| Autor |
Wiadomość |
|
WIST
|
W czasie oglądania doszedłem do wniosku że ktoś celowo wybrał tych właśnie ludzi, choć jak widziałem panią dziennikarkę, to śmiałem się w duchu, bo ona chyba modliła się o zakończenie tego czegoś co zwiemy potocznie dyskusją. Po co takie zestawienie? Takiego chaosu dawno nie widziałem, a mam wrażenie że więcej dobrej woli mieli generalnie panowie ateiści, oraz po cześci ze strony katolików ten drugi pan, nie ksiądz.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| Cz sie 27, 2009 21:39 |
|
|
|
 |
|
ekimmu
|
Problemem w dyskusji był ksiądz, który utożsamia ateizm z komunizmem. Niestety tyle lat komuny nauczyło go, że jak ateista to czerwony ubek. Żeby coś krytykować to trzeba jeszcze coś o tym wiedzieć, bo z samego faktu że Marks był ateistą nie wynika, że każdy ateista jest marksistą...
|
| Cz sie 27, 2009 21:50 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Mowcie co chcecie, ale wlasnie ks.dr.M.Dziewiecki, jako jedyny z towarzystwa, mogl zadowolic cale spoleczenstwo.
Nienaganna fryzura, schludny, usmiechniety, sprawil doskonale wrazenie wzrokowe. Kazdy katolik moze byc dumny z takiego nauczyciela.
Natomiast niewierzacych utwierdzil w przekonaniu, ze zrobi wiecej dobrego dla ateizmu, niz niejeden antykoscielny portal internetowy!
Ostentacyjne przyznanie sie do nieczytania ksuazki, i do tego powolywanie na ocene widzow, to nie tylko glupota. Ten ksiadz (jak wiekszosc ludzi zawodu) zyje w swiecie przytakiwaczy, gubi rzeczywistosc i jeszcze nieraz da taka plame, ze madrzejsi katolicy chwyca po tabletki od bolu glowy. Brawo Dziewiecki! 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| Pt sie 28, 2009 12:57 |
|
|
|
 |
|
maraskin
zbanowany na stałe
|
Odnośnie debaty. Przyganiał kocioł garnkowi. Te same fronty się ścierają. Teza , antyteza -> Synteza. Pomysł znany juz ze starożytności. Połączenie kościoła katolickiego z ateizmem moze dac bardzo "ciekawe" rozwiazanie.  Totalnej głupoty ludzkiej i odejcie od Boga.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
| N sie 30, 2009 17:48 |
|
 |
|
kaloryfer
|
Ale nieapetyczna dyskusja!!!
ks. Dziewiecki + Majmurek - jak ich jeszcze raz zobaczę w telewizji to wyłączam...
Podpisuję się pod zdaniem Durala ale nie chcę ich osobiście więcej słuchać.
|
| N sie 30, 2009 18:58 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
 Re: Debata - Ateizm w Polsce
Epikuros napisał(a):
Szczególną uwagę zaracam na postawę ks. Dziewieckiego - doskonale wie czym jest ksiązka "Bóg Urojony" Dawkinsa (wg. księdza - powtórka z marksizmu), po czym okazuje się, że wcale jej nie przeczytał.
Nie trzeba czytać książki aby wiedzieć o czym mówi. Wystarczy przeczytać tytuł aby wiedzieć, o co chodzi . Według Dawkinsa, człowiek łatwo popada w różnorakie urojenia, wobec tego mógł on sobie łatwo uroić, że Boga nie ma i o tym właśnie jest ta książka.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N sie 30, 2009 21:12 |
|
 |
|
Johnny99
|
Drogi Sewerynie, ta książka jest o wielu różnych rzeczach. Polecam lekturę.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| N sie 30, 2009 21:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Nie trzeba czytać książki aby wiedzieć o czym mówi. Wystarczy przeczytać tytuł aby wiedzieć, o co chodzi .
No, takiej prowokacji nie podaruję. To może ja podam kilka tytułów, a Ty powiedz, o czym są książki, bez korzystania z pomocy internetowych:
- "Łups",
- "Wariaci rządzą domem wariatów",
- "Słońce i cień",
- "Brudnopis",
- "Śpiąca królewna",
- "Endymion",
- "Sekret"  .
|
| N sie 30, 2009 21:44 |
|
 |
|
Seweryn
|
grzmot napisał(a): Seweryn napisał(a): Nie trzeba czytać książki aby wiedzieć o czym mówi. Wystarczy przeczytać tytuł aby wiedzieć, o co chodzi . No, takiej prowokacji nie podaruję. To może ja podam kilka tytułów, a Ty powiedz, o czym są książki, bez korzystania z pomocy internetowych: - "Łups", - "Wariaci rządzą domem wariatów", - "Słońce i cień", - "Brudnopis", - "Śpiąca królewna", - "Endymion", - "Sekret"  .
Odebrałeś to dosłownie. Nie mówię o każdej książce. Może faktycznie powinienem dodać tej książki, a więc dodaję. Nie trzeba czytać tej książki aby wiedzieć o czym mówi . Tytuł "Bóg urojony" zdradza treść i czytanie pozostawiam osobom które mają zbyt wiele wolnego czasu i brak innych lektur. Znając poglądy Dawkinsa można się łatwo domyśleć o czym pisze.
Nie czytałem tej książki lecz jestem pewien, że napisał tam o czajniczku , jednorożcu itp . Dawkins nic innego nie napisał, czego by wcześniej nie powiedział.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N sie 30, 2009 22:10 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Sewerynie: to się właśnie nazywa uprzedzenie: "Nie czytałem tej książki lecz jestem pewien". Chociaż, właściwie, troszkę mi to przypomina wiarę...
|
| N sie 30, 2009 22:14 |
|
 |
|
Seweryn
|
grzmot napisał(a): Sewerynie: to się właśnie nazywa uprzedzenie: "Nie czytałem tej książki lecz jestem pewien". Chociaż, właściwie, troszkę mi to przypomina wiarę...
Nie czuje uprzedzenia . Szkoda mi człowieka , Naukowiec byłby z niego dobry, a tak spędza życie na rozmowie o Bogu nie wierząc w niego. Poza tym Dawkins też nie jest tak zupełnie nie wierzący . Na skali niewiary od 1do7 , określa się na 6.
Więc pisał o tym czajniczku czy nie?  Stawiam na to, że też nie czytałeś.
|
| N sie 30, 2009 22:27 |
|
 |
|
Johnny99
|
Oczywiście, że pisał o czajniczku 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| N sie 30, 2009 22:28 |
|
 |
|
Epikuros
|
Seweryn napisał(a): Epikuros napisał(a):
Szczególną uwagę zaracam na postawę ks. Dziewieckiego - doskonale wie czym jest ksiązka "Bóg Urojony" Dawkinsa (wg. księdza - powtórka z marksizmu), po czym okazuje się, że wcale jej nie przeczytał. Nie trzeba czytać książki aby wiedzieć o czym mówi. Wystarczy przeczytać tytuł aby wiedzieć, o co chodzi . Według Dawkinsa, człowiek łatwo popada w różnorakie urojenia, wobec tego mógł on sobie łatwo uroić, że Boga nie ma i o tym właśnie jest ta książka.
I nie trzeba oglądać filmiku by go komentować tak
Jakbyś oglądnął to byś wiedział np. że Dziewiecki nazwał książkę "powtórką z marksizmu" - no ale broni swój swego 
_________________ MÓJ BLOG
|
| N sie 30, 2009 22:31 |
|
 |
|
Seweryn
|
Epikuros napisał(a): I nie trzeba oglądać filmiku by go komentować tak  Jakbyś oglądnął to byś wiedział np. że Dziewiecki nazwał książkę "powtórką z marksizmu" - no ale broni swój swego 
Filmik oglądałem, Marksa nie czytałem . Nie widzę powodów aby czytać o działaczach upadłych systemów. Wystarczy, że wiemy, iż były lub są złe.
|
| N sie 30, 2009 22:42 |
|
 |
|
kaloryfer
|
Z drugiej strony należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że za bardzo często komentują Biblię ci którzy też jej nie czytali (lub znają kilka zdań wyrwanych z kontekstu)...
|
| N sie 30, 2009 23:16 |
|
|
|