Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 4:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Widział ktoś Boga ? 
Autor Wiadomość
Post Re: Widział ktoś Boga ?
homo_sapiens napisał(a):
Masz 100 % pewność, że Bóg istnieje? Raczej nie.

Mam 100 % pewności. Mógłbym oddać za to twierdzenie nawet swoje życie.
Przekonanie to nabrałem spędzając całe dnie nad zastanawianiem się nad tą kwestią. Naprawdę uwierz mi, że uwzględniłem wszystkie za i przeciw, tylko że ty, co nie znasz tego nad czym ja myślałem z pewnością stwierdzisz że majaczę bo "przecież nie ma dowodu na istnienie Boga....".

Owszem jest, tylko że nie sposób go zrozumieć, ja temu zagadnieniu poświęciłm 3 lata intensywnej pracy, nawet zacząłem pisać o tym książkę...

So gru 26, 2009 19:08
Cytuj:
Zadam wam jeszcze kolejne pytanie : Który Bóg jest prawdziwy, czemu jest ich wielu ?

Który Bóg jest prawdziwy?

Jeśli potraktować to pytanie poważnie to można powiedzieć że każdy....

Już tłumaczę: Co zrobisz z takim gościem co powie że dla niego Bogiem jest Drzewo?
Jeśli on tak sobie definiuje Boga to co z nim zrobimy? Powiemy że drzewo to jest prawdziwe. Mnie jednak taki bóg nie satysfakcjonuje i powiem że nie jest to Bóg, bo ja definiuję Boga jako Stwórcę świata.

Więc odpowiadając na pytanie, dlaczego jest wielu Bogów powiem : "Bo każda religia go definiuje inaczej" A odpowiadając na pytanie "Który jest prawdziwy?" Powiem, każdy co istnieje, tylko zależy teraz co ty uznasz za Boga a co nie.

So gru 26, 2009 19:13

Już św. Jan napisał, że Boga nikt nigdy nie widział ( J 1, 18 ). Jak widzisz, od początku nikt nikogo nie wprowadzał w błąd.

Cytuj:
Który Bóg jest prawdziwy, czemu jest ich wielu ?

Jak to: wielu ? Bóg jest tylko jeden.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So gru 26, 2009 19:38
zbanowany na stałe

Sebastian88 napisał(a):
Mam 100 % pewności. Mógłbym oddać za to twierdzenie nawet swoje życie.

I widzisz co wiara w Boga z tobą robi, jesteś skłonny się zabić za coś co nie istnieje, ponieważ nie ma żadnych dowód na jego istnienie. Przykro mi to stwierdzać ale w tej chwil popełniasz ogromny błąd, który świadczy o twoim poszanowaniu dla życia.

Sebastian88 napisał(a):
Naprawdę uwierz mi, że uwzględniłem wszystkie za i przeciw, tylko że ty, co nie znasz tego nad czym ja myślałem z pewnością stwierdzisz że majaczę bo "przecież nie ma dowodu na istnienie Boga....".

Napisz jakie za i przeciw. Skoro Boga nie można w żaden sposób ogarnąć to po co się nim zajmować, jaki to ma sens?

So gru 26, 2009 19:46

homo_sapiens napisał(a):
jesteś skłonny się zabić za coś co nie istnieje, ponieważ nie ma żadnych dowód na jego istnienie

To akurat Ty popełniasz poważny, w dodatku elementarny błąd. Brak dowodów na istnienie czegoś nie jest dowodem na nieistnienie tej rzeczy

So gru 26, 2009 19:50
Z Sumy Teologicznej:

Cytuj:
ZAGADNIENIE 11
JEDNOŚĆ BOGA
Artykuł 3
CZY BÓG JEST JEDEN ? /11/

Zdaje się, że Bóg nie jest jeden, bo:

1. Św. Paweł pisze: "Jest zresztą mnóstwo bogów i panów"1.
(1 Kor 8, S.)
[...]
Odpowiedź: Bóg jest jeden; podajemy na to trzy dowody:

Pierwszy z niezłożoności Boga. Każdy widzi, że to, dzięki czemu dany poszczególnik jest sobą właśnie, a nie kimś innym, w żaden sposób nie jest przekazalne innym; np. to, dzięki czemu Sokrates jest człowiekiem, może być przekazane wielu, ale to, dzięki czemu jest Sobą, a więc tym właśnie, a nie innym człowiekiem, może być przekazane li tylko jednemu. A co by było, gdyby Sokrates dzięki temu właśnie był

człowiekiem, dzięki czemu jest sobą, Sokratesem ? Wówczas, jak nie mogłoby być wielu Sokratesów, tak też nie mogłoby być wielu ludzi. Otóż to właśnie zachodzi u Boga; albowiem, jak to wyżej podaliśmy3, sam Bóg jest swoja naturą; a zatem: dzięki temu samemu Bóg jest Bogiem i tym oto Bogiem. A więc wielobóstwo jest zgoła niemożliwe.
[...]
Na 1. Ów tekst [bynajmniej nie zaleca wielobóstwa, a] mówi tylko o bałwochwalcach. którzy błędnie hołduja . wielobóstwu i czczą jako bogów: planety, gwiazdy,. a nawet zjawiska i siły przyrody. [góry, morze, pioruny, zwierzęta itp.]; wskazują na to dalsze słowa tekstu: "Dla nas wszakże jeden jest Bóg".

Wniosek, może i jest wiele bogów, jak ktoś np: kamień uważa za Boga, ale jest tylko Jeden Bóg prawdziwy, a więc Stwórca nasz, Ojciec, Syn i Duch Święty.

Cytuj:
I widzisz co wiara w Boga z tobą robi, jesteś skłonny się zabić za coś co nie istnieje, ponieważ nie ma żadnych dowód na jego istnienie. Przykro mi to stwierdzać ale w tej chwil popełniasz ogromny błąd, który świadczy o twoim poszanowaniu dla życia.

A ja wiem, że dowody są. To ty popełniasz błąd nie znając ich. Dzięki Kamyk, za przypomnienie, że rozmówca popełnia błąd "et ignorantem" czyli próbuje dowieść, że czegoś nie ma na podstawie tego, że nie mamy o tym czymś informacji.
Cytuj:
Napisz jakie za i przeciw. Skoro Boga nie można w żaden sposób ogarnąć to po co się nim zajmować, jaki to ma sens?

Jest ich setki. Zgadzam się z tobą, że nie da się Boga ogarnąć zupełnie, ale można częściowo go poznać, bynajmniej można poznać czym Bóg nie jest.

So gru 26, 2009 19:54
zbanowany na stałe

Kamyk napisał(a):
To akurat Ty popełniasz poważny, w dodatku elementarny błąd. Brak dowodów na istnienie czegoś nie jest dowodem na nieistnienie tej rzeczy

A mamy dowody na istnienie krasnoludków, latającego makaronu, latających mrówek, niebieskich jabłek, krokodyli mówiących ludzkim głosem. Można tak wymieniać w nieskończoność. Popełniłeś błąd mówiąc, że popełniłem błąd. Jeśli nie mamy dowodów na istnienie konkretnego bytu, odrzucamy jego istnienie!.

So gru 26, 2009 20:11

Homo_sapiens chce Cie poinformować jedynie że jeśli jedyną rzeczą jaką chcesz robić w tym temacie to ciągle powtarzać Boga nie ma i inne bezpodstawne w Twoim wypadku twierdzenia, to ja nie widzę sensu w pozostawieniu tego wątku otwartym. I daruj sobie jeśli w tym momencie chcesz wyskoczyć z oskarżeniami o cenzurę, bo ciągle stwierdzasz coś i już koniec. Tak rozmawiają dzieci w piaskownicy, a my już z niej wyrośliśmy.

So gru 26, 2009 20:35

homo_sapiens napisał(a):
Jeśli nie mamy dowodów na istnienie konkretnego bytu, odrzucamy jego istnienie!.

Zastanawiam się nad komentarzem - lepiej :lol: czy :shock:
Widzę, że dyskutować z Tobą się nie da, jeśli nie znasz elementarnych zasad logiki, niezbędnych do prowadzenia dyskusji

So gru 26, 2009 20:44

Cytuj:
Jeśli nie mamy dowodów na istnienie konkretnego bytu, odrzucamy jego istnienie!.

To dogmat ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So gru 26, 2009 20:52
zbanowany na stałe

Mówię, że Boga nie ma ponieważ nie daliście mi żadnych konkretnych i niepodważalnych dowodów na jego istnienie. A może niech wam Bóg pomoże skoro jest taki wszechmogący? Warto spróbować, to chyba nic nie kosztuje.

Tak będzie lepiej: Jeśli nie mamy dowodów na istnienie konkretnego bytu w danej chwili odrzucamy kwestie jego istnienia.

So gru 26, 2009 20:58

homo_sapiens napisał(a):
nie daliście mi żadnych konkretnych i niepodważalnych dowodów na jego istnienie.

I nigdy Ci nie damy. Nie ma takich dowodów

So gru 26, 2009 21:01
zbanowany na stałe

A na istnienie człowieka są, niepodważalne i konkretne!!

So gru 26, 2009 21:10

Spokojnie, to żadne odkrycie :D Jaki wniosek?

@Edit
Chociaż, Kartezjusz i Hume pewnie by polemizowali z tym ;)

So gru 26, 2009 21:11

Cytuj:
w danej chwili odrzucamy kwestie jego istnienia.

To jest agnostycyzm.

So gru 26, 2009 21:17
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona