| 

Kościół jako jedne wielkie oszustwo. 

| Autor | Wiadomość |  
			| nomines 
   | Dlaczego ludzie myślą, że księżmi się zostaje dla kasy?
Kiedyś rozmawiałem z przyjacielem o moim postanowieniu zostania księdzem i usłyszałem zdanie, które mnie powaliło: "Dobrze kombinujesz- dorobisz się".

Dlaczego tak trudno jest zrozumieć, że wielu młodych ludzi kieruje się wyższymi przesłankami? Dlaczego powołanie negują osoby, którym jest ono obce?

Pewnie zaraz padnie pytanie "a tobą co kieruje?". Odpowiadam: ciężkie do opisania uczucie wewnętrznej siły płynącej z miłości do Boga i innych ludzi, a także służba innym ludziom. Odpowiecie- żeby służyć ludziom mogę zostać np lekarzem. Ok mogę, ale lekarz bez powołania jest marnym lekarzem. Tutaj cały czas najistotniejszą rolę odgrywa to, co się czuje w sercu.

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

|  
			| Cz gru 04, 2008 21:50 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Arhius 
   |  R6 napisał(a): A te zarobki są określone? Czy wiadomo jakiej konkretnie zapłaty jest godzien robotnik? Tylko pytam.Źródłem dochodu jest jałmużna. Czyli dobrowolna ofiara (nie musi być tylko pieniężna   ) wiernych.
 Z tego co wiem to to co sie uda zebrać w parafii jest równocześnie podzielone wobec księży wikarych i proboszcza i na Kurię Metropolitarną, a zarazem na cele charytatywne. Nie chce wszystkiego mylić, ale słyszałem że jest to tzw. system ósemkowy.
 Polega on na podzieleniu ofiary na 8 części, z czego odpowiedni ułamek jest dawany księdzu, kurii metropolitarnej i księdzu koncelebransowi.
 Chcę zaznaczyć, że system ten obowiązuje wczasie mszy a liczy się pieniądze, z koszyczka do którego idą wierni, a nie ten z którym chodzi kościelny lub jest posłany. Do tego koszyczka jest dawana ofiara z kolekty czyli np. na Kościół na Wschodzie lub na potrzeby w Afryce, albo na potrzeby parafii i chodzi tu o wszelkie rachunki za prąd, wodę itp.
 Nie jestem pewny, czy czegoś tu nie zknociłem, albo czy jakiegoś błędu, dlatego jeżeli ktoś wie jak jest inaczej niech to potwierdzi.    Aha system ósemkowy jest w mojej parafii, tak powiedział ksiądz, który mi to wytłumaczył.    Jeszcze chciałem dodać jedną rzecz.
 Jeżeli mam tu rację w 100%, to wychodzi na to, że wielkość zapłaty księdzu wynosi mniej więcej tyle, ile dadzą wierni.  _________________

Cytuj: ...Boga nie można spotkać w sieci, ale można spotkać ludzie, którzy do Niego zaprowadzą...

|  
			| Cz gru 04, 2008 21:57 | 

|  
		|  |  
			| filippiarz 
   | opat_90 napisał(a): Dlaczego tak trudno jest zrozumieć, że wielu młodych ludzi kieruje się wyższymi przesłankami?Dlaczego tak trudno zrozumieć, że także są tacy, co zostają księżami z wyrachowania?_________________
 "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"

"Inter faeces et urinam nascimur".

|  
			| Cz gru 04, 2008 22:21 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| bobo 
   | Właśnie R6, gdybyś był wierzący i...gdybyś wierzył nie w "koszyk"-"tacę", ale w Boga.
Chłopie: byłbyś księdzem, masz na to zadatki.[/b]

|  
			| Pt gru 05, 2008 19:20 | 

|  
		|  |  
			| 0bcy_astronom 
   | Dyskusja jest ciekawa, ale ja chciałem tutaj abyście wypisali (ateiści - którzy uważają kościół za spisek) na jakiej zasadzie działa i funkcjonuje, tak mniej więcej.  _________________
 I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
 Tomasz Olbratowski.

|  
			| N gru 07, 2008 1:24 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Damian907 
   | 0bcy_astronom napisał(a): Dyskusja jest ciekawa, ale ja chciałem tutaj abyście wypisali (ateiści - którzy uważają kościół za spisek) na jakiej zasadzie działa i funkcjonuje, tak mniej więcej.  Nie jestem ateistą, jednak w tym filmie ateiści to argumentują:
http://video.google.pl/videoplay?docid= ... eist&hl=pl_________________
 Polecam:

http://www.buddyzm.edu.pl

|  
			| N gru 07, 2008 15:31 | 

|  
		|  |  
			| R6 
   | Na szczęście bycie księdzem czy wierzącym nie jest warunkiem koniecznym do tego aby móc  zrobić w życiu coś dobrego. _________________
 Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
 http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html

|  
			| Pn gru 08, 2008 9:32 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

| R6 napisał(a): Na szczęście bycie księdzem czy wierzącym nie jest warunkiem koniecznym do tego aby móc  zrobić w życiu coś dobrego.Nie jest warunkiem koniecznym - bo dobro mamy zakodowane "na obraz i podobieństwo Boga"  

|  
			| Pn gru 08, 2008 9:53 | 

|  
		|  |  
			| No 
   | tak samo jak zło... 

|  
			| Pn gru 08, 2008 12:28 | 

|  
		|  |  

| No napisał(a): tak samo jak zło...Zło nabywamy.
 Niemowlęta potrafią tylko brać i dawać miłość....złości uczą się od dorosłych.

|  
			| Pn gru 08, 2008 13:07 | 

|  
		|  |  
			| No 
   | tak a płacz i wrzask nie mają nic wspólnego z okazywaniem emocji. Nie mówiąc już o tym, że niespełna roczniaki potrafią kłamać. 

|  
			| Pn gru 08, 2008 13:14 | 

|  
		|  |  

| No napisał(a): tak a płacz i wrzask nie mają nic wspólnego z okazywaniem emocji. Nie mówiąc już o tym, że niespełna roczniaki potrafią kłamać.Płacz, wrzask u niemowląt od 0 do 4-6 miesięcy sygnalizyją głód, ból - nie złość.
 "Roczniaki" jak to piszesz juz potrafią odwzorowywać zachowania otoczenia - szybko się uczą  

|  
			| Pn gru 08, 2008 13:37 | 

|  
		|  |  
			| No 
   | Cytuj: Płacz, wrzask u niemowląt od 0 do 4-6 miesięcy sygnalizyją głód, ból - nie złość. A nie czują przy okazji czegoś w rodzaju złości i frustracji? Miłości tez nie odczuwają jeszcze tak samo jak my. Cytuj: "Roczniaki" jak to piszesz juz potrafią odwzorowywać zachowania otoczenia - szybko się ucząNie koniecznie szczególnie, że nikt ich raczej tego nie uczy by kłamać wystarczy strach przed karą. Myślę, że jest to rodzaj przystosowania do środowiska.

|  
			| Pn gru 08, 2008 14:14 | 

|  
		|  |  
			| R6 
   | A to płaczące niemowlę  jest odbiorcą miłości czy ją daje? _________________
 Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
 http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html

|  
			| Pn gru 08, 2008 14:58 | 

|  
		|  |  

| No napisał(a):  A nie czują przy okazji czegoś w rodzaju złości i frustracji? Nie znają jeszcze tych uczuć. Cytuj:  Miłości tez nie odczuwają jeszcze tak samo jak my.Oczywiście, że nie Cytuj:  A to płaczące niemowlę jest biorcą miłości czy ja daje? Bierze i daje     - każda matka to odczuwa i dostrzega.

|  
			| Pn gru 08, 2008 15:40 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach