Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 01, 2025 3:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona
 Czy 6 w Totolotku to cud? 
Autor Wiadomość

Ten przyklad matwej monety tylko pokazuje ze sa jakies prawa w przyrodzie.
Powstaly same z siebie?

Jesli jest ktos kto prawa ustanowil, to czemu by nie mogl sie nie nimi poslugiwac, albo nawet je omijac?
Co tu jest taklie nielogiczne?

Wt lut 01, 2005 11:54

Znasz może barbarzyński wikingu podstawy teorii chaosu? Chaos prowadzący do wszystkiego i niczego zarazem. Przykład: pan x wygrał 6 w totka bo przeleciał motyl nad szczytem Giewontu.

Prawo udowodnione teoretycznie!

I co powstało samo z siebie? Czy istota wyższa stworzyłaby coś takiego, co mogłoby tłumaczyć różnorakie cudy? Trochę dziwne, nieprawdaż?

Wt lut 01, 2005 13:49

Ten przyklad matwej monety tylko pokazuje ze sa jakies prawa w przyrodzie.
Powstaly same z siebie?

Prawo ktore powoduje ze wyniki rzutow rozkladaja sie po rowno nie jest prawem fizycznym, tylko matematycznym. Zawsze wsrod wszsytkich kombinacji X rzutow najwiecej bedzie takich, gdzie wyniki pojedynczych rzutow sa rozlozone mniej wiecej po rowno.
Rownie dobrze moglbys zapytac, czy ktos ustanowil prawo wg ktorego 2+2 = 4.

wiking napisał(a):
Jesli jest ktos kto prawa ustanowil, to czemu by nie mogl sie nie nimi poslugiwac, albo nawet je omijac?
Co tu jest taklie nielogiczne?

Najbardziej nielogiczne jest prawo ktore powoduje istnienie kogos kto ustanawia wszelkie prawa.

Wt lut 01, 2005 20:52

Prawo ktore powoduje ze wyniki rzutow rozkladaja sie po rowno nie jest prawem fizycznym, tylko matematycznym.

Niebardzo... na rzut monety ma wpływ wiele czynników fizycznych. Warunki dla których rzut monetą jest 50-50 dla orła i reszki są dla rozważań czysto teoretycznych z pominięciem warunków fizycznych. A na losowanie kulek w totalizatorze ma wpływ wiele rzeczy... nalejki numerków na kulkach, kolejność ich wypadania, moment w ktorym wlączy się losowanie i w którym się zakończy. Losowanie jest czysto przypadkowe co nie znaczy że prawa fizyki nie mają tu żadnego wpływu.

Cytuj:

LOL. Owsze jest takie prawo. A raczej własność działania "+". które jest zdefiniowane jako podstawowe. Ale co to za problem zdefiniować je tak aby 2+2=5 !!?? Dla wyższej matematyki żadne. A jeżeli nei wierzysz to poczytaj sobie o metrychak kartezjańskiej, miejskiej i czybyszewa. Kiedy przekonasz się ze okrąg może być zarówno okręgiem, kwadratem i rombem może zmienisz zdanie...

Wt lut 01, 2005 21:56

metrykach znaczy sie... ale literówka mi się zdarzyła :]

Wt lut 01, 2005 22:01

Cytuj:
Prawo ktore powoduje ze wyniki rzutow rozkladaja sie po rowno nie jest prawem fizycznym, tylko matematycznym.

Niebardzo... na rzut monety ma wpływ wiele czynników fizycznych. Warunki dla których rzut monetą jest 50-50 dla orła i reszki są dla rozważań czysto teoretycznych z pominięciem warunków fizycznych.

Nie omawiamy prawdopodobieństwa wyrzucenia orła czy reszki, tylko omawiamy fakt, że przy prawdopodobieństwie rozkładającym się po równo między orła i reszkę przy dużej liczbie rzutów istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że wyniki rozłożą się mniej więcej po równo. Znamienne jest, że takie rozłożenie wyników jest naturalne i jest dziełem przypadku, a nie ingerencji. Gdyby wyniki nie rozkładały się po równo - wtedy byłby problem.

zły napisał(a):
Cytuj:

LOL. Owsze jest takie prawo. A raczej własność działania "+". które jest zdefiniowane jako podstawowe. Ale co to za problem zdefiniować je tak aby 2+2=5 !!?? Dla wyższej matematyki żadne.

Dla niższej również nie. Dzięki za podanie różnych metryk, ale takie tematy już przerabiałem. Spróbuj dla zabawy zdefiniować taki operator - i tak będziesz musiał posłużyć się operatorem podstawowym.

Śr lut 02, 2005 7:16

Post Dziwna kolej rzeczy
A jak to wytlumaczycie mialem 3 zdarzenia w jednym dniu ktore sie ze soba pokrylem:
1)Rozmawiam z kolega na temat Billa Gatesa o jego jakis tam zaszyfrowanych przekazach i wogole, siedze przy komputerze i chcialem zeby mi ten kolega z ktorym rozmawialem nacisnal cos na klawiaturze tej numerycznej ja przytrzymuje alt on wciska 22 i nagle ekran sie obraca w monitorze o 180 stopni z tym ze komputer na ktorym siedzialem byl zabezpieczony przed grzebaniem w nim(mozna byl przegladac stronki www, nie bylo panelu sterowania ani rzadnej opcji ktora pozwalalaby na obracanie ekranu)a co najlepsze sprawdzilem to na tak samo skonfigurowanych komputerach i nic.
2)To jest na prawde interesujacy Temat gasnacego swiatla zarowek
W tym samym dniu ide sobie ulica a tu nagle latarnia gasnie sobie w momencie kiedy o niej pomyslalem, przychodze do domu ide do lazienki zapalam sobie swiatlo a tu nagle trzask patrze po zarowce wszystko w tym samym dniu co wlasnie opowiadam
3)Ide sobie ciemna ulica patrze tir zaparkowany w takim miejscu ktore wydalo mi sie bardzo dziwne dobra poszedlem do domu wychodze z psem spotykam sasiada a ten tak mi powiedzial ze jego psa tez mial jamnika(dokladnie jak ja)przejechala dzisiaj wielka ciezarowka.
Ostro co???

Śr lut 02, 2005 23:05

Jak sam piszesz prawo chaosu tlumaczy wszystko i nic, jesli tlumaczo wyrgana w totka motylem nad Giewontem, to tak samo tlumaczy pragrana tym samym motylem.

Teorycznie nawet sie tego nie da udowodnic!

Cytuj:
I co powstało samo z siebie? Czy istota wyższa stworzyłaby coś takiego, co mogłoby tłumaczyć różnorakie cudy? Trochę dziwne, nieprawdaż?

Nie rozumiem tego stwierdzenia. Czemu, zakladajac nawet ze cos takiego jest, nie moglaby jakas wyzsza istota tego stworzyc? Zobacz np. pole magnetyczne, tlumaczy sie nim wiele zjawisk; zorze polarna, przyciaganie sie czasteczek itd. Ostatnio kumpel mi nawet mi tlumaczyl ze niektorzy naukowcy tak tlumacza rosniecie wszechswiata. Ze mikro pola magnetyczne, nie zmierzalne dla instrumentow sa miejsca przeplywy materii i przestrzeni. Jak przystalo na barbarzynce oczywiscie prawie nic nie zrozumialem. :o

Ad Irbisol.
Cytuj:

To chyba obojetne jakie to jest prawo (KTK troche ma racje ze fizyczne w pewnym stopniu tez), najbardziej intrygujace ze istnieje i ze monata faktycznie sie tak zachowuje. Nie mowie ze Pan Bog osobiscie, albo i przez jakiegos aniola albo swietego, sam bada ktora strona ma upasc.
Samo prawo w sobie pokazuje ze sa jakies niewytlumaczalne sily, ktorym zwykla moneta jest posluszna.

To pewnie inny temat ale wierze ze Pan Bog tez sie moze poslurzyc moneta czasami.
To co Wy nazywacie przypadkiem dla mnie to Pan Bog ktory dziala anonimowo.

Cytuj:
Najbardziej nielogiczne jest prawo ktore powoduje istnienie kogos kto ustanawia wszelkie prawa.

Czemu? Chociaz raczej to nie prawo ze ktos taki istnieje, gdyz prawa sie skads biora. Chociazby to prawo o monecie wskazuje ze ktos ukladal te prawa. Chaos raczej dazy do samozniszczenia. Wystarczy popatrzec na spoleczenstwa ktore przezywaly moralny chaos.

Cz lut 03, 2005 22:46

Cytuj:

To chyba obojetne jakie to jest prawo (KTK troche ma racje ze fizyczne w pewnym stopniu tez), najbardziej intrygujace ze istnieje i ze monata faktycznie sie tak zachowuje. Nie mowie ze Pan Bog osobiscie, albo i przez jakiegos aniola albo swietego, sam bada ktora strona ma upasc.
Samo prawo w sobie pokazuje ze sa jakies niewytlumaczalne sily, ktorym zwykla moneta jest posluszna.

Jest akurat na odwrót. Fakt, że moneta zachowuje się tak, a nie inaczej, wynika z tego że nie ma żadnej ingerencji w jej zachowanie. Czyli - jeżeli założymy że wynik pojedynczego rzutu to czysty przypadek - to przy wielu rzutach rozkład wyników powinien być zbliżony do 50:50. Gdyby było inaczej, należałoby podejrzewać ingerencję.
Ta zasada jest nieco bardziej skomplikowana niż 2+2=4 i dlatego czasami stwarza wrażenie ingerencji. Takimi problemami zajmuje się teoria chaosu - przy braku założeń arbitralności podstawowych wyników wielkoskalowe wyniki stwarzają wrażenie przemyślanych.
Ponieważ widzę że jesteś poczatkujący, spróbuj rozwiązać dylemat: jak to jest że przy rzucie dwiema kostkami bardziej prawdopodobne jest wyrzucenie sumy oczek 7 a nie 12. Przecież obie kostki mają takie samo prawdopodobieństwo wyrzucenia dowolnej (1-6) liczby oczek.

wiking napisał(a):
To pewnie inny temat ale wierze ze Pan Bog tez sie moze poslurzyc moneta czasami.
To co Wy nazywacie przypadkiem dla mnie to Pan Bog ktory dziala anonimowo.

Każdy może sobie tłumaczyć wszystko wg własnego widzimisię. Chodzi o to, że w przypadku monety jej zachowanie wskazuje na totalny brak ingerencji. W miejsce czystego przypadku możesz wcisnąć co chcesz - i zawsze będzie to nadmiarowe.

wiking napisał(a):
Cytuj:

Czemu?

Bo prawa te są prostsze niż coś co mogłoby je ustanowić.

wiking napisał(a):
Chociaz raczej to nie prawo ze ktos taki istnieje, gdyz prawa sie skads biora. Chociazby to prawo o monecie wskazuje ze ktos ukladal te prawa.

Jeżeli istnieje totalny przypadek, to te prawa istnieją. Mają one tę denerwującą właściwość że nie trzeba ich ustanawiać. Wystarczy tylko czysty przypadek.

wiking napisał(a):
Chaos raczej dazy do samozniszczenia. Wystarczy popatrzec na spoleczenstwa ktore przezywaly moralny chaos.

Mylisz pojęcia. Teoria chaosu zajmuje się wieloskalowymi strukturami które mogą w sposób naturalny wyniknąć z czysto przypadkowych zdarzeń na poziomie podstawowym.
"Chaos" który opisujesz nie ma z powyższą teorią nic wspólnego. Kolejny przykład mylenia tak samo brzmiących pojęć przez wierzących.

Pt lut 04, 2005 12:15

Cytuj:
Czy 6 w Totolotku to cud?

6-stka w Totku to hazard, a nie cud.

Zgadzam sie z toba.Gry loteryjne wymyslone zostaly przez czlowieka i Bog nie ma z tym nic wspolnego.Bog ma o wiele lepsze skarby do dania Swoim dzieciom niz bloto pieniadza.

So lut 05, 2005 3:40

Człowiek we współczesnym świecie potrzebuje pieniądza. Piszę - we współczesnym - bo handel wymienny obecnie jakoś słabo działa, a jedzenie tylko tego, co się samo wyprodukowało, ubieranie tylko w to, co człowiek sam utkał i uszył z własnego lnu albo wełny to chyba nie ta epoka... Jeszcze trzeba by sobie upolować zwierzątko na skórę na buty i je uszyć...

I chyba nie sądzisz, że Bóg o tym nie wie?

Pieniądze same w sobie są dobrem, bo są potrzebne - pytanie tylko jak je wykorzystasz. Żaden przedmiot nie ma wartości moralnej sam w sobie.

Ale to dygresja a propos "błota"...

So lut 05, 2005 10:39

Tess -
Człowiek we współczesnym świecie potrzebuje pieniądza. Piszę - we współczesnym - bo handel wymienny obecnie jakoś słabo działa, a jedzenie tylko tego, co się samo wyprodukowało, ubieranie tylko w to, co człowiek sam utkał i uszył z własnego lnu albo wełny to chyba nie ta epoka... Jeszcze trzeba by sobie upolować zwierzątko na skórę na buty i je uszyć...

Jo-tko

Wiem. ze pieniadz jest potrzebny w tym swiecie.Jednak ludzie powinni szukac Boga w swoim zyciu codziennym tak gorliwie jak porzadaja pieniedzy a wszystko bedzie dobrze.Sam Bog powiedzial "Szukajcie Krolestwa Bozego i Jego sprawiedliwosci a wszystko bedzie wam dodane".W swoim zabieganiu o sprawy codziennych potrzeb nie znizajmy sie nizej od ptakow niebieskich.Ojciec niebieski je zywi pomimo tego, ze one wcale nie sieja i nie zbieraja a przeciez jestesmy o wiele wiecej warci niz one.
jo_tka napisał(a):
I chyba nie sądzisz, że Bóg o tym nie wie?

Pieniądze same w sobie są dobrem, bo są potrzebne - pytanie tylko jak je wykorzystasz. Żaden przedmiot nie ma wartości moralnej sam w sobie.

Ale to dygresja a propos "błota"...

Mysle, ze odpowiedz na powyzsze jest w pierwszej czesci wiec nie bede powtarzal sie droga Jo-tko.Co do dygresji...no coz...materialne rzeczy staja sie blotem jezeli nie sluza do powiekszenia skarbu w niebie.

Pozdrawiam :)

Pozdrawiam :)

So lut 05, 2005 16:02

Wiem. ze pieniadz jest potrzebny w tym swiecie.Jednak ludzie powinni szukac Boga w swoim zyciu codziennym tak gorliwie jak porzadaja pieniedzy a wszystko bedzie dobrze.Sam Bog powiedzial "Szukajcie Krolestwa Bozego i Jego sprawiedliwosci a wszystko bedzie wam dodane".W swoim zabieganiu o sprawy codziennych potrzeb nie znizajmy sie nizej od ptakow niebieskich.Ojciec niebieski je zywi pomimo tego, ze one wcale nie sieja i nie zbieraja a przeciez jestesmy o wiele wiecej warci niz one.

No, no, co my tu mamy, ciężki kaliber ...
Powim Ci mój lekko sfanatyzowany przyjacielu, że wszystko jest dobrze tak długo jak długo pieniądze które zarabiamy są wynikiem naszej własnej pracy. Gardzenie pieniądzem jest nieuzasadnione. To tylko uniwersalny środek wymiany. Ja sprzedaję swoje umiejętności komuś kto ich potrzebuję w zamian za co mogę zaspokoić swoje potrzeby kupując to co jest mi potrzebne. Umiejętność zdobycia środków które pozwolą mnie i moim bliskim przetrwać jest fundamentalna tak jak kiedyś umiejętność polowania czy budowy chaty. Uważasz, że można było zbyt dobrze polować? A może stawiać zbyt dobre chaty?
Jak na mój gust jesteś kolejnym nieudacznikiem który swoje nieudacznictwo ukrywa pod płaszczykiem religijności i socjalizowania. Godzien podziwu jest człowiek który zamiast kupić za zarobione przez siebie pieniądze nowego mercedesa przeznaczy te środki na pomoc innemu. Nie jest tak jednak z ludźmi którzy nie tylko niepotrafią sami zdobyć środków na własne utrzymanie ale jeszcze opluwają tych z których podatków żyją ...

So lut 05, 2005 19:13
Ja sądzę, ze wylosowanie "szóstki" w totolotku ze zwykłego rachunku prawdopodobieństwa na pojęcie cudu mogloby się zamienić tylko w kilku pewnych okolicznościach.
Np.
Ktoś potrzebuje pieniędzy w jakieś czystej intencji - np. na ciężką i kosztowną operację dziecka, na którą go po prostu NIE STAĆ.
Wyczerpuje wszelkie możliwości zebrania pieniędzy - jednak cały czas wierzy w to, że jego dziecko będzie zdrowe.
Modli się do Boga o pozytywe zakończenie całej sprawy.
Przechodząc obok lottomatu wchodzi do niego, wysyła jeden (lub małą liczbę) zakładów i prosi Boga o wygraną.
-na jeden z zawartych zakładów pada wygrana pozwalająca na pokrycie kosztów operacji - operacja się udaje.
W takim przypadku - sądzę, że można mówić o cudzie "w totolotku" ...

So lut 05, 2005 19:29

Raczej o zamiłowaniu autora podobnego scenariusza do hollywoodzkich produkcji ...

So lut 05, 2005 19:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona