Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 17, 2025 0:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Derren Brown - Messiah 8 częsci napisy PL 
Autor Wiadomość

Nie piszę że osoby są podstawione tylko że Derren Brown wykorzystuje sztukę iluzji do manipulacji ludźmi ,więc nie można się dziwić, że niektórych udaje mu sie nabrać.

Przecież o to właśnie chodzi.

A tak w ogóle to był już o tym temat i to całkiem niedawno...

N lut 08, 2009 20:35
oglądałam ten film pierwszy raz, i gdy ta kobieta rysowała, to mnie przyszło do głowy, że narysuje gwiazdę Dawida, słońce i łódkę. Serio!
Co wy na to? :D Może powinnam uwierzyć, że mam jakieś super zdolności i coś z nimi zrobić?

A tak na poważnie: gościu jest przekonujący, świetnie gra na emocjach i zna sztuczki, o których mi się nawet nie śniło. Ale co z tego? Jakoś nie przekonał mnie do tego, że można na równi stawiać "łapacza snów" i chrześcijaństwo... I że oba są jednakowym blefem...

N lut 08, 2009 21:40

Oczywiście że Cię nie przekonał, już jesteś przekonany on słuszności swoich poglądów i wierzeń, więc mało co jest Cię w stanie przekonać. Tak działa nasz mózg, im bardziej jesteśmy przekonani i jakiejś objawionej prawdzie tym bardziej zamykamy się na inne sugestie i argumenty.

N lut 08, 2009 23:26
na spotkaniu z pastorem "ateiści" też byli przekonani do swojego ateizmu, a jakoś jedno dotknięcie "sprawiło", że uwierzyli w Boga? Albo że przynajmniej "coś w tym jest"... Czym moje przekonanie różni się od ich przekonania?

a przy okazji - "oglądałam", i formy femininum wołałabym się trzymać ;)

PS: napisałam "ateiści" w " ", bo tak właściwie to ja nie wiem, kto tam był na tym spotkaniu... ;)

Pn lut 09, 2009 0:17

Film ciekawy, widziałem już kiedyś jakiś program tego kolesia o sztukach manipulacji.

Co do samego przesłania: bazuje ono na zagubionych ludziach, szukających rozpaczliwie jakiejś cudowności. W życiu bym nie uwierzył w czytanie w myślach, nawracanie dotykiem itd. itp. Żal mi ludzi, którzy się na to nabierają, świadczy to o tym, że szukają, ale nie tam gdzie trzeba.

Ciekawe co by się stało, gdyby wszedł do jakiegoś PRAWDZIWEGO kościoła. Np na Jasną Górę w Częstochowie i by powiedział że nawraca dotykiem. Coś czuję, że ojczulkowie by go kijem potraktowali.

Pn lut 09, 2009 1:47
zbanowany na stałe

Coś czuję, że ojczulkowie by go kijem potraktowali.

Taa? Przeciez niedawno w Polsce przebywali mnisi(?) ktorzy "leczyli" chorych i nie slyszalem o kijobiciu.

Pn lut 09, 2009 8:49

hehe, a co powiecie na to:
oglądałam ten film pierwszy raz, i gdy ta kobieta rysowała, to mnie przyszło do głowy, że narysuje gwiazdę Dawida, słońce i łódkę. Serio!
Co wy na to? :D Może powinnam uwierzyć, że mam jakieś super zdolności i coś z nimi zrobić?

A tak na poważnie: gościu jest przekonujący, świetnie gra na emocjach i zna sztuczki, o których mi się nawet nie śniło. Ale co z tego? Jakoś nie przekonał mnie do tego, że można na równi stawiać "łapacza snów" i chrześcijaństwo... I że oba są jednakowym blefem...

to właśnie znaczy, że dalaś się łatwo zmanipulować.
To z tego, oto caly wniosek: nie chodzi o to, żeby udawać Jezusa, tylko o to, żeby pokazać jak łatwo jest właśnie dać się zmanipulować, uwierzyć w coś. Oczywiscie, że nic Cię nie przekona, ale jeżeli otworzysz umysł, to możesz dojść do ciekawych wniosków.

Pn lut 09, 2009 10:15

@ekimmu
na spotkaniu z pastorem "ateiści" też byli przekonani do swojego ateizmu, a jakoś jedno dotknięcie "sprawiło", że uwierzyli w Boga? Albo że przynajmniej "coś w tym jest"... Czym moje przekonanie różni się od ich przekonania?

a przy okazji - "oglądałam", i formy femininum wołałabym się trzymać ;)

PS: napisałam "ateiści" w " ", bo tak właściwie to ja nie wiem, kto tam był na tym spotkaniu... ;)

Nie byli tak pewni o swoich przekonaniach jak Ty jesteś o swoich. Jeden koleś wyglądał na takiego typowego opóźnionego w rozwoju rednecka który nie przekroczył granicy swojego stanu. Ten manipulator mógłby go przekonać że zaraz gumisie z pod pachy mu wylezą. To samo ta ruda dziewczyna. To nie byli świadomi ateiści. Ten głupek wioskowy mówił że nie wierzy w Boga bo 3-letnie dzieci umierają na białaczkę. No błagam.

Pn lut 09, 2009 14:05

Jeżeli ktoś operuje językiem angielskim, to radzę zapoznać się szerzej z działalnością Derrena, to udowodni, że jego umiejętności są na takim poziomie, że większośc daje się zmanipulować. Oczywiście są ludzie, na których to nie zawsze działa, ale nawet inteligentni ludzie są przewidywalni.Jak się cieszę, że ktoś w końcu się nim zajął:) gdybym miała się do kogoś modlić to byłby to Derren Brown

Pn lut 09, 2009 18:55

Ciekawe co by się stało, gdyby wszedł do jakiegoś PRAWDZIWEGO kościoła. Np na Jasną Górę w Częstochowie i by powiedział że nawraca dotykiem. Coś czuję, że ojczulkowie by go kijem potraktowali.

A może tak trochę szacunku dla innych odłamów chrześcijaństwa?
W "prawdziwych" kościołach też nie brakuje szarlatanów...

Pn lut 09, 2009 19:18

gdybym miała się do kogoś modlić to byłby to Derren Brown

Wow, co za deklaracja !

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 09, 2009 19:57

Cytuj:
gdybym miała się do kogoś modlić to byłby to Derren Brown

Wow, co za deklaracja !

Tak, wiem, sama byłam w szoku jak do tego doszłam-_-

Pn lut 09, 2009 20:01

Czy teraz czujesz jak Darren Brown działa w twoim życiu?

Pn lut 09, 2009 20:07

Czuję się natchnięta jego geniuszem i staram się uczyć rzeczy, ktore stosuje. Tak więc bawię się kartami, hipnotyzuję ludzi, ale nic poza tym na razie...Postawiłam sobie za cel, że w wieku 38 lat będę drugim Derrenem Brownem, przedtem będę Stephenem Fry, a potem Eddiem Izzardem. Pod koniec życia natomiast zamienię się w Dawkinsa

Pn lut 09, 2009 20:10

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 09, 2009 20:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona