Jasnowiedzenie a wróżenie
Autor |
Wiadomość |
Ewelinka
|
 Re: Jasnowiedzenie a wróżenie
Marek MRB napisał(a): Zaraz przypomina mi się "występ" uzdrowicieli koreańskich od "bezkrwawych operacji" (niby wkładali rękę pomiędzy atomami skóry  ). W studiu telewizyjnym było kupa luda - intelektualiści, naukowcy itd - niektórzy nawet na poważnie roztrząsali działania "uzdrawiaczy". W kąciku cicho sobie siedział facet (jak się później dowiedziałem - najlepszy polski iluzjonista, nie pamiętam niestety nazwiska). W końcu ktoś go zapytał co o tym mysli, a gość wypalił "Bez fałszywej skromności - ja bym zrobił tę sztuczkę lepiej - możemy się tu spotkać za tydzień". Uśmiałem się jak norka  Poczytałam w necie na temat "bezkrwawych operacji" - wprowadzasz wszyskich w błąd1.To nie są uzdrowiciele koreańscy lecz filipińścy. 2.Nikt z nich nie wkłada ręki pomiędzy atomami skóry, naiwność. 3.Jeśli byli w studio intelektualiści, naukowcy to trzeba było podać ich opinię. 4.Iluzjonista nawet najlepszy to żaden autorytet w tym zagadnieniu. 5.W wielu przypadkach ciężkich chorób okazały się one skuteczne. Jednak nie jest to wystarczający dowód, aby uznać je za wiarygodną metodę leczenia. 6.Operacje filipińskie opierają się na sile sugestii i efekcie placebo.
|
Śr paź 13, 2010 7:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Jak już napisał WIST: wróżka wróżce nierówna - jasnowidz też. Osoby, które posiadają autentyczny dar widzenia przyszłosci nie epatują nikogo swoją wiedzą, np. o. Pio, o. Klimuszko. A jeśli kreslą przyszłość jak ks. B. Markiewicz, to jest to zarys w dłuższej perspektywie, np o wyborze Polaka papieża, ale bez podawania konkretnych dat. Wróżbici, jasnowidzi dla kasy "potrafią powiedzieć" co ktoś zrobi za godzinę 
|
Śr paź 13, 2010 8:15 |
|
 |
abihsot
|
Ale żeście trochę zaśmiecili, siperać się będziecie później ale teraz czy: 1 jeżeli czytam przepowiednie bo jestem ciekaw co czeka świat to jest to złe? 2 Czy jasnowidzenie jest grzechem jeżeli ktos ma taki dar? 3 jaka jest różnica jeżeli czytam przepowiednie jasnowidzów np Jackowski czy Nostradamus a chodzę do wróżki? Elberus i inni, ja wiedziałem że Komorowski będzie prezydentem , że od 20 lipca 2010r będą w Polsce nawałnice i burze przez długi czas oraz że będzie powódź nie pamiętam jak się nazywa ta miejscowość koło Wrocławia taka mała
|
Śr paź 13, 2010 16:19 |
|
|
|
 |
zephyr7
|
Cytuj: 1 jeżeli czytam przepowiednie bo jestem ciekaw co czeka świat to jest to złe? Nie, co najwyżej ciekawe. Jeśli natomiast przestajesz ufać Opatrzności Bożej, wtedy tak. Cytuj: 2 Czy jasnowidzenie jest grzechem jeżeli ktos ma taki dar? Eee, chyba nie. W Biblii natykamy się na proroków, osoby tłumaczące sny, itp. Cytuj: 3 jaka jest różnica jeżeli czytam przepowiednie jasnowidzów np Jackowski czy Nostradamus a chodzę do wróżki? Samo chodzenie do wróżki jest niejako zwątpieniem w Boga, jakbyś Mu powiedziała "nie ufam Ci", zapytam się wróżki. Chrześcijanin ma głęboką wiarę, że cokolwiek się stanie, Bóg jest przy nim i mu pomoże, jeśli będzie trzeba. Cytuj: Elberus i inni, ja wiedziałem że Komorowski będzie prezydentem Och, doprawdy, ciężko było zgadnąć... Cytuj: że od 20 lipca 2010r będą w Polsce nawałnice i burze Zdarza się w naszym klimacie, co roku.... Cytuj: że będzie powódź nie pamiętam jak się nazywa ta miejscowość koło Wrocławia taka mała Bogatynia???
|
Śr paź 13, 2010 22:31 |
|
 |
WIST
|
Marek MRB napisał(a): No ładnie, a gdzie jest "lepiej umrzeć niż zgrzeszyć" ?! Nie mówiąc już o tym że teza jakoby grzech taki ze swej istoty był lekki jest co najmniej dyskusyjna. Owszem, rozpacz rodzin może powodować iż taki będzie - ale co do materii korzystanie z wróżek i jasnowidzów jest grzechem przeciw I przykazaniu (a więc jego materia jest ciężka i w dodatku rodzi spore niebezpieczeństwo nękań demonicznych). Pisalem o nieświadomości że to co sie robi jest zle. Sam kiedyś energetyzowałem wodę oglądając Polsat i sławny wtedy program bioenergoterapeuty, ktory chyba mial na nazwisko Nowak. Ale bylem mały i nie miałem pojęcia co robię. Dziś w ogóle bym go nie oglądał, nie tylko ze względu na grzech, ale po prostu na to że to dla mnie strata czasu. O takiej sytuacji pisałem. I nie mówi że nie należy się przejmować grzechem, po prostu dla mnie jest to strasznie oklepane, a ludzie bardziej się zajmują "grzech" - "nie grzech", niż tym czy coś jest w ogóle mądre. Podobnie jest z przesądami, wierzenie w nie jest nie tylko grzechem, jest po prostu głupie. I o ile kwestia grzeszności jest rónie pojmowana, to każdy mądry człowieka, wierzący, czy ateista po prostu nie boi się drabiny czy czarnego kota, bo nie ma czego.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz paź 14, 2010 1:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Podobnie jest z przesądami, wierzenie w nie jest nie tylko grzechem, jest po prostu głupie. I o ile kwestia grzeszności jest rónie pojmowana, to każdy mądry człowieka, wierzący, czy ateista po prostu nie boi się drabiny czy czarnego kota, bo nie ma czego. O ile drabina nie ma spruchniałych szczebelków, a kot nie jest chory na wściekliznę 
|
Cz paź 14, 2010 8:02 |
|
 |
WIST
|
To oznaka mądrości, jeśli tak patrzymy na sprawę 
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz paź 14, 2010 12:40 |
|
 |
abihsot
|
Dobra chyba wystarczy gadacie o kotkach i drabinach, TEMAT ZAMKNIĘTY
|
Cz paź 14, 2010 14:28 |
|
 |
zephyr7
|
Padło ciekawe pytanie, bo niby jak odróżnić proroka od jasnowidza?
|
Cz paź 14, 2010 22:30 |
|
 |
Bzyk
|
Nie odróżnisz. Jeden i drugi zachowują się dziwnie. Któryś z proroków biblijnych przeleżał ponoć kilkadziesiąt dni w bezruchu, żeby dostać objawienie (prawdopodobnie Ezechiel... ale nie jestem pewien)
|
Pt paź 15, 2010 0:12 |
|
 |
kaska_16
|
Wielu świętych także znało przyszłość i to, jak się domyślam złe nie było... Ale jaka jest różnica między ich jasnowidzeniem, a wróżeniem? Nad tym się właśnie zastanawiam...
|
Cz gru 30, 2010 16:02 |
|
 |
zinta
|
tez się zastanawiam. Nieraz słyszałam,ze wg katolików jasnowdzenie to bujda,itd. Sama jestem bardzo sceptyczna wobec takich praktyk. Ale z drugiej strony duzo sie mowi o daru jasnowidzenia u swietych,czyli Koscioł zaklada,ze taki dar istnieje. Dlaczego więc mamy odrzucić jasnowidzenie u osob swieckich? Tylko dlatego,ze nie są konsekrowani? to przywilej uznanych za świetych?
|
So sty 01, 2011 15:15 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Osoby Świeckie też są Powołane do życia w Niebie, a co za tym idzie Świętości.
I Mistyka dla wielu Wierzących w BOGA jest normą dnia codziennego. Bardzo dużo Cudów BOZYCH spotyka się wśród różnych Wspólnot Charyzmatycznych w Kościele.
Natomiast czym innym są praktyki okultystyczne i tą drogą porozumiewanie się z światem duchowym. Są to praktyki naganne naruszające Pierwsze Przykazanie Dekalogu i prowadzące do zniewolenia, a także opętania demonicznego.
|
N sty 02, 2011 2:47 |
|
 |
TQu
|
frater napisał(a): Natomiast czym innym są praktyki okultystyczne i tą drogą porozumiewanie się z światem duchowym. Są to praktyki naganne naruszające Pierwsze Przykazanie Dekalogu i prowadzące do zniewolenia, a także opętania demonicznego W/g twojej definicji np. msza św. jest praktyką okulistyczną, bo tam ma miejse porozumiewania się z duchem świętym, z osobami nie żyjącymi...Marja, JPII itd. Nie wspominając o kadzeniu, święceniu....To wynika wprost z twego toku myślenia. Dalej Np: pielgrzymka do Ziemi Świętej powoduje psychozę! Niekiedy prowadzi ludzi do szaleństwa. Bywa, że prowadzić to może do zaburzeń psychicznych znanych pod nazwą syndromu jerolozimskiego, dręczą ich wizje prorocze, utożsamiają się ze świętymi prowazi to do zniewolenia, a może nawet opętania
|
N sty 02, 2011 7:07 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Grzech przeciw Pierwszemu Przykazaniu Dekalogu skutkuje następującymi objawami zniewolenia lub (wyższe punkty) opętania demonicznego; Skutki/objawy 1) rozproszenie w modlitwie; 2) niechęć do Modlitwy; 3) niemożność Modlenia się; 4) zmiana temperamentu; 5) powolne oddalenie się od Kościoła i niechęć do Kościoła i osób konsekrowanych; 6) zatarcie granicy pomiędzy dobrem a złem; 7) stany depresyjno lękowe; 8 ) zanik wiary, beznadziejność; 9) dręczenie przez złe duchy; 10) opętanie – złe duchy wchodzą w posiadanie ciała, możliwość zabójstw i samobójstwa opętanego. Tu masz zawarte różne dziedziny okultystyczne, które skutkują tymi objawami http://katolik.d500.pl/media/kunena/att ... -12-27.pdf
|
N sty 02, 2011 22:34 |
|
|
|