Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 15:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czy odkrycia Joachima Gnilki będą dla Was wiarygodne? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy odkrycia Joachima Gnilki będą dla Was wiarygodne?
@Radogost, juz dawno chcialam sie zapytac, naprawde bez podtekstu. Czy moglbys konkretnie powiedziec komu/czemu oddajesz czesc i co to tobie i temu komus/czemus daje? Jakas konkretna wymiana nastepuje, czy tylko jedna strona jest aktywna? I co tej jednej stronie "daje"? Bo rozumiem, ze cos daje, jezeli dalej oddajesz temu czesc.

So lut 27, 2010 14:25

Kamala napisał(a):
@Radogost, juz dawno chcialam sie zapytac, naprawde bez podtekstu. Czy moglbys konkretnie powiedziec komu/czemu oddajesz czesc i co to tobie i temu komus/czemus daje? Jakas konkretna wymiana nastepuje, czy tylko jedna strona jest aktywna? I co tej jednej stronie "daje"? Bo rozumiem, ze cos daje, jezeli dalej oddajesz temu czesc.

Jeżeli pytasz poważnie , to ja Ci poważnie odpowiem . Widzisz - wychowałem się w rodzinie katolickiej i przez jakiś czas byłem katolikiem ale straciłem wiarę w Kościół przez księży . Można mówić , że jeden jest dobry a inny zły , bo to są przecież tylko ludzie , ale ja miałem takiego farta , ze zawsze trafiłem na tych drugich. Co do mojej wiary , to wybrałem rodzimowierstwo dlatego , że dobrze się czuję w wierze zjednoczonej z naturą i dość dużo wiedzy posiadłem na ten temat z racji mojej profesji. Nigdy nie negowaliśmy Boga najwyższego i dlatego jesteśmy zgodni z innymi religiami a to jak on się nazywa , czy raczej jak go nazywają wyznawcy , nie ma najmniejszego znaczenia. Nasza religia jest czysta i naturalna , bo zgodna z rytmem przyrody i zachodzącymi w niej zjawiskami . Nie mamy żadnych ksiąg opisujących cuda niewidy i nie bronimy za wszelką cenę rzeczy , których nie możemy udowodnić . Już w innym wątku pisałem , że jeżeli chodzi o rodzimowierców , to trzeba odróżnić dwa słowa wiara i cześć a dlatego , że my czcimy siły natury a nie w nie wierzymy , bo po co wierzyć w coś co istnieje i wszyscy o tym wiedzą.

So lut 27, 2010 15:02
Zaraznas wyrzuca za off-top (ale moze tylko rozsadnie przeniosa gdzie indziej).
Ale nie odpowiedzialaes na druga czes pytania: czcisz sily natury i co ci to daje? Bo rozumiem, ze silom natury jest to doskonale obojetny, ale moze sie myle?

So lut 27, 2010 15:07

Kamala napisał(a):
Ale nie odpowiedzialaes na druga czes pytania: czcisz sily natury i co ci to daje? Bo rozumiem, ze silom natury jest to doskonale obojetny, ale moze sie myle?

A co ma nam to dać ? Nie wierzymy w istnienie piekła więc nie mamy się czego obawiać tak jak i nie obawiali się tego nasi praojcowie . Dziękujemy ziemi , że nas nosi i że rodzi plony dzięki którym możemy żyć , dziękujemy słońcu , że daje życiodajna siłę , cieszymy się z nadejścia wiosny , która przywraca wszystko do życia itp . Na tej zasadzie żyło wiele ludów i jeszcze do dziś niektóre plemiona żyją w ten sposób w pierwotnej formie swojej wiary. Jedna jednak rzecz jest w tym wszystkim najważniejsza - istnieje siła nadrzędna , która tym wszystkim kieruje .

So lut 27, 2010 15:26
Radogost napisał(a):
A co ma nam to dać ? Nie wierzymy w istnienie piekła więc nie mamy się czego obawiać tak jak i nie obawiali się tego nasi praojcowie . Dziękujemy ziemi , że nas nosi i że rodzi plony dzięki którym możemy żyć , dziękujemy słońcu , że daje życiodajna siłę , cieszymy się z nadejścia wiosny , która przywraca wszystko do życia itp . Na tej zasadzie żyło wiele ludów i jeszcze do dziś niektóre plemiona żyją w ten sposób w pierwotnej formie swojej wiary. Jedna jednak rzecz jest w tym wszystkim najważniejsza - istnieje siła nadrzędna , która tym wszystkim kieruje .

A kim i czym jest ta siła nadrzędna?
Jeśli wiem, że istnieje siła nadrzędna, sprawcza, to jaki sens czcić dzieło tej siły, negując Ją??
Straciłeś wiarę "w Kościół przez księży" - ale od kiedy to instytucja służąca Bogu ma być obiektem kultu?

So lut 27, 2010 15:32

Alus napisał(a):
Jeśli wiem, że istnieje siła nadrzędna, sprawcza, to jaki sens czcić dzieło tej siły, negując Ją??

To co tutaj przeczytałem świadczy tylko tym , że albo czytasz piąte przez dziesiąte i wyłapujesz jakieś zdanka z całości co zmienia całkowicie kontekst wypowiedzi , albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Powiedz w którym momencie napisałem , ze rodzimowiercy negują Boga . Myślę , ze za wszelką cenę chcesz przedstawić swoja siłę argumentu ale wychodzi Ci to dość nieudolnie.

So lut 27, 2010 15:44
Radogost napisał(a):
Dziękujemy ziemi , że nas nosi i że rodzi plony dzięki którym możemy żyć , dziękujemy słońcu , że daje życiodajna siłę , cieszymy się z nadejścia wiosny , która przywraca wszystko do życia itp . Na tej zasadzie żyło wiele ludów i jeszcze do dziś niektóre plemiona żyją w ten sposób w pierwotnej formie swojej wiary. Jedna jednak rzecz jest w tym wszystkim najważniejsza - istnieje siła nadrzędna , która tym wszystkim kieruje .

Cytuj:
Powiedz w którym momencie napisałem, że rodzimowiercy negują Boga

Dziękujecie ziemi i słońcu, a nie ich Stwórcy, który wszystkim kieruje ??

So lut 27, 2010 15:58

Alus napisał(a):
Dziękujecie ziemi i słońcu, a nie ich Stwórcy, który wszystkim kieruje ??

Tak - dziękujemy słońcu i ziemi . Jak ktoś mi pomoże wstać , gdy się przewrócę , to też podziękuję jemu że mi pomógł a nie Bogu . Podejrzewam , że Ty robisz inaczej.

So lut 27, 2010 16:14
Radogost napisał(a):
Tak - dziękujemy słońcu i ziemi . Jak ktoś mi pomoże wstać , gdy się przewrócę , to też podziękuję jemu że mi pomógł a nie Bogu . Podejrzewam , że Ty robisz inaczej.

Ja dziękuję osobie która mi pomogła i błogosławię Pana, że zesłał mi taką pomocną osobę....bo przeciez mogłaby mnie minąc jak kapłan, czy lewita w przypowiesci Jezusa.
Ziemią i słońcem raduję się jako dziełami Boga, nie dziękuję im za to, że istnieją - bo przecież nie są samotwórczymi dziełami.
Dziękowanie ziemi i słońcu, to tak jakby dziękować medykamentom przepisanym przez lekarza, a nie lekarzowi za wyleczenie z choroby.

So lut 27, 2010 16:20

Radogost napisał(a):

Tak - dziękujemy słońcu i ziemi .

A kogo wielbi słońce i ziemia? Jak wiesz słońce i ziemia to byty żywe i też oddają cześć wyższym od siebie. Wiedzieli o tym także hebrajczycy, ale oni wielbią Źródło a nie to co z niego wypływa. Popatrz:
psa 148:1-10 bt (1) Alleluja. Chwalcie Pana z niebios, chwalcie Go na wysokościach! (2) Chwalcie Go, wszyscy Jego aniołowie, chwalcie Go, wszystkie Jego zastępy! (3) Chwalcie Go, słońce i księżycu, chwalcie Go, wszystkie gwiazdy świecące. (4) Chwalcie Go, nieba najwyższe i wody, co są ponad niebem: (5) niech imię Pana wychwalają, On bowiem nakazał i zostały stworzone, (6) utwierdził je na zawsze, na wieki; nadał im prawo, które nie przeminie. (7) Chwalcie Pana z ziemi, potwory i wszystkie morskie głębiny, (8) ogniu i gradzie, śniegu i mgło, gwałtowny huraganie, co pełnisz Jego słowo, (9) góry i wszelkie pagórki, drzewa rodzące owoc i wszystkie cedry, (10) dzikie zwierzęta i bydło wszelakie, to, co się roi na ziemi, i ptactwo skrzydlate,

dan 3:55-86 bt (55) Błogosławiony jesteś Ty, co spoglądasz w otchłanie, co na Cherubach zasiadasz - pełen chwały i wywyższony na wieki. (56) Błogosławiony jesteś na sklepieniu nieba - pełen chwały i sławny na wieki. (57) Wszystkie Pańskie dzieła, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (58) Aniołowie Pańscy, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (59) Niebiosa, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (60) Wszystkie wody pod niebem, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (61) Wszystkie potęgi, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (62) Słońce i księżycu, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (63) Gwiazdy nieba, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (64) Deszcze i rosy, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (65) Wszystkie wichry niebieskie, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (66) Ogniu i żarze, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (67) Chłodzie i upale, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (68) Rosy i szrony, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (69) Mrozy i zima, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (70) Lody i śniegi, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (71) Dni i noce, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (72) Światło i ciemności, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (73) Błyskawice i chmury, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (74) Niech ziemia błogosławi Pana, niech Go chwali i wywyższa na wieki! (75) Góry i pagórki, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (76) Wszystkie rośliny ziemi, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (77) Źródła, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (78) Morza i rzeki, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (79) Wieloryby i stworzenia morskie, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (80) Wszelkie ptaki powietrzne, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (81) Zwierzęta dzikie i trzody, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (82) Synowie ludzcy, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (83) Izraelu, błogosław Pana, chwal i wywyższaj Go na wieki! (84) Kapłani Pańscy, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (85) Słudzy Pańscy, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki! (86) Duchy i dusze sprawiedliwych, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki!

So lut 27, 2010 16:43

.
Chyba nic nie będzie dla Was wiarygodne - poza tym, w co wierzycie.

Każdy wierzy w to, co chce. Nawet nie niepokoi Go, że inni wierzą w przeciwstawne teorie niż on.

- To poganie - powie i pójdzie dalej. Ci inni też nazwą go poganinem.
Wzajemnie nazywać się będą poganami.

Wy naprawdę nic nie wiecie o tym czy przedmiot Waszej wiary istnieje w rzeczywistości = Wy tylko wierzycie.

I udowadniacie sobie wzajemnie, że Wasza wiara jest prawdziwa - udowadniacie, chociaż nie wiecie czy macie rację (jedynie przypuszczacie).

To smutne.

[b]Czytaj inne moje posty[/b]
http://forum.wiara.pl/search.php?author_id=21063&sr=posts

So lut 27, 2010 23:32
x25 napisał(a):
.
Chyba nic nie będzie dla Was wiarygodne - poza tym, w co wierzycie.

Każdy wierzy w to, co chce. Nawet nie niepokoi Go, że inni wierzą w przeciwstawne teorie niż on.

- To poganie - powie i pójdzie dalej. Ci inni też nazwą go poganinem.
Wzajemnie nazywać się będą poganami.

Wy naprawdę nic nie wiecie o tym czy przedmiot Waszej wiary istnieje w rzeczywistości = Wy tylko wierzycie.

I udowadniacie sobie wzajemnie, że Wasza wiara jest prawdziwa - udowadniacie, chociaż nie wiecie czy macie rację (jedynie przypuszczacie).

To smutne.

A Ty skąd posiadasz wiedzę, że nie mamy racji......empirycznie doświadczyłeś czy także wierzysz, że masz rację???

N lut 28, 2010 9:20

On napisał(a):
A kogo wielbi słońce i ziemia? Jak wiesz słońce i ziemia to byty żywe i też oddają cześć wyższym od siebie. Wiedzieli o tym także hebrajczycy, ale oni wielbią Źródło a nie to co z niego wypływa. Popatrz:

No i dobrze . Przecież pisałem o tym samym ale chyba nie wszyscy mnie zrozumieli . Niech kolega przeczyta dokładnie co napisałem wcześniej o Bogu - nigdy nie negowaliśmy siły wyższej z tym , że po prostu nazywamy to inaczej. Wynik tej całej dysputy jest taki , że całkowicie odbiegliśmy od tematu i do niczego nas to nie doprowadziło , więc jeżeli kolega ma ochotę dowiedzieć się czegoś więcej zapraszam do wątku " Pogaństwo - pytania " są tam rodzimowiercy , helleniści , ateiści itp. i chętnie odpowiedzą na każde pytanie . Jeżeli kolega poczyta wcześniejsze posty w w/w wątku , to dowie się kolega na czym polegają nasze wierzenia i skąd wzięli się nasi bogowie .

N lut 28, 2010 10:39
Radogost napisał(a):
Jeżeli kolega poczyta wcześniejsze posty w w/w wątku , to dowie się kolega na czym polegają nasze wierzenia i skąd wzięli się nasi bogowie .

bóg ziemia, bóg słońce, bóg księżyc, bóg człowiek - wszyscy jednako podlegamy prpcesom starzenie, przemijania i ograniczeniom samostanowienia.

N lut 28, 2010 10:56

Radogost napisał(a):
... jeżeli kolega ma ochotę dowiedzieć się czegoś więcej zapraszam do wątku " Pogaństwo - pytania " są tam rodzimowiercy , helleniści , ateiści itp. i chętnie odpowiedzą na każde pytanie . Jeżeli kolega poczyta wcześniejsze posty w w/w wątku , to dowie się kolega na czym polegają nasze wierzenia i skąd wzięli się nasi bogowie .
Przerabiałem to dokładnie przez wiele lat. Dlatego mając oparcie w wiedzy poszedłem znacznie dalej - poprosiłem o WIARĘ.
Alus napisał(a):
bóg ziemia, bóg słońce, bóg księżyc, bóg człowiek - wszyscy jednako podlegamy prpcesom starzenie, przemijania i ograniczeniom samostanowienia.
Dokładnie. W to, w co wierzą i w czym trwają 'poganie' różnej maści przemija. W Tego, w kogo my wierzymy - Ten nie przemija, jest wieczny, niezmienny i jest Panem innych [z tego świata ] bogów. Jako swoje Słowo pojawił się na tym świecie i pokazał w praktyce, że bez problemu dominuje nad bóstwami rządzącymi siłami natury jak np. wiatrem, wodą a nawet śmiercią.
Napisałem to w sposób zrozumiały dla 'pogan' ;-)

Co do Gnilki i innych teologów w tym tych na tym forum - każdy jest omylny, a błądzi nawet profesor teologii dogmatycznej - proszę poczytać krótki życiorys np. Węcławskiego http://pl.wikipedia.org/wiki/Tomasz_Polak
Imprimatur może być nadane a potem zdjęte. Imprimatur nie nadaje pozycji nieomylności.

N lut 28, 2010 19:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona