Autor |
Wiadomość |
AntoniuszElfHumback
|
 Re: Czy Bóg może zamienić się w kota
Swoją drogą tak sobie teraz jeszcze myszle ,czyżby Bóg mógł sie przeistoczyć w Horpyne i być zarazem dobrym czarodziejem czyli takie jakby scalenie nie wiem ,może jestem imbecylem albo durniem ale w ten sposób właśnie myśle. 
|
Śr wrz 08, 2010 11:39 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
AntoniuszElfHumback napisał(a): czyżby Bóg mógł sie przeistoczyć w Horpyne Przecież Horpynę zabił Rzędzian.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr wrz 08, 2010 11:48 |
|
 |
AntoniuszElfHumback
|
ok ale Bóg jest poza czasem czyli może zrobić dajmy na to pętle czasową i wskrzesić Horpyne w sobie i wtedy Horpyna stanie się łagodną wróżką i Elfy będą z nią tańczyły w rytmie ukraińskiej ludowej muzyki oraz folku bałkańskiego a wracając do tematu uważam ,że Bóg mógłby się przeistoczyć w kota i wtedy kot przestałby być fałszywy i stałby się przyjacielski jak pies
|
Śr wrz 08, 2010 11:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Horpyna to postać literacka. Co innego elfy. 
|
Śr wrz 08, 2010 12:26 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Jako wszechmocny mógłby zapewne nawet w myszkę miki ale to kwestia skali. Istota tak wszechpotężna działa prawdopodobnie w innej skali wartości i problemy na miarę ludzkiego mózgu są dla niej warte tyle co dla nas przemyślenia jednej pałeczki kwasu mlekowego w naszych jelitach.
|
Śr wrz 08, 2010 21:50 |
|
|
|
 |
Rozmyślacz
|
skąd ta pewność że w Jezusie był Bóg ? Bo tak napisali ludzie  ? to śmieszne w tamtych czasach wielu takich było co mieli być synami boga taka moda była a że się jednemu udało...cóż
|
Śr wrz 08, 2010 22:51 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Był podobno też Szymon Mag ale historię piszą zwycięzcy.
|
Śr wrz 08, 2010 23:03 |
|
 |
Elbrus
|
Rozmyślacz napisał(a): skąd ta pewność że w Jezusie był Bóg ? Trynitarze wierzą że Jezus był "całym" Bogiem. To o czym mówisz jest bliskie herezji adopcjanizmu (nie jestem pewien, a w wikipedii szukać tego mi się nie chce).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr wrz 08, 2010 23:13 |
|
 |
andariel14
|
a czy nie jest tak że Bóg może wszystko? odpowiedź pytaniem na pytaniem ale wydaje mi się że wystarczy
_________________ Mistakes are as serious as the results they cause.
|
So gru 18, 2010 16:27 |
|
 |
arcana85
|
Nie może Z tego prostego powodu że stwórca nie może być jednocześnie stworzeniem, to dwa rozłączne zbiory.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
So gru 18, 2010 20:10 |
|
 |
Elbrus
|
arcana85 napisał(a): Nie może Z tego prostego powodu że stwórca nie może być jednocześnie stworzeniem, to dwa rozłączne zbiory. Nie może, jeśli uznamy Boga za niezmiennego w swej naturze/substancji. Rozmyślacz napisał(a): skąd ta pewność że w Jezusie był Bóg? Elbrus napisał(a): To o czym mówisz jest bliskie herezji adopcjanizmu Mój błąd - chodziło o 'separacjonizm'.
|
So gru 18, 2010 20:13 |
|
 |
andariel14
|
Elbrus napisał(a): jeśli uznamy Boga za niezmiennego. To czy te zbiory SĄ rozłączne zależy od założenia. Tu da się jakieś wprowadzić? wydaje mi się że nie bo jest jeszcze jedna cecha - Bóg jest bliżej nieokreślony.
|
So gru 18, 2010 20:18 |
|
 |
arcana85
|
andariel14 napisał(a): Elbrus napisał(a): jeśli uznamy Boga za niezmiennego. To czy te zbiory SĄ rozłączne zależy od założenia. Tu da się jakieś wprowadzić? wydaje mi się że nie bo jest jeszcze jedna cecha - Bóg jest bliżej nieokreślony. Od jakiego założenia?? To wynika z logiki i ontologii, nie wspominając o PŚ.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Wt gru 21, 2010 11:48 |
|
 |
andariel14
|
arcana85 napisałam ogólnie - stąd założenia mogą być różne. Napisz dokładniej co miałeś na myśli 
|
Wt gru 28, 2010 23:10 |
|
|