Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 a Ja sie pytam, dlaczego tak trudno sie przyznac 
Autor Wiadomość

Nie widzę powodu, by ich nie szanować.

Za pierwszym razem rzeczywiście, bo mogą nie zdawać sobie sprawy. Ale jeśli to się zamienia w pewną "taktykę" wyznawania na zasadzie czystego uporu i powtarzania tych samych formułek?

N lip 19, 2009 12:54

Za pierwszym razem rzeczywiście, bo mogą nie zdawać sobie sprawy. Ale jeśli to się zamienia w pewną "taktykę" wyznawania na zasadzie czystego uporu i powtarzania tych samych formułek?

Nie oceniałabym tak szybko - może to są np. ich desperackie próby utrzymania wiary, nie wiemy, co sie dzieje we wnętrzu człowieka.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N lip 19, 2009 13:07

MHO to raczej temat o tym czy dany człowiek jest pewny tego co robi/myśli i nie boi się wyjść "do ludzi" ze swoimi poglądami. Jeżeli boi się pokazać że jest wierzący (bo inni może pomyślą o nim źle) to na tej samej zasadzie będzie się bał powiedzieć cokolwiek co jest sprzeczne z tym co uważa grupa ludzi w której funkcjonuje (bo może pomyślą że jest głupi albo co). Czyli taki owczy (Bek Bek ;-) ) pęd, chęć pozostania w grupie i nie wychylania się. Ale faktem jest że właśnie osoby które się wychylają i nie boją się otwarcie promować swojego zdania potrafią pociągnąć za sobą innych.
Ważna jest samoocena i (tak tak) wiek. Bo młodsza młodzież często szuka akceptacji w grupie i boi się wychylić żeby nie "podpaść", a im człowiek starszy tym bardziej jest pewny że ma już swoją własną półkę z której nie da się przegonić i z wysokości której może otwarcie głosić swoje poglądy.

Wt lip 21, 2009 9:59

Dla mnie problemem jest to, że przyznając się do wiary w Boga wchodzi się w krąg ludzi którzy przestają mieć prawo do błędu.

" Patrzcie taki wierzący a robi to czy tamto...."

Wt lip 21, 2009 10:16

W takim przypadku za nieprzestrzeganie przykazań Proboszcz każdej Parafii powinien przed Mszą na kopach wynosić z kościoła większą część wiernych :D .

Wt lip 21, 2009 10:35

Czyli taki owczy (Bek Bek Wink ) pęd, chęć pozostania w grupie i nie wychylania się

Człowieku, od Owcy to wiesz.... :P:D z resztą Twojego posta się zgadzam. :)

/Jacek Kaczmarski/

Wt lip 21, 2009 13:04

Beek Beeek ? :D Kurde ten obrazek z przesłaniem jest przesłodki. Ile razy go widzę, to durny uśmiech wykrzywia mi zwykle ściśnięte w nienawistnym skurczu wargi. Rozbrajające. Zaraz mi przychodzi na myśl koszyk śniadaniowy wypełniony smakowitościami i kraciasty koc na trawie z pasącymi się gdzieś niedaleko owieczkami. Próbuję to zwalczyć ale nie wychodzi. A kysz...

Wt lip 21, 2009 13:39
Twoja wiara jest mizerna.
Musisz lepiej poznać teologię i Boga.
Kiedy nastąpią Twoje zaślubiny z Trójcą, Bóg będzie Twoim Jedynym powodem do dumy.
Będzie uwielbiony we wszystkim nawet Twoim grzechu.

Wt lip 21, 2009 21:33

Beek Beeek ? :D Kurde ten obrazek z przesłaniem jest przesłodki. Ile razy go widzę, to durny uśmiech wykrzywia mi zwykle ściśnięte w nienawistnym skurczu wargi. Rozbrajające. Zaraz mi przychodzi na myśl koszyk śniadaniowy wypełniony smakowitościami i kraciasty koc na trawie z pasącymi się gdzieś niedaleko owieczkami. Próbuję to zwalczyć ale nie wychodzi. A kysz...

Rozbrajające :P:D jak alpejskie zrelaksowane krowy:D

/Jacek Kaczmarski/

Wt lip 21, 2009 22:10

Dlatego że wstydzisz się Boga i siebie.
Twoja wiara jest mizerna.
Musisz lepiej poznać teologię i Boga.
Kiedy nastąpią Twoje zaślubiny z Trójcą, Bóg będzie Twoim Jedynym powodem do dumy.
Będzie uwielbiony we wszystkim nawet Twoim grzechu.

To Ty do mnie tak... mówisz....?

Śr lip 22, 2009 7:22

Prezes ma racje i jednocześnie się MHO myli :D To się często zdarza. Ma rację że warto walczyć o swoje przekonania a nie krakać jak inne wrony (no to przysłowie) wstydząc się tego co naprawdę myślimy i zapierając się siebie dla codziennych korzyści. Tacy ludzie to niestety najgorszy gatunek ale często występujący niestety. A myli się w kwestii Boga. Jak dla mnie to Go nie było, nie ma i nie potrzeba. Ale szanuję tych którzy wierzą. To ważna rzecz mieć swoje zdanie i w razie potrzeby zawalczyć o nie. :brawo:

N lip 26, 2009 9:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2