Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 1:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Einstein i Bóg 
Autor Wiadomość

To w co wierzył Einstein to wie chyba tylko on sam. W każdym razie był on na tyle wybitną osobowością, że dziwne by było, gdyby podpinał się pod jakieś poglądy, raczej wolał stworzyć swoje własne. I dziś chyba nie da się ich jednoznacznie zinterpretować. Ja nigdy nie mogłem do końca zrozumieć tego człowieka, dlatego tak bardzo go podziwiam :-)

Pt wrz 18, 2009 11:19

Post Re:
Dural napisał(a):
Z innego listu:
"To oczywiście kłamstwo, co czytałaś o mojej religijności; kłamstwo, które jest raz po raz powtarzane. Nie wierzę w osobowego Boga i zawsze otwarcie się do tego przyznawałem. Gdybym jednak musiał znaleźć w sobie coś, co miałoby aspekt religijny, to byłaby to bezgraniczna fascynacja strukturą świata, jaką ukazuje nam nauka. "
Einstein mial wiele nieprzyjemnosci z powodu przekonan. Na jednym z kongresow naukowych, zmeczony napastliwoscia wierzacych, wyraznie podkreslil swoj ateizm. Zapomnialem daty i miejsca (wiem, ze USA)wiec wierzyc nie musicie.

Lata 50 i 60 ubiegłego stulecia w USA, były niebezpieczne dla ateistów, wielu naukowców wolało nie wypowiadać się na temat poglądów religijnych, gdyż było to utożsamiane z komunizmem, również o tym czytałem książkę.

Wt gru 29, 2009 2:11

Post Re: Einstein i Bóg
Albert Einstein to zły ateista który przyczynił się do skontrowania bomby atomowej! Przez takich ateistów jak on istnienie ludzkiej cywilizacji wisi już od pół wieku na włosku!
Gdyby Einstein wiedział do czego się przyczyni to by nie szukał odpowiedzi w fizyce na nurtujące go pytania. Tylko wierze w Boga i zostałby zegarmistrzem! :)

Wt sty 05, 2010 1:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2