Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Wiara=kościół? 
Autor Wiadomość
Post Re: Wiara=kościół?
lady_zgaga napisał(a):
Wiara=kościół? Zaczynam w to wątpić. Kościół oczywiście świadomie napisałam mała literą z racji tego, iż chodzi mi o instytucję, a nie wspólnotę wiernych. (...)
Albo ksiądz, który wyzywa, gdy ktoś żyje związany ślubem cywilnym z rozwodnikiem, mimo, iż żyje przykładnie i wychowuje dzieci w wierze katolickiej. I starszenie piekłem, choć uważam, że nie ksiądz pownien nas osądzać a Bóg. Gdzie to miłosierdzie do bliźniego osób, które szczególnie powinny się tym kierować?

Dla mnie Kosciol jest wspolnota ludzi, ktorzy uwierzyli w Jezusa Chrystusa. I tak jak oni sami nie stali sie przez to aniolami, tak i inni z tej wspolnoty maja swoje wady.

Kosciol jest zaczatkiem Krolestwa Bozego na ziemi. Jest wspolnota grzesznikow, ktorym przebaczono i ktorzy przebaczaja innym. Mowi o tym (dosyc specyficznym jezykiem) Konstytucja dogmatyczna o Kosciele Lumen Gentium:

Cytuj:
Chrystus posłany został przez Ojca, "aby głosić ewangelię ubogim... aby uzdrawiać skruszonych w sercu" (Łk 4,18), "aby szukać i zbawiać, co było zginęło" (Łk 19,10), podobnie i Kościół darzy miłością wszystkich dotkniętych słabością ludzką, co więcej, w ubogich i cierpiących odnajduje wizerunek swego ubogiego i cierpiącego Zbawiciela, im stara się ulżyć w niedoli i w nich usiłuje służyć Chrystusowi. A podczas gdy Chrystus, "święty, niewinny, niepokalany" (Hbr 7,26), nie znał grzechu (2 Kor 5,21), lecz przyszedł dla przebłagania jedynie za grzechy ludu (por. Hbr 2,17), Kościół obejmujący w łonie swoim grzeszników, święty i zarazem ciągle potrzebujący oczyszczenia, podejmuje ustawicznie pokutę i odnowienie swoje. KK8

http://www.archidiecezja.lodz.pl/czytel ... r/kk1.html

Ten wstep to po to, zeby ci odpowiedziec ma pytanie. Moim zdaniem, Kosciol jest widzialnym Cialem Chrystusa. Jest powolany do istnienia po to, zeby swiadczyc o chrystusie i prowadzic ludzi do Boga. Jego wspolnota zyje darami Ducha sw. Kazdy chrzescijanin ma okreslone dary, ktorymi moze i powinien wspomagac wspolnote Kosciola i w ten sposob glosic i rozszerzac Krolestwo Boze. czyli ksiadz ma swoje zadania, ale i ty masz swoje zadania. No i obie strony maja tez pewne obowiazki jak np swiadczyc swoim zyciem o Bogu i Jego milosci.
Taka jest teoria. a w praktyce? No coz. Tak jak napisalam. Kazdy ma swoje wady i probuje to Krolestwo Boze glosic, jak potrafi. Czasem zapominajac o wzorze, jakim byl Jezus i dotyczy to obu stron.

Ksiadz nie moze przemilczec problemu, ze jego "owieczki" (parafialne, ktore zyja na tereni parafii, zyja w grzechu. Moim zdaniem starczyloby o tym przypomniec, ze nie jest to w porzadku, ale nie za kazdym razem robic z tego problem. Sytucaja jest jaka jest, wszyscy wiedza, z enie jest dobrze, ale zatruwac kazde odwiedziny? I co to da?
Jezus odwiedzal roznych ludzi i czasem wypominal im wprost bledy (najczesciej przekonanym o bezgrzesznosci faryzeuszom), ale innym po prostu pokazywal, ze mimo ich win i wad, Bog nie przestaje ich kochac. I to ich nawracalo (np Zacheusz). Tyle, ze ksiadz jest jaki jest, a i wy macie swoje powody, ze podjeliscie taka a nie inna decyzje. I jakos obie strony musza ze soba wytrzymac.

Jesli chodzi o dywan itp, to my wrazenie, ze metoda "co laska" w Polsce nieco zaczyna kulec. Ludzim (wielu) wydaje sie, ze ksiadz jest bogaty, wiec powinien robic wszystko za "co laska", badz za "Bog zaplac". A realia ekonomiczne dotarly i do Kosciola. Prad kosztuje, kwiaty, sprzatanie, utrzymanie nie tylko ksiedza, ale i kosciola. No i zamiast przypomniec ludziom, ze jesli beda oszczedzac na ofiarach, to im sie kiedys kosciol zawali, ksiadz wyciaga gotowe stawki.

Ja jestem za uswiadamianiem, ale (na szczescie) nie jestem proboszczem, wiec nie musze sie martwic, ze mi dach przecieka. U mnie cala strona ekonomiczna zajmuje sie (rewelacyjnie) rada parafialna, i ksiadz jest zachwycony, ze to mu przynajmniej spada z glowy. No ale tu sa podatki na Kosciol, a pensje ksiezy i biskupow (jeszcze) placi panstwo, "za kare", ze 200 lat temu byla sekularyzacja. Jezeli to sie zmieni, to tez zaczna sie problemy.

Cz lip 08, 2010 15:02

Księża są różni, wierni też. W mojej parafii na szczęście obecni duszpasterze (jak i wcześniejsi) bardzo dobrze wykonują swoją posługę. Aż szkoda mi się robi niektórych ludzi, którzy trafili na nieodpowiedniego księdza i przez to obrazili się na cały Kościół.

Cz lip 08, 2010 16:37

Hmmm myślę, że nie chodzi o obrazę. W każdym bądź razie Bóg swoje widzi...

So lip 31, 2010 20:26
Zobacz profil WWW

Post Re: Wiara=Kościół?
lady_zgaga napisał(a):
Przepraszam w sprawie pisowni. Jednak uważam, że mimo powtórki (której nie zauważyłam - moja wina) chyba mam prawo do wszczęcia dyskusji na temat, który mnie nurtuje. Liczyłam po prostu na szczere odpowiedzi forumowiczów, bez jadu i złośliwości. A może to jednak mas sens?

......................................................
Nie przepraszaj ja rowniez pisze kosciol katolicki z malej litery poniewaz mam wiele zatrzezen co do jego dzialalnosci jak rowniez pouczania innych samemu jednak dajac zle przyklady ...

Zadawanie pytan i oczekiwanie odpowiedzi zawsze ma sens to stworzone jest forum ....kolega ktory zwrocil ci uwage uchodzi w swoim mniemaniu za pouczajacego i zapewne wszechwiedzacego ...takich na forum jest sporo ...pozdrawiam :)

N sie 01, 2010 8:37

Dziękuje za pozdrowienia i również pozdrawiam serdecznie. Widzisz wydawało mi się, że jest takie coś jak wolność słowa- nie piszę przecież bardzo wulgarnie czy coś w tym stylu. Napisałam Kościół z małej litery bo dla mnie tylko Bóg załusuguję na pisanie z dużej (nie mówie o imionach nazwiskach - to już inna sprawa). Każdy ma swoją rolę - jeśli chce niech poucza, ja to źle odbieram, ale to już jego sprawa. W każdym bądź razie każdy ze swoimi poglądami, przemyśleniami jest traktowany jako gorszy - a nie o to chodzi w forum...

Pn sie 02, 2010 13:00
Zobacz profil WWW

lady_zgaga napisał(a):
Dziękuje za pozdrowienia i również pozdrawiam serdecznie. Widzisz wydawało mi się, że jest takie coś jak wolność słowa- nie piszę przecież bardzo wulgarnie czy coś w tym stylu. Napisałam Kościół z małej litery bo dla mnie tylko Bóg załusuguję na pisanie z dużej (nie mówie o imionach nazwiskach - to już inna sprawa). Każdy ma swoją rolę - jeśli chce niech poucza, ja to źle odbieram, ale to już jego sprawa. W każdym bądź razie każdy ze swoimi poglądami, przemyśleniami jest traktowany jako gorszy - a nie o to chodzi w forum...

........................................................................................

Absolutnie tym sie nie przejmuj tych pseudopouczajacych jest bez liku kazdy z nich niech poszuka belki w swoim oku a nie szuka drzazgi w oku drugiego czlowieka :)

Ja osobiscie trzymam sie swoich pogladow i przemyslen i pod zadna presja od nich nie odejde wiec taki pouczajacy u mnie nie ma zadnych szans.... :)

Pn sie 02, 2010 17:09

Kościół to instytucja bądź 'wspólnota ludzi wierzących'.
Wiara to jednostkowa relacja miedzy człowiekiem a bytem transcendentnym.
Więc wiara nie równa się kościół.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pn sie 02, 2010 17:19

arcana85 napisał(a):

Takie też są moje osobiste odczucia. Czasem za te odczucia płaci się wysoką cenę. Szukam ciągle swojej drogi - chyba nawet już znalazłam. Przejrzałam forum - wiele postów dało mi do myślenia. Wiele postów mnie pogrążyło. Dopiero postawa mojej przyjaciółki, która mądrze dała mi do myślenia. Sensownie wprowadziła myślenie na nowe tory. I pomimo swoich nieugiętych poglądów (też katoliczka, powiedzmy bardziej konserwatywna niż ja) dodała mi czegoś, czego nie znalazłąm nigdzie. Myślę, że nie ma już tutaj czego szukać...

Pn sie 02, 2010 21:43
Zobacz profil WWW

lady_zgaga napisał(a):
arcana85 napisał(a):

Takie też są moje osobiste odczucia. Czasem za te odczucia płaci się wysoką cenę. Szukam ciągle swojej drogi - chyba nawet już znalazłam. Przejrzałam forum - wiele postów dało mi do myślenia. Wiele postów mnie pogrążyło. Dopiero postawa mojej przyjaciółki, która mądrze dała mi do myślenia. Sensownie wprowadziła myślenie na nowe tory. I pomimo swoich nieugiętych poglądów (też katoliczka, powiedzmy bardziej konserwatywna niż ja) dodała mi czegoś, czego nie znalazłąm nigdzie. Myślę, że nie ma już tutaj czego szukać...

........................................................................................................
z tego co tu zaobserwowalem to oprucz demagogi teologicznych prawie nikt nie ma nic do powiedzenia ...... przeciez wiara chrzescijanska oparta jest na Bibli jest tam tyle pieknych przekazow Jezusa Chrystusa dla nas ludzi wierzacych tyle wspanialych przekazow milosci Boga ...a tu w wiekszosci tylko cytuje sie wpisy z ksiazek powolujac sie na swietych powolanych przez ludzi to czyste balwochwalstwo nic wiecej ...... :(

Pn sie 02, 2010 21:54

Dlatego też podjęłam decyzję o usunięciu konta. W najbliższym czasie to zrobie i nie bede tutaj zagladac. Dosyć się już naschizowałam hehehe.

Pn sie 02, 2010 21:58
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2