Adam i Ewa - wersja "naukowa"
Autor |
Wiadomość |
Silva774
|
Jednak sam powiedziałeś, że movsd napisał(a): (...)uznanie istnienia czegoś bez dowodów uważam za nierozsądne i nielogiczne.
Oni nie mieli dowodów. Nie wiedzieli, czy kiedykolwiek badania potwierdzą ich teorie, zresztą w większości wypadków postęp nauki obalał dotychczasowe przypuszczenia 
|
Śr sie 27, 2008 17:14 |
|
|
|
 |
movsd
|
Silva774 napisał(a): Jednak sam powiedziałeś, że movsd napisał(a): (...)uznanie istnienia czegoś bez dowodów uważam za nierozsądne i nielogiczne. Oni nie mieli dowodów. Nie wiedzieli, czy kiedykolwiek badania potwierdzą ich teorie, zresztą w większości wypadków postęp nauki obalał dotychczasowe przypuszczenia 
Na tym polega nauka, na stawianiu teorii ich weryfikacji i zmienianiu jeśli okazują się błędne.
A na czym polega wiara? Na wierze. Bez weryfikacji, bez dowodów.
|
Śr sie 27, 2008 17:16 |
|
 |
Silva774
|
movsd napisał(a): (...)A na czym polega wiara? Na wierze. Bez weryfikacji, bez dowodów.
No i właśnie o to chodzi  Tu się nie weryfikuje. Nie wskazuje się dowodów. Po prostu się wierzy 
|
Śr sie 27, 2008 17:18 |
|
|
|
 |
movsd
|
Silva774 napisał(a): movsd napisał(a): (...)A na czym polega wiara? Na wierze. Bez weryfikacji, bez dowodów. No i właśnie o to chodzi  Tu się nie weryfikuje. Nie wskazuje się dowodów. Po prostu się wierzy 
I ja to uważam za błąd, po prostu za złe postrzeganie rzeczywistości.
|
Śr sie 27, 2008 17:20 |
|
 |
Silva774
|
movsd napisał(a): Silva774 napisał(a): movsd napisał(a): (...)A na czym polega wiara? Na wierze. Bez weryfikacji, bez dowodów. No i właśnie o to chodzi  Tu się nie weryfikuje. Nie wskazuje się dowodów. Po prostu się wierzy  I ja to uważam za błąd, po prostu za złe postrzeganie rzeczywistości.
A wszystko zależy od punktu widzenia  Nie rozumiem tylko, dlaczego tak się upierasz, że nie można tego przyjmować inaczej 
|
Śr sie 27, 2008 17:23 |
|
|
|
 |
movsd
|
Silva774 napisał(a): A wszystko zależy od punktu widzenia  Nie rozumiem tylko, dlaczego tak się upierasz, że nie można tego przyjmować inaczej 
Bo takie rozumowanie prowadzi do akceptacji Zeusa, smoków, krasnali, Światowida i aniołów popychających planety zamiast grawitacji. Po prostu myślenie rodem z ciemnych i nieoświeconych czasów.
|
Śr sie 27, 2008 17:25 |
|
 |
Silva774
|
movsd napisał(a): Silva774 napisał(a): A wszystko zależy od punktu widzenia  Nie rozumiem tylko, dlaczego tak się upierasz, że nie można tego przyjmować inaczej  Bo takie rozumowanie prowadzi do akceptacji Zeusa, smoków, krasnali, Światowida i aniołów popychających planety zamiast grawitacji. Po prostu myślenie rodem z ciemnych i nieoświeconych czasów.
A czy to złe?  Przecież każdy ma prawo wierzyć w to, co chce  Przecież nie ma nic złego w tym, że dzieci wierzą w św.Mikołaja, nawet jeśli my uważamy to za zwykły głupi przesąd, prawda? 
|
Śr sie 27, 2008 17:28 |
|
 |
movsd
|
Silva774 napisał(a): movsd napisał(a): Silva774 napisał(a): A wszystko zależy od punktu widzenia  Nie rozumiem tylko, dlaczego tak się upierasz, że nie można tego przyjmować inaczej  Bo takie rozumowanie prowadzi do akceptacji Zeusa, smoków, krasnali, Światowida i aniołów popychających planety zamiast grawitacji. Po prostu myślenie rodem z ciemnych i nieoświeconych czasów. A czy to złe?  Przecież każdy ma prawo wierzyć w to, co chce  Przecież nie ma nic złego w tym, że dzieci wierzą w św.Mikołaja, nawet jeśli my uważamy to za zwykły głupi przesąd, prawda? 
Owszem, ale problemy się zaczynają gdy ktoś chce wysadzić w powietrze świat , bo twierdzi, że Allah mu tak każe. 
|
Śr sie 27, 2008 17:30 |
|
 |
Silva774
|
movsd napisał(a): Silva774 napisał(a): movsd napisał(a): Silva774 napisał(a): A wszystko zależy od punktu widzenia  Nie rozumiem tylko, dlaczego tak się upierasz, że nie można tego przyjmować inaczej  Bo takie rozumowanie prowadzi do akceptacji Zeusa, smoków, krasnali, Światowida i aniołów popychających planety zamiast grawitacji. Po prostu myślenie rodem z ciemnych i nieoświeconych czasów. A czy to złe?  Przecież każdy ma prawo wierzyć w to, co chce  Przecież nie ma nic złego w tym, że dzieci wierzą w św.Mikołaja, nawet jeśli my uważamy to za zwykły głupi przesąd, prawda?  Owszem, ale problemy się zaczynają gdy ktoś chce wysadzić w powietrze świat , bo twierdzi, że Allah mu tak każe. 
Fakt jest faktem, ale takim osobom nie wmówisz, że Allah nie istnieje ;P Mi chodzi jedynie o to, że każdy ma prawo wierzyć 
|
Śr sie 27, 2008 17:32 |
|
 |
movsd
|
Owszem każdy ma prawo wierzyć, że świat stworzyły krasnale.
Tak samo ja mam prawo głosić, że jest to nieprawda i są dowody że było inaczej.
|
Śr sie 27, 2008 17:34 |
|
 |
Silva774
|
movsd napisał(a): Owszem każdy ma prawo wierzyć, że świat stworzyły krasnale. Tak samo ja mam prawo głosić, że jest to nieprawda i są dowody że było inaczej.
Nie odbieram Ci tego prawa i doskonale Cię rozumiem, ale odnoszę wrażenie, że nie ma dowodów na nieistnienie Boga... Chyba, że się mylę? Ale masz prawo w Niego nie wierzyć.
|
Śr sie 27, 2008 17:37 |
|
 |
movsd
|
Silva774 napisał(a): movsd napisał(a): Owszem każdy ma prawo wierzyć, że świat stworzyły krasnale. Tak samo ja mam prawo głosić, że jest to nieprawda i są dowody że było inaczej. Nie odbieram Ci tego prawa i doskonale Cię rozumiem, ale odnoszę wrażenie, że nie ma dowodów na nieistnienie Boga... Chyba, że się mylę? Ale masz prawo w Niego nie wierzyć.
Tu przedstawiłem swój pogląd na tę sprawę, zachęcam do dyskusji na ten temat w tamtym wątku:
viewtopic.php?t=17481&highlight=
|
Śr sie 27, 2008 17:41 |
|
 |
Silva774
|
A dzięki, dzięki, z miłą chęcią sobie poczytam 
|
Śr sie 27, 2008 18:03 |
|
 |
TutajDaniel
|
Trochę bzdur wypisujecie...
1. Mieli doskonałą pulę genową, bo byli pierwszymi ludźmi - nie są efektem żadnej ewolucji.
2. Nie było wtedy innych ludzi, TYLKO Adam i Ewa.
_________________ -Dlaczego nie odnajduję w swoim życiu Boga?
-Może z tego samego powodu, dla którego przestępcy nie odnajdują policji.
|
Śr sie 27, 2008 23:33 |
|
 |
movsd
|
TutajDaniel napisał(a): Trochę bzdur wypisujecie...
1. Mieli doskonałą pulę genową, bo byli pierwszymi ludźmi - nie są efektem żadnej ewolucji.
2. Nie było wtedy innych ludzi, TYLKO Adam i Ewa.
Nie uznajesz ewolucji? Trudno prowadzić z kimś rozmowę na temat powstania gatunku ludzkiego, kto nie akceptuje faktów naukowych.
|
Śr sie 27, 2008 23:35 |
|
|
|