostalibyśmy zapewnieni ,że moglibyśmy po przeżyciu dobrze życia na ziemi z powrotem wrócić do nieba i jak wyobrażasz sobie swoją wolnośc w niebie
Wracając do tematu to odpisując na posty mógłbyś szczerze odpowiedzieć przy okazji na pytanie postawione w nim
|
| So sie 02, 2008 13:00 |
|
 |
|
cau_kownik
|
A dlaczego nie z zielonymi czulkami? A dlaczego nie w wodzie? A dlaczego mamy dwie nogi, a nie trzy?
Widzisz, ja tez potrafie zadawac pytania bez sensu.
_________________ ---
teh podpiss
|
| So sie 02, 2008 13:04 |
|
 |
|
Pawel25
|
Te pytania mają sens i są związane nie tylko z tym tematem ,ale ze wszystkimi tematami na tym forum ,ok nie odpowiadaj ,bo jedyne co możesz odpowiedzieć ,że Bóg tak chce i jeszcze dodaj ,że to wszystko z miłości i sprawa załatwiona dla Ciebie ,jednak nie dla ludzi szukajacych prawdy zgodnej z istotą człowieka
|
| So sie 02, 2008 13:07 |
|
 |
|
No
|
To wszystko definicje z naszego świata.
Ja pytałem się dlaczego świat nie może być inny...
|
| So sie 02, 2008 14:18 |
|
 |
|
Pawel25
|
TO może ja Ci odpowiem ,najważniejsza na świecie jest miłość a ona wymaga conajmniej dwóch osób a więc musi istnieć szereg powiązań niezrozumiałych dla większości ludzi pomiędzy ludźmi śmieszne ale tak jest ,dzięki ,którym może zaistnieć wolna miłość ,żeby mogła ona zaistnieć jako wolna musimy mieć pełny wybór czyli także czynienia zła
To wszystko jest jasne i klarowne i ma nawet sens tylko pozostaje pytanie
Jak mogła zaistnieć miłość pomiędzy Adamem i Ewą przed zjedzeniem jabłka czyli wtedy kiedy byli bezgrzeszni i nie znali zła ,hmmm.....
|
| So sie 02, 2008 14:31 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: TO może ja Ci odpowiem ,najważniejsza na świecie jest miłość To twoja subiektywna opinia, tak naprawdę nie można jednoznacznie stwierdzić co jest "najważniejsze na świecie". Cytuj: mogła ona zaistnieć jako wolna musimy mieć pełny wybór czyli także czynienia zła
Ale czy zło musi oznaczać krzywdzenie innych ?
Czy okaleczając drugiego człowieka nie ograniczamy jego wolności? A czy zabijając nie zabieramy bliźniemu wolnej woli i np. szansy na nawrócenie w przyszłości nietródno sobie wyobrazić sytuacje w której ofiara idzie do piekła a morderca a morderca do nieba. Wychodzi więc na to, że zakres naszej wolnej woli zależy od siły i zwykłego przypadku.
|
| So sie 02, 2008 14:52 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
cau_kownik napisał(a): Smierc, trud i choroby sa skutkiem grzechu pierworodnego.
Ooo, no nie do końca to sobie chyba przemyślałeś. Śmierć,trud i choroby są skutkiem decyzji Boga, aby tak właśnie ukarać ludzi (winnych i niewinnych),a nie samego grzechu,bo z niego samego te rzeczy w żaden sposób nie wynikają.
A jeśli chcesz się bawić w takie rozumowanie, że niby przyczyna przyczyny danego skutku jest również jego przyczyną, wtedy winieneś uznac,że przyczyną śmierci i chorób jest samo postawienie przez Boga tego przeklętego drzewa w ogrodzie.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
| So sie 02, 2008 15:15 |
|
|
|