Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N gru 14, 2025 22:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 54  Następna strona
 KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 

Jakiej teorii jesteś zwolennikiem?
Kreacjonizm młodej i starej Ziemi 3%  3%  [ 2 ]
Kreacjonizm niezmiennych gatunków 1%  1%  [ 1 ]
Teoria Inteligentnego Projektu 6%  6%  [ 4 ]
Kreacjonizm Ewolucyjny (Teistyczny Ewolucjonizm) 25%  25%  [ 17 ]
Syntetyczna Teoria Ewolucji (Darwina) 30%  30%  [ 21 ]
Teoria Ewolucji (Symbiogeneza) 23%  23%  [ 16 ]
Teoria Panspermii - klimaty UFO 0%  0%  [ 0 ]
Latający Potwór Spaghetti i inne `dziwolągi` 7%  7%  [ 5 ]
inne ( np. nigdy to mnie nie interesowało) 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 69

KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Człowiek jako istota Homo Sapiens jest tak samo głupi jak był 75 tys. lat temu, mimo i nie potrafi w pełni wykorzystać swój mózg.

Ale jest pewna konkretna różnica, która stała się nie wcześniej niż 15 tys. lat p. n. e.

So wrz 12, 2009 20:31
Cytuj:
W 1856 w grocie koło Mettmann w Nendertalu odkryto szkielet człowieka sprzed 75 tys. lat. Jego mózg miał objętość 1750 cm³. Objętość mózgu współczesnego człowieka wynosi 1200 do 1800 cm³, wniosek więc, że przez 75 tys. lat ewolucja mądrości nie poczyniła większego postępu. Obawiam się że gdybyśmy lepiej poszukali to znalazłoby się jeszcze więcej dowodów na to, że ewolucja rozwoju człowieka przebiegała setki tysięcy a może i miliony lat a stan fizycznej budowy współczesnego człowieka nie uległ większym zmianom w ciągu powiedzmy 100 tys. lat.

Czyli 17 tys lat temu ludzie to nadal byli ludzie, tacy jak dziś, żadne małpy nie wchodzą w grę. Z tego wynika że Giertych ma raję, "Homo Sapiens Neaderntalis" żyje wśród nas, w sumie się też nie dziewię, bo udowodniono że chował zmarłych.... wierzył więc w jakąś religię... Normalny człowiek żadne małpy, żadna ewolucja. :D Bo niby czemu mieli byśmy przyjmować że poprzednie tysiąclecia nie przebieggały podobnie?

So wrz 12, 2009 20:37

Nie mam pojęcia co tam mówił Giertych, ale macie tu inny link. Bardziej precyzyjny:
http://www.ma.krakow.pl/pradzieje/ewolucja_czlowieka

Cytuj:
Około 200 tys. lat temu, z afrykańskich Homo erectus rozwijają się pierwsi przedstawiciele naszego gatunku - Homo sapiens. Około 45 tys. lat temu człowiek współczesny dotarł do Europy, gdzie zastał grupy neandertalczyków które wymarły dopiero ok. 10 tys. lat później. W porównaniu do swoich przodków, Homo sapiens różni się anatomicznie wykształceniem guzowatości bródkowej, cofniętą twarzoczaszką, zanikiem wałów nadoczodołowych, wysoko wysklepioną mózgoczaszką oraz delikatną budową szkieletu i wyższym wzrostem. Jego głównym atutem jest wysoko rozwinięty, sprawny mózg i zdolność do artykułowanej mowy.

Sebastianie powiedz o co Ci chodzi :)

So wrz 12, 2009 20:53
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

Czyli w onym czasie Homo Sapiens jest tylko zwierzęciem, niczym więcej.

So wrz 12, 2009 20:58

Człowiek nadal należy do królestwa zwierząt.
Przepraszam Cię bardzo, ale jeżeli zamierzasz "filozofować" przy każdej nazwie... przy każdej definicji, zamiast ją przeczytać i zrozumieć, to chyba nie mamy o czym rozmawiać.

So wrz 12, 2009 21:06
Zobacz profil WWW

Nadal nie widzę powodu dla którego frater zadawał w kółko to samo pytanie.

So wrz 12, 2009 21:16
Sebastianie powiedz o co Ci chodzi :-)

No chodzi o to że sznowny, profesor Giertych został tak niesłusznie zbluzgany, a jego książkę przeczytałem całą, nawróciła kogoś nawet na na kreacjonizm, ktoś inny mi powiedział że tę książkę należy w złotą ramkę obramować, nawet pani z biologi, bardzo chętnie ją przyjąła z mojej ręki (Ach te czasy Liceum...) wszyscy ją chwalą że jest super że obala ewolucję, a potem jak włanczam internet to widzę same niedorzeczne krytyki. Szczególnie od tych osób co tego wcale nie czytały, ale ślepo wierzą w to co piszą w Gazecie Wyborczej że Giertych mówi o Rozmiarach Arki Noego w parlamencie. Czysty nonsens, uzupełniając to wszystko powiem że to nie on prowadził wykład w parlamencie, lecz był jedynie moderatorem rozmowy trzech naukowców, którzy zaprezentowali alternatywę do TE.

Mniejsza o to, po prostu krew mnie zalewa jak czytam że wszystko pięknie ładnie, to samo widziałem u Giertycha a go krytykują, a innch nie... Czyżby dostawał lanie tylko za nazwisko? Zreesztą nie widzę potrzeby kontynuowanie tego offtopu. No nic, nieważne.... nie zakłucam więc rozmowy.
Dla ziainteresowanych:
http://giertych.pl/?sr=!czytaj&id=145&d ... pocz=0&gr=
Chciałbym otworzyć temat gdzie będzie dyskusja o tym, ale sądzę że nikt prócz mnie nie bada sprawy do końca, tylko powierzchownie to co w mediach. :(

So wrz 12, 2009 21:28

którzy zaprezentowali alternatywę do TE

Jak brzmiała ta alternatywa?

So wrz 12, 2009 22:08

Mamy zdanie: "Życie na Ziemi powstało na drodze przypadku"
Przeciwne zdanie: "Życie na Ziemi nie powstało na drodze przypadku"

Pierwsze sugeruje ewolucjonizm, drugie jak widać Kreacjonizm, jeśli udowodnimy np że zdanie pierwsze jest nieprawdziwe, to zgodnie z zasadą sprzeczności drugie jest prawdziwe. (Patrz: "Matematka: Logika; jeżeli a = 0 to -a = 1 ,przy czym 0 - fałsz, 1 prawda, a - przykładowe zdanie twierdzące)

Czyli jakby się udowodniło że życie nie mogło powstać w sposób zaplanowany, to tymsamym wiadomo że powstało niezaplanowanie, czyli przypadkowo.

Bystry chłopak z ciebie, więc Witoldzie wiesz do czego zmieżam. Zaproponował tak jak sugeruje zresztą logika, Kreacjonizm, czyli pochodzenie żcia w sposób zaplanowany. Powiedział że tej teorii również należy uczyć, bo jest równie prawdopodobna co pierwsza wizja.

So wrz 12, 2009 22:58

Sebastian jak wpadło Ci na myśl, żeby a priori wnioskować o tak skomplikowanych sprawach?

So wrz 12, 2009 23:00

Otóż skożystam z "Zasady sprzeczności".
Mamy zdanie: "Życie na Ziemi powstało na drodze przypadku"
Przeciwne zdanie: "Życie na Ziemi nie powstało na drodze przypadku"

Czyli alternatywy nie ma, jest tylko pusta negacja.

So wrz 12, 2009 23:02
Znaczy nie rozumiem, wyjaśnij, z tego co ja wiem jedno i drugie jest możliwe, więc negacja stwarza nową możliwość.
Np: W zdaniu : "Trójkąt jest prostokątny" mamy taką możliwość że jest jeden kąt prosty, w zdaniu przeciwnym "Trójkąt nie jest prostokątny" tej możliwości nie widzimy. Ale zachodzić może przecież jedno tu, a drugie gdzie indziej. Jedno i drugie jest do zrobienia. Wyjaśnij więc o co chodzi.

Cytuj:
Sebastian jak wpadło Ci na myśl, żeby a priori wnioskować o tak skomplikowanych sprawach?

Wiesz mam takie "Zboczenie Kantowskie" za dużo Kanta się naczytałem, jednak nie przeczę temu że wyszło mi to z pożytkiem, sądzę że zasadę sprzeczności można "a piori" stosować wszędzie, jedynie nie w zdaniach absurdalnych co już pisałem tutaj:
viewtopic.php?t=21900

So wrz 12, 2009 23:07

Sebastian czy cokolwiek co wiemy o świecie zostało a priori odkryte? A priori można wnioskowac, ale w wąskich zakresach i nie chodzi mi tutaj o zasadę niesprzeczności. Teoretycznie to i Parmenides dobrze wnioskował, a i Zenon nawet, tylko co z tego?

So wrz 12, 2009 23:14
Chodzi o zakład , że żów nie prześcignie Achillesa? Jest tam błąd w tym wnioskowaniu... kiedyś zamieżam napisaćcoś o tym więcej.

W skrócie Achillles, biegnie 2 m/s a żółw 1 m/s (Upraszczam).

Trasa 10 m. Żów startuje z 4 metra.

1s A 2 metr Ż 5 metr
2s A 4 metr Ż 6 metr
3s A 6 metr Ż 7 metr
4s A 8 metr Ż 8 metr

5s A 10 metr Ż 9 metr i brawurowo prześcignął w ostatniej sekundzie Żówia. Błąd popegał na tym że Żłów pokonywał faktycznie jakąś część trasy Achillesa, ale w zancznie innym tempie, co zmienia wyiki bo Achilles tę samą trasę pokonywał szybciej. Ale jak pisałem napiszę o tym więcej.

O co jednak mi chodzi, że wnioskowanie ''a piori" nie może być fałszywe, jeśli opiera się na zasiadzie sprzeczności. Podstawowym warunkiem jest jednak to by nigdzie nie popełnić błędu. A widać to po tym jak ostateczny winik okaże się absurdem. Jednakże kreacjoonizm, nie jest absurdem, jest możliwy. Tak samo zresztą jak ewolucja.

So wrz 12, 2009 23:22

Znaczy nie rozumiem, wyjaśnij, z tego co ja wiem jedno i drugie jest możliwe, więc negacja stważa nową możliwość.
Np: W zdaniu : "Trójkąt jest prostokątny" mamy taką możliwość że jest jeden kąt prosty, w zdaniu przeciwnym "Trójkąt nie jest prostąkątny" tej moożliwości nie widzimy. Ale zachodzić może przecież jedno tu, a drugie gdzieindziej. Jedno i drugie jest do zrobienia. Wyjaśnij więc o co chodzi.

Zanegowanie istniejącej teorii to za mało żeby stworzyć teorię dla niej alternatywną. Negacja to tylko negacja. W odwrotną stronę też to zresztą działa. Stwierdzenie że "jest ewolucja" też nic ze sobą nie niesie. Dopiero cała teoria, opisująca jej mechanizmy, obserwacje, przykłady, ewentualne przewidywania, ma jakieś zastosowanie.

Teoria kreacjonizmu nie istnieje - bo kreacjonizm to tylko negacja. Zresztą rozumowanie zerojedynkowe również jest tutaj całkowicie błędne - nawet jeśli ewolucja nie była by prawdą, to ani trochę nie zbliża nas do przyznania racji kreacjonizmowi.

Cytuj:
Jednakże kreacjoonizm, nie jest absurdem, jest możliwy. Tak samo zresztą jak ewolucja.

W którym miejscu ewolucja jest absurdem?
Heliocentryzm nie jest?

So wrz 12, 2009 23:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 54  Następna strona