Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 24, 2025 4:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 "Diabełek" - co ten gest oznacza? 
Autor Wiadomość
Spotkałem się z tłumaczeniem że symbol który jest symbolem satanistycznym we Włoszech jest rozumiany jako "ochrona przed złem"...ciekawe prawda.

Dokładnie, to był traktowany w pewnych regionach jako ochrona przed tzw. "złym okiem", które według ludowych wierzeń mogło człowiekowi zaszkodzić, sprowadzić chorobę lub nawet śmierć.

Cytuj:
No bo wiecie - w końcu liczą się intecje a nie zakodowany społecznie przekaz...Prawda?

Heh, kaloryfer, to jest trudna sprawa. Są symbole, które już bardzo mocno wrosły w ten umowny kod społeczny. Jak wielki problem pojawił się, kiedy jakiś artysta zaczął malować swastyki, chcąc przywrócić im dawny kontekst - symbol solarny, związany z pomyślnością i szczęściem. Wielu ludzi było zszokowanych.

Tak samo z krzyżem rzymskim - to znak tak mocno zakorzeniony w naszej świadomości kulturowej, że taka "sztuczna" próba zmiany jego znaczenia na szerszą skalę byłaby karkołomna i prawdopodobnie nie przyniosłaby efektów. Ktoś może go sobie nosić z inną intencją, niż się przyjęło - ale to będzie kwestia indywidualna, zasadniczo bez większego znaczenia na skalę społeczną. Co innego, gdy chcemy pod tym symbolem postawić całkiem inną ideologię, przeznaczoną do szerokiego, masowego odbioru - tutaj zaczęłyby się "kolizje", nieporozumienia itd.

W obydwu przypadkach sprawdza się zasada, że najważniejsza i tak jest intencja tego, kto przypisuje symbolowi określone właściwości. Problem nie leży w intencji, ale w tym, jak ta intencja zostanie odczytana przez resztę społeczeństwa. Jeśli ktoś się zdaniem społeczeństwa nie przejmuje i ma w nosie "popularny kod", bo traktuje dany symbol jako coś osobistego, a nie przeznaczonego do szerokiego odbioru... to w porządku.

I dlatego wielu neopogan z pentagramem na szyi jest błędnie poczytywanych za satanistów :)

N wrz 06, 2009 12:10

Ten ów diabełek oznacza: no właśnie szatana, albo kozła (symbol szatana). Znaczenie tego symbolu obecnie jest jednak dużo bardziej miękkie. Kiedy widzisz ten gest na koncercie rockowym, metalowym czy jakim tam, to oznacza jakby "rock on" albo "jesteśmy fajni i cool", obecnie jest to prawie symbol ciężkiego brzmienia które może nie mieć nic wspólnego z satanizmem. To jest tak jak sobie ludzie pokazują faki na zjęciach, albo mówią do kumpla przy piwie "cześć geju". Słowa i gesty często nie ma ją już pierwotnego znaczenia.

N wrz 06, 2009 13:19

Diabełek albo bezpośrednio wyraża ave satan lub bycie niegrzecznym, posiadanie rogatej duszy, bycie "ostrym" zawodnikiem , graczem, człowiekiem, imprezowiczem.
Mój znajomy pochwalił mnie się że na mszy przeżegnał się od tyłu jak sataniści.
Na komputerze ma kilka pentagramów i mówi że szanuje JPII .
Ale nie widze żeby był opętany.
Ale dawno go nie widziałem.

N wrz 06, 2009 13:20
zbanowany na stałe

Post Re: "Diabełek" - co ten gest oznacza?
kaloryfer napisał(a):
Witam,
mam pytanie o popularny ostatnio znak i to co on tak naprawdę oznacza. A mianowicie tzw. "diabełek" (mały i wskazujący palec).
Z jednej strony używają go sataniści a z drugiej strony często widzę jak używają tego znaku wykonawcy i słuchacze na koncertach rockowych, popowych czy ogólnie na różnego rodzaju imprezach.

Niedawno nawet - nie wiem czy zauważyliście - ten znak był w oficjalnej reklamie Coca Coli... (czy jakiegoś festiwalu przez nich sponsorowanego; telewizja i plakaty).

A więc:
Co tak naprawdę ten znak oznacza? I co mogą mieć na myśli ci co go pokazują?

Symbole są stosowane od tysięcy lat przez różne stowarzyszenia. Najcześciej dany symbol posiada dwa znaczenia. Oficjalnie dobre oraz nieoficjalnie znane tylko małej grupie osób np. pentagram. Na przykładzie tego symbolu mówi się że gwazda pięcioramienna skierowana" w dół" jest symbolem satanistycznym, natomiast normalnie jednym czóbkiem w góre jest symbolem dobrym. Jednak w sekretnych stowarzyszeniach znaczy to samo. Część osób dochodzi do ich poznania studiując wykradzione z takich tajnych storzaszyszeń książki (np. Alberta Pike'a lub Heleny Pietrownej Bławackiej) lub także będąc w nich i wynoszać te informacje na światło dzienne.

http://www.youtube.com/watch?v=9LEljS3ib84
tutaj zamieszczam ciekawy filmik odnośnie stosowania niektórych symboli w obecnych corpo(zwłoko)racjach i firmach.

N wrz 06, 2009 13:38

"Diabełek" jest lunarnym symbolem kobiecym. Pokazuje przecież kształt Księżyca na nowiu...

N wrz 06, 2009 14:38

mi sie osobiscie te dwa palce kojarza bardziej ze slimakiem niz z jakims rogatym stworzeniem:) i jeszcze jedno palec to palec dajmy na to palec srodkowy tzw. fuck tez jest przyjete ze niby nie ladnie ale dlaczego? bo ktos tak wymyslil? dla mnie ten palec to poprostu palec srodkowy, dopiero pokazywanie go w zlej intencji nadaje mu znaczenie, tak samo jest z kazdym innym gestem.... +

Pn wrz 07, 2009 9:03
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Spotkałem się z tłumaczeniem że symbol który jest symbolem satanistycznym we Włoszech jest rozumiany jako "ochrona przed złem"...ciekawe prawda.

Dokładnie, to był traktowany w pewnych regionach jako ochrona przed tzw. "złym okiem", które według ludowych wierzeń mogło człowiekowi zaszkodzić, sprowadzić chorobę lub nawet śmierć.

Takie jest właśnie źródło "diabełka" - Ronnie James Dio podpatrzył go u swojej wierzącej, zabobonnej babci.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Corna
Używał go potem na scenie, przy wykonywaniu utworów nawiązujących do świata duchowego.

Pn wrz 07, 2009 10:22

mi sie osobiscie te dwa palce kojarza bardziej ze slimakiem niz z jakims rogatym stworzeniem:) i jeszcze jedno palec to palec dajmy na to palec srodkowy tzw. fuck tez jest przyjete ze niby nie ladnie ale dlaczego? bo ktos tak wymyslil?

/pogrubienie moje/
Wszystko jest głownie dlatego, że jest tak przyjęte. Kiedy napiszesz o "ludzkim siedzeniu" będzie ok , gdy napiszesz o d_u_p_i_e będzie brzydko. Dlaczego? Bo ktoś tak wymyślił? No tak. W końcu wyraz, jak wyraz - zbiór liter w okreslonej kolejności z gruntu nie jest zły czy dobry. Dopiero społeczeństwo uznało jedne za normalne - dobre, inne za złe czy wulgarne. Widać z gestami jest podobnie jak z wulgaryzmami. Z tego powodu, że tak własnie jest przyjęte i kojarzone, nikt nie pokaże np. babci fucka w nagłym przypływie miłości i szacunku, bo wiadomo, że ten gest oznacza coś innego i z założenia nie ma być miły.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pn wrz 07, 2009 21:28

Post Kochani to nie tak.
dawno temu, chrześcijaństwo było niestety dośc mało znaczącą sektą (wszyscy pamietamy tak?) aby zdyskredytować swoich najpoważniejszych konkurentów, którzy proponowali sensowniejszy światopogląd i dlatego niestety inteligentna część ludzi je wybierała a nie Nasz Chrześcijański, wracając... aby ich zdyskredytować kościół podjął działania , z zakresu tzw czarnego PRu, których efekten jest właśnie, że starożytny ochronny symbol-gest został przypisany "siłom zła" i zaczęto sie go bac;-) jestem dumny ze sprytu ojców Koscioła, zresztą podobnie było z pokojowym bozkiem Panem (znanym także jako Faun czy satyr) zwróccie uwage, że wizualizacja szatana zaproponowane przez Kościół pasuja do wygladu tego popularnego niegdyś bożka.... i ludzie zaczeli sie go bać. - sprytne, specjaliści od PR powinni sie od Ojców K. uczyć;-)

Wt wrz 08, 2009 12:07

Diabełek symbolem satanistycznym? Czego to się człowiek nie dowie...
Gdyby mi ktoś powiedział osobiście, chwilę po tym kiedy pokazałem "diabełka" że jestem satanistą to bym go wyśmiał.

Sam używam tego symbolu oczywiście na koncertach, albo jak słyszę coś ciekawego co mnie albo cieszy albo śmieszy. Taki nawyk.

Zresztą filippiarz dobrze napisał, skąd się to wzięło w kulturze niszowego grania. My (czyli ci w długich włosach z glanami na nogach, słuchający cięższego grania) nie używamy tego symbolu z zamysłem odganiania zła bądź przyciągania go.

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Wt wrz 08, 2009 13:29

rozśmieszają mnie takie posty... po prostu ktoś umowne se palce pokazał a ktoś inny uznał o to będzie dobre !!! bo przypomina rogi diabła i tak se zaczeli pokazywać!!!

to jak komuś robię rogi stojąc za nim do zdjęcia to oznacza że to grzech i jest samiuskim szatanem hahahah :):):)

a jak wsadze palce w nos i pokaze komus a potem ktos inny powie o to dobre powiedzialeś własnie niewerbalnie że ktoś jest świnią ahhahaha :):):)

ludzie symbole odczytywane są w zależności od czasów i tradycji, kiedyś swastyka była typowym symbolem solarnym dzisiaj się każdy oburza bo to symbol hitlerowskich Niemiec....nie dajmy się zwariować to tylko symbole i gesty !!!

Śr wrz 09, 2009 18:35

W dzisiejszych czasach większość ludzi ma tendencje do pomniejszania powagi z jaką powinno się podchodzić do tematów dotyczących "diabełka", a raczej mówiąc wprost największego buntownika- szatana.
I nie jest to zapewne przypadkowe. Po krótkim namyśle można dojść do konkretnego wniosku. Jak myślisz...lepiej jest działać złemu, gdy jego ofiara wie o jego istnieniu czy też nie? No właśnie...ten "diabełek" póki co ma nadal nadprzyrodzoną siłę jaką dał mu Bóg tak jak i innym aniołom. I wykorzystuje ją nie tylko do tego, aby ludzie wierzyli w jakieś okultystyczne pułapki itp., ale i w takich banalnych sprawach jak wywieszanie jego postaci...być może i w ośmieszonej wersji (bo w końcu o to mu chodzi), ale jego.
Co do ciężkiej muzyki typu metal. To proponuje bardzo uważać zarówno na teksty jak i wykonawców, z których wielu uwikłanych jest w wielkie zło.

św.Faustyna

Śr wrz 16, 2009 18:49

Zły nie zna się na żartach.

św.Faustyna

Śr wrz 16, 2009 18:54

Co do ciężkiej muzyki typu metal. To proponuje bardzo uważać zarówno na teksty jak i wykonawców, z których wielu uwikłanych jest w wielkie zło.

"szeptem" - dzięki za info, będę się miał na baczności

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Cz wrz 17, 2009 13:06

Post Re: "Diabełek" - co ten gest oznacza?
Ja znam ten gest. Słucham heavy metalu i rocka, czyli np. zespołów ACDC, Iron Maiden, Black Sabbath i Sabaton. I nie jestem satanistą, bo w szatana nie wierzę.

Pt lut 05, 2010 23:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona