Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 1:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 czy moja świadomość zostanie zachowana po śmierci? 
Autor Wiadomość

Post Re: czy moja świadomość zostanie zachowana po śmierci?
nurhia napisał(a):
to mi sie nie podoba.bo to tak jakby zniwelowac istnejace więzi lub je zmienic.

Raczej rozszerzyć, tam łączyć nas wszystkich będzie Bóg.

ateista1993 napisał(a):
Jak umrę, to się dowiem, czy zostanie mi świadomość.

Wypowiedz nie na temat, nic nie wnosi do wątku, pomyśl zanim coś napiszesz, bo następnym razem wypowiedzi polecą do kosza.

mauger napisał(a):
No cóż chrześcijaństwo to dość okrutna religia. Jedni będą trwać w ekstatycznym szczęściu, inni będą cierpieć niesłychane męczarnie i tak przez cała wieczność, a podział będzie przebiegał często przez rodziny, znajomych, przyjaciół. Może się zdarzyć, że żona tarfi do nieba, mąż do piekła, dziecko zostanie zbawione, matkę pójdzie na wieczne potępienie. Ale nie masz się czym przejmować, jeśli będziesz zbawiona nie będzie ci wcale przeszkadzać, że ktoś z twoich bliskich będzie cierpiał na wieki, bo w raju bliskość Boga sprawi, że nic nie zmąci twojej szczęśliwości.

Nie zadowolimy wzystkich, niektórzy nie lubią Boga, jak np Ty, więc będą go winić za cudze wybory. Człowiekowi nikt nie dogodzi.

Pn lut 08, 2010 10:38

Rojza Genendel napisał(a):
Świadomość jest jednak funkcją mózgu, układu nerwowego.

Owszem, jeśli rozumiemy świadomość jako pewną przytomność, uważnośc skierowaną na to, co dzieje się dookoła. Gdyby tylko taką świadomość miał człowiek, nie wiele różniłby się od zwierząt.

Jednak w tym wątku chodzi o szerzej rozumianą świadomość. O coś właściwego tylko człowiekowi - samoświadomość, wiedza o tym, kim jestem, moja własna odrębność i tożsamość.
Myślę że o to chodziło Nurhii i to jest bardzo ciekawe pytanie czy dusza zachowa tę właściwość po śmierci.

Joannag napisał(a):
Myślenie to jedna z czynności mózgu.Odbiera on także bodżce z zewnątrz.
Jednak człowiek umarły nie jest w stanie tego uczynic ,bo jest zupełnie nieświadomy niczego.

Potwierdza takie twierdzenie sama Biblia słowami:

Koh 9:5 Bw „Wiedzą bowiem żywi, że muszą umrzeć, lecz umarli nic nie wiedzą i już nie ma dla nich żadnej zapłaty, gdyż ich imię idzie w zapomnienie.”
Koh 9:10 Bw „Na co natknie się twoja ręka, abyś to zrobił, to zrób według swojej możności, bo w krainie umarłych, do której idziesz, nie ma ani działania, ani zamysłów, ani poznania, ani mądrości.”
.

Joannag, dopóki dosłownie interpretujesz słowa Biblii nie jesteś poważnym partnerem do rozmowy.

nurhia napisał(a):
WIST tak z ciekawosci, widzisz ja zalozylam temat i dlaczego Ty oceniasz co nalezy do watku, a co nie?zapytalam co mysla inni ludzie a myslec moga co chca.
dla mnie wypowiedz ateisty1993 wnosi cos do watku, jabys nie zauwazyl JEGO ZDANIE i zdanie innych na ten temat jest celem pytania zadanego w tytule a nie czy Ty myslisz ze cos ma zwiazek z watkiem. rownie dobrze moglbys sam swoj post usunac, bo "nic nie wnosi do watku".

A ja myślę, że wypowiedź WISTA o wiele więcej wnosi do TWOJEGO wątku niż wypowiedź Ateisty. Jeśli zaczęłaś taki temat musisz liczyć się z różnymi poglądami.

Pn lut 08, 2010 13:24

Po pierwsze należy rozróżnić śmierć właściwą [ jako stan z definicji nieodwracalny ] od śmierci klinicznej , polegającej na ustaniu pewnych funkcji warunkujących życie organizmu , które mogą zostać przywrócone do póki organizm nie umrze .
Doświadczenia śmierci klinicznej nie mają więc nic wspólnego z opisem śmierci w ogóle - mogą co najwyżej posłużyć do opisu stanów jakim podlega umierający mózg , tuż przed śmiercią .

Pojęcie świadomości ma tylko i wyłącznie jedno znaczenie [ śamoświadomości właśnie ] . Różnica pomiędzy człowiekiem a resztą zwierząt w kwestii świadomości jest zależna od tego z jakim zwierzęciem porównać .
Np poziom samoświadomości inteilgentnego psa jest porównywalny z 3 letnim dzieckiem .

Generalnie rżnice pomiędzy świadomością ludzi a niektórych zwierząt wydają się mieć charakter ilościowy [ natężenia tejrze ], a nie jakosciowy .
Kwestia ta jednak może być dyskusyjna .

Nie ulega natomiast najmniejszej wątpliwości to , że ludzka świadomość jest uwarunkowana funkcjonowaniem układu nerwowego .
Samaoświadomość to atrybut sygnału elektrochemicznego na matrycy naszych mózgów .
Zatem samoświadomość jednostki jest uwarunkowana istnieniem nośnika [ mózgu ] i odwzorowaniem "biegnącego" po nim sygnału .

Zachowanie świadomości po śmierci jest z definicji niemożliwe .

Dyskusyjna jest co najwyżej możliwość odtworzenia [ wskrzeszenia ] samoświadomości .
Wymagało by to zachowania danych o nośniku świadomości [ mózgu ] , oraz o stanie biegnącego po nim sygnału .

Jak na razie nie istnieje technologia pozawlająca idealnie odtworzyć mózg , ani wystarczająco dokładnie zapisać i odtworzyć sygnał .

Pn lut 08, 2010 18:18
zbanowany na stałe

Z ta swiadomoscia to ciekawa sprawa. Swiadomosc jest zwiazana z charakterem czlowieka. Podobno wszyscy obywatele nieba maja zostac "polepszeni" (czytaj lobotomia), to w jakim celu mamy tam cala hierarchie rzadzacych?
Jesli, przez niedopatrzenie urzednikow, zasiade na ktoryms z mniejszych tronow (czemu niby mniejszych?!) i przywolam pilastra, i kaze mu pocalowac Agnosiewicza, to co wtedy? Duzo mozna dyskutowac o niebie. :)

Wt lut 09, 2010 9:25

Dural napisał(a):
Z ta swiadomoscia to ciekawa sprawa. Swiadomosc jest zwiazana z charakterem czlowieka. Podobno wszyscy obywatele nieba maja zostac "polepszeni" (czytaj lobotomia), to w jakim celu mamy tam cala hierarchie rzadzacych?
Jesli, przez niedopatrzenie urzednikow, zasiade na ktoryms z mniejszych tronow (czemu niby mniejszych?!) i przywolam pilastra, i kaze mu pocalowac Agnosiewicza, to co wtedy? Duzo mozna dyskutowac o niebie. :)

Mącisz, Dural, mącisz. Jak widać każdy wątek jest dobry do załatwiania całkowicie prywatnych spraw :D

danbog napisał(a):
Pojęcie świadomości ma tylko i wyłącznie jedno znaczenie [ śamoświadomości właśnie ] . Różnica pomiędzy człowiekiem a resztą zwierząt w kwestii świadomości jest zależna od tego z jakim zwierzęciem porównać .
Np poziom samoświadomości inteilgentnego psa jest porównywalny z 3 letnim dzieckiem .

Generalnie rżnice pomiędzy świadomością ludzi a niektórych zwierząt wydają się mieć charakter ilościowy [ natężenia tejrze ], a nie jakosciowy .
Kwestia ta jednak może być dyskusyjna .

To ciekawe. Jeśli świadomość jest tylko i wyłącznie pochodną funkcji układu nerwowego, to co świadczy o człowieczeństwie? Nawet u 3-letniego dziecka.

Wt lut 09, 2010 11:17

@evoleth

To ciekawe. Jeśli świadomość jest tylko i wyłącznie pochodną funkcji układu nerwowego, to co świadczy o człowieczeństwie? Nawet u 3-letniego dziecka.

Jeśli oczekujesz od kogokolwiek odpowiedzi, to napisz jeszcze cóż takiego jest dla Ciebie jest owym wydumanym „człowieczeństwem”.

Dla mnie oznacza to przynależność do gatunku homo sapiens i wszelkie związane z tym konsekwencje. Nic ponadto. Koncepcja duszy jest zupełnie zbędna i tylko wszystko komplikuje.

Poza tym mylisz się pisząc, że samoświadomość jest właściwa jedynie dla ludzi. Posiadają ją również szympansy, orangutany, delfiny i słonie.

Wt lut 09, 2010 12:09
Cytuj:
Nie zadowolimy wzystkich, niektórzy nie lubią Boga, jak np Ty, więc będą go winić za cudze wybory. Człowiekowi nikt nie dogodzi.

To nie kwestia czy się lubi Boga czy nie, po prostu myślę, że jest coś okrutnego i nieludzkiego w wizji przyszłego życia, w którym można być szczęśliwym wiedząc, że ktoś bliski cierpi i nie ma dla niego żadnego ratunku.

Wt lut 09, 2010 12:48
zbanowany na stałe

Cytuj:
Mącisz, Dural, mącisz. Jak widać każdy wątek jest dobry do załatwiania całkowicie prywatnych spraw

No to Ty nie chcialabys wiedziec czy w niebie bedziesz musiala spacerowac z ta paskudna zolza co to Kazika na prywatce pocalowala?
Jakie znowu prywatne sprawy? Forum to nie Biblia, nie wyolbrzymiaj. :)

Wt lut 09, 2010 12:55

Dural napisał(a):
No to Ty nie chcialabys wiedziec czy w niebie bedziesz musiala spacerowac z ta paskudna zolza co to Kazika na prywatce pocalowala?
Jakie znowu prywatne sprawy? Forum to nie Biblia, nie wyolbrzymiaj. :)

Prywatne, bo jakoś nie zauważyłam żeby pilaster wypowiadał się w tym wątku.

No, a jeśli już pozostajemy w tej konwencji, to ja bym preferowała w niebie piaszczystą plażę i Woody Allena (cóż, że jest Żydem) u boku, przynajmniej byłoby zabawnie :D

greg(R) napisał(a):
Jeśli oczekujesz od kogokolwiek odpowiedzi, to napisz jeszcze cóż takiego jest dla Ciebie jest owym wydumanym „człowieczeństwem”.

Dla mnie oznacza to przynależność do gatunku homo sapiens i wszelkie związane z tym konsekwencje. Nic ponadto. Koncepcja duszy jest zupełnie zbędna i tylko wszystko komplikuje.

Poza tym mylisz się pisząc, że samoświadomość jest właściwa jedynie dla ludzi. Posiadają ją również szympansy, orangutany, delfiny i słonie.

Owszem, chodzi mi właśnie o człowieczeństwo. Nie wiem dlaczego ma być ono wydumane. Ja uważam że ten termin ma rację bytu i jak najbardziej wiąże się z duszą.

Człowiek jest istotą złożoną, a o jego odrębność i wyższość nad światem przyrody przejawia się a wszystkich poziomach.
1.Cielesnym - postawa ciała, rozwój układu nerwowego i mózgu, manualne umiejętności właściwe tylko ludziom.
2.Psychicznym - inteligencja i świadomość własnego życia psychicznego, myślenie abstrakcyjne, uczucia.
3.Duchowym - ten poziom właściwy jest tylko człowiekowi, a oznacza właśnie obecność duszy. Definiować duszę można różnie, według mnie jest boski pierwiastek w człowieku, pozwalający człowiekowi rozpoznawać Boga i nawiązywać z Nim relację.
Ponadto dusza obejmuje i integruje wszystkie niższe poziomy człowieka, określa człowieka jako całość. Dlatego też np. św. Tereska używa określenia 'dusza' w stosunku do każdego człowieka.
Co za tym idzie świadomość jest jedną z właściwości duszy, jednym z elementów człowieczeństwa. Można się spodziewać, że owa świadomość czyli tożsamość zostanie zachowana po śmierci.
Oczywiście jeżeli wierzy się w duszę i życie wieczne :biggrin:

To oczywiście moje prywatne spojrzenie na tę sprawę i nie trzeba się z tym zgadzać. Ale proszę, nie próbuj mi udowodnić że duszy nie ma, bo to zwykła strata czasu :)

Wt lut 09, 2010 17:03

@evoleth

Definiować duszę można różnie, według mnie jest boski pierwiastek w człowieku, pozwalający człowiekowi rozpoznawać Boga i nawiązywać z Nim relację.

Zatem rozumiem, że ja - jako ateista, duszy nie posiadam? :-) Trzymając się Twojej definicji: nie rozpoznaję Boga ani nie nawiązuję z nim relacji.

A jeśli mimo wszystko posiadam. Za co jest odpowiedzialna dusza? Jakie pełni funkcje?

Założyłem kiedyś taki wątek:

Dusza dla hybrydy człowieka z małpą

Może dorzucisz swoje trzy grosze? ;-)

Śr lut 10, 2010 0:13

mauger napisał(a):
To nie kwestia czy się lubi Boga czy nie, po prostu myślę, że jest coś okrutnego i nieludzkiego w wizji przyszłego życia, w którym można być szczęśliwym wiedząc, że ktoś bliski cierpi i nie ma dla niego żadnego ratunku.

i teraz mysle ze moze jednak nie bedziemy innych ludzi pamietac wlasnie z tego powodu. ;(

Śr lut 10, 2010 0:33

mauger napisał(a):

W porządku, wybacz rozumiem o co Ci chodzi. Możliwe że jest to kwestia hierarchii, w niebie ziemskie koligacje rodzinne nie będą miały sensu, wszyscy będziemy wielbić tego samego Boga. Natomiast co do tych którzy będą od Boga odłączeni... To kwestia uszanowania ich wyboru. Tak naprawdę nie zrozumiemy tamtej rzeczywistości. A może jednak rację mają ci którzy stawiają tezę pustego piekła? W gruncie rzeczy za mało wiemy aby móc sugerować coś od siebie. Wiara to zaufanie, jest słowo i one bęzie wypełnione, nawet jeśli nie umiemy zrozumieć jak. Nasze "ja" zostanie umieszczone w nowym ciele i może właśnie ono będzie w stanie dostarczyć na informacji o tym jaka jest rzeczywistość niebieska, coś na zasadzie niebaińskich receptorów odczuwania.

Śr lut 10, 2010 0:39
zbanowany na stałe

Cytuj:
W gruncie rzeczy za mało wiemy aby móc sugerować coś od siebie.

Najtrafniejsze zdanie w tej dyskusji.

Śr lut 10, 2010 12:41

greg(R) napisał(a):
Zatem rozumiem, że ja - jako ateista, duszy nie posiadam? :-) Trzymając się Twojej definicji: nie rozpoznaję Boga ani nie nawiązuję z nim relacji.

A jeśli mimo wszystko posiadam. Za co jest odpowiedzialna dusza? Jakie pełni funkcje?

Założyłem kiedyś taki wątek:

Dusza dla hybrydy człowieka z małpą

Może dorzucisz swoje trzy grosze? ;-)

Posiadasz i jak każdy człowiek masz zdolność poznania i doświadczenia Boga. Ale pewnie jej nie używasz, bo kogo miałbyś szukać, skoro Boga nie ma? To jest takie błędne koło.
Swoją drogą bardzo dziwię się ateistom. Świat jest tak przesiąknięty rożnymi rodzajami duchowości, z których każda zakłada istnienie wyższego Bytu... Warto się nad tym przynajmniej zastanowić. Ale to już inny temat :)

Co do duszy, to prześlę Ci na PW dwa rożne poglądy na jej istnienie i "funkcje". Nie zamieszczę ich tutaj, bo to nie o tym wątek. A poza tym nie potrafię podać dokładnego źródła :(

Jak znajdę chwilę to zajrzę do wątku z hybrydami :)

Co do świadomości, to myślę że wypowiedź WISTA jest dobrym podsumowaniem tego tematu.

Śr lut 10, 2010 15:55

greg(R) napisał(a):

Jeśli widziałeś film Awatar to masz dość dokładny obraz tego (no, może nie do końca) za co odpowiedzialna jest dusza i jakie pełni funkcje w ciele.
Cytuj:
Zatem rozumiem, że ja - jako ateista, duszy nie posiadam? Trzymając się Twojej definicji: nie rozpoznaję Boga ani nie nawiązuję z nim relacji.

Tak, ateiści to fantomy bez duszy, czyli po śmierci jesteście skazani na niebyt. :-D

Ateiści to bardzo specyficzne byty, wierzą w perpetuum mobile, czyli samonapędzające się maszyny, wierzą w działające komputery bez oprogramowania, o raz to, że można podnieść samego siebie za uszy i jeszcze w wiele, wiele innych przesądów :-D

Cz lut 11, 2010 8:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona