Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Powielanie prawd wiary - coraz mniej oryginalności 
Autor Wiadomość

I inne ciekawostki:

"Kult Matki Boskiej jest prawdopodobnie wzorowany na kultach "Bogini Matki" występujących w wielu innych religiach. Dogmat o Bożym macierzyństwie Maryi uchwalono na Soborze Efeskim - Efez był jednym z największych ośrodków kultu Bogini Matki. Ponadto wyobrażenia Maryi często nawiązują do wyobrażeń egipskiej bogini-matki Izydy - do tego stopnia, że oryginalny posąg Izydy Karmiącej można było oglądać aż do XVI wieku w bocznej nawie paryskiego kościoła Saint Germain des Pres. Różaniec został przejęty przez chrześcijan od wyznawców religii Wschodu. W hinduizmie i buddyzmie występuje mala, przedmiot tożsamy chrześcijańskiemu różańcowi. Prawdopodobnie gdy rzymscy odkrywcy przybyli do Indii i zetknęli się z malą, zapamiętali określenie "jap mala" zamiast "japa mala". Jap w sanskrycie oznacza różę i tym sposobem mala trafiła do Imperium Rzymskiego jako rosarium, a w języku angielskim i polskim przyjęto przekład tego słowa jako odpowiednio rosary i różaniec."

W tym może być sporo prawdy choć Maryja pełni tu funkcje nie tylko Bogini Matki ale kobiecego Bóstwa w ogóle, przecież Trójca (przynajmniej dla przeciętnych wiernych) jest męska. Dysproporcja między kultem Maryi i Św. Józefa można by wtedy wytłumaczyć mniejszym zapotrzebowaniem na postać ojca skoro już jedna z osób Trójcy to właśnie "Bóg Ojciec".

Pn cze 15, 2009 19:14

Nie wydaje mi się by ludzką religijność można było wytłumaczyć tęsknotą do Jezusa Chrystusa w Trójcy Świętej jedynego itd. przeważająca większość religii tradycyjnych wiązała się z wiarą w wielu Bogów i nawet najpotężniejsi z nich nie byli raczej wszechmogący, zaświaty w jakiejś formie istniały ale przeważnie trudno byłoby je wyraźnie podzielić na niebo i piekło nie wspominając już o takich pomysłach jak reinkarnacja czy karma które z chrześcijaństwem mają naprawdę niewiele wspólnego stosunek do Bogów i sił nadprzyrodzonych też różnił się od tego co znamy z chrześcijaństwa tudzież innych religii objawionych więc na czym właściwie miałaby polegać ta "tęsknota"? Wiara w osobowych Bogów to trochę za mało...

Czyli jednak chrześcijaństwo jest oryginalne :D Ateistom naprawdę ciężko się zdecydować - z jednej strony nie można przecież przyznać chrześcijaństwu oryginalności ( bo to by była pozytywna cecha ), ale z drugiej strony nie można przyjąć, że chrześcijaństwo wykazuje podobieństwa z innymi wierzeniami, bo to by znaczyło, że jednak wyraża najgłębszą duchową istotę człowieka, i nie jest " wrogie ludzkości " ( bo to też by była pozytywna cecha ). Ciężko by było to pogodzić - więc ateiści nie próbują, po prostu korzystają z jednego lub drugiego poglądu w zależności od potrzeby.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 16, 2009 10:58

Jednym słowem, mamy kolejny dowód na to, że ateiści są be. :D

Wt cze 16, 2009 11:36

Wt cze 16, 2009 11:46

ale tu bzdury niektórzy piszą, aż litość bierze :) te bezpodstawne ogólniki, które są nazywane "dowodami". bywa ;)

Wt cze 16, 2009 12:02

Czyli jednak chrześcijaństwo jest oryginalne :D Ateistom naprawdę ciężko się zdecydować - z jednej strony nie można przecież przyznać chrześcijaństwu oryginalności ( bo to by była pozytywna cecha ), ale z drugiej strony nie można przyjąć, że chrześcijaństwo wykazuje podobieństwa z innymi wierzeniami, bo to by znaczyło, że jednak wyraża najgłębszą duchową istotę człowieka, i nie jest " wrogie ludzkości " ( bo to też by była pozytywna cecha ). Ciężko by było to pogodzić - więc ateiści nie próbują, po prostu korzystają z jednego lub drugiego poglądu w zależności od potrzeby.

Wrzucanie wszystkich ateistów do worka nie wydaje mi się zbyt mądre szczególnie tego z napisem "zeitgeist". Chrześcijaństwo nie wydaje mi się ani czymś zupełnie nowym (bo takich religii niema) ani prostą sklejanką cudzych poglądów zresztą wiele z tych podobieństw wynika z konieczności rywalizacji z religiami pogańskimi jak np. ten cały rozbudowany kult świętych bez którego chrześcijaństwo mogłoby się doskonale obejść gdyby jego wyznawcy nie byli przyzwyczajeni do politeizmu...

Cytuj:
bo to by znaczyło, że jednak wyraża najgłębszą duchową istotę człowieka, i nie jest " wrogie ludzkości "

Zdaje się, że pierwsi chrześcijanie byli też oskarżani o ateizm ale nie bardzo rozumiem do czego się tu odnosisz, Dawkins coś o tym pisał czy co?

Wt cze 16, 2009 13:26

Lot Orła napisał(a):
Zważywszy że o Bogu nikt wtedy jeszcze nie słyszał
No proszę, kolejna perełka wiedzy.
Jakiż to lud, który nie miał jakiegoś-tam-Boga ?

Tak ludy miały bogów, ale nie Boga. Ci bogowie mieli swoje domeny, było zazwyczaj, ich wielu. A Bóg jest tylko jeden.
Czy teraz rozumiesz o co mi chodzi????

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Wt cze 16, 2009 15:05
Chrześcijaństwo nie wydaje mi się ani czymś zupełnie nowym (bo takich religii niema) ani prostą sklejanką cudzych poglądów zresztą wiele z tych podobieństw wynika z konieczności rywalizacji z religiami pogańskimi jak np. ten cały rozbudowany kult świętych bez którego chrześcijaństwo mogłoby się doskonale obejść gdyby jego wyznawcy nie byli przyzwyczajeni do politeizmu...
Nie ma jak chałupnicze analizy :D

Wt cze 16, 2009 15:07

Nie pozostaje nam nic innego jak zaufać wynikom prac naukowców, którzy powinni stanowić wzór dla reszty badaczy. Myślę oczywiście o teologach. :D

Wt cze 16, 2009 15:22

Mnie tylko dziwi jedno że na początku świata wg PŚ było dobro i zło jednocześnie, czyż nie tak ?

N cze 21, 2009 7:59
CO to znaczy że zło albo/i dobro "jest" ?

N cze 21, 2009 10:57

Czymkolwiek one by były, to swierdzenie, że były, oznacza, że były obecne - co zresztą wynika z interpretacji Genesis.

N cze 21, 2009 12:01

N cze 21, 2009 15:05

Dobro i zło musiały istniec, czy być obecne /cokolwiek by to nie znaczyło/ ponieważ sam Bóg powiedział:

Cytuj:
Po czym Pan Bóg rzekł: Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki. /Rdz 3:22/

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N cze 21, 2009 15:42
Nie rozumiecie mojego pytania. Co w ogóle znaczy termin "dobro i zło istniało" ????
Człowiek zna na przykład piękno, złość, zmartwienie, zaskoczenie itd. Ale nie słyszałem ( i nie wiedziałbym co to znaczy) gdyby ktoś napisał "istniało wówczas zaskoczenie".

N cze 21, 2009 15:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona