Odpusty a sprawiedliwość boska
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę, że sprawiedliwy ojciec wymierzając sprawiedliwą karę nieposłusznemu dziecku, nie będzie ulegał błaganiu drugiego, aby wypuścił tamto na podwórko, bo nie będzie miało się z kim bawić.
|
N lis 16, 2008 22:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I nie są to naciski, a pokorne błaganie... A który ojciec nie wzruszy się łzami swojego dziecka proszącego za swojego brata/siostrę?
Po pierwsze z jakimi łzami? Większość modlitw za zmarłych to powtarzanie przez wiernych wyklepanej formułki.
Po drugie: jaki ojciec traktuje jawnie niesprawiedliwe różne swoje dzieci dając jednym mniejszą karę, innym większą tylko dlatego że te inne są mniej lubiane? Pomijając już fakt, że kara czyśćcowa jest jednak dawana z naddatkiem skoro można ją spokojnie skrócić bez szkody dla samego karanego. To jest dopiero tatuś...
|
N lis 16, 2008 22:23 |
|
 |
No
|
szumi
Cytuj: Modlitwy za zmarłych znamy już z kart Starego Testamentu, potwierdza słuszność tej praktyki Tradycja Apostolska Kościoła od samego początku. Chba obdwaj wiem, że o dla mnie żaden argumen... Cytuj: I nie są to naciski, a pokorne błaganie... A który ojciec nie wzruszy się łzami swojego dziecka proszącego za swojego brata/siostrę?
Może taki który jest wszechwiedzącym bytem który z definicji nie może działać pod wpływem chwilowych emocji czy zmieniać swoich decyzji z jakiegokolwiek powodu? Co więcej jeśli jak kościół często przekonuje (nie wiem na ile to oficjalna nauka) kara w czyśćcu ma funkcję czysto dydaktyczną więc jej skrócenie byłoby poważnym naruszeniem wolnej woli.
|
N lis 16, 2008 22:57 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Po pierwsze nie mówimy tutaj o zmianie zdania, co odpracowaniu kary w inny sposób przez innych. Karą może być owy czyściec, ale ktoś inny może podjąć się trudu (tak modlitwa to trud!), by mu pomóc.
Pan Bóg daje możliwość, by inni się za nich wstawiali.
Co do niesprawiedliwości- myślę, że ci którzy nie mieli okazji poznać Boga i Jego Praw z Objawienia historycznego, a jedynie z kosmicznego i jakby "po omacku" Go szukali, będą sądzeni w nieco inny sposób, ale to tylko moje przypuszczenie.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn lis 17, 2008 7:56 |
|
 |
No
|
Cytuj: Po pierwsze nie mówimy tutaj o zmianie zdania, co odpracowaniu kary w inny sposób przez innych. Karą może być owy czyściec, ale ktoś inny może podjąć się trudu (tak modlitwa to trud!), by mu pomóc. Pan Bóg daje możliwość, by inni się za nich wstawiali. Wydawało mi się, że kara Boża nie jest karą dla samej kary ale ma służyć samemu karanemu który coś dzięki niej zrozumie a w takiej sytuacji jej skracanie czyni mu krzywdę. Nie rozumiem też dlaczego Bóg miałby ją skracać z powodu próśb wiernych którzy przeważnie nie mieli ze skazanym na czyściec nic wspólnego tak mógłby postąpić tyran chcąc przypodobać się ludowi nowoczesne sądy takich praktyk nie stosują i zupełnie nie rozumiem jaki Bóg miałby w tym interes. Jeśli wyrok mógł być krótszy to znacz, że został niepotrzebnie zawyżony... Cytuj: Co do niesprawiedliwości- myślę, że ci którzy nie mieli okazji poznać Boga i Jego Praw z Objawienia historycznego, a jedynie z kosmicznego i jakby "po omacku" Go szukali, będą sądzeni w nieco inny sposób, ale to tylko moje przypuszczenie.
Jakiego znowu "kosmicznego" objawienia?
I dlaczego ktoś miałby szukać jakiegoś Boga o którym nigdy nie słyszał?
|
Pn lis 17, 2008 17:46 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Po pierwsze człowiek zrozumie co źle zrobił już w momencie śmierci- pozna co jest dobre, a co złe i będzie rozumiał co było nie tak. A czyściec nie ma zmienić danego człowieka, ale jest wynikiem sprawiedliwości- każdemu oddać to co mu się słusznie należy. Dlatego Bóg może ten słuszny pobyt w czyśćcu zamienić w inną formę- np. modlitwę braci i sióstr.
I jakiego znów kosmicznego objawienia, bo nie jest to żadna nowość. Bóg nie tylko dał się poznać przez Objawienie historyczne (w Izraelu i kulminację w osobie Jezusa Chrystusa),ale też można Go poznać nie znając Objawienia Jezusa. W porządku rzeczy, z natury. To jest właśnie objawienie kosmiczne, czyli inaczej naturalne. Każdy może Boga poznać, nawet nie znając Ewangelii.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn lis 17, 2008 18:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Po pierwsze człowiek zrozumie co źle zrobił już w momencie śmierci- pozna co jest dobre, a co złe i będzie rozumiał co było nie tak. A czyściec nie ma zmienić danego człowieka, ale jest wynikiem sprawiedliwości- każdemu oddać to co mu się słusznie należy. Dlatego Bóg może ten słuszny pobyt w czyśćcu zamienić w inną formę- np. modlitwę braci i sióstr.
 Mogę to sobie zanotować? Czyżby powrót Starotestamentowego Tyrana? Jeżeli ta kara nie służy człowiekowi, to pewnie potrzebna jest Bogu, może ma przyjemność z patrzenia na cierpienie... to by miało nawet sens... Tak czy inaczej Bóg-koszmarek, brrr....
|
Pn lis 17, 2008 23:33 |
|
 |
No
|
No właśnie takie pojęcie sprawiedliwości jest dość prymitywne a myśląc w ten sposób piekło niema racji bytu bo nikt nie zasłużył na wieczne cierpienie swoim skończonym życiem.
Cytuj: I jakiego znów kosmicznego objawienia, bo nie jest to żadna nowość. Bóg nie tylko dał się poznać przez Objawienie historyczne (w Izraelu i kulminację w osobie Jezusa Chrystusa),ale też można Go poznać nie znając Objawienia Jezusa. W porządku rzeczy, z natury. To jest właśnie objawienie kosmiczne, czyli inaczej naturalne. Każdy może Boga poznać, nawet nie znając Ewangelii.
Dziwne więc, że jakoś nikt go nie poznał. No ale zaraz się pewnie okaże, że to coś bliżej nie określonego jak dusza i trzeba to przyjąć na wiarę...
|
Wt lis 18, 2008 16:55 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jak to nikt nie poznał?
Wiele ludów czci Boga poznawszy z natury, że On musi istnieć. Z tym, że często jest to forma kultu nieco prymitywna, ale jak mówi Księga Mądrości:
Cytuj: Głupi [już] z natury są wszyscy ludzie, którzy nie poznali Boga: z dóbr widzialnych nie zdołali poznać Tego, który jest, patrząc na dzieła nie poznali Twórcy. [...] Bo z wielkości i piękna stworzeń poznaje się przez podobieństwo ich Stwórcę. Ci jednak na mniejszą zasługują naganę, bo wprawdzie błądzą, ale Boga szukają i pragną Go znaleźć. (13, 1. 5-6)
Jak widzimy można odkryć z natury Boga. I mamy też teks, o tym jak będą traktowani ci którzy chcą Go poznać, choć nieco błądzą.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt lis 18, 2008 18:04 |
|
 |
Atei_
|
Cytuj: Głupi [już] z natury są wszyscy ludzie, którzy nie poznali Boga:
Jeśli ja napisałbym:
"Głupi [już] z natury są wszyscy ludzie, którzy wierzą w Boga."
to prawdopodobnie skończyłoby się to na upomnieniu.
Zaiste to księga mądrości.
_________________ Nie ma dowodu na istnienie Boga, nie ma też dowodu na jego nieistnienie. Wszystko sprowadza się do kwestii wiary, lub braku wiary.
|
Wt lis 18, 2008 18:29 |
|
 |
No
|
Cytuj: Wiele ludów czci Boga poznawszy z natury, że On musi istnieć.
To może wymień jakieś ludy o których wiadomo, że doszły do chrześcijańskiej wizji Boga bez pomocy misjonarzy...
|
Wt lis 18, 2008 18:35 |
|
 |
Belteszassar
|
Nie sądzę, Szumi to dobry, łagodny, miły, uprzejmy i kulturalny moderator
Ale odkrywanie Boga (m.in. z natury) to sens życia ludzkiego...
_________________ "Omnia ad maiorem Dei gloriam"
|
Wt lis 18, 2008 18:35 |
|
 |
Belteszassar
|
Cytuj: To może wymień jakieś ludy o których wiadomo, że doszły do chrześcijańskiej wizji Boga bez pomocy misjonarzy...
Np. Etiopczycy w Afryce...
Ponoć w Aksum (w Etiopii) znajduje się ARKA PRZYMIERZA! 
_________________ "Omnia ad maiorem Dei gloriam"
|
Wt lis 18, 2008 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Np. Etiopczycy w Afryce...
Proponuję sobie doczytać 
|
Wt lis 18, 2008 18:48 |
|