Czy katolicy mają troszeczku samokrytyki ?
| Autor |
Wiadomość |
|
SweetChild
|
kastor napisał(a): Pośmiać się lubię, ale jest kilka 'ale'. Obejrzałem nieco ponad 4 minuty i nie wydaje mi się to śmieszne - raczej dziwne. To trochę tak jak 10 chłopaków się zbierze i nabija się z jednego dziecka, które przykładowo nosi okulary. Tych dziesięciu pewnie ma ubaw po pachy, ale poziom takich żartów jest... hmmm, no comments. Jak dla mnie to ten pan nie jest komikiem, ale prześmiewcą. Jeśli chcesz obejrzeć coś naprawdę śmiesznego to zapraszam tutaj; http://pl.youtube.com/watch?v=VrXuITn8BGI (choć pewnie już kiedyś widziałeś  ) Także zachacza o sprawy religii, wcale nie gloryfikuje katolicyzmu, a zastosowany żart jest błyskotliwy  . Nabijać każdy się potrafi, a stworzyć coś naprawdę ciekawego to już wyższa szkoła jazdy. pozdrawiam i respect for all 
Muszę przyznać, że miałem dokładnie odwrotnie i po jakiś 4 minutach wyłączyłem KMN, a link George Carlin parę razy mnie rozbawił. Piszę to z pewną nieśmiałością  , bo to co nas bawi świadczy o nas, ale zaryzykuję i zdobędę się z rana na trochę szczerości 
|
| Cz wrz 04, 2008 9:38 |
|
|
|
 |
|
goostaf
|
marcus napisał(a): Tak samo jak wiara setek milionów dzieci w Pana Jezusa nie sprawiła że zostały zbawione (bo może tego Pana nie ma). W świetle tego dla dzieciaków lepsze były jednak prezenty do Mikołaja niż wielka niewiadoma od Pana Jezusa. Co jest lepsze to już wyliczył ktoś mądrzejszy, bo niejaki Pascal. Jeśli nadal patrzysz z perspektywy dziecka obdarowanego prezentem to już czas dostrzec że otrzymywanie nie jest szczytem szczęścia. Nie jesteś już dzieckiem. marcus napisał(a): w odróżnieniu od Mikołaja, zakrwawiony Pan Jezus umęczony na krzyży jest mniej miły dla oka dziecka niż usmiechnięty Mikołaj.
Dbanie o estetykę jest ważniejsze od etyki? Myślałem że to katolicy są specami od obłudy...
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
| Cz wrz 04, 2008 9:46 |
|
 |
|
kastor
|
marcus napisał(a): kastor napisał(a): rajski ogród, wczesny wieczór, oto idzie mężczyzna niczym starotestamentalny Dawid rzeźbiony ręką Michała Anioła, a z nim przechadza się złotowłosa Afrodyta. - Oh Adamie, Bóg stworzył Cię takim przystojnym. - Ewo! Twoje włosy wzburzają się na wietrze jak piana górskich potoków, które dał nam Pan. Na to wchodzi kudłaty, przygarbiony stworek - jedną rękę trzyma w zadku, a drugą drapie się po głowie i krzyczy: - A ja jestem ateista! Niezłe.
Głupie  , ale dziękuję za uznanie 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
| Cz wrz 04, 2008 9:48 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jeśli nadal patrzysz z perspektywy dziecka obdarowanego prezentem to już czas dostrzec że otrzymywanie nie jest szczytem szczęścia. Nie jesteś już dzieckiem. Dla mnie trwanie w wierze w coś czego nie ma, oddawanie temu czci i poświęcanie temu całego życia to zaprawdę dziecięca zabawa. Cytuj: Dbanie o estetykę jest ważniejsze od etyki?
Katolicyzm a przez to wierni celebrują ból, cierpienie i śmierć jako drogę do zbawienia bo dzięki temu Jezus Chrystus odkupił...ludzi, świat itp. (tylko dlaczego grzech pierworodny pozostał ? I czy bez Jezusa Bóg musiałby zrobić kolejny potop ?). Na pierwszy rzut oka chrześcijaństwo jest więc religią mającą w sobie wiele masochizmu - i tego należy oszczędzić dzieciom dając im raczej Mikołaja niz krwawiącego Jezusa.
|
| Cz wrz 04, 2008 10:00 |
|
 |
|
snafu
|
Może jednak powinniśmy pozostać w ramach tematu a nie dyskusji o świętym Mikołaju i masochizmie...
Zaś jeśli chodzi o humor dotyczący religii czy religijności, to moimi faworytami są dowcipy żydowskie, niektóre to prawdziwe perełki.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
| Cz wrz 04, 2008 11:30 |
|
|
|
 |
|
kastor
|
Może jakiś przytoczysz? Tutaj albo w odpowiednim temacie 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
| Cz wrz 04, 2008 15:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Facet jest świetny !
Przecież ta widownia aż leje ze smiechu
Tak nas właśnie polaków postrzega Europa. Jeżdżą do nich, wykonują najcięższe prace i szukają jakichś kościołów.
Chociaż wykonują najprostsze prace fizyczne, to uważają, że to oni są najmądrzejsi. Niektórzy chcieliby jeszcze nawracać na wiarę swoich pracodawców.
No ale tak na zdrowy rozsądek!
Wierzycie w faceta (bo nie kobietę),
który siedzi w chmurach (dokładnie w niebie)
Który wie wszystko co każdy robi, ?
Który dał listę 10 rzeczy których nie wolno robić,
Bo jak się zrobi którąś z nich to będzie się cierpiało wieczne katusze i męki w ogniach piekielnych.
Który mimo, że wyśle niektórych na te męki, to bardzo ich kocha.
I który wiecznie chce pieniędzy, mimo, że jest wszechmocny, to pieniędzy jakoś nie potrafi stworzyć.
Ciągle chce więcej i więcej, i jeszcze odrobinę więcej. Nigdy nie mówi dosyć.
Przecież to jest szczera prawda !
Czy wy tego nie dostrzegacie ? 
|
| Cz wrz 04, 2008 19:35 |
|
 |
|
movsd
|
@Aztec
To jest dość uproszczona wizja teizmu - tak uproszczona, że aż śmieszna. Chrześcijaństwo jest fałszywą religią, podobnie jak wszystkie inne religie, ale nie róbmy zbędnego cyrku - można to wykazać merytorycznymi argumentami.
|
| Cz wrz 04, 2008 19:39 |
|
 |
|
Seweryn
|
np,instrukcją ciągnika 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Cz wrz 04, 2008 19:42 |
|
 |
|
Seweryn
|
Aztec napisał(a): No ale tak na zdrowy rozsądek! Wierzycie w faceta (bo nie kobietę), który siedzi w chmurach (dokładnie w niebie) Który wie wszystko co każdy robi, ? Który dał listę 10 rzeczy których nie wolno robić, Bo jak się zrobi którąś z nich to będzie się cierpiało wieczne katusze i męki w ogniach piekielnych. Który mimo, że wyśle niektórych na te męki, to bardzo ich kocha. I który wiecznie chce pieniędzy, mimo, że jest wszechmocny, to pieniędzy jakoś nie potrafi stworzyć. Ciągle chce więcej i więcej, i jeszcze odrobinę więcej. Nigdy nie mówi dosyć. Przecież to jest szczera prawda ! Czy wy tego nie dostrzegacie ? 
Wierzysz, że jako materia powstałeś z niczego bez przyczyny
Czyli pojawiłeś się z nikąd
Nie wiesz kim jesteś jako materia
Ale wiesz, że religia jest fałszywa.
Traktujesz historię wybiórczo
Nie uznajesz przekazów historycznych o zmatrwychwstaniu
Choć cię przy tym nie było
Nie wierzysz w Boga
Ale ciągle o nim rozmawiasz
Toż to obłuda
czy ty tego nie dostrzegasz?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Cz wrz 04, 2008 19:51 |
|
 |
|
whistle
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 12:43 Posty: 275 Lokalizacja: Imielin
|
To nie obłuda. (Chyba nawet o tym w GN ktoś pisał) Aztec jest po prostu wierzący. WIERZY że Boga nie ma:D
_________________ "ktokolwiek nas spotyka od Niego przychodzi
tak dokładnie zwyczajny że nie wiemy o tym.."
|
| Cz wrz 04, 2008 20:27 |
|
 |
|
WIST
|
Idioto racz pisać konkrety, miast opini.
|
| Cz wrz 04, 2008 20:50 |
|
 |
|
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Aztec napisał(a): Czy katolicy mają troszeczku samokrytyki ?
Momy
Ja bym tego nie nazwał samokrytyką, ale dystansem do samych siebie, który pozwala czasem się pośmiać. Naturalnie przesadny dystans przeradzający się w agresję jest już nie na miejscu.
Odbiję pytanie: czy Ateiści itd potrafią się śmiać z samych siebie [czyt: ze swoich poglądów]?
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
| Cz wrz 04, 2008 21:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Wierzysz, że jako materia powstałeś z niczego bez przyczyny Czyli pojawiłeś się z nikąd Ależ nie, rodzice to sprawili. Człowiek pojawia się za pśrednictwem swoich rodziców, coraz to innych. Cytuj: Nie wiesz kim jesteś jako materia A to oprócz materii jeszcze kimś jestem ? Nie wiedziałem. Zdradź sekret jeśli łaska  Cytuj: Ale wiesz, że religia jest fałszywa. No... na to wygląda  Cytuj: Traktujesz historię wybiórczo. Nie uznajesz przekazów historycznych o zmatrwychwstaniu Musiał bym również wierzyć w zmartwychwstanie Sai Baby.  Cytuj: Nie wierzysz w Boga. Ale ciągle o nim rozmawiasz
Wstydzę się za Polaków za granicą. To taki gest społeczny.
Ja chcę, żeby normalny Polak potrafił pójść sobie na występ G. Carlina i porządnie się pośmiać! 
|
| Cz wrz 04, 2008 22:29 |
|
 |
|
WIST
|
Seweryn napisał(a): Nie uznajesz przekazów historycznych o zmatrwychwstaniu
Czy poza Biblią, są jakieś źródła historyczne mówiące że Jezus zmartwychwstał? Rozróżniam tutaj oczywiście relacje historyków o kimś/czymś, oraz ich ocenę, tutaj przekonanie że jakieś zmartwychwstanie miało miejsce. Czym innym jest pisać co twierdzi jakaś grupa ludzi, a czym innym samemu relacjonować to wydarzenie.
|
| Cz wrz 04, 2008 22:34 |
|
|
|