Dlaczego wierzący wierzą też w demony i diabła ?
Autor |
Wiadomość |
mazli
|
 Re: Dlaczego wierzący wierzą też w demony i diabła ?
Dodam jeszcze, iż to pycha stała się powodem grzechu. Człowiek uznał, że wie lepiej co jest dla niego dobre stawiając siebie na równi Stwórcy. Tak człowiek wykorzystał wolną wolę. Ponadto był on świadomy czym jest sprzeciwienie się prawu Bożemu - drzewo poznania dobra i zła nie jest absolutnie symbolem mówiącym, iż nieświadomy człowiek pozostawiony z brakiem wiedzy wpadł w zastawione sidła. Czasownik hebrajski, który brzmi jada, a tłumaczony jest jako "poznać", oznacza poznawanie w sensie czynnym. Co to właściwie zmienia? Ilustracją może być hebrajskie wyrażenie "poznać kobietę", które oznacza współżycie płciowe i zazwyczaj zdominowanie kobiety przez mężczyznę. Mając to na uwadze rozumiemy, iż ludzie chcieli sami decydować, co jest dla nich złe lub dobre. Nie chodziło tym samym o umiejętność odróżniania dobra od zła, lecz o przesuwanie granicy między nimi, o samowolę. Pierwsi ludzie byli nieposłuszni Bogu w sprawie najważniejszej i podstawowej - nie chcieli uznać dobra za dobro, a zła za zło.
|
N mar 28, 2010 23:55 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Człowiek uznał, że wie lepiej co jest dla niego dobre stawiając siebie na równi Stwórcy. Cytuj: ...iż ludzie chcieli sami decydować, co jest dla nich złe lub dobre. Czy Ty nie widzisz sprzecznosci w tym co piszesz? Jakie stawianie siebie na rowni Stworcy? Jesli Bog dal prawo czlowiekowi o decydowaniu w wyborze drogi zyciowej, czemu nie moge wybrac tej zlej? A moze chce byc glupi? Mam prawo czy nie? I to nagminne ludzie i ludzie. Ludzie sa rozni. Jedni wybrali Boga inni nie. Bierzesz wszystkich pod jedno kopyto. Chyba, ze piszesz w przekonaniu o istnieniu Adama i Ewy, w takim wypadku masz racje, ale gubisz najnowsze wypowiedzi ludzi Kosciola.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn mar 29, 2010 14:32 |
|
 |
mazli
|
Dural napisał(a): Jakie stawianie siebie na rowni Stworcy? Dural jest moim szefem z 30letnim stażem pracy i olbrzymim doświadczeniem. Mówi mi, abym nie wypełniał pisma. Ja jednak robię Duralowi na przekór i nie stosuje się do jego polecenia. Zupełnie jakbym również miał 30letni staż i tak samo olbrzymie doświadczenie. Tylko że nie mam, i tylko wydaje mi się że wiem lepiej co będzie lepsze dla firmy. Dural napisał(a): Jesli Bog dal prawo czlowiekowi o decydowaniu w wyborze drogi zyciowej, czemu nie moge wybrac tej zlej? Nie możesz? Dural napisał(a): A moze chce byc glupi? Tego nie wiem. Dural napisał(a): Mam prawo czy nie? Masz. Dural napisał(a): I to nagminne ludzie i ludzie. Ludzie sa rozni. Jedni wybrali Boga inni nie. Bierzesz wszystkich pod jedno kopyto. Z bardzo prostego powodu - jedni odrzucili Boga w całości, inni wierząc w Niego odrzucają Go z każdym świadomym uczynkiem przeciw Jego prawu. Dural napisał(a): Chyba, ze piszesz w przekonaniu o istnieniu Adama i Ewy, w takim wypadku masz racje, ale gubisz najnowsze wypowiedzi ludzi Kosciola. Adama i Ewę jak i całe opowiadanie o raju traktuje jako metaforę. Co nie zmienia faktu, iż nawet dzisiaj człowiek staje przed takim samym wyborem posłuszeństwa Bogu, lub postawy "ja wiem co jest dla mnie lepsze".
|
Pn mar 29, 2010 14:47 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: "ja wiem co jest dla mnie lepsze" A czy przyzansz, ze Twoj Bog raczej zapomnial o swoich dzieciach, od wielu wielu lat? Czemu musimy domyslac sie czy kopiowanie z internetu jest sluszne? Moze za bardzo przywiazales sie do tych prawd podstawowych, dobra i zla? Jak moge ocenic slusznosc niewolniczej pracy w Biedronce, dorze czy zle? Bog byl dawno temu, pozostalo wspomnienie i frazesy.
|
Pn mar 29, 2010 15:02 |
|
 |
AHAWA
|
ja nie wierze w demony i diabla ale wiem ze one istnieja a to duza roznica... diabel wie ze Bog istnieje ale w Niego nie wierzy bo nie ma w nim Miłości Boga.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Pn mar 29, 2010 15:16 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
AHAWA co Ty znowu za androny pleciesz? Jaka roznica? Napisz o co Ci chodzi.
|
Pn mar 29, 2010 15:30 |
|
 |
Elbrus
|
AHAWA napisał(a): ale w Niego nie wierzy bo nie ma w nim Miłości Boga. Wiara nie musi polegać na miłości, zresztą Jakub ujął to inaczej: "złe duchy wierzą i drżą" - nie 'wiedzą', tylko 'wierzą'.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn mar 29, 2010 16:43 |
|
 |
AHAWA
|
Dural, nie jestem w stanie tego co napisalem uproscic juz bardziej.
Elbrus, Prawdziwa Wiara bez Miłości nie istnieje. Dlatego demony sa potepione bo ich wiara opiera się na nienawiści a nie na Miłości.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Pn mar 29, 2010 22:18 |
|
 |
Elbrus
|
wiara, nadzieja, miłośćSkoro wiara musi opierać się na miłości, to po co została wymieniona oddzielnie? Chyba nie powiesz, że jak ktoś kogoś kocha, to może w niego nie wierzyć? 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pn mar 29, 2010 23:05 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Rozmyślacz napisał(a): Otwórz Wist księgę Rodzaju i poczytaj, no chyba że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to Ci wkleję ten tekst:
Najpierw Pismo mówi tak:
24 Potem Bóg rzekł: «Niechaj ziemia wyda istoty żywe różnego rodzaju: bydło, zwierzęta pełzające i dzikie zwierzęta według ich rodzajów!» I stało się tak. 25 Bóg uczynił różne rodzaje dzikich zwierząt, bydła i wszelkich zwierząt pełzających po ziemi. I widział Bóg, że były dobre.
potem tak:
1 A wąż* był bardziej przebiegły niż wszystkie zwierzęta lądowe, które Pan Bóg stworzył.
Czyli Bóg stworzył przebiegłego węża tak ? A może ten wąż miał wolną wolę...
Skoro Bóg stworzył przebiegłego węża a od niego pochodzi zło to jak to jest ? no chyba że wąż jest dobry...
O to konkretnie pytam Po kolei Przyjacielu.
Wszystko co BÓG Stworzył było dobre. Także zwierzęta pełzające.
Rdz 1,24-26 24 Potem Bóg rzekł: «Niechaj ziemia wyda istoty żywe różnego rodzaju: bydło, zwierzęta pełzające i dzikie zwierzęta według ich rodzajów!» I stało się tak. 25 Bóg uczynił różne rodzaje dzikich zwierząt, bydła i wszelkich zwierząt pełzających po ziemi. I widział Bóg, że były dobre. 26 * A wreszcie rzekł Bóg: «Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!»
I Ustanowił dla nas BÓG pokarm tylko i wyłącznie roślinny, podobnie jak dla zwierząt
Rdz 1,29-31
29 I rzekł Bóg: «Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem. 30 A dla wszelkiego zwierzęcia polnego i dla wszelkiego ptactwa w powietrzu, i dla wszystkiego, co się porusza po ziemi i ma w sobie pierwiastek życia, będzie pokarmem wszelka trawa zielona». I stało się tak. 31 A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre.
I zostaliśmy Stworzeni jako istoty o Czystym Sercu – czyli nie grzeszyliśmy i nawet nagość nie powodowała u nas myśli erotycznych.
Rdz 2,25 25 Chociaż mężczyzna i jego żona byli nadzy, nie odczuwali wobec siebie wstydu.
grzech pierworodny jest symbolem
1 A wąż* był bardziej przebiegły niż wszystkie zwierzęta lądowe, które Pan Bóg stworzył. On to rzekł do niewiasty: «Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie jedzcie owoców ze wszystkich drzew tego ogrodu?» 2 Niewiasta odpowiedziała wężowi: «Owoce z drzew tego ogrodu jeść możemy, 3 tylko o owocach z drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli». 4 Wtedy rzekł wąż do niewiasty: «Na pewno nie umrzecie! 5 Ale wie Bóg, że gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło». 6 Wtedy niewiasta spostrzegła, że drzewo to ma owoce dobre do jedzenia, że jest ono rozkoszą dla oczu i że owoce tego drzewa nadają się do zdobycia wiedzy. Zerwała zatem z niego owoc, skosztowała i dała swemu mężowi, który był z nią: a on zjadł. 7 A wtedy otworzyły się im obojgu oczy i poznali, że są nadzy; spletli więc gałązki figowe i zrobili sobie przepaski.
I nie potrzeba tu specjalnej inteligencji, by domyślić się czego Owa Symbolika dotyczy.
|
Wt mar 30, 2010 2:17 |
|
 |
pawis-66
|
Nie bardzo rozumiem tego porównania "odczuwanie wobec siebie wstydu = mysli erotyczne". Kiedy z żoną w pewnych okolicznościach jesteśmy nadzy zaręczam, że nie odczuwam wobec niej wstydu, a jeśli chodzi o myśli erotyczne to jak najbardziej  . Myślę, że jednak potrzeba sporo inteligencji i nie tylko inteligencji by ową symbolikę właściwie odczytywać. Co do głównego pytania tego wątku, dlaczego wierzący wierzą też w demony i diabła, (oczywiście zakładam, że chodzi o wiarę w istnienie demonów i diabła, a nie jakieś przejawy satanizmu), to moim zdaniem prędzej bym się dziwił niewiarą w istnienie osobowego zła. Tak bez zbytniego wysiłku odnajduję w modlitwie pańskiej "Ale nas zbaw ode Złego" i wyjaśnienie Katechizmu Kościoła Katolickiego. Cytuję: Zło o którym mówi ta prośba nie jest jakąś abstrakcją, lecz oznacza osobę, Szatana, Złego, anioła, który sprzeciwił się Bogu. "Diabeł" (dia-bolos) jest tym, który "przeciwstawia się" zamysłowi Boga i jego "dziełu zbawienia" wypełnionemu w Chrystusie.
_________________ Jezu, ufam Tobie
|
Wt mar 30, 2010 7:15 |
|
 |
AHAWA
|
Elbrus, pawis-66 lepiej przekazał moją myśl...
|
Wt mar 30, 2010 9:11 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Jak prosilem moderacje od oddzielenia cytatow kolorem, to nie. Dobrze, ze chociaz frater wnosi troche kolorystyki na forum. Niebieskie-wiedza niepospolita, czerwone-uwazaj! Piekne to!
|
Wt mar 30, 2010 11:59 |
|
 |
Elbrus
|
@AHAWA Może i tak, ale napisałeś że nie może być wiary bez miłości. A co powiesz o grupach sekt gnostyckich, które wierzyły w złego Boga Starego Testamentu, jednak go nie kochały? Czy jeśli w swoich wspólnotach kochali się nawzajem (nie tylko fizycznie; według jezusowego przykazania miłości), to "nie było w nich Miłości Boga"?
|
Wt mar 30, 2010 12:52 |
|
 |
AHAWA
|
Elbrus, to jest OT. Takze nie przyłącze się... 
|
Wt mar 30, 2010 14:31 |
|
|
|