| Autor |
Wiadomość |
|
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
 Re: Czy to możliwe ?
Jamsen. napisał(a): A. napisał(a): 1-nie od małpy, tylko od wspólnego przodka, który wyglądał jak małpa. 2-nie zmieniła, bo zmienić to można bieliznę. Wyewoluowała. 3-dlatego, że nie. Ogółem, jakbyś skończyła liceum, znałabyś odpowiedzi na te pytania. Bo to podstawowa wiedza. To teraz - korzystając z wiedzy licealnej - powiedz, skąd się wzięła pierwsza komórka. To teraz - korzystając z wiedzy licealnej - powiedz, skąd się wziął pierwszy samochód
| Pt lip 16, 2010 12:42 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A. napisał(a): Ogółem, jakbyś skończyła liceum, znałabyś odpowiedzi na te pytania. Bo to podstawowa wiedza. Prawda jest taka że coraz więcej naukowców ma wątpliwości co do teorii ewolucjii i pewnie jest tylko kwestią czasu kiedy obalą tą bajke. To czego uczą w szkole to schemat. Uczą też że piramidy wybudował faraon za pomocą niewolników w bardzo krótkim czasie jak na tamte czasy, dzisiaj już się mówi że było by to niemożliwe do wykonania. Pismo wyraznie mówi że człowiek nie pochodzi od małpy i tego też uczą w szkole. Kto myśli że pochodzi od małp niech tak myśli dalej. Człowiek od małpy, a małpa od KingKonga  No a Kingkonga to już Bóg stworzył czy to było jeszcze wcześniej. 
|
| Pt lip 16, 2010 12:58 |
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Cytuj: To teraz - korzystając z wiedzy licealnej - powiedz, skąd się wziął pierwszy samochód Czy teraz będę musiał co chwile odpowiadać "ludziom średnio inteligentnym" na różne proste pytania? Proszę- na dzieje samochodu składają się dzieje 2 wynalazków- wozu, który w postaci rydwanu (w/g wiedzy licealnej, w rzeczywistości już w neolicie) pojawił się w starożytnym Egipcie/Sumerze. Drugim z wynalazków jest maszyna parowa- również po raz pierwszy zbudowana w starożytności, konkretnie starożytnej Grecji. Z połączenia tych dwóch wynalazków powstał pierwszy prosty samochód, konkretnie ciężarówka i było to w XVIII wieku (w/g wiedzy licealnej, z wiedzy ponadlicealnej- konkretnie w 1769 roku, była to ciężarówka Cugnota). Samochody napędzane parą były rozwijane dalej, aż do końca XIX wieku (konkretnie 1886) Daimler skonstruował automobil na ropę naftową. Czegoś jeszcze nie wiesz? Postaram się zastąpić Ci liceum. Cytuj: Prawda jest taka że coraz więcej naukowców ma wątpliwości co do teorii ewolucjii i pewnie jest tylko kwestią czasu kiedy obalą tą bajke. No raczej się mylisz. Przez ostatnie 5 lat bardzo blisko moich zainteresowań była ewolucja na poziomie akademickim i tam kompletnie nikt nie mówił o wątpliwościach. Trzeba jednak sobie zdać sprawę, że teoria Darwina jest rozwinięta. Cytuj: złowiek od małpy, a małpa od KingKonga  No a Kingkonga to już Bóg stworzył czy to było jeszcze wcześniej.  No i tym sam najlepiej siebie podsumowałeś.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Pt lip 16, 2010 13:24 |
|
|
|
 |
|
biedronka25
|
Cytuj: Czy teraz będę musiał co chwile odpowiadać "ludziom średnio inteligentnym" na różne proste pytania? a ci wysoco inteligentni to kto?..ty i teoria darwina Cytuj: Dlaczego uważasz że Bóg istnieje?
patrze na swiat, i to mi wystarczy Cytuj: Albo jesteś tak głupia, albo jesteś trollem. dlaczego mnie obrazasz? Cytuj: Ogółem, jakbyś skończyła liceum, znałabyś odpowiedzi na te pytania. Bo to podstawowa wiedza.
ze ZSRR to nasi przyjaciele tez m,nie uczyli..a potem zmienili zdanie 
|
| Pt lip 16, 2010 13:37 |
|
 |
|
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
A. napisał(a): Geonides napisał(a): To teraz - korzystając z wiedzy licealnej - powiedz, skąd się wziął pierwszy samochód Czy teraz będę musiał co chwile odpowiadać "ludziom średnio inteligentnym" na różne proste pytania? Proszę- na dzieje samochodu składają się dzieje 2 wynalazków- wozu, który w postaci rydwanu (w/g wiedzy licealnej, w rzeczywistości już w neolicie) pojawił się w starożytnym Egipcie/Sumerze. Drugim z wynalazków jest maszyna parowa- również po raz pierwszy zbudowana w starożytności, konkretnie starożytnej Grecji. Z połączenia tych dwóch wynalazków powstał pierwszy prosty samochód, konkretnie ciężarówka i było to w XVIII wieku (w/g wiedzy licealnej, z wiedzy ponadlicealnej- konkretnie w 1769 roku, była to ciężarówka Cugnota). Samochody napędzane parą były rozwijane dalej, aż do końca XIX wieku (konkretnie 1886) Daimler skonstruował automobil na ropę naftową. Przede wszystkim prośba - cytując - podawaj kogo cytujesz. W swoim poprzednim poście pomieszałeś trzy cytaty trzech autorów. Z pozostałymi cytowanymi przez Ciebie cytatami nie mam nic wspólnego. W swoim wyjaśnieniu zamień słowko samochód na komórka rydwan na TNA maszyna parowa na rybozym może jeszcze neolit na prekambr. Nie należy pytać skąd się wzięła pierwsza komórka. Należy się zastanowić w jaki sposób wyewoluowały samoreplikujące się mechanizmy chemiczne. W jaki zatem sposób? Była to bardzo długa droga od prostych zwiazków węgla. Podonie w przypadku samochodu. (Tu pominąłeś etap koła notabene - słówko koło zastąp sobie wyrażeniem "proste zwiazki organiczne") Moje pytanie o samochód miało uświadomić, że komórka nie jest początkiem ale KOŃCEM długiego wczesniejszego procesu przemian chemicznych. Ale jak widać dałeś się nabrać:) A. napisał(a): Czegoś jeszcze nie wiesz? Postaram się zastąpić Ci liceum. Może lepiej na początku spróbuj podstawówkę?
| Pt lip 16, 2010 13:53 |
|
|
|
 |
|
A.
|
Cytuj: a ci wysoco inteligentni to kto?..ty i teoria darwina Każdy, kto nie dyskutuje z faktami. Jak np. z tym, że w LO uczą o ewolucji. "średnio inteligentni" to i tak bardzo delikatne określenie w tym kontekście. Cytuj: dlaczego mnie obrazasz? Pytam o fakty. Twoje stwierdzenia ewidentnie wskazują, że jesteś gdzieś na poziomie nauczania początkowego, albo że po prostu starasz się nakręcać bezsensowną dyskusję. Tak więc od tego momentu, postaram się ignorować wszelkie głupoty które piszesz. Nie ma najmniejszego sensu komentować Twoim wypowiedzi, w których sama sobie robisz czarny PR. GeonidesCytuj: Nie należy pytać skąd się wzięła pierwsza komórka. Należy się zastanowić w jaki sposób wyewoluowały samoreplikujące się mechanizmy chemiczne. W jaki zatem sposób? Była to bardzo długa droga od prostych zwiazków węgla. Podonie w przypadku samochodu. (Tu pominąłeś etap koła notabene - słówko koło zastąp sobie wyrażeniem "proste zwiazki organiczne")
Moje pytanie o samochód miało uświadomić, że komórka nie jest początkiem ale KOŃCEM długiego wczesniejszego procesu przemian chemicznych. Ale jak widać dałeś się nabrać:) Hm, chyba się nie zrozumieliśmy, albo ja w tym momencie trochę nie rozumiem. Starasz się mi udowodnić, że komórka jest wynikiem procesu przemian chemicznych? No to się mija z celem bo ja jestem tego całkowicie świadom, wiem o tym i nie polemizuję z tym 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| Pt lip 16, 2010 13:57 |
|
 |
|
Geonides
|
A. napisał(a): Hm, chyba się nie zrozumieliśmy, albo ja w tym momencie trochę nie rozumiem. Starasz się mi udowodnić, że komórka jest wynikiem procesu przemian chemicznych? No to się mija z celem bo ja jestem tego całkowicie świadom, wiem o tym i nie polemizuję z tym  Aaa... to ja z Kolegą/Koleżanką po tej samej stronie 
| Pt lip 16, 2010 14:23 |
|
 |
|
biedronka25
|
Cytuj: Każdy, kto nie dyskutuje z faktami. Jak np. z tym, że w LO uczą o ewolucji. "średnio inteligentni" to i tak bardzo delikatne określenie w tym kontekście. nie obrazaj nam nauczycielstwa polskiego no coz ,ludzie ktorzy twierdza ze pochodza od malpy, twierdza rowniez ze sa inteligntni bardziej niz inni porownojac ich przodka maja racje  wyewoluowali
|
| Pt lip 16, 2010 14:38 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: ,ludzie ktorzy twierdza ze pochodza od malpy, Tak twierdza durnie i nieuki.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| Pt lip 16, 2010 14:45 |
|
 |
|
A.
|
Geonides napisał(a): Aaa... to ja z Kolegą/Koleżanką po tej samej stronie  Si Senor. Z kolegą. Ale może dobrze, że się nie zrozumieliśmy, bo przykład samochodu jest dobry i może komuś ułatwi zrozumienie 
|
| Pt lip 16, 2010 15:15 |
|
 |
|
0bcy_astronom
|
Damian907 napisał(a): Biologia redukuje się do chemii -> chemia do fizyki. A ewolucja biologiczna rozpoczęła się wraz z powstaniem pierwszego organizmu który mógł się reprodukować. Szansa na powstanie takiego organizmu z "pierwotnej zupy" (różne związki chemiczne) jest niewyobrażalnie mała, lecz przy niewyobrażalnym czasie (np. 1 mld lat) i w niewyobrażalnie wielkiej przestrzeni (np. objętość oceanów Ziemskich) może okazać się wręcz pewnikiem. Miliard lat? To zaledwie 10^9 lat Objętość oceanów? Oceany to 10^21 litrów. To bardzo mało biorąc pod uwagę, to, iż szansa powstania życia wynosi 10^-40.000 na moje oko szansa, że w naszych morzach powstanie życie w przeciągu miliarda lat wynosi jakieś jeden do 10^-39.970 To trochę tak jakby wygrywać w totka za każdym razem przez tysiąc lat. Możliwe ale mało prawdopodobne.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
| Pt lip 16, 2010 15:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: a ateizm to taka nowa ideologia nie znana wogole dawniej taka moda...postep cywilizacji, ludzkosci, moralnosci..itd..itd Nieprawda. Ateizm jest stary jak świat. Od samego początku znajdowali się ludzie, którzy przyjmowali postawę sceptyczną wobec opowieści o świecie nadprzyrodzonym. Już Sokratesa oskarżano o to, że jest ateistą.
|
| Pt lip 16, 2010 15:17 |
|
 |
|
0bcy_astronom
|
A to może ja od razu skąd te liczby mam. Jest taka stronka i w niej jest taki dział Cytuj: II. Matematyczny dowód na istnienie Stwórcy:
Wielu uznanych amerykańskich, europejskich oraz innych naukowców, fizyków, astrofizyków i matematyków jak dla przykładu choćby: Dr. Emile Borel – odkrywca prawa rachunku prawdopodobieństwa, czy też Profesor Dr. Hubert P. Yockey- fizyk i teoretyk informacji (działu matematyki na pograniczu statystyki i informatyki), Profesor Dr. Harold Morowitz – amerykański naukowiec, fizyk, biofizyk i biochemik oraz doktor Uniwersytetu Yale lub też Dr. William Dembski – uznany w świecie matematyk i statystyk, a także szereg innych naukowców, wyliczyło ściśle matematycznie oraz opisało, że prawdopodobieństwo powstania we Wszechświecie żywej komórki w sposób przypadkowy jest w żaden sposób i poprzez jakikolwiek tylko wyobrażalny i możliwy czynnik zupełnie niemożliwe!
Prawdopodobieństwo to jest nieporównywalnie wyższe niż liczba wszystkich atomów w całym znanym nam Wszechświecie i wynosi jak: 1 (jeden) do 10 podniesione do potęgi 4 478 296 (tzn. jak jeden do jednego z 4 478 296 zerami po tej jedynce).
Tym samym jak wskazuje nam Profesor Harold Morowitz - fizyk i biochemik z Uniwersytetu Yale, iż z kolei prawdopodobieństwo przypadkowego uformowania się już najprostszej formy całego żyjącego organizmu wynosiłoby jak: 1 do 10 podniesione do potęgi 340 milionów (tzn. za jedynką znajduje się 340 milionów zer), czyli 1 do 1-ynki z 340 malinami zer po tej jedynce.
Aby zrozumieć wprost niewyobrażalny ogrom tej wielkości wypada tu wskazać, iż dla przykładu:
- liczba sekund istnienia Wszechświata (wg teorii Big Bang'u):
15 mld lat = 15*365*24*60*60*1000000000 = ok. 10 d./p.18 - czyli jak: 10 podniesione do potęgi 18
- zaś wyliczona, przybliżona liczba ilości wszystkich atomów w całym znanym nam Wszechświecie wynosi raptem jak: 10 podniesione do potęgi 80.
Według wskazania wspomnianego tu już Dr. Emile Borel (odkrywcy prawa rachunku prawdopodobieństwa) oraz wg. przyjętych norm w fizyce, jeżeli prawdopodobieństwo zajścia jakiegoś przypadku wynosi jak: 1 do 10 po którym następuje zaledwie 50 zer, to uważa się je jako niemożliwe do zajścia bez względu na czas dozwolony na to zajście czy też ilość możliwości, które mogłyby zaistnieć w odniesieniu do tego zajścia by się ono wydarzyło! A tu w odniesieniu do życia, jak widać, mamy liczbę, jak: 1: 10 po którym następuje 340 milionów zer!
Poza tym, jak wskazuje w swoim opracowaniu również dr. Hubert Yockey, fizyk i teoretyk informacji, iż: - gdyby nawet chcieć przyjąć umownie, że przypadkowa mutacja dla określonej cząsteczki białka w jakiś sposób wydarzałaby się nawet, co sekundę, *[co już samo w sobie założenie jest nieprawdopodobnym absurdem i niedorzecznością] – wówczas ta jedna niewielka cząsteczka danego białka powszechnego w przyrodzie ożywionej (i dopiero wymaganej do dalszej budowy całego organizmu), przebyłaby raptem 43% drogi od momentu uznanego za początek Wszechświata, i aż do chwili zakończenia swej budowy.
Jak następnie wywnioskował po tym dr. Yockey, iż:
„Początek życia poprzez przypadek w pierwotnej zupie jest nieprawdopodobny tak samo jak perpetuum mobile." oraz inny taki fragmet. Troche się powtarza, ale jest też trochę nowych rzeczy  Cytuj: VIII. Naukowcy raz jeszcze za Stwórcą:
Jak informują autorzy opracowania filmowego: Eternal Productions 1998 „ W poszukiwaniu prawdy o początkach”, prawdopodobieństwo, iż jedynie proteina, składająca się ze 100 aminokwasów (jaka znajduje się w ludzkim ciele) powstałaby przypadkowo - jest mniejsze niż 1 do 10 podniesione do potęgi 65. To tak jakbyśmy dla wyliczonego porównania znaleźli na ulicy zwycięski kupon totolotka i następnie, co tydzień znajdywali taki sam kupon na ulicy przez kolejnych 1000 lat.
Dla przypomnienia, możliwość schwytania jednego wybranego atomu w całym ogromnym Wszechświecie to w porównaniu zaledwie 1 do 10 podniesione do potęgi 80.
Zaś wskazany tu już Fred Holye wyliczył również wraz ze swoim zespołem wspierającym się doskonałymi programami komputerowymi, że tylko 2000 protein Ameby powstałych przypadkowo to już możliwość rzędu aż: 1 do 10 podniesione do potęgi 40,000.
natomiast, raz jeszcze jak już wspomniałem powyżej:
- prawdopodobieństwo przypadkowego powstania we Wszechświecie już całej żywej komórki wynosi jak: 1 (jeden) do 10 podniesione do potęgi 4 478 296 (tzn. jak jeden do jednego z 4 478 296 zerami po tej jedynce).
- zaś, prawdopodobieństwo powstania już najprostszej formy całego żywego organizmu przez przypadek, to, co wskazał również profesor Harold Morowitz, wynosi jak: 1 do 10 podniesione do potęgi 340 milionów (tzn. za jedynką znajduje się 340 milionów zer), czyli 1 do 1-ynki z 340 malinami zer po tej jedynce.]
W ten sposób nawet matematycznie jest udowodnione, że nie było żadnej możliwości dla jakiejkolwiek przypadkowej ewolucji, ani też żadnej zupy kwantowej, ani na tym świecie, ani na jakimkolwiek innym!
Materiał źródłowy: - informacje zaczerpnięte m.in. z opracowania p.t. „W poszukiwaniu prawy o początkach”, Eternal Productions 1998
* Informacja dodatkowa z poza danego tekstu.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
| Pt lip 16, 2010 15:34 |
|
 |
|
teles
Dołączył(a): Pn maja 10, 2010 15:37 Posty: 30 Lokalizacja: Warszawa
|
0bcy_astronom podaj linka do tego bo ciekawa publikacja Ja tylko dodam, że jak się zastanawiałem ile musiało zajść "przpadków" aby istniała ziemia i życie na niej: 1. Odkryto ok. 400 układów planetarnych, we wszystkich planety krążą po bardzo eliptycznych orbitach tzn że odległość od gwiazdy zmienia się o 100-500% co daje nam silne rozgrzewanie i rozciąganie planety kiedy jest bliżej słońca, schładzanie i ściskanie kiedy jest daleko = życie niemożliwe., w naszym układzie planetarnym wszystkie planety krążą prawie po okręgach co jak się okazuje jest ewenementem w skali kosmicznej. 2. W tzw pasie życia odkryto tylko kilka planet na tysiące odkrytych, pas życia danej gwiazdy wynosi około 1% całego jej układu. Jest bardzo wąski i właśnie w nim nasza ziemia się zmieściła "przypadkiem"  3. Gdyby nie uderzenie naszego księżyca w naszą ziemię około 4 mld lat temu to nasza ziemia by się kręciła znacznie wolniej w okół własnej osi. Powiedzmy że dzień by trwał 2 tygodnie. Uderzenie księżyca w naszą planetę nadało jej szybki obrót jak bączkowi. Wyobraźmy sobie że dzień trwa 2 tygodnie, wszystko by było wysuszone przez słońce, a na 2 połowie ziemi roślinność by zmarła z braku światła. Dodajmy do tego różnice temperatur, w dzień (wymyślam)+70C w nocy -50C, nie wiem czy w tych warunków by życie przetrwało. 4. Brak blisko naszej gwiazdy innej gwiazdy, która by zaburzała równowagę grawitacyjną. Brak dziwnych zjawisk w naszym sąsiedztwie galaktycznym, brak np czarnych dziur, które skutecznie by mogły zaburzać grawitację naszego układu słonecznego. 5. Względny spokój w naszej okolicy galaktycznej. Brak wybuchów supernowych (z nich mamy całe żelazo i metale ciężkie. tylko w tych reakcjach się tworzą), nasze metale ciężkie pochodzą prawdopodobnie z poprzedniczki naszego słońca, która wybuchła jako supernowa. Jakoś przez 4mld lat nie wybuchła żadna supernowa koło nas, bo gdyby tak było to życie by nie przetrwało (bardzo duża porcja energii by dotarła do ziemi) Można by jeszcze wiele wymienić ale nie przygotowałem się na taką wypowiedz i tylko z głowy mi przychodzi. Dzięki CI Boże że nas stworzyłeś!
_________________ http://blog.wiara.pl/teles/
|
| Pt lip 16, 2010 16:46 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Teles, czemu wyciagasz wnioski w oparciu wylacznie o to co jest? Skad wiesz, ze Ziemia o dwutygodniowym dniu, nie moglaby byc zamieszkana przez nieco odmiennych ludzi? Przeciez i dzisiaj istnieja rosliny, zwierzeta dla ktorych dzien/noc nie zawsze jest koniecznoscia.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| Pt lip 16, 2010 19:14 |
|
|
|