Czy można się uzależnić od religii?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Większość ludzi jest uzależniona od religii.
I to bardzo.
Nawet jak przestają wierzyć w jednego Boga to zaczynają w innego i tak przez stulecia.
Ale najtrudniej jest uzależnić od religii.
Jak się to robi ?
Znamy to z życia:
- praktykowana jest metoda chrztu już w wieku niemowlęcym, gdy dziecko nie ma po jęcia o tym co się z nim robi. Później wmawia się mu, że chrzest jest niezmazywalny i musi być katolikiem. Analogiczne problemy napotykali misjonarze w puszczach amazońskich, tylko że tam ksiądz chrzcił, a szaman odprawiał rytuał ściągnięcia chrztu, potem ksiądz znowu chrzcił i tak w kółko. Dzikusy wierzyli, że jeden i drugi mają moc ściągania i dawania chrztu.
- ogromny nacisk kładzie się na dzieci. Dziecko przyjmuje wszystko bezkrytycznie. Widzimy to w Kościele - rekolekcje, religia, specjalne nauki. I te sprawy.
- inne chytre sztuczki. Np wprowadzenie zwyczaju, że podczas I komunii św należy dawać dzieciom prezenty. Tak nauczone dziecko będzie uparcie dążyło do tego aby dostać rower, nie ważne za jaką cenę. Symbol chrześcijański, np choinka - obwieszony słodyczami, kolorowymi lampkami - to przyciąga uwagę dziecka, a element skojarzą z chrześcijaństwem, to co dobre skojarzą z chrześcijaństwem i na tym to polega.
To bardzo ukryte psychomanipulacje. O których mógłbym mówić długo, ale nie wiem czy dokładnie o to R6 ci chodziło ?
Bo ja mówię bardziej o tym jak uzależniają, a nie czy się uzależniają.
|
So mar 28, 2009 21:49 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Człowiek jest takim sprytnym urządzeniem, że może uzależnić się w sumie od wszystkiego, religia zapewne nie jest tu wyjątkiem.
Ludzie uzależniaja sie od papierosów, alkoholu, pracy, oglądania seriali, pisania na forum:D:P, robienia na drutach, więc i od religii - pewnie nawet nie od religii jako takiej, ale np. od chodzenia do kościoła /tzw. niewierzący praktykujacy/
Formy uzależnień religijnych też pewnie są bardzo różne u różnych osób.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N mar 29, 2009 0:24 |
|
 |
Johnny99
|
Od wszystkiego można się uzależnić, zarówno od religii, jak i od ataków na nią.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N mar 29, 2009 7:50 |
|
|
|
 |
Sareneth
|
Nie można uzależnić się od religi, w takim sensie jak od heroiny (nie wezmę działki-wszystko mnie boli itp.).
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
N mar 29, 2009 11:36 |
|
 |
R6
|
Johnny, napisz coś jeszcze o uzależnieniu od ataków na religię. Proszę. 
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
N mar 29, 2009 12:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Od wszystkiego można się uzależnić, zarówno od religii, jak i od ataków na nią.
Uzależnienie od ataku na religie jest często częścią uzależnienia od religii. Np. uzależnienie katolika od nienawiści wobec Żydów, Świadków Jehowy, muzułmanów, jest częścią uzależnienia od katolicyzmu.

|
N mar 29, 2009 15:01 |
|
 |
R6
|
A czy nie jest przejawem uzależnienia uznawanie, że jeśli moja religia nie jest prawdziwa to życie nie ma sensu? Co się dziwić że wtedy ktoś się będzie bronił przed uznaniem tego faktu wszelkimi środkami.
Jeśli np Islam jest fałszywy to czemu ma tylu wyznawców?
|
N mar 29, 2009 21:18 |
|
 |
Seweryn
|
Aton napisał(a): Johnny99 napisał(a): Od wszystkiego można się uzależnić, zarówno od religii, jak i od ataków na nią. Uzależnienie od ataku na religie jest często częścią uzależnienia od religii. Np. uzależnienie katolika od nienawiści wobec Żydów, Świadków Jehowy, muzułmanów, jest częścią uzależnienia od katolicyzmu. 
Nienawiść to bardzo prymitywne odczucie i jest domeną ludzi słabych. Zamiast nienawidzić powinniśmy współczuć. Atakują religię ludzie słabi, nie potrafiący sobie poradzić z własnymi problemami i szukający winnych wszelkich nieszczęść, obarczając za nie wszystkich prócz siebie.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N mar 29, 2009 21:23 |
|
 |
Sareneth
|
Religię atakują nie tylko ludzie słabi Sewerynie. Są ludzie, którzy boją się tego "ataku" ze strony innej religii, i sami ją atakują. To też jest odmiana fanatyzmu...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
N mar 29, 2009 21:29 |
|
 |
R6
|
Seweryn już poznał wszystkich atakujących. Ile on musi mieć lat, że mu się to udało? Ja wszystkich wierzących nie poznałem, żeby stwierdzić jacy to oni są. Ale to ze względu na mój młody wiek.
|
N mar 29, 2009 21:37 |
|
 |
Seweryn
|
Sareneth napisał(a): Religię atakują nie tylko ludzie słabi Sewerynie. Są ludzie, którzy boją się tego "ataku" ze strony innej religii, i sami ją atakują. To też jest odmiana fanatyzmu...
A czego odmianą jest jeśli ktoś rozmawia ciągle o czymś w co nie wierzy?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N mar 29, 2009 21:38 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Jeśli np Islam jest fałszywy to czemu ma tylu wyznawców?
Przyjmijmy, że prawdziwy jest albo ateizm, albo islam. Jeden z nich jest zatem fałszywy. Skoro tak, to dlaczego oba mają tylu wyznawców ? A może żaden z tych systemów nie jest " całkiem " fałszywy ? Po prostu jeden ma rację w tym, a inny w tamtym ? Dlaczego nie jesteś w stanie tego pojąć ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn mar 30, 2009 10:46 |
|
 |
Sareneth
|
Seweryn napisał(a): A czego odmianą jest jeśli ktoś rozmawia ciągle o czymś w co nie wierzy?
Albo religijności, albo ludzkiej ciekawości...
|
Pn mar 30, 2009 12:46 |
|
 |
Rutilius
|
Seweryn napisał(a): Nienawiść to bardzo prymitywne odczucie i jest domeną ludzi słabych. Zamiast nienawidzić powinniśmy współczuć. Atakują religię ludzie słabi, nie potrafiący sobie poradzić z własnymi problemami i szukający winnych wszelkich nieszczęść, obarczając za nie wszystkich prócz siebie. Nienawiść jest dokładnie tak samo prymitywna jak miłość, i tak samo na jedne rzeczy otwiera oczy, których inaczej by się nie dostrzegło, jak na inne zamyka, które dostrzega osoba kochająca.
Bardzo sprytnie sprowadziłeś motywy ludzi atakujących religie do psychologii, ale psychologia to worek, z którego można wyciągnąć wiele różnych motywacji. Czy to samo powiesz o antyfaszyście, który zwalcza skinhaedów? O żołnierzu, który wbija bagnet we wroga swego narodu? Nienawiść jest adekwatną reakcją na zjawisko, które uznajemy za złe, szkodliwe, dla siebie bądź innych. Można je za takie uważać w wyniku własnych uwarunkowanych problemami błędów poznawczych, ale można teżna podstawie rzetelnego poznania tej religii, kierunku jej społecznego oddziaływania. Jak napisał Palton, mędrzec ma obowiązek miłować prawdę ale i nienawidzić fałszu.
_________________ Niestety - zostałem na tym forum omyłkowo zabanowany i nikt nie potrafi tego cofnąć - dlatego nie odpowiadam na posty. Jeśli ktoś chce ze mną pogadać niech pyta wujka Google o Rutilius + chrześcijaństwo
|
Pn mar 30, 2009 12:52 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Atakują religię ludzie słabi, nie potrafiący sobie poradzić z własnymi problemami i szukający winnych wszelkich nieszczęść, obarczając za nie wszystkich prócz siebie.
zależy co uznamy za atak, bo nieraz poszukiwanie prawdy i podważanie pewnych praw danej religii, które komuś się zwyczajnie nie mieszczą w głowie uznaje się za atak. To jednak nie jest atak, ale chęć poznania, upewnienia się, że są tez np. inni, którym też coś się w głowie nie mieści. Czasem jest to chęć przekonania sie, czy idę dobrą drogą, bo jeśli mam załóżmy podejrzenia, że Kościół /jakikolwiek/ się myli, to muszę naprawdę rzetelnie poszukiwać prawdy, by moc stwierdzić, czy zostać w nim, czy odejść. Nie wszystko jest atakiem, mimo, że czesto bywa tak interpretowane.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn mar 30, 2009 14:43 |
|
|
|