Kiedy zaczyna się życie wieczne
Kiedy zaczyna się życie wieczne
| Autor |
Wiadomość |
|
abrakadabra
|
Opierając się na Biblii, można zanegować sporo reguł głoszonych przez Kościół. Czy Jezus Chrystus słyszał o czyśćcu? 
|
| So sie 15, 2009 22:15 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: W Ewangelii ani razu nie ma mowy o tym, aby człowiek miał przejść w życie wieczne od razu po śmierci. Tysiące razy Chrystus wspomina o tym, że dopiero na Sądzie Ostatecznym każdy dowie się, co dalej się z nim stanie. Co ciekawe, nie ma też mowy o czymś takim, jak wieczne cierpienie, a o spaleniu duszy w ogniu wiekuistym. Tysiące razy Chrystus mówi o tym, że nagrodą za prawidłową postawę w życiu ziemskim jest życie wieczne. Oznacza to, że w przypadku złego człowieka życia wiecznego po prostu nie ma - dusza nie może zatem egzystować ani w Królestwie Niebieskim, ani w piekle. Karą jest niebyt, a nie wieczne cierpienie.
Koszmarna banalizacja. Na sam początek - Jezus mówi nie tylko o " ogniu ", ale także o " ciemności ", która nie oznacza " niebytu ", ale " płacz i zgrzytanie zębów " ( np. Mt 22, 13 ). Nie może płakać i zgrzytać zębami ktoś, kogo nie ma. To samo semickie wyrażenie jest odnoszone do ognia, a dokładniej rozpalonego pieca ( Mt 13, 42 ). W Łk 12, 28 jest nawet mowa o tym, że potępieni " ujrzą siebie samych precz wyrzuconych " - co byłoby niemożliwe, gdyby po prostu nie egzystowali ( aż mnie dreszcze nachodzą, kiedy muszę w sposób tak prostacki interpretować te teksty - ale chodzi o to, by domorosłym ekspertom od tego, czego-naprawdę-uczy-Biblia pokazać, że nawet na gruncie ich płytkiego jak kałuża spojrzenia sprawy nie są takie proste ). I na tej samej zasadzie komplikuje się sprawa z pierwszą kwestią - skoro " zaraz " po śmierci nie ma życia, to znaczy, że po śmierci zmartwychwstają tylko Ci, którzy na Sądzie ( jako martwi ! ) zostali osądzeni pozytywnie. A to jest sprzeczne ze słowami św. Pawła " wszyscy będą ożywieni " ( 1 Kor 15, 22 ). Jest wyrazem skrajnego braku szacunku dla Pisma Świętego, jeżeli zamiast czytania go z czcią i wiarą, i interpretowania w pokorze własnej ograniczoności, wykorzystuje się je do walki z Kościołem założonym przez Chrystusa, zmuszając jednocześnie wiernych Jego uczniów do tego samego. " Unikaj (...) głupich i niedouczonych dociekań, wiedząc, że rodzą one kłótnie. " ( 2 Tm 2, 23 ) - tego już nie doczytaliście..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So sie 15, 2009 23:27 |
|
 |
|
abrakadabra
|
Nie szalej tak, stary, tylko poczekaj na odpowiedź rozmówcy.
Johnny99 napisał(a): Koszmarna banalizacja. Na sam początek - Jezus mówi nie tylko o " ogniu ", ale także o " ciemności ", która nie oznacza " niebytu ", ale " płacz i zgrzytanie zębów " ( np. Mt 22, 13 ). Nie może płakać i zgrzytać zębami ktoś, kogo nie ma. Och, co za trafny argument, znawco! Na pewno tylko Ty zdajesz sobie sprawę z istnienia tychże zdań w Ewangelii wg św. Mateusza. Gdy płoniemy w pożarze, również jest płacz i zgrzytanie zębów, a jednak nie oznacza to WIECZNEGO cierpienia, a po prostu śmierć. Cytuj: To samo semickie wyrażenie jest odnoszone do ognia, a dokładniej rozpalonego pieca ( Mt 13, 42 ). W Łk 12, 28 jest nawet mowa o tym, że potępieni " ujrzą siebie samych precz wyrzuconych " - co byłoby niemożliwe, gdyby po prostu nie egzystowali A skazany na śmierć nie zdaje sobie sprawy ze swojego losu na 5 minut przed wypełnieniem wyroku? Ach, nie martw się, naprawdę dobrze Ci szło. Cytuj: I na tej samej zasadzie komplikuje się sprawa z pierwszą kwestią - skoro " zaraz " po śmierci nie ma życia, to znaczy, że po śmierci zmartwychwstają tylko Ci, którzy na Sądzie ( jako martwi ! ) zostali osądzeni pozytywnie. A to jest sprzeczne ze słowami św. Pawła " wszyscy będą ożywieni " ( 1 Kor 15, 22 ). Masz rację! Jezus Chrystus zaprzecza zapisanym w liście do Koryntian słowom św. Pawła! A to heretyk  Naprawdę myślisz, że nie znałem tego tekstu? Jeszcze raz mówię. Skoro Chrystus twierdzi, że nagrodą za godne chrześcijanina życie ziemskie jest życie wieczne, to łatwo się domyślić, że karą za życie niegodne jest przeciwieństwo - brak życia wiecznego. Chrystus nie mógłby mówić o życiu wiecznym jako o nagrodzie, jeżeli karą również byłoby życie wieczne. To chyba dość jasne? Cytuj: Jest wyrazem skrajnego braku szacunku dla Pisma Świętego, jeżeli zamiast czytania go z czcią i wiarą, i interpretowania w pokorze własnej ograniczoności, Jesteś przekonany, że jesteśmy bardziej ograniczeni od jakiegoś papieża z XVI w., który w swej mądrości uznawał płatne odpuszczenie grzechów, prowadził wojny i nie miał nic przeciwko nepotyzmowi? To już ja jestem bardziej święty... Cytuj: wykorzystuje się je do walki z Kościołem założonym przez Chrystusa
Pojęcie Kościoła ma dwie alternatywne definicje - Kościół jako instytucja i Kościół jako wspólnota wiernych. Kościoła w takiej formie, jaka się później utworzyła, na pewno nie założył Chrystus. I myślę, że czegoś takiego wcale nie chciałby utworzyć.
|
| So sie 15, 2009 23:50 |
|
|
|
 |
|
Owieczka_in_black
|
ja chciałabym jeszcze dodać, że
Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. Rz 6:23
jak również z Apokalipsy:
Błogosławiony i święty, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu: nad tymi nie ma władzy śmierć druga, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i będą z Nim królować tysiąc lat. /Ap 20:6/
A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia. To jest śmierć druga - jezioro ognia. /Ap 20:14/
A dla tchórzów, niewiernych, obmierzłych, zabójców, rozpustników, guślarzy, bałwochwalców i wszelakich kłamców: udział w jeziorze gorejącym ogniem i siarką. To jest śmierć druga. /Ap 21:8/
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
| So sie 15, 2009 23:58 |
|
 |
|
abrakadabra
|
Owieczka_in_black napisał(a): ja chciałabym jeszcze dodać, że
Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. Rz 6:23
Świetnie, zupełnie zapomniałem o tym zdaniu! A jest tu pięknie ujęte, co Jezus Chrystus sądził na temat kary za nieprawe życie.
|
| N sie 16, 2009 0:05 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
CzłowiekBezOczu zauważ że to temat dla tych którzy wierzą w życie wieczne, więc Twoje wypowiedzi w stylu "nie ma co gadać o czymś czego nie ma" są nie na temat. Skoro zatem nie wierzysz to po co się tu wypowiadasz? (Pyt. retoryczne, kolejne wypowiedzi w tym stylu tak samo będą usuwane)
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| N sie 16, 2009 0:21 |
|
 |
|
CzłowiekBezOczu
|
Ankieta mnie zobligowała Szefie. Jest tam punkt że "nie ma nic po śmierci" Jak już zaznaczyłem to reszta sama się potoczyła.
[Ale temat jasno wskazuje na intencję i możliwości dyskusji, zresztą jedyne co piszesz to "nic nie ma", "to musi być niezły horror", więc to nadal nic nie zmienia. Jeśli to wyjaśnienie nie wystarcza, to zapraszam do Moderacji ze skargą. Tutaj już dyskutować nie zamierzam. WIST]
EDIT Dziękuje za współpracę
|
| N sie 16, 2009 0:24 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Z zyciem wiecznym to tylko przypuszczenia. Kto zareczy, ze Bog nie zdecyduje sie na podyktowanie JNT (Jeszcze Nowszego Testamentu), w ktorym np. za kare lub w nagrode oglosi inne prawa?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| N sie 16, 2009 11:25 |
|
 |
|
Witold
|
Dural napisał(a): Z zyciem wiecznym to tylko przypuszczenia. Kto zareczy, ze Bog nie zdecyduje sie na podyktowanie JNT (Jeszcze Nowszego Testamentu), w ktorym np. za kare lub w nagrode oglosi inne prawa?
Przecież już podyktował. I wszystko wskazuje na to, że Bóg jednak uczy się na błędach, bo tym razem odpuścił sobie "natchnienie Duchem" i postanowił Jeszcze Nowszy Testament podyktować Mahometowi osobiście...
|
| N sie 16, 2009 11:43 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
abrakadabra napisał(a): W Ewangelii ani razu nie ma mowy o tym, aby człowiek miał przejść w życie wieczne od razu po śmierci. Tysiące razy Chrystus wspomina o tym, że dopiero na Sądzie Ostatecznym każdy dowie się, co dalej się z nim stanie. Co ciekawe, nie ma też mowy o czymś takim, jak wieczne cierpienie, a o spaleniu duszy w ogniu wiekuistym. Tysiące razy Chrystus mówi o tym, że nagrodą za prawidłową postawę w życiu ziemskim jest życie wieczne. Oznacza to, że w przypadku złego człowieka życia wiecznego po prostu nie ma - dusza nie może zatem egzystować ani w Królestwie Niebieskim, ani w piekle. Karą jest niebyt, a nie wieczne cierpienie.
Gdzie zatem Przyjacielu jest Św. Łotr skoro Sądu Ostatecznego jeszcze nie było? PAN JEZUS wyraźnie mówi gdzie jest.
A Życie Wieczne zaczyna się od naszego Poczęcia.
Śmierć to tylko Brama dla jednych do lepszego Życia w Niebie, dla innych (jest o tym mowa w wielu miejscach w Piśmie Świętym - słabo szukacie) w piekle.
|
| Pn sie 17, 2009 4:08 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
I wystarczy posłuchać nagrań bytów potępionych z piekła by być pewnym, że ono nie jest puste.
A nagrania takie nie są fikcją także patrząc od możliwości fonetycznych, gdyż jeżeli np. opętana mówi trzema głosami naraz, to jest to niemożliwe za względów fonetycznych.
|
| Pn sie 17, 2009 4:16 |
|
 |
|
CzłowiekBezOczu
|
frater napisał(a): I wystarczy posłuchać nagrań bytów potępionych z piekła by być pewnym, że ono nie jest puste.
Czy mogę prosić o linka ?
|
| Pn sie 17, 2009 6:22 |
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: Gdy płoniemy w pożarze, również jest płacz i zgrzytanie zębów, a jednak nie oznacza to WIECZNEGO cierpienia, a po prostu śmierć. Czemu zatem Jezus mówi o " ogniu nieugaszonym " ( Mt 3, 12 ), skoro po spłonięciu w owym ogniu po prostu umrzemy ? Kiedy już Bóg wszystkich spali, to chyba zagasi ogień, nie ? Po co miałby go palić wiecznie ? ( wszystkich przyjaciół-miłośników Biblii przepraszam za ton, ale w rozmowie z domorosłymi " znafcami " czasem trzeba zniżyć się do ich poziomu ) Cytuj: A skazany na śmierć nie zdaje sobie sprawy ze swojego losu na 5 minut przed wypełnieniem wyroku? Mój drogi, przeczytaj sobie poprzedni werset, i zauważ, w jakim kontekście pada to zdanie - cała sytuacja ma miejsce już po Sądzie i po wydaniu wyroku, który brzmi: " odstąpcie ode mnie ! ". Nawet słowa tu nie ma o śmierci i ogniu. Cytuj: Naprawdę myślisz, że nie znałem tego tekstu? Tak, myślę że nie znałeś. Myślę, że w ogóle znasz bardzo mało tekstów biblijnych. Cytuj: Chrystus nie mógłby mówić o życiu wiecznym jako o nagrodzie, jeżeli karą również byłoby życie wieczne. To chyba dość jasne? Dla domorosłych " wroguf koścjoła " na pewno. Poważni czytelnicy Biblii wiedzą, że generalnie należy bardzo uważać z twierdzeniem, że cokolwiek jest tam " dość jasne ". A propos życia - w J 6, 53 Jezus mówi: " jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. " O czym on mówi ? Przecież mnóstwo ludzi nie spożywa Jego Ciała i Krwi, a jakoś żyją ? Widać więc, że Jezusowe rozumienie " życia " jest nieco szersze od prostego podziału " istnienie " - " nieistnienie ". Cytuj: Jesteś przekonany, że jesteśmy bardziej ograniczeni od jakiegoś papieża z XVI w., który w swej mądrości uznawał płatne odpuszczenie grzechów, prowadził wojny i nie miał nic przeciwko nepotyzmowi? Nie lubię Kościoła, bo jeden taki papies był bardzo be, i uwazam, ze Świadkowie Jehowy mają wiencej racji ! Cytuj: Pojęcie Kościoła ma dwie alternatywne definicje - Kościół jako instytucja i Kościół jako wspólnota wiernych. Niezależnie od tego, czy pojęcie Kościoła ma dwie czy sto dwie definicje, Kościół jest jeden - i koniec. A że nie jest taki, jakim chciałby go Chrystus ? Oczywiście że nie jest ! Izrael też bez przerwy nie był taki, jakim chciał mieć go Bóg.. człowiek jest grzeszny i popełnia błędy. Jednak Bóg dochowuje wierności.. a nie, kolejny raz cytował listu do Tymoteusza nie będę. Cytuj: Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. Rz 6:23
Oczywiście dla wszystkich jest " dość jasne ", że św. Paweł mówi to o istnieniu lub nieistnieniu, a na pewno nie o czymś innym ! Dlatego wcześniej pisze: " Kto bowiem umarł, stał się wolny od grzechu " ( Rz 6, 7 ). Widać zatem, że wedle św. Pawła sposobem na uwolnienie się od grzechu jest zaprzestanie istnienia. Kto nie istnieje, jest wolny od grzechu. A zatem niebo to nieistnienie. Dość jasne ? Pewnie ! W Apokalipsie tak samo. Nareszcie właściwie rozumiemy Biblię !
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn sie 17, 2009 9:02 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
|
| Pn sie 17, 2009 9:19 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
|
W nagraniu potępiony ks. Fleischmann potwierdza wyraźnie, że musi iść do piekła z opętanej
|
| Pn sie 17, 2009 9:37 |
|
|
|