Czy wierzyć w pismo święte
Autor |
Wiadomość |
biedronka25
|
 Re: Czy wierzyć w pismo święte
ale jak?..z komputerami to nie zabardzo
|
N cze 20, 2010 22:39 |
|
|
|
 |
zagubiona_21
|
 wpisz w wyszukiwarke www.google.pl wciśnij enter i powinno działac 
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
N cze 20, 2010 22:48 |
|
 |
Tutte
|
szumi napisał(a): Wiara.
Co to znaczy autentyczność?
Pismo święte to nie książka, która zesłał Bóg, ani nie jest to dyktowane przez anioła...
Dowodem na autentyczność Pisma jest wiara wspólnoty (tutaj: Kościoła), że jest to autentyczne. Nie wystarcza taki dowód? Trudno, lepszego nie będzie. Trochę ten "dowód" naciągany.Wierzyć,bo inni wierzą?Kiedyś większość wierzyła,że ziemia jest płaska i jakoś to nie wpłynęło na autentyczność tej hipotezy. A jeśli chodzi o dyktowanie-samo Pismo podaje,że pisali je"ludzie od Boga,uniesieni duchem świętym"-2 Piotra 1:21
|
Pn cze 21, 2010 13:41 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: A jeśli chodzi o dyktowanie-samo Pismo podaje,że pisali je"ludzie od Boga,uniesieni duchem świętym"-2 Piotra 1:21 No! Ja sie na tym wzoruje! "Ja mam racje - mowie ja!" i rozmowca jest zmuszony zamilknac, na takie twierdzenie rozsadnej odpowiedzi nie ma. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn cze 21, 2010 15:29 |
|
 |
Wątpiący
|
Ostatnio czytałem książkę " Dawid I Salomon " - autorstwa Israela Finkelsteina - prof. archeologii szef wydziału archeologii na uniwersytecie w Tel Awiwie. Jego zdaniem cała opowieść o wielkim królestwie, wielkich królach nie nic wspólnego z rzeczywistością, a to co się zgadza z Biblia to to że Dawid to postać historyczna która jednak z biblijną postacią poza imieniem nie ma nic wspólnego. Świat nie ma 6-7 tys lat jak che Biblia tylko 5 miliardów ( a wszechświat około 15 miliardów ) lat. Nie było potopu który zalał cały świat - zresztą to jest fizycznie nie możliwe. Jedna ( a nawet kilka par ) czy to ludzi czy zwierząt nie jest w stanie przeżyć. Nic historykom nie wiadomo o kataklizmach które rzekomo nawiedziły Egipt. Ani o zagładzie całej armii faraona. Nauka absolutnie zaprzecza możliwości życia po kilkaset lat ludziom. Flawiusz wylicza wszystkie zbrodnie Heroda ( bo go nienawidzi ) ale o rzezi niewiniątek milczy. Nic historykom nie wiadomo o zaćmieniu słońca trwającym trzy godziny ( absolutny rekord świata ), o setkach truposzy maszerujących po 40 tyś mieście, ani o trzęsieniu ziemi. Zaiste wielka musi być wiara w Biblię - wiem, wiem alegorie, opowiadania mądrościowe, gatunki literackie itp: Tylko proszę mi powiedzieć: 1) Dlaczego KK ten rzekomy powiernik słowa bożego przez 95% swojego istnienia opowiadał się za dosłownością Biblii - są jeszcze takie egzemplarze nawet wśród katolików ( zapraszam na stronę lefebrystów ) 2) Dlaczego mam wierzyć w Biblię a nie mity greckie, albo księgę Zaratusztrian - tam też alegorie, opowiadania mądrościowe, gatunki literackie wszystko dostosowane do ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu. Bo Konstantyn Wielki wybrał chrześcijan  ?? A gdyby wybrał inna religię  ?? 3) Gdyby nie Bizancjum to wszyscy użytkownicy tego szacownego forum ( nie wyłączając moderatorów ) byliby muzułmanami. To Bizancjum przez kilkaset lat broniło dostępu Islamowi do Europy ( chwała mu za to  !!! ). Drugi z bohaterów to Karol Młot - choć tu znaczenie mniejsze znaczenie. Drodzy forumowicze dlatego wierzycie że Biblia to słowo boże bo Bizantyjczycy bronili dostępu do Europy, gdyby nie ogień grecki bronilibyście świętości Koranu przyjaciele. Że co..... że opatrzność boża - po pierwsze mamy podobno wolna wolę więc Bóg się nie miesza w ludzkie dzieje bo inaczej gdzie wolna wola  ? A po drugie ważniejsze, w czym my lepsi od Egipcjan, albo Persów - nas ocalił przed fałszywą religią a ich nie dał rady  ?? Nie moim drodzy to zwykły przypadek i zbieg okoliczności że wierzymy iż Biblia to słowo boże. No można jeszcze udowadniać że Biblia stoi ponad inne księgi - moralnością, stylem, przekazem itp - niech za przykład posłuży ten oto fragment ( wcale nie wyrwany z kontekstu ): Cytuj: 2Krl 2:23-24 „Stamtąd poszedł do Betel. Kiedy zaś postępował drogą, mali chłopcy wybiegli z miasta i naśmiewali się z niego wzgardliwie, mówiąc do niego: Przyjdź no, łysku! Przyjdź no, łysku! On zaś odwrócił się, spojrzał na nich i przeklął ich w imię Pańskie. Wówczas wypadły z lasu dwa niedźwiedzie i rozszarpały spośród nich czterdzieści dwoje dzieci.” Takich perełek brak w mitach greckich czy wedach.
|
Pn cze 21, 2010 17:48 |
|
|
|
 |
Jamsen.
|
Malwin91 napisał(a): Chciałbym wierzyć ... ale mam wątpliwości jeśli pismo święte to po prostu czyjaś fikcja literacka ... Są jakieś dowody na autentyczność pisma ? Autentyczność tej Księgi potwierdzają: - Proroctwa - Archeologia - Informacje, których ówczesny człowiek nie mógł zdobyć - Szczerość pisarzy - Wewnętrzna spójność - Dobroczynny wpływ na ludzi - Zgodność z faktami historycznymi i przyrodniczymi
|
Pn cze 21, 2010 18:38 |
|
 |
Wątpiący
|
Cytuj: Autentyczność tej Księgi potwierdzają: - Proroctwa - Archeologia - Informacje, których ówczesny człowiek nie mógł zdobyć - Szczerość pisarzy - Wewnętrzna spójność - Dobroczynny wpływ na ludzi - Zgodność z faktami historycznymi i przyrodniczymi A więc po kolei: Proroctwa - taka samo sprawdzająca się przepowiednia. Archeologia - jakieś przykłady. kierownik katedry archeologii w Tel Awiwie ( stolica Izraela ) twierdzi dokładnie coś innego. Informacje, których ówczesny człowiek zdobyć nie mógł - jakie informacje  ?? Szczerość pisarzy - kolega ich znał osobiście Wewnętrzna spójność - najlepszym przykładem spójności jest opowieść o Dawidzie. Kolega sobie jaja robi. Dobroczynny wpływ na ludzi - najlepszym przykładem dobroczynnego wpływu jest noc św. Bartłomieja po której to największy wyznawca tej dobroczynnej księgi ( Paież znaczy się ) odprawił mszę dziekczynną - Zgodność z faktami historycznymi i przyrodniczymi - a jakie to fakty historyczne i przyrodnicze koledze chodzi czy może o znana powszechnie rybę w której brzuchu można zamówić 3 - dniową wycieczkę.
|
Pn cze 21, 2010 19:04 |
|
 |
biedronka25
|
Przeczytaj proszę do końca... To dziwne, jak proste jest dla ludzi wyrzucić Boga, a potem dziwić się, dlaczego świat zmierza do piekła. To śmieszne, jak bardzo wierzymy w to, co napisane jest w gazetach, a podajemy w wątpliwość to, co mówi Pismo Święte. To dziwne, jak bardzo każdy chce iść do nieba pod warunkiem, że nie będzie musiał wierzyć, myśleć, mówić ani też robić czegokolwiek, co mówi Słowo Boże. To dziwne, jak ktoś może powiedzieć: "Wierzę w Boga" i nadal iść za szatanem, który tak a propos również wierzy w Boga. To dziwne, jak łatwo osądzamy, ale nie chcemy być osądzeni. To dziwne, jak możesz wysyłać tysiące "dowcipów" przez e-mail, które rozprzestrzeniają się jak nieokiełznany ogień, ale kiedy wysyłasz przesłania dotyczące Pana Boga, ludzie dwa razy zastanawiają się, czy podzielić się nimi z innymi.
taki skromny "lancuszek"
|
Pn cze 21, 2010 20:16 |
|
 |
Tutte
|
Wątpiący,rozumiem,że kierownika katedry archeologicznej w Tel Awiwie znasz osobiście,że mu wierzysz... Czy możesz wyjaśnić o co chodzi z Dawidem? Czy czyn Papieża świadczy o księdze czy raczej o jego stosunku do tego co tam napisano?Zajrzyj do Judy 4 Szczerość pisarzy widoczna jest w tym,że otwarcie pisali o swoich błędach. Trzy dni w brzuchu ryby?U Boga wszystko jest możliwe.
|
Wt cze 22, 2010 9:18 |
|
 |
Wątpiący
|
Cytuj: Wątpiący,rozumiem,że kierownika katedry archeologicznej w Tel Awiwie znasz osobiście,że mu wierzysz... A ty papieża znasz osobiście że mu wierzysz. Cóż za idiotyczne pytanie. Po pierwsze stanowisko które zajmuje daje dowód na kompetencje. po drugie argumenty, dowody, pismiennictwo zawarte w jego książce czynia go wiarygodnym. Z reguły ( nie zawsze ) takie argumenty do katoloków nie docierają bo ich od dzieciństwa nauczyli - to co od KK i to na co KK zezwoli jest OK reszta niezaleznie od dowodów, faktów bo to może byc dzieło szatana - patrz argumenty Moniki24 w poście Opowiem Wam Moją historię. Cytuj: Czy możesz wyjaśnić o co chodzi z Dawidem? Historia Dawida ma być przykładem sprzeczności w Biblii. Jamsen napisał że jst wewnetrznie spólna co jest oczywistą bzdurą. Jest sprzeczna jesli chodzi o fakty i jesli chodzi o przesąłnie - wszechmocny który zabija kilkadzisiat tysięcy kompletnie przypadkowych i niewinnych ludzi i ten sam Bóg pozwalajacy się zakatować z miłości do nas. Cytuj: Czy czyn Papieża świadczy o księdze czy raczej o jego stosunku do tego co tam napisano?Zajrzyj do Judy 4 Jamsen napisał że Biblia miała dobroczynny wpływ na ludzi - po 1500 latach od jej ostatecznego powstania jej wyznawca publicznie cieszy się z mordu na 3500 ludzi. Bardzo dobroczynny - chyba za dobroczynność uznamy szybkie wysyłanie ludzi do nieba - ja jednak wolę by c daleko od takiej dobroczynności. Tak wiem jest wiele ludzi katolików pomagajacych innym ba poświęcajacych sowje życie - ale czy w innych religiach tego nie ma  ?? Czy wsród ateistów takich ludzi brak  ? Cytuj: Szczerość pisarzy widoczna jest w tym,że otwarcie pisali o swoich błędach Raczej o cudzych - nie przypominam sobie aby ktos pisał w tam w pierwszej osobie. No może Jan. Cytuj: Trzy dni w brzuchu ryby?U Boga wszystko jest możliwe. No przy takich argumentach wymiękam. Słyszałem kiedys że Bóg specjalnie tak stworzył wszechsiat i zimię aby sie wydawało że ma kilkanaście milirdów lat gdy w rzeczywistości kilka tysięcy i ten sposób chce wypróbować naszą wiarę - a to ci kawalarz.
|
Wt cze 22, 2010 9:57 |
|
 |
Jamsen.
|
Wątpiący napisał(a): A więc po kolei: - Proroctwa Bierzesz pod uwagę czas ich napisania i czas ich spełnienia? - ArcheologiaNp. Kiedyś uważano, że biblijna wzmianka o Ur Chaldejskim, z którego pochodzi Abraham, to fikcja, bo takiego miasta nie było. Miasto jednak odkryto. - Informacje, których ówczesny człowiek zdobyć nie mógłNp., że ziemia jest kulą i nie ma podpór. - Szczerość pisarzyNie chodzi o osobistą znajomość. Raczej o to, że pisarze biblijni pisali o swoich błędach, grzechach i poniesionych konsekwencjach, czyli zdobywali się na coś, co jest rzadko spotykane. - Wewnętrzna spójnośćSpójność nie polega na przykładzie, który podałeś. Spójność polega na zgodności informacji pisarzy, którzy się nie znali i którzy żyli w różnych okresach czasu. - Dobroczynny wpływ na ludziMówimy o dobroczynnym wpływie na tych, którzy CHCĄ się do niej stosować. Noc Bartłomieja pokazuje tylko, że ci, którzy uważali się tam za sług Bożych, w rzeczywistości nimi nie byli. - Zgodność z faktami historycznymi i przyrodniczymiPodałeś przykład Jonasza przebywającego w brzuchu wielkiej ryby. Czyli co? Wielkie ryby nie istnieją? Cytuj: Popularny niegdyś zarzut głosił, że żadne stworzenie morskie nie jest w stanie połknąć człowieka. Ale ten argument upadł. Bez trudu mógłby to zrobić np. kaszalot, którego olbrzymi kanciasty łeb stanowi jedną trzecią długości ciała (E. P. Walker, Mammals of the World, zrew. R. Nowak i J. Paradiso, 1983, t. II, s. 901). Co ciekawe, istnieją dowody, że port w Joppie był w starożytności bazą wielorybniczą. Jednakże Jonasza mógł też połknąć wielki rekin — żarłacz ludojad. W r. 1939 złowiono okaz, w którego żołądku znaleziono dwa niemal dwumetrowe rekiny, każdy wielkości człowieka. A żarłacze te występują we wszystkich morzach, łącznie z Morzem Śródziemnym (G. P. Whitley, Australian Zoological Handbook, „The Fishes of Australia”, cz. 1 — „The Sharks”, Sydney 1940, s. 125; R. H. Backus i T. H. Lineaweaver III, The Natural History of Sharks, 1970, ss. 111, 113). Warto jednak zauważyć, że Biblia mówi po prostu: „Jehowa posłał wielką rybę, aby połknęła Jonasza”; nie precyzuje, co to była za ryba (Jon 1:17). Nie można więc ustalić, o jaką „rybę” chodziło. Prócz tego ludzka wiedza na temat stworzeń zamieszkujących morza i oceany jest dość fragmentaryczna. W miesięczniku Scientific American (wrzesień 1969, s. 162) nadmieniono: „Podobnie jak to było w przeszłości, dalsze badania głębin morskich niewątpliwie pozwolą odkryć nieopisane dotąd stworzenia, również takie, które należą do grup od dawna uważanych za wymarłe”. Sam fakt przebywania w jej wnętrzu jest nieprawdopodobny? Cytuj: Czasopismo National Geographic z grudnia 1992 roku zasugerowało jeszcze inną możliwość — rybą tą mógł być rekin wielorybi. Ten największy ze znanych rekinów osiąga długość 20 metrów i ciężar 70 ton. „Niezwykły układ trawienny rekina wielorybiego pasuje do historii o Jonaszu. Nietrudno sobie wyobrazić, jak przez przypadek dostajesz się do ogromnej paszczy tej ryby (...) Przepaścista paszcza u młodego dorosłego osobnika z łatwością pomieściłaby nawet dwóch Jonaszów”. Rekin wielorybi żywi się drobnym planktonem i krylem, które „dostają się przez przełyk do rozległej i elastycznej sali bankietowej, czyli do workowatego żołądka”. Ale jak można się stamtąd wydostać? National Geographic informuje: „Rekiny mają łagodny sposób pozbywania się połkniętych dużych przedmiotów o wątpliwej strawności (...) Rekin potrafi powoli opróżniać swój workowaty żołądek, wywracając go na nice i wypychając przez paszczę. (...) Mógłbyś więc wysunąć się na pokrytym śluzem dywanie — nieco oślizły, ale może bogatszy o jedno doświadczenie”. P.S. Człowiek, który chce znać prawdę zadaje pytania, a nie krytykuje.
|
Wt cze 22, 2010 10:19 |
|
 |
Tutte
|
Po pierwsze-nie jestem katoliczką i papieżowi nie wierzę.Uważam jednak że obraźliwe epitety odnośnie jakiejkolwiek religii są nie na miejscu. Jest wielu naukowców,którzy twierdzą,że archeologia świadczy na korzyść Biblii. W dalszym ciągu nie wiem o co chodzi z Dawidem. Czytałeś fragment z Judy?Zresztą,sam Jezus powiedział,że Można czcić Boga ustami,ale czynami temu zaprzeczać.Ale,przecież Jezus to dla Ciebie żaden autorytet... O własnych błędach pisał też,między innymi, Mojżesz. A do ostatniego zdania się nie odniosę,bo...nie widzę sensu.
|
Wt cze 22, 2010 10:28 |
|
 |
Wątpiący
|
Jamsen - szkoda że moje dzieci przestały wierzyć w św. Mikołaja. Podesłał bym im tego posta - byscie se pogadali. Ale może inni znają takich co wierzą w Piotrusia Pana, wielką rybę w której można żyć nie bacząc na soki trawienne - niech se pogadaja.
|
Wt cze 22, 2010 10:35 |
|
 |
Wątpiący
|
Cytuj: W dalszym ciągu nie wiem o co chodzi z Dawidem. Czytałaś Biblię  ???
|
Wt cze 22, 2010 10:37 |
|
 |
Tutte
|
Wielokrotnie,dlatego pytam o konkretną sytuację
|
Wt cze 22, 2010 10:40 |
|
|