Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 Peregrynacja i koronacja obrazu 
Autor Wiadomość
Post Re: Peregrynacja i koronacja obrazu
nieja napisał(a):
Dziwi mnie, że jako katolicy tak odcinacie się od koronacji i peregrynacji obrazów.
Przecież sam Jan Paweł II, do którego chyba się przyznajecie,
koronował myślę, że dziesiątki obrazów Matek Boskich, a może nawet blisko stu.
Natomiast księża proboszczowie i biskupi, którzy są waszymi pasterzami,
błogosławią kopie obrazów jasnogórskich i to oni wypuszczają je po domach.

Czyli nie uznajecie papieża nieomylnego w sprawie koronacji ?

Nie odcinamy się od peregrynacji :)
Apostołowie nie siedzieli na przydroznym kamieniu i głosiłi Ewangelie tylko dla przechodzących - oni szli do ludzi, wzorem Chrystusa.
Obraz idzie od domu do domu i trafia do tych, którzy nie mogą albo im się nie chce, "zapominają" pójść do koscioła, zapomnieli modlić się, nie sięgają po Pismo św.
Koronacje są formą dziękczynienia.....taki typowo ludzki odruch, gest.

Wt gru 15, 2009 9:04

nieja napisał(a):
Dziwi mnie, że jako katolicy tak odcinacie się od koronacji i peregrynacji obrazów.
Przecież sam Jan Paweł II, do którego chyba się przyznajecie,
koronował myślę, że dziesiątki obrazów Matek Boskich, a może nawet blisko stu.
Natomiast księża proboszczowie i biskupi, którzy są waszymi pasterzami,
błogosławią kopie obrazów jasnogórskich i to oni wypuszczają je po domach.

Czyli nie uznajecie papieża nieomylnego w sprawie koronacji ?

Nie zauważyłem, aby ktoś się odcinał. Widziałem raczej opinie, że do ludzi to nie przemawia, że nie znajdują się w tej formie pobożności. Tak samo jak ktoś może nie rozumieć i nie umieć modlić się różańcem. Naprawdę, nie widzę tu problemu

Wt gru 15, 2009 11:40
zbanowany na stałe

Skoro moderacja forum, raczej nie popiera koronacji obrazów i ich obwożenia po domach, to czy nie uważacie, że Kościołowi Katolickiemu w Polsce potrzebny jest kolejny rozłam?
Bo skoro większość katolików modli się do obrazów, koronuje je, obwozi po wsiach, nosi w procesjach w kółko wokół kościoła, tak samo noszą święte figury, i koronę ten właśnie piękny element kultu.
To czy nie uważacie, że Kościół powinien się podzielić na tych nowoczesnych katolików, którzy nie modlą się już poprzez obraz lecz bezpośrednio do Pana Boga, a na tych bardziej staroświeckich, którzy wierzą, że obraz może czynić cuda, że warto go ukonorować, bo to fajny gest.

Wydaje mi się, że papież, biskupi i większość księży, należą do tej staroświeckiej grupy katolików, tylko wy na tym forum jesteście nowocześni?
Czy nie istnieje konieczność stworzenia nowej religii wolnej od kultu rzeźb, obrazów i figur?

Wt gru 15, 2009 16:10

nieja napisał(a):
Bo skoro większość katolików modli się do obrazów...

nieja napisał(a):
...nie modlą się już poprzez obraz lecz bezpośrednio do Pana Boga,

To w końcu jak uważasz nieja? Katolicy modlą się do obrazu, czy poprzez obraz?

Wt gru 15, 2009 16:31
nieja napisał(a):
Skoro moderacja forum, raczej nie popiera koronacji obrazów i ich obwożenia po domach, to czy nie uważacie, że Kościołowi Katolickiemu w Polsce potrzebny jest kolejny rozłam?
Czy nie istnieje konieczność stworzenia nowej religii wolnej od kultu rzeźb, obrazów i figur?

Wypisz -wymaluj jak ten baca, co się do PZPR zapisywał :D

Wt gru 15, 2009 16:39

nieja napisał(a):

Nie :)

Co Ty właściwie chcesz udowodnić? Bo Twoje pytanie coraz mniej wyglądają na chęć zaspokojenia wiedzy.

nieja napisał(a):
Bo skoro większość katolików modli się do obrazów

Katolicy nie modlą się do obrazów.

nieja napisał(a):
Wydaje mi się, że papież, biskupi i większość księży, należą do tej staroświeckiej grupy katolików, tylko wy na tym forum jesteście nowocześni?

Dlaczego tak bardzo zależy Ci na tym, żeby wprowadzać podziały, których nie ma?

Wt gru 15, 2009 16:43
zbanowany na stałe

Cytuj:
Dlaczego tak bardzo zależy Ci na tym, żeby wprowadzać podziały, których nie ma?

Divide et impera! :)
A ja mam przyklady katolikow modlacych sie do duchow. Czy to jest OK?

Wt gru 15, 2009 16:50

nieja napisał(a):
Skoro moderacja forum, raczej nie popiera koronacji obrazów i ich obwożenia po domach
Nie zauważyłem, aby ktokolwiek z nas coś takiego powiedział...
Zasadniczo co do Twoich pytań o rozłam - nie, nie trzeba. Mam nadziej, że nie muszę tłumaczyć nikomu, dlaczego

Wt gru 15, 2009 16:57
nieja, czy ty myslisz, ze katolicy = identycznie myslacy w kazdej kwestii? To od razu ci powiem, ze sie mylisz.
Juz sam Duch sw. pozwolil Apostolom mowic w roznych jezykach i nigdy Kosciol nie rownal sie uniformizm. I jest jednoscia mimo roznosci.

Wt gru 15, 2009 17:47

dural napisał(a):
A ja mam przyklady katolikow modlacych sie do duchow. Czy to jest OK?

Może im (albo Tobie) się tylko wydaje, że są katolikami? A może błądzą? A może po prostu niewłaściwie interpretujesz ich zachowania?

Skąd mam wiedzieć, która odpowiedź jest prawidłowa? :)

Wt gru 15, 2009 18:06

nieja napisał(a):

Przeczytaj poprostu to co napisaliśmy i nie wymyślaj głupot :) My nic ani nie popieramy, ani nie zwalczamy.

Cytuj:
Bo skoro większość katolików modli się do obrazów...

To ja prosze o dowody. Bo zapewne niektórzy totalnie nie rozumieją pewnych rzeczy, ale czy jest to większość? Niedługo okaże się że w święto niepodległości ludzie adorują kawałek materiału na drągu, czyli flagę państwową. Naprawde, zniechęcasz do rozmowy swoim tokiem myślenia nie nieumiejętnością zrozumienia adwersarzy.

Wt gru 15, 2009 18:23

Nieja: oto co KK sądzi o perygrynacjach i koronacjach co wg mnie wpisuje sie w religijność ludową

Cytuj:
Religijność ludowa

KKK 1674 Poza liturgią sakramentów i sakramentaliów katecheza powinna brać pod uwagę formy pobożności wiernych i religijności ludowej. Zmysł religijny ludu chrześcijańskiego zawsze znajdował wyraz w różnorodnych formach pobożności, które otaczały życie sakramentalne Kościoła. Są to: cześć oddawana relikwiom, nawiedzanie sanktuariów, pielgrzymki, procesje, droga krzyżowa, tańce religijne, różaniec, medaliki (Sobór Nicejski II: DS 60I; 603; Sobór Trydencki: DS 1822) itp.

KKK 1675 Te formy pobożności są kontynuacją życia liturgicznego Kościoła, ale go nie zastępują: "Należy (je) tak uporządkować, aby zgadzały się z liturgią, z niej poniekąd wypływały i do niej wiernych prowadziły, ponieważ ona ze swej natury znacznie je przewyższa" (Sobór Watykański II, konst. Sacrosanctum Concilium, 13).

KKK 1676 Konieczne jest rozeznanie duszpasterskie, by podtrzymywać i wspierać religijność ludową, a w razie potrzeby oczyszczać i pogłębiać zmysł religijny, z którego wyrastają te formy pobożności, oraz kierować je do głębszego poznawania misterium Chrystusa. Praktykowanie tych form pobożności podlega trosce i osądowi biskupów oraz ogólnym normom Kościoła (Por. Jan Paweł II, adhort. apost. Catechesi tradendae, 54).

Religijność ludowa w swej istocie jest zbiorem wartości odpowiadających w duchu mądrości chrześcijańskiej na podstawowe pytania egzystencjalne. Zdrowy katolicki zmysł ludu odznacza się zdolnością tworzenia syntezy egzystencjalnej. W ten sposób dochodzi do twórczego połączenia elementu Boskiego i ludzkiego, Chrystusa i Maryi, ducha i ciała, wspólnoty i instytucji, osoby i społeczności, wiary i ojczyzny, rozumu i uczucia. Mądrość ta jest rodzajem humanizmu chrześcijańskiego, który podkreśla z mocą godność każdej osoby jako dziecka Bożego, odbudowuje podstawowe braterstwo, uczy spotkania z naturą i zrozumienia, czym jest praca, daje motywacje życia w radości i pogodzie ducha, nawet wśród trudów życia. Mądrość ta jest dla ludu podstawą rozeznania, ewangelicznym instynktem, który pozwala spontanicznie ocenić, kiedy Ewangelia zajmuje w Kościele pierwsze miejsce, a kiedy zanika jej treść i zagłuszają ją inne sprawy (Dokument z Puebla (1979), 448; por. Paweł VI, adhort. apost. Evangelii nuntiandi, 48).

Zgadzam się poniekąd z nieją. Bo na jakiej podstawie np.: peregrynacja jest formą "bogatej i różnorodnej tradycji" a mieszkanie na kocią łapę już nie? Myślę, że na drodze "dedukcji katolickiej" można prosto wykazać zagrożenia płynące z obydwu zjawisk.

Wt gru 15, 2009 18:23
zbanowany na stałe

Najbardziej spodobało mi się zdanie:
"Zdrowy katolicki zmysł ludu odznacza się zdolnością tworzenia syntezy egzystencjalnej."

Ale nikt z tego forum nie ma zdrowego katolickiego zmysłu i nie potrafi mi wytłumaczyć co to jest ta koronacja i po co się ją robi?

Wt gru 15, 2009 20:13
zbanowany na stałe

Ale zauważyłem, że Kościół Katolicki, dopóścił się w ostatnim czasie strasznego... nie wiem jako to nazwać, ...Odstępstwa. Przeczytajcie,
Katolicka agencja wydawnicza pisze:
"Po Soborze Watykańskim II kwestie koronacji obrazów należą do kompetencji Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów. Zgodnie z wydaną przez nią instrukcją „koronowane mogą być tylko obrazy lub rzeźby Matki Boskiej. Wyłącza się obrazy innych świętych lub błogosławionych. Jeśli zaś kompozycja artystyczna przedstawia Matkę Boską z Dzieciątkiem Jezus, wówczas należy koronować obie postacie”. "
http://dziedzictwo.ekai.pl/text.show?id=4646

Tymczasem niedawno, i to w Polsce nastąpiło straszne odstępstwo!:
"Toruń: pierwsza na świecie koronacja obrazu Jezusa Miłosiernego"
http://ekai.pl/diecezje/torunska/x19533 ... osiernego/

Nie wiem co mam myśleć? Jak oni tak mogą robić i łamać zasady ustanowione przez Sobór Watykański ?

Wt gru 15, 2009 20:20
Moderator

O nie... chyba stracę wiarę... Nie.. zacznę wyznawać inną religię...

Czego szukasz? Sensacji? Ośmieszenia? Prowokacji?
Daruj sobie...

(J 8, 32b)

Wt gru 15, 2009 20:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona