Kościół Katolicki sp. z o.o
Autor |
Wiadomość |
Lot Orła
|
 Re: Kościół Katolicki sp. z o.o
chudyk napisał(a): Chciałbym podyskutować o tym czy Kościół dobrze robi, zamieniając Polskę w Watykan.
Czytałeś może "Przenajświętszą Rzeczpospolitą" Jacka Piekary? Jeśli masz mocne nerwy to polecam.
To fakt że niektórzy księża to porządni ludzie, sam znałem dwóch kiedyś.
Ale jednak należą oni do Kościoła i są jego częścią.
A jaki jest obraz KK?
- wielkie brzuchy (zwłaszcza im wyższa "szarża")
- wielkie fury (zwłaszcza im wyższa "szarża")
- wielkie kościoły (bogactwo i przepych kościołów katolickich, przesłoniłoby pewnie nie jednego króla), za cenę których można by naprawdę pomóc wielu ludziom
- wyciszane afery na temat pedofilii i dorobkowego życia niektórych księży
- mieszanie się w politykę i to tak, że głowa boli
- narzucanie świeckiemu państwu chrześcijańskiego "głosu moralnego", pomimo tego że część polaków to jednak ateiści/wyznawcy innych religii
- sugerowanie podczas Mszy Św. na kogo warto głosować a na kogo nie
- antysemityzm
Są oczywiście plusy takie jak, np: caritas i... hm... no właśnie.
Tak sobie myślę, że Bóg jak by się na to wszystko patrzył to by się chwycił za głowę.
Wspaniały system Kościoła jako wspólnoty ludzi którzy czuli się w nim bezpiecznie i pewnie, odszedł wydaje mi się, znacznie od swoich korzeni... niestety.
Części księży bardzo się to wszystko nie podoba, ale cóż oni mogą zrobić, kiedy "na górze" jest beton... mogą chyba tylko ratować honor Kościoła.
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
So kwi 25, 2009 13:39 |
|
|
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Pracuję w krakowskiej geodezji. Ile jest tu spraw związanych z oddawaniem Kościołowi gruntów i ich sprzedawaniem to nie zliczy nikt. Nie mniej jednak trzeba oddać sprawiedliwość że w czasie obalania komuchów Kościół był jedyną ostoją dla tych którzy chcieli wyrwać kraj z rąk ruskich zaborców i komuchów. Tylko ostatnio coś się porobiło niedobrego. Zamiast księdza przyjaciela i doradcy jest ksiądz biznesmen. Niedobrze ale może wszystko wróci do normy. Kiedyś.
|
So kwi 25, 2009 18:37 |
|
 |
R6
|
Z tymi brzuszkami to prawda. Jaki to przykład dla wiernych jeśli chodzi o dbanie o zdrowie?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
So kwi 25, 2009 19:01 |
|
|
|
 |
arcana85
|
 Re: Kościół Katolicki sp. z o.o
Lot Orła napisał(a): Są oczywiście plusy takie jak, np: caritas i... hm... no właśnie.
Z tym plusem to byłbym ostrożny. Jak kilka lat temu zbierali pieniądze na wykup ziarna od rolników z 'klęski urodzaju' by wysłac głodującym w afryce to etiopskie dzieci nie zobaczyły nawet grama tego zboża a pieniądze zaginęły gdzies na kontach caritasu.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
So kwi 25, 2009 19:45 |
|
 |
jogurt
|
Mógłbyś podać źródło z tym ziarnem? Nie słyszałem o tym... 
|
So kwi 25, 2009 22:23 |
|
|
|
 |
arcana85
|
jogurt napisał(a): Mógłbyś podać źródło z tym ziarnem? Nie słyszałem o tym... 
Trąbili o tym w wiadomościach o 19:30 na jedynce
To było niedługo po tym jak o. Rydzyk zbierał pieniądze na wykup upadajacej stoczni Gdańskiej a potem kupił za nie akcje na giełdzie.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
N kwi 26, 2009 7:52 |
|
 |
jarekS
|
Witam .
Uważam ,że działania Kościoła w kierunku biznesu mają swoje uzasadnienie w poniższych informacjach
Z tematu
viewtopic.php?t=15930&postdays=0&postorder=asc&start=30
Cytat z orzeczenia trzech biskupów
sporządzonego dla papieża Juliusza III.
Hans Jürgen Wolf "Sünden der Kirche"
- "Grzechy Kościoła"
Zaiste, nie pozostał już ani cień
po apostolskiej nauce
w naszym Kościele [...].
Wprowadziliśmy inną naukę i dyscyplinę.
Najważniejsze jest starać się o to,
żeby nikomu nie pozwolono
na czytanie z Ewangelii nawet odrobiny,
zwłaszcza w języku ludowym.
Starczy to trochę,
co się na mszy odczytuje.
Każdy, kto starannie rozważy,
co dzieje się w Kościele
i przyjrzy się temu z osobna,
zobaczy, że nasza nauka
różni się od tej z Ewangelii,
a nawet, że jest jej przeciwna [...]
W książce” Sól ziemi” ówczesny kardynał Ratzinger dochodzi do wniosku że,,Kościół na nowo musi przemyśleć wizje biblijna’’
Po tylu latach Kardynał Ratzinger przyznaje się że Kościół nie zrozumiał przesłania biblii ,że źle odczytał Słowo Boże. I historia chyba to potwierdza .
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
N kwi 26, 2009 12:58 |
|
 |
jumik
|
jarekS napisał(a): W książce” Sól ziemi” ówczesny kardynał Ratzinger dochodzi do wniosku że,,Kościół na nowo musi przemyśleć wizje biblijna’’ Po tylu latach Kardynał Ratzinger przyznaje się że Kościół nie zrozumiał przesłania biblii ,że źle odczytał Słowo Boże. I historia chyba to potwierdza .
To zdanie może nie znaczyć nic z tego co napisałeś - Kościół i każdy wierzący powinien ciągle na nowo odczytywać Biblię i ciągle na nowo próbować ją rozumieć i przemyśleć.
Podaj szeroki kontekst tych słów.
_________________ Piotr Milewski
|
N kwi 26, 2009 13:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jarekS
Ja polecam ten temat,
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,2857168.html
Ksiądz wyrzuca na bruk całe osiedle,
tak się zastanawiam, co drodzy obrońcy Kościoła Katolickego(jumik itp.) zrobilibyście gdyby przyszedł Ksiądz i kazał się wynosić z waszego domu, pokazałby papiery na tę ziemię z roku 1345(napisanego łaciną)
i nakaz eksmisji. Dalej mówilibyście o miłosierdziu?
|
N kwi 26, 2009 14:28 |
|
 |
ten.taki.tam
|
Poznań, Poznań, miasto doznań.
Tiaa... ostatnio była też jatka z VIII LO w Poznaniu. Poczytajcie, co kościół robi.
|
N kwi 26, 2009 14:45 |
|
 |
Epikuros
|
ten.taki.tam napisał(a): Poznań, Poznań, miasto doznań. Tiaa... ostatnio była też jatka z VIII LO w Poznaniu. Poczytajcie, co kościół robi.
Poczytaj jeszcze o szkole muzycznej - analogiczna sprawa
Ciekawe co teraz powiedzą wszyscy którzy stali na stanowisku kurii w sporze o VIII LO. Nadal będą sztuczkami retorycznymi usprawiedliwiać poczynania duchowieństwa?
Chciałbym przede wszystkim widzieć tutaj komentarze jumika, szumiego, Kamyka.
Oczywiście nie jest to wina całego Kościoła, przecież to, że wyżsi nie podnoszą głosu, nie jest przyzwalaniem na takie działanie. Toż nie wiemy od dawna, że Kościół jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością?
_________________ MÓJ BLOG
|
N kwi 26, 2009 15:49 |
|
 |
worek
|
moderacja zaraz zamknie temat 
_________________ Proszę o obcję "edytuj"
mój analfabetyzm utrudnia mi życie...
przepraszam za błędy...
|
Wt kwi 28, 2009 10:23 |
|
 |
arcana85
|
worek napisał(a): moderacja zaraz zamknie temat 
Czyzbyś sądził że moderacja nie ma na tyle przyzwoitości że zamknie temat uciekając od problemu zamiast stawić mu czoła?
Ja tam ufam że Moderacja da radę. 
|
Wt kwi 28, 2009 12:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie, trzeba przyznać że moderacja nie ucieka od trudnych pytań, jeśli zamyka to taki temat już był. Choć dziwi mnie że w tym wątku nie zabrali głosu w sprawie bogacenia się KK. Pewnie są jakąść częścią tej firmy (zapewne dostają za to pieniądze). Dziwi mnie również że nie dyskutuje z nami Ksiądz, oni chyba tylko kasują kesz a rozwiewanie wątpliwości zostawaiają szaraczkom, za drobną opłatą oczywiście- zaiste wygodne  /koniec oftp
-jumik
Nieprawda. Jest to nadinterpretacja. Otóż: Cytat: Z kwestią profesjonalnego zgłębiania sensu Biblii bleble
Dlaczego Księża utrudniają sobie wejcie do Królestwa Bożego?
Bardzo ciekawi mnie odpowiedź na to pytanie, jak można mieć za cel zbawienie i jednocześnie sobie utrudniać? To śmieszne
-Epikuros
Chciałbym przede wszystkim widzieć tutaj komentarze jumika, szumiego, Kamyka. dodajmy WISTA
Ktoś wie, co z nimi?
|
Wt kwi 28, 2009 16:52 |
|
 |
Epikuros
|
Jeszcze mała dygreasja: Kościół w tej sprawie robi dobrze (proboszcz i kuria, która na to zezwala)? Ciekawe co Jezus zrobiłby na jego miejscu?
_________________ MÓJ BLOG
|
Wt kwi 28, 2009 18:58 |
|
|
|