Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wolna wola…
deist napisał(a): Gdzie się podziała wolna wola Judasza, który w pismach miał przepowiedziane jeszcze przed swoim narodzeniem, że zdradzi Jezusa aby pismo się dopełniło. Nawet jakby zmienił zdanie, że nie chce nikogo zdradzać, lub cena 30 srebrników by go nie satysfakcjonowała i rzekomy utarg przez to nie doszedł by do skutku pismo musiało się wypełnić i mimo to zdradzić musiał, a wolna wola? Moim zdaniem to przykład częstego mylenia pojęć. Co innego nakazać człowiekowi grzech, czego Bóg nie robi, a co innego wiedzieć wcześniej że zgrzeszy i (nieładne słowo) wykorzystać jego grzech. To nie wyklucza wolnej woli, a jedynie pokazuje że Bóg jest wszechwiedzący. I jest poza czasem: stwarzając Adama i Ewę już wiedział jak to się skończy, już w pewien sposób "był" w Wieczerniku i znał życie Judasza, tak jak i każdego z nas. Z naszej perspektywy to może wyglądać jak predestynacja, ale wcale nią być nie musi, jeśli tylko odrobinę wysilimy wyobraźnię. 
|
Cz sie 05, 2010 7:05 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Cytuj: Gdzie się podziała wolna wola Judasza, który w pismach miał przepowiedziane jeszcze przed swoim narodzeniem, że zdradzi Jezusa aby pismo się dopełniło. Judasz miał Wolną Wolę i nie było w Planie BOŻYM potępienia Judasza. To był jego wolny wybór. Jeszcze przed jego śmiercią Mama BOŻA mówiła mu co ma czynić, by Uratować swoją duszę. A jako, że miał znacznie większe Poznanie - na swym Sądzie Szczegółowym miał zawieszoną wyżej poprzeczkę, czego konsekwencją jest jego potępienie w piekle. W Mistyce naszego Kościoła Katolickiego zawiera się także wiedza, jaki wpływ na Dusze mają otaczające nas Duchy Dobre i złe.
|
So sie 07, 2010 0:04 |
|
 |
Witold
|
frater napisał(a): Judasz miał Wolną Wolę i nie było w Planie BOŻYM potępienia Judasza. To był jego wolny wybór. Jeszcze przed jego śmiercią Mama BOŻA mówiła mu co ma czynić, by Uratować swoją duszę. W bożym planie było 1) ...że Jezus ma zostać ukrzyżowany, w tym celu w bożym planie było, 2) ...że Judasz miał go zdradzić, ale w bożym planie 3) ...nie było żeby Judasz został potępiony, ale 4) ...został, bo zdradził. Perfekcyjnie logiczne. Jeśli to są plany układane przez absolut panujący nad tym światem to wszyscy powinniśmy czuć się zagrożeni, bo ta istota zdaje się coś nie kontaktować z rzeczywistością...
|
So sie 07, 2010 1:04 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Przyjacielu głównym celem PANA JEZUSA w naszych czterech wymiarach ziemskich było Odkupienie, by Byty Sprawiedliwe trafiały do Nieba. Nadto na ziemi Nowy Adam - PAN JEZUS i Nowa Ewa - Mama BOŻA `naprawili` skutki grzechu pierwszych rodziców. Podczas ICH Pielgrzymki na ziemi wszytko miało konkretny sens. np. PAN JEZUS w ogrodzie oliwnym (Ogrójcu) cierpiał w grocie dokładnie tej samej, w której swój grzech opłakiwali w tym miejscu pierwsi Rodzice Adam i Ewa. Cytuj: 4) ...został, bo zdradził. Został strącony do piekła, bo nie żałował za swój grzech, nie prosił PANA JEZUSA o Przebaczenie, tylko się powiesił. Św. Piotr żałował za Swoje grzechy (że trzykroć skłamał i nie uczestniczył jako Świadek w Męce PANA JEZUSA tylko uciekł) i Jego grzechy dla PANA JEZUSA już nie istnieją. Zostały Mu Odpuszczone i jak zapewne wiesz Św. Piotr jest bardzo wielkim Świętym Nieba i Stoi u Bram Raju w Rzeczywistości, a nie w przenośni.
|
So sie 07, 2010 1:22 |
|
 |
jerzyjerzy2
zbanowany na stałe
|
Wolna wola jest tym kamieniem, którego wszechmocny nie może podnieść (ktoś wymyślił pytanie, że skoro jest wszechmocny to czy umie stworzyć kamień, którego nie podniesie - stworzył całe multóm - może ten kamień tylko zniszczyć).
Jak tak czytam wasze wpisy to coraz bardziej wierzę w hipotezę, że NT był przerabiany na lewo i prawo. Po przeczytaniu ksiąg Daniela, Ezechiela, Izajasza i Jeremiasza mam takie wrażenia: - z wątów dlaczego Bóg każe mi cierpieć przeszedłem do pragnienia aby JHWH oglądać (widziałem Jezusa ale JHWH nigdy aczkolwiek już zasmakowałem trochę śmierci z powodu oglądania Jezusa jako Boga więc oglądając JHWH trochę więcej może umrzeć we mnie) - z wątpliwości jak jest z tym miłosierdziem odkryłem, że Bóg ST jest miłosierny (Ezechiel) mimo, że sprawiedliwy bo człowiekowi, który się odwrócił od grzechu zapomina się mu winy a człowiekowi co dobrze czynił i zszedł z tej drogi zapomina tych dobrych uczynków i nie karze za grzechy ojców - czym to się różni od miłosiernego Jezusa ? Czy Daniel się szczególnie starał aby mieć względy u Boga ? Tylko gorąco się modlił i wyznawał przed JHWH swoje grzechy i narodu za które się wstydził. - bożki wprowadzają przewrotność i na odwrót a człowiek w szczycie swojej przewrotności i rozbuchanej religijności (wielobóstwo) potrafi zrobić bożka nawet z Jezusa i postawić go wyżej niż JHWH - z Chrystusa zrobić antychrystusa (konkurenta JHWH) z Ducha Św, który zespala Jezusa z JHWH i nas może zespolić z Jezusem bezwzględną siłę (grzechy przeciwko Duchowi Św)
Człowiek mając wolną wolę potrafi czasami być bardziej pomysłowy niż szatan (Boga oskarżać o stworzenie człowieka). Równie dobrze można oskarżyć rodziców oczyszczanie pępowiny (to boli), mycie dziecku głowy i spłukiwanie (woda leci do oczu i czasami nosa), za przemywanie rany wodą utlenioną (czysty sadyzm), za uczenie chodzić (przecież nogi bolą), itd. Przecież rodzice decydując się na dziecko nie mogą zagwarantować, że dziecko nic złego nie spotka. Można powiedzieć, że Bóg jest wszechmocny to niech uratuje a czy człowiek postępuje wg instrukcji obsługi danej od producenta ? Jeśli nie stosujesz się do instrukcji stworzyciela to nie dziw się, że żyć się nie chce. Sama chęć i wiara nie wystarcza. Trzeba jej użyć.
|
So sie 07, 2010 1:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witold napisał(a): frater napisał(a): Judasz miał Wolną Wolę i nie było w Planie BOŻYM potępienia Judasza. To był jego wolny wybór. Jeszcze przed jego śmiercią Mama BOŻA mówiła mu co ma czynić, by Uratować swoją duszę. W bożym planie było 1) ...że Jezus ma zostać ukrzyżowany, w tym celu w bożym planie było, 2) ...że Judasz miał go zdradzić, ale w bożym planie 3) ...nie było żeby Judasz został potępiony, ale 4) ...został, bo zdradził. Perfekcyjnie logiczne. Jeśli to są plany układane przez absolut panujący nad tym światem to wszyscy powinniśmy czuć się zagrożeni, bo ta istota zdaje się coś nie kontaktować z rzeczywistością... Judasz nie musiał zdradzać. Władze rzymskie i straże świątyni miały dostateczny potencjał, dość szpiegów, aby schwytać Jezusa bez pomocy apostoła. Trudno uwierzyć, aby sąsiedzi zamieszkujący w pobliżu wieczernika w Jerozolimie nie wiedzieli gdzie spozywa paschę Jezusa z gronem apostołow, żaden problem obserwować i donieść kapałanom gdzie znajduje się Jezus w Ogrójcu. Podobnie nie musiał wskazywać Go pocałunkiem, przecież Jezus nie był postacią anonimową, zwazywszy na powitanie jakie zgotowali Mu mieszkańcy Jerozolimy. Wielu innych podjęłoby się wskazania za owe 30 srebrników, żaden problem.
|
So sie 07, 2010 8:23 |
|
 |
Elbrus
|
frater napisał(a): Judasz miał Wolną Wolę i nie było w Planie BOŻYM potępienia Judasza. To był jego wolny wybór. (...) na swym Sądzie Szczegółowym miał zawieszoną wyżej poprzeczkę, czego konsekwencją jest jego potępienie w piekle. frater napisał(a): Cytuj: 4) ...został, bo zdradził. Został strącony do piekła, bo nie żałował za swój grzech, nie prosił PANA JEZUSA o Przebaczenie, tylko się powiesił. Skąd wiedz, że Judasz jest w piekle? Czy masz większą pewność niż papieże, którzy wydają nieomylne orzeczenia w kwestii "miejsca pobytu" zmarłych tylko w przypadku osób "wyniesionych na ołtarze"? http://biblia.wiara.pl/doc/422169.Rehabilitacja-Judaszafrater napisał(a): Jeszcze przed jego śmiercią Mama BOŻA mówiła mu co ma czynić, by Uratować swoją duszę. Wiesz to z własnego objawienia prywatnego czy od znajomego?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So sie 07, 2010 11:14 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Jest ta wiedza w Kościele Katolickim. Nadto Egzorcyści mogą Ci to potwierdzić.
i
|
So sie 07, 2010 11:57 |
|
 |
jerzyjerzy2
zbanowany na stałe
|
@Elbrus ta pewność bierze się z błędnego przekonania, że KRK jako jedyny następca św Piotra co decyduje kogo wpuścić do aniołków on decyduje a nie Bóg kto pójdzie do piekła a kto do nieba + automatyzm sakramentów (w średniowieczu niektórzy się chrzcili na łożu śmierci aby sobie wcześniej bezkarnie pogrzeszyć a później się ochrzcić i myk do nieba ). Więc jeśli KRK potępił Judasza jako tego kto ma iść wg KRK do piekła to znaczy, że na pewno pójdzie do piekła. Niektórzy po prostu mają pychę i mylą prawdopodobieństwo bliskie 100% z wiedzą i objawieniem. Wolna wola umożliwia i dopuszcza wszystkie najdziwniejsze absurdy i nie takie hipotezy jeszcze zobaczymy takie jak w stylu, że Lucyfer to tak naprawdę Prometeusz ludzkości, który chciał uwolnić człowieka z hegemonii JHWH (takie też słyszałem). I ci ludzie są tego pewni. Jacek.K. napisał(a): Cytuj: 1 Tymoteusza 1:3-13 7 ... nie pojmując ani tego, co mówią, ani tego, o czym stanowczo zapewniają. No cóż wtedy mieli takich pewnych prawd objawionych i nowych dogmatów to dlaczego teraz nie mamy mieć nowych "pewników" ? W końcu mamy wolną wolę i wymyślanie różnych rzeczy i trzymanie się tego kurczowo za wszelką cenę nie zależnie czy w ogóle to rozumiemy jest naszym prawem, co nie zamierzam nikomu odmawiać 
|
So sie 07, 2010 19:40 |
|
 |
Witold
|
Klopotliwa napisał(a): Np Hitler, wątpię by On chciał się kiedykolwiek zmienić, zabił własne dzieci Mało zrozumiała jest ta wypowiedź, jakie "własne dzieci" zabił Hitler?
|
Śr sie 18, 2010 17:49 |
|
 |
Niedoskonały
|
Mnie zastanawia kwestia samego Judasza. Oglądałem kiedyś dokument nt. prawdopodobnej ewangelii Judasza, w której napisane było że Jezus opowiedział mu swój plan i poprosił go aby ten pomógł mu wypełnić to co zamierzył. Żeby tego dokonać Judasz musiał "zdradzić" Jezusa. W tym kontekście Judasz miał wolną wolę gdyż mógł wybrać czy pomóc Jezusowi wypełnić ten plan czy jednak nie zgodzić się na to. A co do tego że Judasz nie żałował za swoje grzechy to nie byłbym taki pewien. Już samo to że odebrał sobie życie może nasuwać myśl że nie mógł sobie poradzić z tym co zrobił.
|
Śr sie 18, 2010 18:42 |
|
 |
deist
|
Prawdopodobieństwo na autentyczność i prawdziwość ewangelii Judasza oczywiście istnieje, gdyż z datowania węglowego przypada właśnie na tamten okres, rzecz jasna dla kościoła katolickiego wersja ta jest nie do przyjęcia gdyż Judasz z punktu widzenia KK jest tym złym i niedobrym zdrajcą, natomiast z ewangelii tej można wyczytać, że Judasz jest wybrańcem Jezusa i umiłowanym uczniem, z którym to Jezus po cichu, w tajemnicy przed pozostałymi planuje obraz aktu zbawienia. Jest to kontrowersyjna wersja, aczkolwiek uważam, że całkiem realna i prawdopodobna ponieważ jako jedyna logicznie dowodzi temu, że Judasz miał wolną wolę, tradycyjna, zaakceptowana przez KK jest jak dla mnie niesprawiedliwa i nielogiczna, gdyż jej zwolennicy muszą doszukiwać się coraz to bardziej abstrakcyjnych rozwiązań by odnaleźć w tym wszystkim wolną wolę Judasza, która w tej wersji staje w konflikcie z jego przeznaczeniem. Wóz albo przewóz...
_________________ v v v www.ebiznesman.pl ---> Zacznij zarabiać przez internet, zobacz jakie to proste. Uzyskaj wolność finansową.
|
Cz sie 19, 2010 8:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Deist, a to nie jest przypadkiem tak, że patrząc wstecz zawsze jest trudno odnaleźć czyjąś wolną wolę? Skoro wiemy już jaka decyzja zapadła, możemy zawsze tylko gdybać. Coś sporo ostatnio tu widzę tego gdybania... Co by było, gdyby Maria powiedziała nie, co by było, gdyby Judasz nie zdradził...
Dla mnie ten pomysł konspirowania z Judaszem jest naciągany. Bóg jest przecież poza czasem. Już kilkakrotnie o tym pisałem w różnych wątkach. Skoro w momencie stwarzania Adama i Ewy widział inkwizycję i wybuch w Hiroszimie, dlaczego miałby nie wiedzieć jak potoczy się życie Judasza? Wszechwiedza Boga nie wyklucza naszej wolności, to tak wygląda tylko z naszej perspektywy, bo my jesteśmy niewolnikami czasu.
|
Cz sie 19, 2010 8:41 |
|
 |
deist
|
Nie mówie tutaj o gdybaniu i rzeczach transcendentnych jak wszechwiedza Boga i przewidywanie. Btw. faktem jest, że Adam i Ewa jakich znasz z Biblii nigdy w rzeczywistości nie istnieli (też już o tym pisałem) zatem proszę nie powoływać się o argumenty zaczerpnięte z mitologii bo na takich podstawach daleko nie zajdziemy. Poruszając ten wątek chciałem powiedzieć że wolna wola i przeznaczenie nie mogą zaistnieć w jednym zdaniu jednocześnie nie zaprzeczając sobie nawzajem. Bo skoro o kimś wypisują pisma jeszcze przed jego narodzeniem, można mówić tu o przepowiedniach, proroctwach i innych, zwał jak zwał, czyjeś przeznaczenie zostało odkryte i aby się wypełniło, ten ktoś o kim mowa musi postąpić tak jak zostało przepowiedziane bez względu na swoje widzimisię, w tym momencie nie ma miejsca na wolną wolę i żadne boskie argumenty nie mogą tutaj zadziałać gdyż z logicznego i racjonalnego punktu widzenia są absurdalne i niemożliwe. Stąd cała kontrowersja wokół wolnej woli (a raczej jej braku) Judasza, rzekł bym, że wypełniał swoje przeznaczenie, osobiście nie uznaję czegoś takiego, uważam, że każdy może wpłynąć na swój los, nic nie jest z góry przewidziane i ustalone, a pewne sytuacje są podyktowane czasem niezwykłymi zbiegami okoliczności.
_________________ v v v www.ebiznesman.pl ---> Zacznij zarabiać przez internet, zobacz jakie to proste. Uzyskaj wolność finansową.
|
Cz sie 19, 2010 9:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ależ stworzenie Adama i Ewy to żaden argument z mojej strony, tylko figura retoryczna, w dodatku bez związku z tematem. Równie dobrze mogłem powiedzieć "Bóg już w momencie kiedy stwarzał świat wiedział, że Ty i ja będziemy kiedyś siedzieć przed komputerami i toczyć tę dyskusję." Lepiej pasuje?  Przy czym zauważ, że Jego wiedza tak pojmowana nie determinuje mnie w żaden sposób do napisania tego posta, ani też Ciebie do ewentualnego odpowiedzenia mi. To nasza wolna wola. On tylko, egzystując poza naszym czasem, w każdej dowolnej chwili może "zajrzeć" i zobaczyć co za moment zrobimy. Przynajmniej ja tak to rozumiem.
|
Cz sie 19, 2010 12:24 |
|
|
|