Autor |
Wiadomość |
mijaw
|
 Re: Dramat Hioba
mazli napisał(a): monika001 napisał(a): mazli napisał(a): Niektórzy wytrzymywali, niektórzy nie. Przecież Bóg wie, że nie wytrzymają. Są przecież tacy, którzy w obliczu trudności odbierają sobie życie. Bóg wiedział, że tak będzie, więc dlaczego nie zmniejszył takiemu człowiekowi cierpienia? Człowiek sam odrzucił idealną relację z Bogiem, postanowił poznać dobro i zło i poniósł konsekwencję swego wyboru. Bóg nie każe nikomu odbierać sobie życia - to kolejna decyzja człowieka i kolejne konsekwencje, które człowiek poniesie w tym, jak i wiecznym życiu. A dlaczego w jakiś konkretnym przypadku Bóg kogoś nie uzdrowił - to pytanie do Niego, ja nie mam kwalifikacji do odpowiedzi. Owszem, Bóg nie każe nikomu odbierać sobie życia, ale chyba wie, że dany udręczony człowiek życie sobie odbierze, podobnie jak wiedział, że Hiob przetrzyma próbę. Wie, że dany udręczony człowiek odbierze sobie życie, a mimo to nie zmniejsza cierpienia. Czy Bóg oczekuje od niektórych aż tak wielkiej ofiary?
|
Wt gru 01, 2009 21:05 |
|
|
|
 |
Acro
|
Cytuj: Acro napisał(a): Boże! Proszę! Nie wybieraj mnie na bohatera swoich przypowieści!
Acro, Ciebie trzeba zawsze uspokajać - bohaterowie przypowieści to zazwyczaj ludzie głębokiej wiary w Boga. Dzięki, mazli, za słowa otuchy!  Niespecjalnie mnie jednak pocieszyłeś - wciąż mam w pamięci los całych miast a nawet plemion niewiernych eksterminowanych w ST... Do tego Obcy Astronom mnie przekonuje, że Bóg zabija niemowlęta dla ich dobra (coby później nie nagrzeszyły)... No, trochę się jednak można wystraszyć, nie?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt gru 01, 2009 21:58 |
|
 |
Rojza Genendel
|
monika001 napisał(a): Rojza Genendel napisał(a): monika001 napisał(a): Czy to sprawiedliwe? Nie. Ale dlaczego uważasz że Bóg ma z tym cokolwiek wspólnego? Bo w Księdze Hioba jest powiedziane, że Bóg dopuścił takie męki na Hioba, pozwolił szatanowi go niszczyć. Owszem, jest. Ale jak to rozumieć jest już sprawą interpretacji.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Wt gru 01, 2009 22:28 |
|
|
|
 |
nieja
zbanowany na stałe
|
mazli napisał(a): To nie takie proste. Bóg wiedział, iż Hiob przetrwa próbę. Zatem dla Boga nie był to eksperyment, tylko pokazanie szatanowi że istnieją ludzie takiej wiary. Bóg to dla nas jak ojciec. Czy gdybym poprosił abyś udowodnił mi czy twoje dziecko nie zaprze się ciebie jak będę je mocno torturował, to czy wydał byś mi je na tortury? Bóg tak zrobił, Mimo, iż wiedział, że Hiob przy nim wytrwa, to aby udowodnić coś diabłu, troszkę Hiobem sponiewierał. Aby udowodnić coś złemu diabłowi, wzięli się za dobrego Hioba. Widać zło ważniejsze od dobra, To dowcipnisie. 
|
Pt gru 04, 2009 0:16 |
|
 |
pocahontas
zbanowana na stałe
|
Cytuj: Nie przekonuje mnie to do końca, bo przecież Hiob w swoim cierpieniu złorzeczył. Jego historia jest bezlitosną próbą wiary. A był przecież prawym człowiekiem i w niczym Bogu "nie uchybił". Więc dlaczego tak bolesne doświadczenie jego przypadku? Dlaczego musiał przeżyć taki dramat? Dlaczego spadło na niego to, czego najbardziej nie chciał? Hiob powie "Czego lękałem się najbardziej, spotkało mnie, przed czym drżałem, przyszło na mnie."
Czy to sprawiedliwe? Można powiedzieć że Bóg był dla Hioba bezlitosny, ale dlaczego? Lecz to pytanie można odwrócić tak - czy Hiob był litościwy? Nie - Hiob był SPRAWIEDLIWY. A jacy mamy być? LITOŚCIWI. I podobno on kilka razy wszystko tracił, a to co w Biblii to jest tylko rodzaj poematu o nim i tyle. Człowiek powinien być litościwy a nie sprawiedliwy bo wtedy Bóg też sprawiedliwie się obejdzie z nim i wszystko mu weźmie oprócz wiary. i tak postąpił z Hiobem. Wziął mu wszystko a zostawił mu wiarę. Później mu wszystko oddał bo wytrwał w wierze. Ale czego uczy ta historia ogólnie? Że lepiej się podzielić z biednym niż być wielce sprawiedliwym i wyladować w gnoju - tez sprawiedliwie, nie? Ale z wiarą. MOJE ZDANIE nt. księgi Hioba.
|
Śr gru 30, 2009 13:40 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
pocahontas napisał(a): Człowiek powinien być litościwy a nie sprawiedliwy bo wtedy Bóg też sprawiedliwie się obejdzie z nim i wszystko mu weźmie oprócz wiary. i tak postąpił z Hiobem. Wziął mu wszystko a zostawił mu wiarę. Później mu wszystko oddał bo wytrwał w wierze. Ale czego uczy ta historia ogólnie? Że lepiej się podzielić z biednym niż być wielce sprawiedliwym i wyladować w gnoju - tez sprawiedliwie, nie? Ale z wiarą.
MOJE ZDANIE nt. księgi Hioba. Chyba nie wiesz na czym polega cnota sprawiedliwości  Sprawiedliwość polega na oddaniu każdemu tego, co mu się należy. Sprawiedliwością jest podzielić się z biednym jedzeniem. To nie jest litość, to sprawiedliwość. Jako człowiek ma prawo mieć coś do jedzenia i ja powinienem mu to zapewnić. Chyba widzisz sprawiedliwość w kategoriach sądowych. A w życiu codziennym sprawiedliwość przejawia się inaczej. Tak samo sprawiedliwość Hioba jest tutaj synonimem dobroci. Hiob był dobry. A jednak spotkało go coś złego. I ten problem rozpatruje Księga Hioba. Cierpienie niezawinione. Cierpienie ludzi dobrych. Tych, którzy zdawałoby się są przyjaciółmi Boga, a jednak Bóg nie jest dla nich 'łaskawy'.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr gru 30, 2009 13:52 |
|
 |
pocahontas
zbanowana na stałe
|
Cytuj: Sprawiedliwość polega na oddaniu każdemu tego, co mu się należy. Sprawiedliwością jest podzielić się z biednym jedzeniem. To nie jest litość, to sprawiedliwość. Jako człowiek ma prawo mieć coś do jedzenia i ja powinienem mu to zapewnić. Eee...co Ty? Sprawiedliwością podzielić się z biednym? Coś Ty. To jest litość właśnie. 1. Głodnych nakarmić 2. spragnionych napoić... masz to WYPISANE nawet. A Hiob tylko się bał o swoje dzieci i czytamy, że składał za nie ofiary, żeby jak nabroją to Bóg im wybaczył? Ale nie wiemy czy to miało sens. Prawdopodobnie już żadnego bo od ofiar byli kapłani, a te ofiary składał on. A co on był kapłanem? Diabeł zaraz bezsens Twojego myślenia wytknie i ześle na Ciebie karę. Historia Hioba to parabola biblijna. W rzeczywistości podobno kilka razy się rujnował. Być może był zbyt przywiązany do dóbr doczesnych? Nie wiadomo. ps. sprawiedliwy to był Pan Jezus bo za każdego umarł na krzyżu. A Hiob jakby był spraweidliwy to by za każdego pewnie te ofiary składał, a on tylko za swoją rodzinę oczywiście. Jak to Zyd... no to był strasznie sprawiedliwy. Dla siebie i tyle.
|
Śr gru 30, 2009 16:22 |
|
 |
szumi
Moderator
|
pocahontas - dyskutować nie będę... Eh... Cytuj: Historia Hioba to parabola biblijna. W rzeczywistości podobno kilka razy się rujnował. W rzeczywistości to jest, to opowiadanie moralizatorskie, a nie historia 'jednego z Żydów'.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr gru 30, 2009 16:36 |
|
 |
mazli
|
szumi napisał(a): W rzeczywistości to jest, to opowiadanie moralizatorskie, a nie historia 'jednego z Żydów'. Opowiadanie, które stoi niejako w opozycji do starotestamentowego "prawa odpłaty". Zanim Jezus objawił prawdę o życiu wiecznym człowiek zaczynał rozumieć, iż sprawiedliwy niekoniecznie musi otrzymywać od Boga wszystko co najlepsze tutaj na ziemi.
|
Śr gru 30, 2009 16:59 |
|
|
|