Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 "niezwykłość --> banał" wiary 
Autor Wiadomość

Ot, stół. Wiemy że jest złozony przede wszystkim z pustej przestrzeni, z rzadka przetykanej atomami. Wiemy że tak jest.
Ale czy wierzymy w to ? (nie piszę tu o poziomie wiedzy - a o naszym wewnętrznym poczuciu). Nie.

Wierzyć? Po co wierzyć w coś, o czym się wie?:shock: Nie wiem jak Ty, ale ja mam takie wewnętrzne poczucie, że wszystko, co mnie otacza jest w rzeczywistości zbiorem pewnych cząstek. Oczywiście nie myślę o tym zawsze i wszędzie, ale wiem że tak jest.

Śr lut 25, 2009 14:38

Oczywiście nie myślę o tym zawsze i wszędzie, ale wiem że tak jest.

A szkoda. Od czasu do czasu polecam sobie uświadomić, że jesteś tylko nic nie znaczącym zbiorem cząstek. Oczywiście, w Twoim własnym mniemaniu.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lut 25, 2009 14:47

Myślę że wiedza jest podparta wiarą. nie istenieje wiedza bez wiary. przede wszystkim zaczyna się to od tego że ja wierzę że wiem.

Śr lut 25, 2009 17:15
To można ciągnąć bardzo daleko (np. trzeba wierzyć we własne istnienie, trzeba wierzyć swoim zmysłom - w końcu postrzegamy Świat jako model z czujników światła, dźwięku i paru innych mniej ważnych) - ale obawiam się ze pójście w tę strone nie doprowadzi nas do konkretnych wniosków.
W końcu monady Leibnitza (czy Matrix braci Wachowskich :) ) to tez jakaś możliwość...
ale dokąd pójdziemy jesli nie będziemy wierzyć zmysłom ?
Cała nauka empiryczna by nam padła...

Śr lut 25, 2009 17:23

Cytuj:
Oczywiście nie myślę o tym zawsze i wszędzie, ale wiem że tak jest.

A szkoda. Od czasu do czasu polecam sobie uświadomić, że jesteś tylko nic nie znaczącym zbiorem cząstek. Oczywiście, w Twoim własnym mniemaniu.

Oczywiście, ze o tym wiem. Wiem, że jestem wytworem ewolucji i zbiorem atomów. Ty też nim jesteś. Ale nie wdawajmy się w dyskusję, bo Ty uważasz, że stworzył Cię Bóg, ja uważam, że nie i jest to raczej temat na osobny wątek. ;-)

Śr lut 25, 2009 18:24

Marek MRB napisał(a):
Ot, stół. Wiemy że jest złozony przede wszystkim z pustej przestrzeni, z rzadka przetykanej atomami. Wiemy że tak jest.
Ale czy wierzymy w to ? (nie piszę tu o poziomie wiedzy - a o naszym wewnętrznym poczuciu). Nie.

Wierzyć? Po co wierzyć w coś, o czym się wie?:shock: Nie wiem jak Ty, ale ja mam takie wewnętrzne poczucie, że wszystko, co mnie otacza jest w rzeczywistości zbiorem pewnych cząstek. Oczywiście nie myślę o tym zawsze i wszędzie, ale wiem że tak jest.

W gruncie rzeczy z punktu widzenia fizyki to nas nie ma .W świetle spekulacju naukowych to co buduje najmniejsze cząstki materii jest jakby "chmurą energii" bedącą w ciągłym ruchu, poruszająca się chaotycznie w pewnym obrębie przestrzeni. Nie jest to coś stałego będącego w bezruchu jakbyśmy sądzili. Jesteśmy zbudowani z "chmury energii", która w gruncie rzeczy nie wiadomo czym jest i skąd pochodzi.

Śr lut 25, 2009 19:07

Wiemy, że niewiele wiemy. Ale czy odpowiedź, że to jakaś boska siła nas stworzyła i wszystko co widzimy (i to czego nie widzimy) jest dla Was satysfakcjonująca, wystarczająca, jasna? Bo dla mnie absolutnie nie. Poza tym, kiedyś Słońce świeciło, a wiatr szumiał bo tak chcieli bogowie, a potem okazało się, że jest zgoła inne wyjaśnienie i o bogach zapomniano. Potem przyszli nowi bogowie i oni też odejdą. To tylko kwestia czasu.

Śr lut 25, 2009 23:44
Wiemy, że niewiele wiemy. Ale czy odpowiedź, że to jakaś boska siła nas stworzyła i wszystko co widzimy (i to czego nie widzimy) jest dla Was satysfakcjonująca, wystarczająca, jasna? Bo dla mnie absolutnie nie.
Pytanie czy masz inną satysfakcjonującą odpowiedź...
Jajko napisał(a):
Poza tym, kiedyś Słońce świeciło, a wiatr szumiał bo tak chcieli bogowie, a potem okazało się, że jest zgoła inne wyjaśnienie
Jakie ?
Jajko napisał(a):
i o bogach zapomniano. Potem przyszli nowi bogowie i oni też odejdą. To tylko kwestia czasu.
Iluż już tak mówiło...

Cz lut 26, 2009 0:08

Wiemy, że niewiele wiemy. Ale czy odpowiedź, że to jakaś boska siła nas stworzyła i wszystko co widzimy (i to czego nie widzimy) jest dla Was satysfakcjonująca, wystarczająca, jasna? Bo dla mnie absolutnie nie. Poza tym, kiedyś Słońce świeciło, a wiatr szumiał bo tak chcieli bogowie, a potem okazało się, że jest zgoła inne wyjaśnienie i o bogach zapomniano. Potem przyszli nowi bogowie i oni też odejdą. To tylko kwestia czasu.

Taka jest logiczna konieczność, inaczej jesteśmy zmuszeni wierzyć że pierwsza przyczyna nie miała przyczyny, czyli wszystko co widzisz na około siebie powstało samo z niczego, czyli znowu cud. :)

Dlatego tak czy inaczej, to co doprowadziło do zaistnienia wszystkiego, nie było z tego świata, bo ten świat jeszcze nie istniał. Więc mimo, że żyjemy w tym świecie nie pochodzimy z tego świata.

Cz lut 26, 2009 9:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2