Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 10:50

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Dlaczego Bóg nie dał 15 Przykazań Bożych ? 
Autor Wiadomość
Celem przykazań kościelnych oprócz "uszczegółowiania przykazań bożych" jest też ich zmiana np. 3 przykazanie w bibli jest mowa o święceniu sabatu a nie niedzieli

A dlaczego mamy święcić szabat? Zamiast szabatu możemy mieć inne dni wolne od pracy. Żydzi oprócz szabatu nie mieli wtedy żadnych wolnych dni. I gdyby nie wymyślili stworzenia świata w ciągu sześciu dni, to by nie mieli żadnego wolnego dnia. Ten święty dzień był im potrzebny, aby mogli odpocząć i do tego dopasowali ideologię o stwarzaniu świata. A Bóg świat stworzył w ciągu jednego dnia, bo wtedy nie było różnicy pomiędzy ciemnością a jasnością czyli nie było nocy i nie było dnia.

N lis 02, 2008 23:51

1 Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. 2 Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch* Boży unosił się nad wodami.
3 Wtedy Bóg rzekł: «Niechaj się stanie światłość!» I stała się światłość. 4 Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności. 5 I nazwał Bóg światłość dniem, a ciemność nazwał nocą.
I tak upłynął wieczór i poranek - dzień pierwszy.

Pn lis 03, 2008 0:02
1 Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. 2 Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch* Boży unosił się nad wodami.
3 Wtedy Bóg rzekł: «Niechaj się stanie światłość!» I stała się światłość. 4 Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności. 5 I nazwał Bóg światłość dniem, a ciemność nazwał nocą.
I tak upłynął wieczór i poranek - dzień pierwszy.

Ty mi nie cytuj ST :P. Skąd ciemność wiedziała w jakim procencie ma się stać światłością? Tego nie powiedziano. No i słońca ani księżyca nie było. No i nie wiemy jak jasna była ta światłość. Czy tak jak dzięki słońcu? No i nie wiemy dlaczego Bóg nie mógł stwarzać świata w ciemnosci. Jemu to było obojętne, czy było ciemno czy jasno, bo i tak jest wszechmocny :P. Zatem wcale w pierwszym dniu nie stworzył dnia i nocy!

Pn lis 03, 2008 0:09

Gdyby ST był pisany wobecnych czasach to poznałabyś więcej szczegółów.
Bóg po to oddzielił światłość od ciemności żeby stwarzanie świata rozłożyć na kilka dni bo to męczące zajęcie było.
A czy bóg jest wszechmocny? to czemu musiał odpoczywać w siódmym dniu :)

Pn lis 03, 2008 0:27

Pn lis 03, 2008 8:16
Gdyby ST był pisany wobecnych czasach to poznałabyś więcej szczegółów.
Bóg po to oddzielił światłość od ciemności żeby stwarzanie świata rozłożyć na kilka dni bo to męczące zajęcie było.
A czy bóg jest wszechmocny? to czemu musiał odpoczywać w siódmym dniu :)

Oczywiscie, że poznałabym więcej szczegółów, bo zadawałabym nieskończoną ilość pytań. No chyba, że uznano by mnie za heretyczkę ;). W każdym razie popuścimy wodze fantazji. Bo Żydzi to jednak był ograniczony na umyśle naród ;). Dlatego ograniczył swojego Boga w boskości. Ja Bogu w żadnym razie boskości nie odmawiam. Zatem było tak: na początku była ciemność. I wtedy pojawił sie Bóg. Nie wnikam na razie skąd ;). Może być i z reakcji pomiędzy atomami :P. On stworzył wszystko w ciągu jednego dnia, ba w ciągu jednej sekundy! Rzekł stań się i stało się. Wtedy nie było podziału na dni. Niczego nie musiał lepić ani osobiście sadzić. Zatem stworzył ludzi ( od razu mężczyznę i kobietę ). Stworzył, a nie ulepił. Ulepienie to jednak nie stworzenie. Bo nie lepił ani drzew, ani wszechświata :P. W żadnym razie drzewa wiadomości dobra i zła nie posadził osobiście, bo skoro stworzył drzewo to już zakopane w ziemi :P. Co do odpoczywania w siódmym dniu. Musimy zadać sobie pytanie dlaczego to zostało wymyślone. Myślę, że ST został wymyślony wtedy, gdy Żydzi nie mieli żadnego dnia odpoczynku. Zatem religia musiała być nieco lepsza od polityki ( zresztą tak jest do dziś i do tego wszędzie ) ;). Wymyślenie, że jeden dzień w tygodniu ma być wolny i straszenie niewidzialnym Bogiem skupiło naród Żydowski, a ich prześladowców przekonało o koniecznosci wolnego dnia w tygodniu. W przeciwnym razie pracowaliby 7 dni w tygodniu. Gdy powstał ST Żydzi byli w niewoli, ale w tamtych czasach nawet zwycięzcy bali się bogów. Zatem ST Żydzi wywalczyli sobie minimum wolności. Czy moje tłumaczenie skąd wziął sie dzień wolny od pracy brzmi logicznie? ;)

Pn lis 03, 2008 8:59

Bo Żydzi to jednak był ograniczony na umyśle naród

Ale za to jacy my jesteśmy Wspaniali i Mądrzy.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 03, 2008 11:56

Tak, to prawda, że w porównaniu z Żydami żyjącymi ponad 500 lat p.n.e. jesteśmy bardzo zacofani i ograniczeni.

Pn lis 03, 2008 14:24
zbanowany na stałe

Bo Żydzi to jednak był ograniczony na umyśle naród

A moze to prawda? Zastanawia mnie ile noworodkow wyzionelo ducha po tym madrym zabiegu obrzezania.

Pn lis 03, 2008 14:31
Cytuj:

Tak, to prawda, że w porównaniu z Żydami żyjącymi ponad 500 lat p.n.e. jesteśmy bardzo zacofani i ograniczeni.

Chyba sobie żartujesz. My jesteśmy teraz równie zacofani mając do dyspozycji wiedzę jak byli prymitywni Żydzi, którymi można było dowolnie sterować. Tak to jest jak do głosu dochodzi demokracja i manipulacja. To zniósł Jezus, bo demokracji to On nie popierał. To demokracja zaprowadziła Go na Golgotę. Zatem wyznawcy Jezusa powinni mieć całkiem inny system rządów...

Pn lis 03, 2008 14:35

Pn lis 03, 2008 16:54
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2