Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 w co tak naprawdę wierzył człowiek neandertalski? 
Autor Wiadomość

Post Re: w co tak naprawdę wierzył człowiek neandertalski?
Polikarp napisał(a):
I można by tak przytaczać i przytaczać… Łagodnie mówiąc teoria Ecclesa jest bardzo kontrowersyjna i mało ma wspólnego z nauką.

Co do Ecclesa.
Oczywiście jego poglądy i wyniki badań są kontrowersyjne.
Niemniej jednak te badania wskazują, że może być akurat odwrotnie niż zwykliśmy aktualnie przyjmować i że wariant przeciwny wcale nie jest wykluczony.
Można by podać zresztą wiele argumentów w obronie lekarza.
Jednym słowem nic tu nie jest rozstrzygnięte, ale to temat na osobna dyskusję.

Podobnie zresztą jak kwestia:

Cytuj:
Z naukowego punktu widzenia doświadczenia poza ciałem odbywają się tylko w obrębie ludzkiego mózgu.

albowiem istnieją dość poważne przesłanki medyczne, pozwalające na przypuszczenie, że tzw. doświadczenia poza ciałem odbywają się także niezależnie od mózgu, co wskazuje, że niekoniecznie mózg (układ nerwowy) jest wyłącznym ośrodkiem ludzkiej świadomości.
Współczesna medycyna nie wyklucza, że może ona funkcjonować bez mózgu i ma to potwierdzenie w literaturze naukowej.

@WIST

Moim zdaniem w Twoim poście są pewne rzeczy nie do końca precyzyjne.
Abstrakcyjne myślenie jest pochodną umysłu racjonalnego, natomiast elementy magiczne w rysunkach tamtego człowieka świadczą raczej o rozwiniętym umyśle intuicyjnym.

A w jakim sensie H. n. miałby być mądrzejszy od nas?
Oczywiście, ja tę tezę nieco przewrotnie, prowokacyjnie sformułowałem.
Jednak postaram się bronić swojego stanowiska.
Otóż, powiedziałbym, że H. n. był mądrzejszy w taki sam sposób, w jaki dziecko jest mądrzejsze od człowieka dorosłego.
Wiąże się to także ściśle z umysłem i brzmi oczywiście paradoksalnie.

Człowiek, szczególnie współczesny człowiek Zachodu myśli bardzo racjonalnie.
Wszystko stara się zrozumieć, a to czego nie rozumie - odrzuca, jako głupotę.
Nie wierzy, jeżeli nie sprawdzi, wszystko sprawdza i udowadnia.
Nawet nasza wiara stała się do bólu racjonalna.
Teologia rywalizuje z innymi naukami, próbuje coraz doskonalej opisywać nieopisywalnego Boga.

A jakie jest dziecko?
Dziecko jest naiwne, wszystko chłonie. Jego umysł jest pasywny, wierzy bez dowodu, gotowe jest uwierzyć we wszystko, jest niezapisana kartą, ma umysł intuicyjny.

Człowiek dorosły mówi (mędrkuje), a dziecko słucha.
I dziecko symbolizuje tu umysł człowieka pierwotnego, który nic nie umiał i mało co rozumiał.
Współczesny człowiek jest tak mądry, że woli pouczać niż się uczyć. Ba nawet słuchać. Często odrzuca nawet Boga, bo nie umie Go ani poznać, ani udowodnić nic na Jego temat.
A moim zdaniem tamten człowiek pierwotny o wiele bardziej słuchał też Boga, który objawiał mu się w przyrodzie, bo ona była wtedy całym jego życiem.
Jeżeli Biblia mówi, że nie wejdziemy do Królestwa Bożego, jeżeli nie staniemy się jak dzieci, to ma to właśnie taki sens.
Trzeba się czasem wyłączyć, wyciszyć i słuchać, zamiast zdawać na pastwę na nic niezdatnego rozumu.

I jeszcze jedno.
Moim zdaniem żyjemy w epoce zaniku duchowości pod każdym względem.
W żadnym razie nie mógłbym się chyba z Tobą tutaj zgodzić. :)

Pn sty 25, 2010 21:25

Zgadzam się że w takim sensie człowiek Neandertalski był jak dziecko. Natomiast błędne jest założenie. Dlaczego uważasz że jakiś model akurat człowieka zachodu jest representatywny dla całej ludzkości? O ile Neandertalczyk był na podobnym poziomie rozwoju wszędzie, czyli mało rozumiał, w porównaniu z nami i mało wiedział, to ludzie dziś są przeróżni, a kultury nadal różnią się od siebie. Przykład człowieka racjonalnego można spokojnie zastąpic człowiekiem który nie odrzuca sfery ducha, ale stara się zrozumiec to co jest moźliwe do zrozumienia, lub człowiekiem który jest mocno uduchowiony nie specjalnie przejmując się sferą racjonalności. Dlatego też uważam że takie porównania sensu żadnego nie mają.
Czy cały świat prezentuje postawę odrzucenia duchowości? A jeśli tak to czy nie jest to jakiś etap, po którym nastąpi jakieś odrodzenie? Uważam że nie można tego tak zawęzać, że dziś mamy na całym świecie czas zaniku ducha, na rzecz myślenia racjonalnego. My jesteśmy sobą dziś, a Neandertalczyk był sobą kiedyś, porównywanie nas w taki sposób jest błędem.

Pn sty 25, 2010 21:35

Tak na oko to neandertalczycy mogli wpaść na to że lepiej zakopać już zaśmierdłego po kilku dniach nieżywego członka plemienia niż choćby w trakcie jedzenia narażać się na podobne widoki i mało apetyczne wonie. Zresztą lepiej zagrzebać pechowca póki jeszcze przypomina kogoś znajomego niż narażać się na oglądanie dzień po dniu coraz gorzej cuchnącej kupy popsutego mięsa. Pamięć o osobie zostanie taka jaka widzieliśmy ja po raz ostatni a ciężko by było wzbudzić cieplejsze uczucia do parotygodniowych resztek. Są odrażające. Natomiast pozostawiane przedmioty mogą świadczyć o tym że goście pamiętali o tych którzy odeszli i starali się jakoś ich upamiętnić. Świadczyć by to mogło że kojarzyli ważne osoby "publiczne" (wodzów czy coś) lub członków rodziny. Zresztą nawet obecnie spora część zwierząt instynktownie wie która to matka i który ojciec.

Wt sty 26, 2010 1:43

Cytuj:
albowiem istnieją dość poważne przesłanki medyczne, pozwalające na przypuszczenie, że tzw. doświadczenia poza ciałem odbywają się także niezależnie od mózgu, co wskazuje, że niekoniecznie mózg (układ nerwowy) jest wyłącznym ośrodkiem ludzkiej świadomości.
Współczesna medycyna nie wyklucza, że może ona funkcjonować bez mózgu i ma to potwierdzenie w literaturze naukowej.

Do mikkela
Czy mógłbyś podpiąć jakieś linki - chętnie poczytam

Cz sty 28, 2010 22:41

ciekawe w co tak naprawdę wierzą ludzie którzy wierzą że było sobie nic potem to nic wybuchło i wszystko z tego nic powstało...

Witam ;-)
Umieściłem dziś już na forum kilka linków
Zachęcam i Was do obejrzenia filmów i wykładów o stworzeniu świata które wiele wyjaśniają (np. o dinozaurach i arce Noego zob. pkt. 2 d)

dobrego odbioru:

1)
Jak powstał wszechświat - stworzenie czy ewolucja ?
:!: uwaga: na początku filmu przedstawiana jest tzw. teoria ewolucji
(~ 61 min)

http://video.google.com/videoplay?docid ... 7723&hl=pl
~~~~~~~
2) zapraszam do obejrzenia ciekawych wykładów
a)
wiek ziemi
http://www.youtube.com/watch?v=cqFGq9O7 ... playnext=1
b)
ogród Eden
http://www.youtube.com/watch?v=y3Wn_fUY ... playnext=1
c)
kłamstwa w podręcznikach
http://www.youtube.com/watch?v=fo8l_4Bc ... playnext=1
d)
o dinozaurach i arce Noego - wykład w całości Idea
http://www.youtube.com/watch?v=zA8op-G_iNo
e)
teoria Hovinda
http://www.youtube.com/watch?v=dfibYtt2 ... playnext=1
~~~~~~~
3) śmiertelne dziedzictwo Darwinizmu
cz. I http://picasaweb.google.pl/ReformedBapt ... 7382826850
cz. II http://picasaweb.google.pl/lh/view?q=%2 ... 9711947522
cz. III http://picasaweb.google.pl/lh/view?q=%2 ... 8913026642

na ten temat polecam także:
4) http://www.youtube.com/watch?v=Fj8xyMsb ... playnext=1
(- także Hovind nie ma dziś lekko, przebywa w więzieniu za... nieścisłości podatkowe...)
---
5) The Voyage That Shook the World
http://torrentr.pl/torrent/198447

- Podróż, która wstrząsnęła światem. Film dokumentalny. Wielka Brytania 2008 - poszukuję linku do tego filmu z polskim tłumaczeniem
- warto zastanowić się czy nauka tej teorii w szkołach w dodatku jako pewnika ma dziś sens i czemu służy...

Dobrego - owocnego dnia co dnia

Pn lut 01, 2010 18:53

Obejrzałem 10 odcinków – więcej nie dałem rady. Przez pierwsze kilka chwil oglądałem nawet z zaciekawieniem. No ale cóż – oto kilka cytatów z wykładów:

- Potop był globalny.
- Kiedyś nad atmosferą Ziemi był firmament wody lub powłoka z lodu podtrzymywany w górze przez płaszcz magnetyczny.
- Dziś w powietrzu jest 21% tlenu. W pęcherzykach powietrza uwięzionych w bursztynach tlenu jest 32%. Myślę, że przed potopem płaszcz wodny lub powłoka lodu nad atmosferą zwiększał ciśnienie powietrza i było go dwa razy więcej niż dziś
- Woda była także w Ziemi pomiędzy warstwami skał. Dziś w skorupie ziemskiej są pęknięcia - myślę, że tędy wypłynęła woda (która w połączeniu z wodą znad atmosfery ziemskiej spowodowały potop) – (i tu zdjęcie ukazujące pęknięcia skorupy pomiędzy płytami tektonicznymi)
- Teoria kontynentu Pangea to bzdura
- (Ludzie przed potopem żyli nawet 900 lat), bo przed potopem było większe ciśnienie powietrza i zawartość tlenu. To zwiększone ciśnienie powietrza zwiększyło zdowienie.
- Dzisiejsze zasoby węgla zostały stworzone z ówczesnych roślin przez potop w jeden rok
- Teoria ewolucji jest nieprawdziwa – cały węgiel powstał w wyniku potopu.
- Ludzi przed potopem starzenie nie dotyczyło, bo żyli ponad 900 lat i mierzyli ponad 3 metry. Dziś ciało ludzkie niszczone jest przez promienie X emitowane przez Słońce a kiedyś – przed potopem – przed promieniami X chroniła ludzi i zwierzęta warstwa wody nad atmosferą
- Neandertalczyk nadal jest w podręcznikach mimo, że już 50lat temu udowodniono, że był to człowiek z artretyzmem.
- Neandertalczycy to nic innego jak starzy schorowani ludzie.
- Neandertalczycy to normalni ludzie, którzy żyli 200 lub nawet 300 lat.
- Człowiek z Cro-Magnon był normalny pod każdym względem i wcale nie jest brakującym ogniwem
- Australopitek afarensis – to fałszerstwo. To zwykły szympans.
- Zamiast wydawać pieniądze na National Geograic lepiej daj je misjonarzom.
- Nie ma dowodów na ewolucję
- Ludzie, którzy cały swój wolny czas spędzają na kopaniu w ziemi i szukaniu kości brakuje czegoś między uszami. Mój pies cały swój czas spędzał tak samo, ale nie płaciliśmy mu za to.
- Fałszywe informacje (o ewolucji) są wciąż prezentowane na Uniwersytecie Stanowym Makato w Minnesocie i prawie na każdym uniwersytecie na świecie.
- Pismo mówi: „mienili się mądrymi a stali się głupi” Jeśli myślisz, że Twoimi przodkami były małpy to jesteś głupi.

Dalej już nie dałem rady tego oglądać.
Mam wielką prośbę – nie zaśmiecaj Internetu i nie wrzucaj więcej takich linków.
Próbując wgłębić się w Twoje linki tylko zmarnowałem trzy godziny.

Wt lut 02, 2010 13:48

Polikarp/Ultramontes napisał(a):
Dzisiaj w kręgach "naukowych" istnieje prawie 200 różnych przypuszczeń na temat powstania życia. Do tej pory nie udało się nauce zaprezentować ani jednego ogniwa pośredniego między gatunkami a już w ogóle brak takowych między zwierzętami i człowiekiem. Wszystkie te neandertalczyki były kośćmi małp. Dzisiejsza nauka potwierdza istnienie nieprzekraczalnej bariery w biologii i histologii między człowiekiem i zwierzęciem.

I wszystko jasne :) Te neandertalczyki to tylko małpy, oszukano nas.

A czytając dalej mam wrażenie że autorzy artykułu nie umieją czytać. Papież powiedział że "coś w tym jest", a oni to rozumieją jako: "papież uznał że tak jest".

Wt lut 02, 2010 14:04
Mozliwe, ze to tez "propaganda" ;) , a moze cos w tym jest?
http://www.info.wiara.pl/doc/428958.Wie ... rtalczykow

Wt lut 02, 2010 15:26

Kamalo ale co z tego :D przecież wiadomo że metody datowania są fałszywe i błędne, a jak każdy domorosły "ekspert" wie to tylko jakieś zęby małpy, nic więc nie znaleziono, a oni tylko wciskają nam że to coś wartościowego. Zresztą co mi naukowcy będą "swoje głupoty" wciskać. Ja wiem lepiej. I tak bez żadnego wysiłku obaliliśmy kolejne odkrycie.

Wt lut 02, 2010 15:33
Tak myslalam, ze nie bedzie to problemem ;-) . W koncu wszyscy wiemy, ze swiat powstal 5770 lat temu, wiec wszystkie odkrycia archeologiczne, to nam szatan podlozyl dla zmylki. Osobiscie.

Ale za to jak widac w innych watkach, co niektorzy dokladnie wiedza, jak wygladalo zycie za czasow Adama... :lol:

Wt lut 02, 2010 15:55

Cytuj:
Mozliwe, ze to tez "propaganda" , a moze cos w tym jest?
http://www.info.wiara.pl/doc/428958.Wie ... rtalczykow

Do Kamali
„Czekaliśmy” na to odkrycie bardzo długo. Dotąd na północ od Karpat znajdowane były tylko ślady bytności Neandertalczyków i nigdy dotąd na tych terenach nikt nie odkrył szczątków naszych "kuzynów" (w odróżnieniu do dość powszechnych znalezisk na południe od Karpat)– odkrycie zespołu Polskich archeologów jest pierwszym tego typu w tej części Europy.

Do WISTa
Cytuj:
I wszystko jasne Te neandertalczyki to tylko małpy, oszukano nas.

Dobre. :-).

Wt lut 02, 2010 15:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2