Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 13:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Dla kogo drzewo poznania? 
Autor Wiadomość

Eandil nie cała opowieść (nie pamiętam fachowego określenia) ale tylko ten jeden wątek drzewa poznania który jest cześcią całości. Samo frzewo jest elementem zaistnienia całego grzechu pierworodnego, natomiast to już wykracza poza temat.

Śr lis 19, 2008 14:44
Jedno pytanie: rozumiem, że cała opowieść o drzewie, raju i wężu jest dziś traktowana metaforycznie. Na jakiej podstawie twierdzi się jednak, że grzech metaforycznych (!) pierwszych rodziców obciąża każdego człowieka od pierwszych dni istnienia, i to w całkiem realnym wymiarze?

To tak, jakby istota ludzka była paradoksalnie skażona przez własne człowieczeństwo. Bo przecież potencjał rysowania granic między dobrem a złem, możliwość popełniania błędów i uczenia się na nich, umiejętność patrzenia na siebie świadomie - dary zakazanego owocu - to coś, co ściśle wiąże się z człowieczeństwem. Coś, co według koncepcji grzechu pierworodnego nie przynależy do ludzkiej natury pierwotnie określonej przez Boga. Coś, czego... należy się wstydzić i co należy uznawać tylko za rezultat grzechu?

Cz lis 20, 2008 18:44

Na podstawie rozważań teologów apologetów, którzy bronią tej wiary na tysiące sposobów, tak mi się wydaje.

Cz lis 20, 2008 19:09
mi sie wydaje ze Bóg stworzyl drzewo poznania dobra i zla po to zeby ludzie mogli byc swiadomi, zeby byli tacy jak On, zeby mogli kochać świadomie

N lis 23, 2008 14:56
Mi sie wydaje ze Bóg stworzył drzewo poznania dobra i zła po to, żeby ludzie mogli być świadomi.

Mniej więcej tak samo to widzę. Ale w takim razie dlaczego to ma być postrzegane jako grzech pierworodny, który obciąża cały rodzaj ludzki? Dlaczego Kościół wpisuje w ideę człowieczeństwa jakieś dziwne poczucie winy? Przekonanie, że nasza ludzka natura jest warunkowana błędem pierwszych rodziców, grzechem, wypadkiem, potknięciem tragicznym w skutkach?

N lis 23, 2008 15:14

Bo to by czyniło z Boga źródło zła co kłóci się z jego naturą[/list]

N lis 23, 2008 17:51
Może dlatego, żeby pod presją strachu o dzieci, chrzcic niemowleta, aby nie byly potepione ?

N lis 23, 2008 18:03

Wprawdzie to dzial Wierzyc, nie wierzyc? ale wypowiedzi na temat Lilith nie naleza do tematu.

Pozdrawiam

So lis 29, 2008 21:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2