Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 6:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 PO CO chcecie jedni drugim coś udowadniać? 
Autor Wiadomość
A możesz wyjaśnić gdzie ROZSZYFROWANO tajemnicę Boga?
:)

Pn lut 14, 2005 18:57
Doszło już do tego wielu ludzi. Gdzie? W rożnych rejonach świata. I każdy może dojść do rozwiązania tych zagadek, bo to nie są żadne 'tajemnice'. Tylko KK mówi: 'tajemnica wiary...tajemnica wiary' :-D , żeby wiernym sie wydawało że to trudne i niedostepne. W rzeczywistości jest na wyciągnięcie ręki. Ale droga nie wiedzie przez udowadnianie czegoś innym ludziom [albo przez przyjmowanie dowodów od innych ludzi]. Wiedzie za to przez własne doświadczenie tego. Przez jałowe gadki na forach nie poznacie Boga.

Pozdrawiam :)

Wt lut 15, 2005 8:07

Thetrip-poczytaj co jest napisane na stronie glownej,u samej gory pod Forum.Wiara.Pl :o
Moze dzieki takim jalowym dyskusjom,jak twierdzisz,znajdzie sie akurat ktos czytajacy,ktoremu akurat potrzeba tych slow? :-D
Ty wiesz,ze Bog jest,ale sa tacy,ktorzy ciagle poszukuja i potrzebuja swiadectwa mowy :-D

Wt lut 15, 2005 8:58

Doszło już do tego wielu ludzi. Gdzie? W rożnych rejonach świata.

Jak na przykład ?

Cytuj:
Ale droga nie wiedzie przez udowadnianie czegoś innym ludziom [albo przez przyjmowanie dowodów od innych ludzi]. Wiedzie za to przez własne doświadczenie tego. Przez jałowe gadki na forach nie poznacie Boga.

Tyle, że nie chodzi tutaj tylko o Boga, to doskonałe miejsce na skonfrontowanie swoich światopoglądów.

Zdroofko

Wt lut 15, 2005 11:33
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Jak na przykład ?

Jak na przykład w Polsce.

Nie zrozumcie mnie źle, ja nic nie mam przeciwko samej idei forum. Pogadać czasem warto. Ale jak widzialem to w wielu wątkach, jedni drugich chcecie na siłę przekonać do własnych poglądów, wywlekacie baterię argumentów, a i tak nikt nie czuje sie przekonany. Przeciwko temu też nic nie mam - żeby było jasne. Ja tylko zauważam, że to niczemu nie służy, ale jak ktoś chce to niech sie dalej w to bawi.
Jeśli ktoś uważa, że potrzebne mu 'świadectwo slów' - niech się bawi słowami, pisze tysiące postów. Ale tak naprawdę czyjeś świadectwo nigdy nie będzie dla nas dowodem na cokolwiek. Liczy się tylko własne doświadczenie.
To tak, jakby ktoś chciał się upić, czytając słowo 'WINO' :-D No niestety, tak się nie da, trzeba wypić samo wino.
Jeśli ktoś szuka Boga, nie znajdzie go w słowach innych ludzi, nawet jeśli mu sie wydaje, że tam właśnie go znajdzie.
Konfrontować poglądy można także i bez prób przekonywania innych, no nie?

Pozdrawiam

Wt lut 15, 2005 13:45

Jeśli ktoś uważa, że potrzebne mu 'świadectwo slów' - niech się bawi słowami, pisze tysiące postów. Ale tak naprawdę czyjeś świadectwo nigdy nie będzie dla nas dowodem na cokolwiek. Liczy się tylko własne doświadczenie.
To tak, jakby ktoś chciał się upić, czytając słowo 'WINO' No niestety, tak się nie da, trzeba wypić samo wino.
Jeśli ktoś szuka Boga, nie znajdzie go w słowach innych ludzi, nawet jeśli mu sie wydaje, że tam właśnie go znajdzie.
Konfrontować poglądy można także i bez prób przekonywania innych, no nie?

Porozmawiaj ze mną przyjacielu, a zastanowimy się co naprawdę wypiłeś ... ;] i czy przypadkiem nie była to twoja własna ślina ...

Wt lut 15, 2005 19:16

Śr lut 16, 2005 11:18

Porozmawiać można, bo płynie z tego radość, radość z dyskusji. Co do przekonywania, człowiek chyba już tak ma, że czuje potrzebę nawracania innych na własny światopogląd. A że najczęściej wszyscy zostają przy swoim zdaniu? Cóż, nie byłoby dobrze, gdyby człowiek zmieniał zdanie po jednej dyskusji i to w internecie.

Śr lut 16, 2005 19:43

Post Nikt nikomu siłą niczego nie może narzucić...
My jako chrześcijanie i katolicy nie możemy się uciekać do metod stosowanych podczas wypraw krzyżowych. Jeżeli ktoś, kto uważa się za chrześcijanina wyklucza osobę niewierzącą lub wyznającą inną wiarę z kręgu swoich przyjaciół, lub uważa taką osobę za wroga tak naprawdę mija się i to bardzo z wartościami, jakie głosi Ewangelia. Nie rozumiem ludzi, którzy codziennie odwiedzają kościoły, w Wielkim Poście modlą się na Nabożeństwach Pasyjnych, a własnych sąsiadów, np. o innym kolorze skóry lub wierzących w "innego" Boga traktują, jak kogoś gorszego. Boli mnie to bardzo bo spotykam się z tym na codzień w moim własnym bloku. Tym bardziej jest to zdumiewające jest to, że wiekszość osób zdradzających takie zachowania to ludzie starsi i stateczni. Ciekawy jestem co wpływa na takie myślenie (albo jego brak??) tych ludzi.... Ale to już temat na jutrzejszy post...pozdrawiam!!!

N lut 20, 2005 22:42
Wychowani na posiadaniu wroga, dalej wroga szukają.
Odnajdują się więc w grupach, które ustawiają się w opozycji do innych.
Trochę może reakcja na czasy, gdy za wiarę można się było spotkać z represjami.
Jest to problem. Owe grupy wewnątrz polskiego katolicyzmu skutecznie do niego zniechęcają i powodują, że mówiąc, że się jest katolikiem, bywa się klasyfikowanym z tymi grupami jako jedno.

N lut 20, 2005 22:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2