Bezmyślna wiara i jej skutki
| Autor |
Wiadomość |
|
No hay banda.
|
A co to jest "podjęcie świadomej decyzji"? Te dzieci oczywiście są wychowywane w religii, która jest fałszywa, więc po śmierci do Raju nie pójdą, ale niemniej jest to konsekwencja wiary w Boga jak każda inna.
|
| Pt sty 16, 2009 11:35 |
|
|
|
 |
|
R6
|
Czy te dzieci będą mogły dorosnąć do wieku, w którym przestaje się kupować wszystko co powiedzą dorośli?
Czy mają warunki do swobodnego, spokojnego myślenia? Już nie chodzi tu o pokój ale o atmosferę gotowości do dialogu w rodzinie. Wiem że i Polsce w niektórych rodzinach wszyscy zakładają że bycie katolikiem jest czymś oczywistym a zmiana poglądów nie wchodzi w grę.
Czy te dzieci wiedzą, że mogą żyć w spokoju a nie w stanie permanentnej wojny? Że to nie jest normalne ginąć w tak młodym wieku? Że życia im nikt nie wróci?
Ja też przez długi czas nie wiedziałem, że istnieją ludzie będący ateistami czy innowiercy. Istniał tylko katolicyzm. Dobrze jednak, że nie żyjemy w państwie w którym w bibliotekach są tylko książki zgodne z jedną religią a o innych religiach wszyscy mówią z góry źle. Dobrze, że rodzice nie przymuszali mnie do wiary.
Żeby świadomie podjąć decyzję trzeba przynajmniej móc mieć wątpliwości (pozwolić sobie na nie i nie obawiać się potępienia za sceptycyzm). Trzeba też mieć świadomość posiadania wyboru.
Czy tym dzieciom pozwala się na posiadanie wątpliwości? Czy daje się im wiedzę o możliwości wyboru?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Pt sty 16, 2009 12:12 |
|
 |
|
No hay banda.
|
Ale o co Ci chodzi?
Ja napisałem tylko, że idee religii wiążą się z nadrzędnością wiary i przekonań odnośnie wiary nad życiem.
Jak katoliccy duchowni mówią, że "życie ludzkie jest najważniejsze z punktu widzenia katolickiego" to są po prostu bezdennie głupi, bo nawet ich mesjasz oddał swoje życie za zbawienie innych (dokładnie to stał się MĘCZENNIKIEM w imię innych ludzi).
Czy jak katolik odda życie za swoje społeczeństwo, bo będzie miał nadzieje na pójście do Nieba to też zarzucisz mu brak "podejmowania świadomych decyzji", bo jego rodzice byli katolikami i tak go wychowali?
Rozumiem, że chcesz mi przedstawić, że wychowanie wpływa na decyzje podejmowane przez człowieka. Ale ja to wiem, tylko czy proponujesz jakieś rozwiązanie, tego wg. Ciebie problemu? Bo jak dla mnie to chcesz zastąpić doktrynę walki doktryną "nadstawiania drugiego policzka" albo chcesz wychowywać dzieci wbrew przekonaniom ich rodziców, co rodzi problem jak je wychowywać, jakie idee im wpajać itd Bo jakiś system wartości trzeba dziecku przekazywać. I dlaczego ten, a nie inny?
Co do samej religii, to ta religia sankcjonuje oddanie swojego życia, ale celem ma być nie Raj, a dobro wspólnoty w której się żyje. Trzeba się wystrzelić w powietrze w imię jakiejś słusznej idei, a nie tak sobie, na Sylwestra.
|
| Pt sty 16, 2009 13:47 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nigdy nie zdołasz zrozumieć, jak bardzo nienawidzę was, ludzi. Jak bardzo jesteście wstrętni. Chlubicie się najwyższą godnością wśród zwierząt, a jesteście z nich najohydniejsi. Wasze istnienie budzi we mnie wstręt. Uważam was za coś gorszego od waszych świń. Sądzicie, że jesteście inteligentni, a okazujecie się bardzo głupi. Wystarczyłoby zobaczyć, co wam podsuwam przez wielu "naukowców", którzy są na mojej służbie i co daję wam w formie napuszonych, uczonych bredni. Pomyśl o tym, czym poję i karmię przez moją prasę! Wy mielibyście być Jego najszlachetniejszym stworzeniem? Wystarczy parę świństw, aby was kupić. Zaraz poddajecie się pokusom mych posłańców. Przywiązujecie wielką wagę do waszej wolności, a pozwalacie się schwytać w moją niewolę. Och, jakie kpiny mogę sobie z was stroić w imię tej waszej wolności. Okazujecie wstręt wobec tego, co jest brudne, a tymczasem jesteście zupełnie ulegli waszym namiętnościom, tarzacie się w waszych obrzydliwościach, jak świnie w błocie... Dla kobiety, czy dla garści złota jesteście gotowi pozarzynać się, co jest cudowne.Wiele zyskał Ten tam , że przelał krew aby was odkupić ? Odkupić was , od czego , od grzechu przecież nurzacie się w nim tak , że omal nie utoniecie a co dopiero mówić gdy wywołam wśród was ducha zazdrości , oszczerstw , nienawiści , rywalizacji czy zemsty." - wypowiedz demona podczas jednego z egzorcyzmów
Mądrości jak spod budki z piwem. Myślałem, że demony mają ciekawsze przemyślenia na temat ludzkiej natury. A tu taka porażka...
|
| Pt sty 16, 2009 14:01 |
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: Wiem że i Polsce w niektórych rodzinach wszyscy zakładają że bycie katolikiem jest czymś oczywistym a zmiana poglądów nie wchodzi w grę. Nikogo się u nas nie zabije za zmianę poglądów, a sprzeczność między poglądami dzieci i rodziców to naprawdę jest " problem " ( bo to nie jest żaden problem, poza sytuacjami patologicznymi ) znacznie szerszy niż kwestie religijne. Cytuj: Żeby świadomie podjąć decyzję trzeba przynajmniej móc mieć wątpliwości (pozwolić sobie na nie i nie obawiać się potępienia za sceptycyzm). Trzeba też mieć świadomość posiadania wyboru.
Oczywiście.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt sty 16, 2009 14:09 |
|
|
|
 |
|
mrpl
|
No hay banda. napisał(a): Te dzieci oczywiście są wychowywane w religii, która jest fałszywa, więc po śmierci do Raju nie pójdą, a
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
|
| Pt sty 16, 2009 15:22 |
|
 |
|
No hay banda.
|
mrpl napisał(a): No hay banda. napisał(a): Te dzieci oczywiście są wychowywane w religii, która jest fałszywa, więc po śmierci do Raju nie pójdą, a Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Nie mam zamiaru w każdym wątku o tym pisać, możesz swobodnie to zignorować i uznać za moją subiektywną opinie.
W ogóle staram się jako jedyny chyba z tych co się wypowiedzieli unikać wnioskowania w oparciu o prawdziwość/fałszywość ich przekonań. Jeżeli są prawdziwe, to dobrze, że się zabijają, bo osiągną wieczne szczęście w Raju.
|
| Pt sty 16, 2009 15:33 |
|
 |
|
R6
|
A czy te dzieciaki atakują tylko wojskowych?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Pt sty 16, 2009 15:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No hay banda. napisał(a): A co to jest "podjęcie świadomej decyzji"? Te dzieci oczywiście są wychowywane w religii, która jest fałszywa, więc po śmierci do Raju nie pójdą, ale niemniej jest to konsekwencja wiary w Boga jak każda inna.
Nie twierdziała bym z taka pewnością, że "do Raju nie pójdą".....one są ofiarami dorosłych, nie mają rozeznania swoich czynów.
|
| Pt sty 16, 2009 15:47 |
|
 |
|
mrpl
|
No hay banda. napisał(a): mrpl napisał(a): No hay banda. napisał(a): Te dzieci oczywiście są wychowywane w religii, która jest fałszywa, więc po śmierci do Raju nie pójdą, a Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Nie mam zamiaru w każdym wątku o tym pisać, możesz swobodnie to zignorować i uznać za moją subiektywną opinie. W ogóle staram się jako jedyny chyba z tych co się wypowiedzieli unikać wnioskowania w oparciu o prawdziwość/fałszywość ich przekonań. Jeżeli są prawdziwe, to dobrze, że się zabijają, bo osiągną wieczne szczęście w Raju.
Chodziło mi o drugą część zdania, mianowicie "do Raju nie pójdą"
Zastanów się nad tym i powinieneś zmienić zdanie.
|
| Pt sty 16, 2009 15:58 |
|
 |
|
No hay banda.
|
R6 napisał(a): A czy te dzieciaki atakują tylko wojskowych? Nie tylko, a raczej zazwyczaj nie. Ale sposób walki i jego uwarunkowania nie ma związku z tematem. Powodem dla którego dołączyłem się do rozmowy jest moim zdaniem niesprawiedliwe przedstawienie tego co robią muzułmanie jako "ślepej wiary" i perfidnej indoktrynacji przez ich fanatycznych rodziców. Te wątpliwości rozwinąłem kilka postów wcześniej. Alus napisał(a): Nie twierdziała bym z taka pewnością, że "do Raju nie pójdą".....one są ofiarami dorosłych, nie mają rozeznania swoich czynów.
Ale to nie ważne, nie chce tu pisać o tym która religia jest prawdziwa. Po prostu cały czas się pisze i mówi o tym jakoby to religia (i jej fundamentalistyczne, pełne nienawiści nauczanie) była przyczyną terroryzmu , tymczasem religia jest jego podstawą, nie powodem.
|
| Pt sty 16, 2009 15:59 |
|
 |
|
Johnny99
|
Przyczyną terroryzmu jest nienawiść, która może być uskuteczniana pod wieloma pretekstami, i religia, niestety, bywa jednym z nich.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt sty 16, 2009 16:54 |
|
 |
|
Rafal Marcin Pius
|
Wiara nie może być bezmyślna, nie może być oddzielona od rozumu, bo staje się fanatyzmem
"Pobożność jest niezwykle ważna, ale rozumu nie zastąpi." - mawiał ksiądz Tischner
_________________ W niebie znajdziesz wszystkie wady prócz pychy..
W piekle znajdziesz wszystkie cnoty prócz pokory..
|
| Pt sty 16, 2009 17:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Rafal Marcin Pius napisał(a): Wiara nie może być bezmyślna, nie może być oddzielona od rozumu, bo staje się fanatyzmem
"Pobożność jest niezwykle ważna, ale rozumu nie zastąpi." - mawiał ksiądz Tischner
A wiesz co mawiał Tertulian  ?
|
| Pt sty 16, 2009 17:43 |
|
 |
|
No
|
Johnny99 napisał(a): Przyczyną terroryzmu jest nienawiść, która może być uskuteczniana pod wieloma pretekstami, i religia, niestety, bywa jednym z nich.
A przyczyny tej nienawiści są przeważnie socjologiczno-polityczne i trudno je oddzielić od religii szczególnie w kulturze która nigdy takiego podziału nie wypracowała.
|
| Pt sty 16, 2009 19:07 |
|
|
|