Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Chcę uwierzyć. Co zrobić...? 
Autor Wiadomość

Przykro mi, ale nie mogę się z Tobą zgodzić, kanap. Napiseś tak:
Cytuj:
Samointerpretacja Biblii prowadzi do upadku i człowiek taki łatwo zostanie zwiedzony przez demony.

Jak widzę Ty wierzysz, że samodzielne czytanie Pisma sprowokuje działanie demonów, a Pan Bóg (Duch święty) będzie się będzie temu biernie przyglądał i nie uchroni tego, kto szczerze Go szuka. W kogo więc Ty wierzysz? Ostatecznie bowiem to Duch Święty przekonuje człowieka niewierzącego, do zaufania Bogu,
Cytuj:
przekonuje świat o grzechu, o sprawiedliwości i o sądzie (J.16,8).
. Czy wątpisz w Jego działanie? Czy może chcesz Ducha Świętego zastąpić?
Nie jestem przeciwko wszelkim pomocom, takim jak książki, czy rozmowy z ludźmi z chrześcijańskich wspólnot. Ostatecznie jednak to tylko autorytet Bożych słów ma znaczenie dla budowania wiary.
Cytuj:
Przeto wiara rodzi się z tego, co się słyszy, tym zaś co się słyszy jest słowo Chrystusa (Rz.10,17).

Jezus przyszedł do narodu, dla którego nie było bariery języka, każdy werset ST został wielokrotnie i na różne sposoby zinterpretowany i co miedzy innymi o tym narodzie powiedział?
Cytuj:
„Ten lud czci Mnie wargami, lecz sercem swym daleko jest ode Mnie. Ale czci mnie na próżno, ucząc zasad podanych przez ludzi” (Mt 15.8-9).

Poczucie bezpieczeństwa, że kontakt ze wspólnotą na pewno uchroni przed zasadzkami błędnych interpretacji jest więc fałszywe i złudne. Ostatecznie bowiem to Duch święty doprowadza wierzących do pełni prawdy. Anna nie jest jeszcze wierząca – szuka podstaw dla swoich przekonań, szuka argumentów by uwierzyć. Kościół jest rzeczywistością i Boską, i ludzką. W nim grzesznicy znajdują Boga, ale też zdarza się, że wierzący – na skutek tego, co w Kościele widzą – przeżywają kryzys swej wiary.
WIST, z całym szacunkiem dla prof. Świderkówny, czy wierzysz w to, że lektura jej książek może wyłącznie pomóc, a z drugiej strony jak piszesz, osoba czytająca ewangelię wg św. Jana „może wynieść wiele szkody z takiego samodzielnego czytania”?
Właściwe rozumienie Biblii jest wielką sztuką i nikt nie ma na nią monopolu. Poprawność stosowanych zasad interpretacji jest szczególnie ważna, gdy wyciągane wnioski mają być podstawą nauczania innych. Anna jednak nie zamierza na razie doradzać innym (jak kanap, WIST, czy w tym momencie czynię to ja), Anna szuka dla siebie samej prawdy o Bogu.
Anno! Ponownie zachęcam Cię do przeczytania ewangelii wg św. Jana. Już od pierwszych wersetów pojawia się w niej Jezus, będący Słowem Boga, skierowanym ku ludziom. Ku TOBIE. Nie zważaj na tych, którzy chcieliby ocenzurować ten osobisty list Boga do Ciebie. On w J7,17 obiecał, że jeśli jesteś gotowa pełnić Jego wolę, to poznasz prawdę o Nim.

Pn gru 15, 2008 11:14

Rabarbar troche nie rozumiem tego co napisałes do mnie, bo czytanie książek (liczba mnoga co do ilości książek oraz ilości autorów i tytułów), a w tym tylko dla przykładu autorstwa prof. Świderkówny, to jakaś cześć rzeczy o których pisałem, natomiast Ty pytasz mnie czy tylko to "wyłącznie" pomoże?

Monopl to dość często używane słowo, a ja powiem inaczej: Bóg wspiera tych którzy w Kościele chcą zrozumieć Boże Słowo. Ten sam Bóg który ma "monopol" na swoje własne słowo. Zatem odpowiedz brzmi że Ewagelie Jana można skutecznie poznawać, ale nie samemu i nie ma co tego ujmować w jakieś shcemtyczne zakazy i nakazy. Wystarczy powiedzieć że to jest tekst którym zajmują się profesjonalnie naukowcy, nikt mi nie powie że ich praca, wiedza, doświadczenie jet zbędne osobie która ewangelie Jana poznaje jedynie dzięki umiejętności czytania i nic więcej.

Pn gru 15, 2008 17:12

Również ja rozumiałem, że nawet jeśli wymieniłeś z nazwiska jedynie prof. Świderkównę, to miałeś na myśli całą dostępną literaturę chrześcijańską. Doceniając (i korzystając z niego) całe to bogactwo zawartych tam myśli, nie mogę uznać, że są tam wyłącznie rzeczy, które szukającej Boga osobie mogą jedynie pomóc, a nigdy zaszkodzić. Nie doszukiwałbym się w tej literaturze ukrytych pułapek, gdybyś Ty sam wcześniej nie stwierdził, że samodzielne czytanie Biblii może zaszkodzić. Jeśli pułapki są w treści ewangelii Jana, to tym bardziej mogą być w każdej innej książce.
Anna jest osobą niewierzącą, ale nie znaczy to, że nie mogła dotąd mieć dotąd kontaktu z Kościołem. Mogła uczestniczyć w nauce religii, mogła nawet brać udział w praktykach religijnych, czy słuchać rekolekcji. Nie jest jednak wykluczone, że zawsze była daleko od Kościoła - tego nie wiemy. Ja nie mam nic przeciwko poznawaniu Biblii w środowisku kościelnym. Nie zgadzam się jednak by odmawiać komukolwiek prawa do osobistego poznawania Biblii, także tym, którzy do Kościoła nie chodzą.
Zaproponowałem Annie lekturę ewangelii Jana dlatego, że operując stosunkowo prostym słownictwem, księga ta przekazuje bardzo głębokie treści, pomocne szczególnie tym, którzy szukają fundamentów dla swojej wiary. Etiopski dworzanin z Dz.Ap.7 sam czytał Stary Testament, nie wszystko rozumiejąc. Gdy spotkał Filipa, jego konkretne pytania szybko pozwoliły mu poznać chrześcijańskie orędzie o Chrystusie. Jeśli Anna czegoś nie zrozumie, zapyta na forum Ciebie i uzyska potrzebne wyjaśnienia. W czym więc problem?

Pn gru 15, 2008 20:38

Pn gru 15, 2008 20:54

Nie doszukiwałbym się w tej literaturze ukrytych pułapek, gdybyś Ty sam wcześniej nie stwierdził, że samodzielne czytanie Biblii może zaszkodzić.

2 P 1:20
To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia.

2 P 3:16
Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.

(czytać można, ale nigdy interpretować w oderwaniu od nauki ostoi prawdy, jaką jest Kościół)

A pierwszy cytat wyraża, że tylko posiadając prerogatywę od Boga do wyjaśniania Pisma, jaką ma Kościół, można wyjaśniać Pisma, a nie samemu. Potrzebna jest ta prerowgatywa.
(co jest nieco wyjaśnione np. tutaj: viewtopic.php?p=390337#390337)

Pn gru 15, 2008 20:54
Zobacz profil WWW

"To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia. Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili od Boga święci ludzie. Znaleźli się jednak fałszywi prorocy wśród ludu tak samo jak wśród was będą fałszywi nauczyciele, którzy wprowadzą wśród was zgubne herezje. Wyprą się oni Władcy, który ich nabył, a sprowadzą na siebie rychłą zgubę"

Pismo nie jest dla prywatnego wyjaśniania, gdyż pochodzi z inspiracji Ducha Świętego. To Duch Święty chroni nas przed błędnym rozumieniem, a nie wspólnota jako taka. Ostatni werset pokazuje, że herezje pojawią się nie tylko w pojedynczych ludziach, ale w całych wspólnotach.

Ps.119, 11
"W sercu swoim przechowuję Słowo Twoje, abym nie zgrzeszył przeciw Tobie"

Pn gru 15, 2008 21:21

Będę wdzięczny jak mi ktoś wytłumaczy: ile razy jeszcze będziemy wałkować temat "nie wierzyłem- chcę uwierzyć. Ludzie- pomóżta"?

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Pn gru 15, 2008 21:46

Pismo nie jest dla prywatnego wyjaśniania, gdyż pochodzi z inspiracji Ducha Świętego. To Duch Święty chroni nas przed błędnym rozumieniem, a nie wspólnota jako taka. Ostatni werset pokazuje, że herezje pojawią się nie tylko w pojedynczych ludziach, ale w całych wspólnotach.

Bo nie chodzi o wspólnotę jako grupę osób, ale o podmiot mający prerogatywę do wyjaśniania Biblii - Kośćiół, który jest ostoją prawdy.

Co do tego pierwszego cytatu z Biblii:
"Wedle interlinearnego wydania Biblii zdanie to brzmi (cokolwiek niezrozumiale): "to najpierw wiedząc, ze każde prorokowanie (o) Piśmie oddzielnego rozwiązania nie staje się". Ostatnie i trzecie od końca znalazły tam swoje wyjasnienie:

"rozwiązania" - sens: tłumaczenia, interpretowania
"staje się" - genetivus ze słowem "być" lub "stawać się" oznacza w języku greckim czyjeś zadanie, prerogatywę, upoważnienie, przywilej: stąd sens: każde prorokowanie o Piśmie nie należy do prywatnego wyjaśniania... "
(cytat z zapytaj.wiara.pl)

Pn gru 15, 2008 21:52
Zobacz profil WWW

Pułapki nie są w treści książek tylko w człowkieku, który musi poprostu coś żel zrozumieć, gdy czyta tego typu test. Inna jest też natura ksiązki prof. Świderkówny, a inna Biblii. Ta pierwsza stara się przybliżyć współczesnym językiem treść drugiej. Po to zatem podałem przykłady co można zrobić, aby pokazać jak można uniknąć pułapek.

Ja również nie widze problemu, bo nijak to co piszesz nie kłuci sie w tym co ja napisałem. Nie zabraniam czytać Biblii, ale zachęcam. Natomiast wskazuje najlepszy sposób. Sam podałeś przykład dworzanina który potrzebował wytłumaczenia, ja wskazuje gdzie takowe można znaleźć, także sziękuje za dobry przykład. Dziwi mnie arguement że samo forum i ja mają wystarczyć do tłumaczenia wszystkiego. Forum jest jednym ze źródeł, ale nie jedynym i osobiście wole jednak przykładowo odpowiednią literaturę, ale cały czas podreślam różnorodnośc form pomocnych, wszystkie po to aby ze zrozumieniem czytac Biblie. Dlatego też za bardzo nie wiem z czego wynika to nieporozumienie.

Pn gru 15, 2008 21:55

Tak długo, jak długo ludzie będą szukać Boga i pytać o Niego. Twoje zniecierpliwienie jest nieuzasadnione. Albo sam już Boga znalazłeś i w takim razie powinieneś rozumieć doniosłość tego typu pytań, albo sam nigdy Boga nie szukałeś - i w takim razie są to pytania i odpowiedzi również dla Ciebie.
Z Biblii wiemy, że Pan Bóg ma dzieci, nigdy natomiast nie słyszałem, żeby miał wnuki.

Pn gru 15, 2008 21:58

Rabarbar- źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o to, że na tym forum już tyle razy padało takie samo pytanie, że po prostu nie widzę sensu powielania tych samych odpowiedzi. Wystarczy przecież odrobina dobrej woli a wszystko można tu dla siebie znaleźć :)

A swoją drogą- nie jestem zniecierpliwiony- mnie trudno z równowagi wytrącić :)

Pozdrawiam :)

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Pn gru 15, 2008 22:05
Post Re: Chcę uwierzyć. Co zrobić...?
Annna929 napisał(a):
Chcę uwierzyć. I co mam zrobic w tym kierunku? Nie piszcie "po prostu uwierz" bo tak się nie da.

Wołać, jak apostołowie: " Panie, przymnóż mi wiary!" :)

Pn gru 15, 2008 22:16

Używasz interlinii, jak się wydaje niepotrzebnie, gdyż akurat w cytowanym przez Ciebie wersecie jest ona mniej czytelna niż przekład BT. Łatwo to było Ci zrobić, bo stosowałeś metodę kopiuj_wklej. Ażeby jednak docenić wysiłek uczonych tłumaczy, ja ręcznie wpiszę z interlinii tłumaczenie dwóch kolejnych wersetów:

2P.1,21-2,1
"nie bowiem woli człowieka dało_się_przynieść prorokowanie kiedykolwiek, ale przez Duch Świętego niesieni zaczęli_mówić od Boga ludzie. Stali_się zaś i kłamliwi_prorocy wśród ludu, jak i wśród was będą kłamliwi_nauczyciele, którzy wprowadzą stronnictwa zguby, i (Tego), (któy_wykupił) ich, Władcę odrzucając, przyprowadzając samym_sobie szybką zgubę"

Nie ma więc wątpliwości, że według tego fragmentu fałszywi nauczyciele pojawią się w Kościele. Ostatecznie to Duch Święty pozwoli ocenić, gdzie jest prawda.

Pn gru 15, 2008 22:27

jumik
Używasz interlinii, jak się wydaje niepotrzebnie, gdyż akurat w cytowanym przez Ciebie wersecie jest ona mniej czytelna niż przekład BT.

Wyjaśnia ona, żę potrzebna jest prerogatywa od Boga do wyjaśniania Pisma.

Rabarbar napisał(a):
Nie ma więc wątpliwości, że według tego fragmentu fałszywi nauczyciele pojawią się w Kościele. Ostatecznie to Duch Święty pozwoli ocenić, gdzie jest prawda.

Jest tu napisane, że będą/są kłamliwi nauczyciele wśród ludu i wśród wierzących. I tyle.

"Stali_się zaś i kłamliwi_prorocy wśród ludu, jak i wśród was będą kłamliwi_nauczyciele"

Pn gru 15, 2008 23:38
Zobacz profil WWW

Na podstawie cytowanego fragmentu "prerogatywa" do wyjaśniania Pisma jest związana z Duchem Świętym (bo jest o Nim mowa w cytowanym fragmencie), a nie ze wspólnotą wierzących (lokalnym Kościołem skupiającym wierzących, który nie uniknie rozłamów i herezji), ani z Kościołem powszechnym, o którym tu wogóle nie ma mowy, ale który w swej historii również doświadczy herezji i rozłamów.

Wt gru 16, 2008 1:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona