Dowód braku logiki ateistów?
Autor |
Wiadomość |
No
|
Cytuj: A można stworzyć rzeke której nie da sie przepłynąć, górę na którą nie można wejść? To nie jest paradoks to jest czysty absurd. Żądacie od Boga absurdu.
To akurat mogłoby być możliwe...
|
Pn sty 05, 2009 16:24 |
|
|
|
 |
Ókaż
|
adcy napisał(a): Nie słyszałem aby wśród atrybutów bożych była logiczność.
Ale nie jest nim również nielogiczność. Nieograniczeni w tworzeniu absurdów są ateusze i w tym jesteście wszechmocni. O kwadratowych kołach i kamieniach zaczeliście pisać Ty i Twoi koledzy w niewierze (ale tak na marginesie logika może powoływać się na każdy przykład).
|
Pn sty 05, 2009 16:26 |
|
 |
Ókaż
|
No napisał(a): Cytuj: A można stworzyć rzeke której nie da sie przepłynąć, górę na którą nie można wejść? To nie jest paradoks to jest czysty absurd. Żądacie od Boga absurdu. To akurat mogłoby być możliwe...
Chodziło mi o Boga a tobie o co chodzi gdy piszesz w tym temacie? Rozumiem że ten wasz niby paradoks dotyczy ludzi? Aha
|
Pn sty 05, 2009 16:28 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Jedynym ograniczeniem Bożej wszechmocy jest sam Bóg. Wszechmoc nie istnieje sama w sobie, tylko jest wszechmocą Boga, co oznacza, że nie jest większa niż On sam. To wszystko. Bóg nie jest uwarunkowany logiką - jest natomiast uwarunkowany samym Sobą. Nie wiem co w tym jest niezrozumiałego.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sty 05, 2009 16:46 |
|
 |
Seweryn
|
 Re: Dowód braku logiki ateistów?
Witold napisał(a): Czy Bóg może narysować kwadrat o trzech bokach? Jeśli nie może tego zrobić, nie możesz powiedziec, że Bóg może WSZYSTKO (bo tego zrobić nie może), zatem nie jest wszechmogący, a samo słowo wszechmogący jest zwyczajnie wewnętrznie sprzeczne i nielogiczne
Wymagasz aby Bóg stworzył kwadrat o trzech bokach lub kwadratowe koło . Zdania te sę bez sensu, gdyż figura o trzech bokach to trójkąt a nie kwadrat . Również koło nie może mieć czterech boków, bo figura z czterema bokami to nie koło tylko kwadrat . Posiadasz rozległe zaległości z geometrii, zarzucając że to ja stawiam świat na głowie . Witold napisał(a): Ale co pozostaje Sewerynowi, niż stawiać świat na głowie, i mówić że to paradoks jest zły, a nie wszechmoc. I nie pojmuje, że paradoks ZAWIERA SIĘ W WSZECHMOCY. TO JEJ WEWNĘTRZNA SPRZECZNOŚĆ. Paradoks nie jest zły, jest po prostu bez sensu, tak samo jak Twoje kwadratowe koło i trójkątny kwadrat. Udowodnij merytorycznie, że kwadrat o trzech bokach to kwadrat a nie trójkąt , bo póki co oprócz zaległości z geometrii widzimy: Witold napisał(a): kompletny brak logiki i dodatkowo wyjątkowo ograniczone rozumiwanie .
Jeśli wyrokujesz o wszechmocy na podstwie pytania bez sensu, to wyciągasz równie bezsensowne wnioski, czego dowodem jest Twój trójkątny kwadrat.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn sty 05, 2009 16:50 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Przestańcie wreszcie bredzić z tym kwadratem. Wymaganie od Boga, żeby stwarzał kwadraty o trzech bokach to czysty absurd. Kwadrat o trzech bokach to po prostu trójkąt. Jeżeli kolega Witold ma ochotę trójkąt nazwać: " kwadratem o trzech bokach ", to proszę bardzo - to tylko kwestia nazwy. Nie ma to nic wspólnego z nielogicznością czegokolwiek.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sty 05, 2009 16:57 |
|
 |
Ókaż
|
Z zeszytów szkolnych: prostokąt tym różni się od kwadratu że raz jest wyższy a raz jest szerszy.
Takie rzeczy nawet dzieci wiedzą. Ale ateiści nie wiedza że istnieje trójkąt!!!
|
Pn sty 05, 2009 17:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adcy napisał(a): Nie słyszałem aby wśród atrybutów bożych była logiczność. poza tym logika nie mówi o szmatach, kołach czy kamieniach więc nie wiem o co ta draka. dalej, z tego co piszesz to Bóg nie jest mocen tworzyć absurdów, więc jakoś tą wszechmoc bożą ograniczasz... do własnej logiki. kto wie, może Bóg operuje inną...
Czy kolega adcy wytłumaczy nam zatem o czym mówi taka "prawdziwa" logika  ?
Dodatkowo adcy nie rozumie co oznacza pojęcie wszech. Wszystko oznacza wszystko, łącznie z absurdami, szuruburami, czy kuku-ryku-ryp-cip-cip. Wystarczy, że nie może zrobić jednej rzeczy i już nie jest wszechmocny, tylko PRAWIE wszechmocny.
Osobiście uważam, że słowo wszechmocny, czy też wszechmogący jest bardzo niefortunne.
|
Pn sty 05, 2009 17:17 |
|
 |
No
|
Ókaż napisał(a): Chodziło mi o Boga a tobie o co chodzi gdy piszesz w tym temacie? Rozumiem że ten wasz niby paradoks dotyczy ludzi? Aha
Nie widze za bardzo paradoksu w stworzeniu góry tak stromej, że nikt nie mógłby się na nią wdrapać ale to oczywiście mało ważne.
|
Pn sty 05, 2009 17:28 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Wszystko oznacza wszystko, łącznie z absurdami, szuruburami, czy kuku-ryku-ryp-cip-cip.
Możliwe, ale to jest po prostu wyciąganie wszechmocy w abstrakt, zamknięcie jej w tym abstrakcie, i niepozwalanie na jakiekolwiek z niego wyjście. Szukam w tej chwili analogii, i przyszło mi na myśl, że w podobny sposób mozna także negować np. rozumność człowieka:
A: człowiek jest rozumny
B: ale xxx wczoraj zachował się nierozumnie. XXX jest człowiekiem - zatem człowiek nie jest rozumny.
Błąd B polega na tym samym - kategorie " człowiek " i " rozumny " wciąga on w zamknięty abstrakt, który nie dopuszcza żadnych wyjść.
|
Pn sty 05, 2009 17:30 |
|
 |
Ókaż
|
No napisał(a): Ókaż napisał(a): Chodziło mi o Boga a tobie o co chodzi gdy piszesz w tym temacie? Rozumiem że ten wasz niby paradoks dotyczy ludzi? Aha Nie widze za bardzo paradoksu w stworzeniu góry tak stromej, że nikt nie mógłby się na nią wdrapać ale to oczywiście mało ważne.
Nadal nie zrozumiałeś? Nie szkodzi: Więc jeszcze raz: Chodziło mi o Boga. Ok?
|
Pn sty 05, 2009 18:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A: człowiek jest rozumny Chybione. Poprawnie byłoby: Cytuj: A: człowiek jest zawsze rozumny B: ale xxx wczoraj zachował się nierozumnie. XXX jest człowiekiem - zatem człowiek nie jest zawsze rozumny. co za tym idzie: Cytuj: A: Bóg jest wszechmocny B: ale xxx wczoraj czegoś nie mógł. XXX jest Bogiem - zatem Bóg nie jest wszechmocny. I sprawa rozwiązana  Cytuj: Możliwe, ale to jest po prostu wyciąganie wszechmocy w abstrakt, zamknięcie jej w tym abstrakcie, i niepozwalanie na jakiekolwiek z niego wyjście.
zatem za Sewerynem stwierdzasz: "Ateiści szukają dziury w całym"
zamiast po prostu przyznać: "Wszechmoc jest abstraktem"
|
Pn sty 05, 2009 18:23 |
|
 |
adcy
|
Ókaż napisał(a): adcy napisał(a): Nie słyszałem aby wśród atrybutów bożych była logiczność. Ale nie jest nim również nielogiczność. Nieograniczeni w tworzeniu absurdów są ateusze i w tym jesteście wszechmocni. O kwadratowych kołach i kamieniach zaczeliście pisać Ty i Twoi koledzy w niewierze (ale tak na marginesie logika może powoływać się na każdy przykład). czyli nie ma nic o logice wśród określeń Boga. dobrze. zatem czemu przypisujesz Mu swoją małą ograniczoną logikę? myślisz że On jest ograniczony twoimi ograniczeniami? dziwne.
aha, i skąd przypuszczenie że jestem ateusz?
_________________ każdy kij ma dwa kolce
|
Pn sty 05, 2009 18:39 |
|
 |
Johnny99
|
Dlaczego chybione ? Po co dodawać to " zawsze " ? Cytuj: zamiast po prostu przyznać: "Wszechmoc jest abstraktem"
Wszechmoc może być rozumiana jako abstrakt, ale nie musi. Tak samo jest z Bogiem - też może być rozumiany jako abstrakt, ale nie musi.
|
Pn sty 05, 2009 18:46 |
|
 |
Witold
|
 Re: Dowód braku logiki ateistów?
Seweryn napisał(a): Wymagasz aby Bóg stworzył kwadrat o trzech bokach lub kwadratowe koło . Zdania te sę bez sensu, gdyż figura o trzech bokach to trójkąt a nie kwadrat . Również koło nie może mieć czterech boków, bo figura z czterema bokami to nie koło tylko kwadrat .
Czyli przyznajesz, że tego Bóg nie może zrobić. Zatem przyznajesz, że nie jest wszechmogący. Ponadto jest bardzo ograniczony. Nie potrafi czegoś zrobić, tylko dlatego że nie pozwala mu na to ustalona przez ludzi definicja. A wy mówicie, o jakiejś "wyższości" Boga nad wszystkim innym. A potem przyznajesz, że nawet ludzkie definicje go przerastają.
Nadal pozostaje kwestia kamienia, bądź czegokolwiek innego, co "wszechmoc" jednocześnie wymaga i wyklucza, a ty próbujesz mi wciskać, że to ateizm i paradoks jako argument są nielogiczne.
Paradoks omnipotencji wykazuje właśnie kompletny brak logiki w religii, która przypisuje Bogu wewnętrznie sprzeczne cechy.
Poza tym nie tylko "wszechmoc" jest wewnętrznie sprzeczna, ale i są inne cechy wzajemie sprzeczne, np. "wszechmoc" i "doskonałość":
Czy Bóg może stworzyć cokolwiek doskonalszego od siebie?
Bóg jest ponoć najdoskonalszy, ale jeśli nie może stworzyć czegoś doskonalszego od siebie, to znaczy, że stoi do ponad jego możliwościami, a więc nie jest wszechmogący.
Czy Bóg może sprawić własne nieistnienie?
Jest bytem koniecznym, jak go nazwał Tomasz z Akwinu? Nie może sprawić własnego istnienia? Wykracza to poza jego możliwości? Więc nie jest wszechmogący.
Wszechmoc i wszechwiedza - też sobie przeczą, o czym już wielokrotnie była mowa.
Bóg WIE co zrobi i WIE co się stanie, zna przeszłość, teraźniejszość i przyszłość (wszechwiedza), zatem nie może zmienić zdania (bo i tak z góry wie, jakie decyzje podejmie), a zatem nie jest wszechmogący...
Czy Bóg może zmienić prawa logiki?
Tak czy inaczej, dobrze by mu to zrobiło. Gdyby tak łaskawie zmienił, to może przestały by one wykluczać przypisywane mu atrybuty.
|
Pn sty 05, 2009 18:48 |
|
|
|