|
|
|
Czy nazwać kogoś filozofem to komplement?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
Cytuj: Filozofia jest dla osób o silnej psychice - daje im nowe horyzonty myślowe, tych o słabej psychice niszczy. - To moja prywatna opinia.
To samo teologia. Zaczynając studiowanie teologii, należy być przygotowanym na wstrząs. A jeśli ktoś czuje, że nie jest przygotowany, niech lepiej da sobie spokój.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn wrz 14, 2009 14:07 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cale szczescie, ze tylko bardzo znikoma czesc ludzi to TACY twardziele! Swiat nauki z filozofow i teologow! Juz widze te rzeki miodu i mleka! 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn wrz 14, 2009 14:24 |
|
 |
Epikuros
|
Prawdą jest jednak, że po filozofii każda osoba staje się innym człowiekiem.
_________________ MÓJ BLOG
|
Pn wrz 14, 2009 14:32 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Oczywiscie! Przeciez wystarczy przeczytac kilka ksiazek i sie zmienic, co dopiero mowic o poznaniu calej plejady spojrzen na zycie!
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn wrz 14, 2009 14:48 |
|
 |
Lot Orła
|
Metanoja napisał(a): filozof potrafii tak madrze mówić że osoby bez wykształcenia lub nie znające terminologi filozoficznej nie wiedzą o co chodzi, maja wrażenie że filozof ma jakąś wiedze tajemna którą ciężko pojąć zwłaszcza kiedy mówi o ontologi, logice , etyce lub prezentuje jakis pogląd filozofa greckiego.
Prof. Twardowski dobrze się wypowiedział na ten temat w jednej ze swoich rozpraw, proponuję poszukać i się zorientować. 
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
Wt wrz 15, 2009 12:22 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Twardowski ponoć potrafił mówić o rzeczach trudnych tak, że wydawały się banalnie proste dla każdego - i to jest dopiero sztuka 
_________________ MÓJ BLOG
|
Wt wrz 15, 2009 12:30 |
|
 |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
To ja z innej beczki
O ile mi się wydaje to filozof posługuje się językiem i musi to robic poprawnie.
Czyż więc nie poprawniej byłoby napisać "Czy nazwanie kogoś filozofem jest komplementem" ?
Jakoś obecna forma tego tematu zbyt mnie drażni.
Moze jednak się mylę i poprawna polszczyzna nie jest konieczna do tego by zostać filozofem 
|
Wt wrz 15, 2009 20:22 |
|
|
|