Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 24, 2025 13:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Kim są dla ciebie inni bogowie 

Kim są dla ciebie inni Bogowie?
Inni bogowie nie istnieją, wymyślili ich ludzie 17%  17%  [ 10 ]
Inni bogowie nie istnieją, wymyślił ich szatan 8%  8%  [ 5 ]
Żadni bogowie nie istnieją 31%  31%  [ 18 ]
Inni bogowie istnieją naprawdę, to złe duchy. 10%  10%  [ 6 ]
Inni bogowie istnieli naprawdę, to byli przybysze z innych planet 2%  2%  [ 1 ]
Inni bogowie istnieją, to nasz Bóg był tak odbierany 7%  7%  [ 4 ]
Mam jeszcze inne uzasadnienie 12%  12%  [ 7 ]
Nie mam pojęcia czy istnieją inni bogowie 14%  14%  [ 8 ]
Liczba głosów : 59

Kim są dla ciebie inni bogowie 
Autor Wiadomość

A mnie tak dziś taka refleksja się nasunęła dotycząca wiary w Boga/bogów. Zastanawiam się jak wyglądałby świat, bez wiary w Boga/bogów , czy ten świat byłby lepszy ? Jestem wierzącą osobą i nie wstydzę się tego. Jednak uważam że tak naprawdę każdy w coś wierzy i na to nie ma rady. Po drugie wy, ateiści wcale łatwo nie macie w dzisiejszych czasach, ponieważ w trudnych sytuacjach życiowych nie macie się do kogo zwrócić o pomoc (i nie mam tu na myśli znajomych, rodziny). Pewnie polegacie tylko w takich sytuacjach na sobie, my wierzący jednak mamy łatwiej pod tym względem.

Pt sie 07, 2009 21:15
zbanowany na stałe

Macie o wiele łatwiej, Wszystko można sobie tym bogiem wytłumaczyć, można się nim pocieszyć itd.
Mówi się, że dlatego my ateiści żyjemy krócej. :-)

Pt sie 07, 2009 21:24

z tym życiem krócej mogłabym sie sprzeczać z Toba...

Pt sie 07, 2009 21:28

Zastanawiam się jak wyglądałby świat, bez wiary w Boga/bogów , czy ten świat byłby lepszy ?

To cały czas gadają waleczni ateiści :-D Wyobraź sobie swiat bez religii, wszyscy żyją w zgodzie nikt się nie zabija, jesteśmy szcześliwsi, wiecej zarabiamy, nasze dzieci są ebzpeiczne i nie ma przestępstw na tle seksualnym. Oto słowa wielkich racjonalistów! Jednak wychodzi na to, że to co racjonalne nie musi być realne.

Po 1.
Były próby stworzenia państwa bez religii. Wyszło miej więcej tak
Obrazek
Czyli raczej nie fajnie

Po 2.
Świat bez wiary hmmm... można równie dobrze wyobrazić sobie świat bez państw czyli anarchię ;)Tak więc świat bez religii to taka anarchia ale nie prawna, a bardziej moralno duchowa. Tym bardziej, że kraje w których anarchia zapanowała - szybko formowały się w nowe jednostki państwowe, wiec teoretycznie anarchia istnieć nie może. Czyli świat bez religii również

Pt sie 07, 2009 21:49

szkoda, że umiejętność czytania ze zrozumieniem nie masz opanowanej....ja nie jestem niewierząca. Wręcz przeciwnie-jestem więrząca i praktykująca, co zresztą zaznaczyłam w wypowiedzi prędzej.

Pt sie 07, 2009 21:57

Pewnie polegacie tylko w takich sytuacjach na sobie, my wierzący jednak mamy łatwiej pod tym względem.

Nie wiem czy macie tak zawsze łatwiej bo w sytuacji gdy jest ciężko a modlitwy nie przynoszą żadnych konkretnych rezultatów macie dodatkowy problem w postaci religijnych wątpliwości.

Pt sie 07, 2009 22:19

no niestety No- musze Cie rozczarowac...prawdziwy wierzacy nie wątpi i nie przestaje się modlić nawet wtedy,gdy cierpi lub gdy oś mu się w zyciu nie układa.Zamiast uciekac np.do alkoholu itp ,jeszcze bardziej ucieka w modlitwe, bo tylko wiara i modlitwa jjest w stanie utrzymac w ciezkich chwilach czlowieka

Pt sie 07, 2009 22:44

A każdy wierzący jest takim żelaznym "prawdziwym" który nigdy nie miewa wątpliwości? Nie mówiłem o waszych ideałach tylko o tym jak to wygląda w praktyce...

Pt sie 07, 2009 22:51

Po 1.
Były próby stworzenia państwa bez religii. Wyszło miej więcej tak
Obrazek
Czyli raczej nie fajnie

Po pierwsze to owo "państwo bez religii" dość szybko stało się państwem które "bez religii" było tylko na propagandowych hasłach. Religią tego państwa stała się wiara w wieczne szczęście komunistycznym raju, do którego drogę wskazał prorok Lenin, a którego dzieło realizuje bóg Stalin :(
Zresztą nawet gdyby uznać, że tam naprawdę nie było religii, to i tak taka argumentacja przeciwko państwu bez religii jest... głupia.

Stworzenie państwa bez religii jest niemożliwe raczej z innych powodów, których w trosce o to by ktoś przypadkiem nie zrozumiał mnie źle, nie wymienię ;-)

Cytuj:
Świat bez wiary hmmm... można równie dobrze wyobrazić sobie świat bez państw czyli anarchię ;)

Państwa dają organizację społeczeństwa. Co takiego daje wiara?

Cytuj:
Tak więc świat bez religii to taka anarchia ale nie prawna, a bardziej moralno duchowa.

To iluzja...

Pt sie 07, 2009 22:57

a ja Ci własnie tłumacze,jak to wygląda w praktyce...a po drugie z Was są tacy ateisci jak ze mnie prezydent.Niby ateisci,ale i ochrzeni i dzieci do Kmunii posylaja,ale mniejsza o to.Ludzką rzeczą jest wątpic,ale trzeba umieć szukać,pogłebiać itp.Tak naprawdę cierpienia wzmacniają.Ponieważ naszę życie to taka Piesza Pielgrzymka -raz jest fajnie,pieknie słoneczne, a raz pochmurno i nieciekawie.Najważniejsze żeby wtedy kiedy jest cięzko umieć sie nie poddać, umieć sie poddać.A nie odrzucać istienie Boga tylko dlatego że samemu szukać się nie chce, bo tak wygodniej,a jeszcze lepiej jak na tacy przyniosą

Pt sie 07, 2009 23:10
Bogowie poza Islamem, judaizmem i chrześcijaństwem są NIEBYTEM.
Bóg jest jeden w trzech osobach i koniec.

Pt sie 07, 2009 23:11

Pt sie 07, 2009 23:21

szkoda, że umiejętność czytania ze zrozumieniem nie masz opanowanej....ja nie jestem niewierząca. Wręcz przeciwnie-jestem więrząca i praktykująca, co zresztą zaznaczyłam w wypowiedzi prędzej.

Chyba Ty masz problem :shock:
Napisałaś tak "Zastanawiam się jak wyglądałby świat, bez wiary w Boga/bogów , czy ten świat byłby lepszy ? " i w związku z tym, że jakiś czas temu b. podobne pytanie sobie zadałem to się do tej wypowiedzi ustosunkowałem. Gdzie Ci tam sugeruję, że ejsteś niewierząca? :o

So sie 08, 2009 2:55

Cytuj:
To cały czas gadają waleczni ateiści :-D Wyobraź sobie swiat bez religii, wszyscy żyją w zgodzie nikt się nie zabija, jesteśmy szcześliwsi, wiecej zarabiamy, nasze dzieci są ebzpeiczne i nie ma przestępstw na tle seksualnym. Oto słowa wielkich racjonalistów! Jednak wychodzi na to, że to co racjonalne nie musi być realne.
Cytuj:

Ja jakoś świata bez religii sobie nie wyobrażam...byłby jeden wielki chaos, ludzie by robili co chcieli, niczego by sie nie bali,ponadto Kościól i księża nie byli by autoretem (zresztą gdyby niebyło religii nie byłoby Księzy).Jednym słowem na świecie panowałaby jedna wielka paranoja...żądziłby Szatan, a przecież nie on tu ma władzę....

So sie 08, 2009 11:53

Ja jakoś świata bez religii sobie nie wyobrażam...byłby jeden wielki chaos, ludzie by robili co chcieli, niczego by sie nie bali,ponadto Kościól i księża nie byli by autoretem (zresztą gdyby niebyło religii nie byłoby Księzy).Jednym słowem na świecie panowałaby jedna wielka paranoja...żądziłby Szatan, a przecież nie on tu ma władzę....

So sie 08, 2009 12:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona