Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 8:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Skąd się wzięła religia. 
Autor Wiadomość

Post Re: Skąd się wzięła religia.
Panowie skończcie to przekrzykiwanie się. Proponuje operować argumentami, bo o to tu chodzi.

Wt lis 09, 2010 15:50
Dural napisał(a):
[
Marek MRB, ja Ci dam cos do przemyslenia. O Jezusie jest rzeczywiscie malo napisane. Z tego "malo" powstal olbrzymi przekaz, uwzgledniajacy rozne rodzaje mszy, mase swiat, swietych ludzi itp. zjawisk.
Primo : wcale nie mało. Mamy o nim więcej źródeł niż o innych historycznych postaciach z tego samego okresu. Secundo: mało z tego co wymieniłeś musi miec cokolwiek wspólnego z tym przekazem.
Cytuj:
Osobiscie widze duze przerysowanie, jednak nigdy nie napisze "Marek MRB jest glupi bo to i to". Moze nie szanuje czolobitnie przekonan innych, ale osobe jak najbardziej.
Niestety, to nieprawda. To co napisałeś parę postów wyżej świadczy o czymś całkowicie innym.
Cytuj:
Oczywiscie dziwi mnie wiara w wniebowstapienie ZYWCEM Matki Boskiej, moge o tym dyskutowac, ale nie bede rozkazem zmuszal innych do zmiany zdania.
Owszem, "możesz dyskutować" - dyskusja w Twoim wykonaniu polega na mało subtelnej kpinie. I to w rozmowie o poglądach których nawet nie pofatygowałeś się poznać - KTO uczy o wniebowstąpieniu ŻYWCEM Matki Boskiej ?
Cytuj:
Ty natomiast czujesz sie jak pan na wlasnym folwarku. Wypowiedz ateisty musi byc wypowiedzia idioty.
Nie. Są ateiści którzy zasługują na dyskusję. I sa rzeczywiście idioci.
A są i tacy, którzy idiotami nie będąc, swiadomie wprowadzają idiotyczne argumenty - bo te są nośne.
Cytuj:
Ten ktory nie podziela zdania patriarchy MarkaMRB, jest trollem z V Kolumny. Zapamietaj, to forum jest miejscem dyskusji ludzi roznych przekonan. Nawet ja, znieksztalcony debilizmem, mam tu prawo zabrac glos.
Nie zalewaj mi tu Dural o "dyskusji ludzi różnych przekonań" - kto nie zna Twoich postow może by się dał nabrać. Chamski rechot - to Twoja "dyskusja" (a teraz stroisz się w szaty humanisty).
Nadto Ty wyjechałeś tu z oskarzeniem nas o "nauczanie".
Cytuj:
Nikt nie zaprzeczy Twojej duzej wiedzy biblijnej. Szkoda tylko, ze zapominasz czasami co napisano o pysze, uleglosci i milosci do innych.
No proszę i któż to mówi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Cytuj:
Na zakonczenie; skoro Twoj obraz Boga jest tym wlasciwym, jak to sie dzieje, ze szeregi katolikow topnieja. Glupota ludzka sie rozwija czy moze "blad w twierdzeniach Marka MRB"?
Jedz g..... Miliony much nie mogą się mylić.

Przed chwilą pisałeś chamskie rzeczy, a teraz pozujesz na dialogistę-intelektualistę/
Myślisz że ktoś da się zmylić ?

Wt lis 09, 2010 15:59
WIST napisał(a):
Panowie skończcie to przekrzykiwanie się. Proponuje operować argumentami, bo o to tu chodzi.
Niestety WIST, nie o to tu chodzi.
W tym sęk.
Łatwowierne kultywowanie "wymiany mysli i poglądów" stało się na tym forum (nie tylko na tym, niestety...) pożywką dla zwykłej, chamskiej, rechoczącej i kłamliwej propagandy.
Propagandę się wycina, a nie z nią dyskutuje.
I tego się oczekuję po moderacji.

Wt lis 09, 2010 16:20

Marek MRB napisał(a):
Dural napisał(a):
[
Marek MRB, ja Ci dam cos do przemyslenia. O Jezusie jest rzeczywiscie malo napisane.
Z tego "malo" powstal olbrzymi przekaz, uwzgledniajacy rozne rodzaje mszy, mase swiat, swietych ludzi itp. zjawisk.
Primo : wcale nie mało. Mamy o nim więcej źródeł niż o innych historycznych postaciach z tego samego okresu.
Więcej źródeł, czyli więcej kopii tego samego źródła?
Marek MRB napisał(a):
Cytuj:
Na zakonczenie; skoro Twoj obraz Boga jest tym wlasciwym, jak to sie dzieje, ze szeregi katolikow topnieja.
Glupota ludzka sie rozwija czy moze "blad w twierdzeniach Marka MRB"?
Jedz g..... Miliony much nie mogą się mylić.
Na świecie katolicyzm wyznaje ponad 1 mld ludzi.
Poganie: zostańcie katolikami, miliard ludzi nie może się mylić.
Marek MRB napisał(a):
Popieram.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lis 09, 2010 16:27
Elbrus napisał(a):
]Więcej źródeł, czyli więcej kopii tego samego źródła?
I źródeł (w tym nieprzyjaznych), i kopii.
Mało co jest tak dobrze udokumentowane z tamtych czasów jak życie Chrystusa.

Wt lis 09, 2010 17:07

Marek MRB napisał(a):
Łatwowierne kultywowanie "wymiany mysli i poglądów" stało się na tym forum (nie tylko na tym, niestety...) pożywką dla zwykłej, chamskiej, rechoczącej i kłamliwej propagandy.

Ach gdzie te stare dobre czasy kiedy ateusze siedzieli cicho i się nie wcinali porządnym ludziom do kulturalnej rozmowy.
A poważnie mówiąc to dopuszczasz możliwość występowania na tym forum katolickiej kłamliwej propagandy i też jesteś za jej wycinaniem?

Above us only sky”

Wt lis 09, 2010 17:33
zbanowany na stałe

Cytuj:
Niestety WIST, nie o to tu chodzi.

Do Ciebie nawet delikatna uwaga moderatora nie dociera. Mniejsza o to.
Cytuj:
Primo : wcale nie mało. Mamy o nim więcej źródeł niż o innych historycznych postaciach z tego samego okresu

Podaj kilka. Najlepiej lata 0-50, bedzie wiarygodniej. Zreszta ulatwie. Napisz czy Jezus byl wyzszy od Aleksandra Wielkiego.

Wt lis 09, 2010 19:33

Chrześcijaństwo nie jest religią.

Wt lis 09, 2010 19:46
Zobacz profil WWW
Klebestift napisał(a):
Marek MRB napisał(a):

Ach gdzie te stare dobre czasy kiedy ateusze siedzieli cicho i się nie wcinali porządnym ludziom do kulturalnej rozmowy.
To Prawda.
Z tym że nie "ateusze" tylko chamska gromada aktywistów antyreligijnych.
Ateusze jako tacy bywają porządni.
Cytuj:
A poważnie mówiąc to dopuszczasz możliwość występowania na tym forum katolickiej kłamliwej propagandy i też jesteś za jej wycinaniem?
A dopuszczasz możliwośc występowania wieloryba i 7 krasnoludków ?
Piszę o tym co jest, a nie o tym co mogłoby być.

@Dural - niestety, wyraziłeś się jasno że nie chcesz być pouczany. Więc wygoogluj sobie sam i to ZANIM zabierzesz głos na temat o którym nie masz pojęcia.

@Ahawa : owszem, jest. Nie ulegajmy modom protestanckim, wyklinającym słowo "religia"

Wt lis 09, 2010 20:04
zbanowany na stałe

Cytuj:
@Dural - niestety, wyraziłeś się jasno że nie chcesz być pouczany. Więc wygoogluj sobie sam i to ZANIM zabierzesz głos na temat o którym nie masz pojęcia.

Wiesz co? Tobie sie najwyrazniej wydaje, ze tym naburmuszonym tonem zbijesz mnie z pantalyku. Mylisz sie. Prosze pokaz gdzie napisalem, do tego jasno, ze nie chce byc pouczany, w przeciwnym razie uznam Cie za klamce i cala Twoja wieloletnia praca nad czubkiem szpilki i ilosci diablow stanie sie ciut mniej wiarygodna.
I nie proponuj mi Google kiedy serwer zajales szukajac czegos o wzroscie Aleksandra (zreszta ja odpowiedz znam). :D
W ostatecznosci mozesz przestac szukac. Ja uwazam, ze w sprawie Jezusa najwazniejszy dla wierzacych jest przekaz Jego mysli. Tylko pokrzywdzeni przez zycie staraja sie usilnie dowiesc jeszcze czegos innego.

Wt lis 09, 2010 21:18
Możesz sobie pisać takie rzeczy jak powyżej - więcej, więcej :)
Nie sprowokujesz mnie.

Wt lis 09, 2010 21:41
zbanowany na stałe

Marek MRB napisał(a):
ZbanowanyUSER napisał(a):
Obejrzałem do 2 części (włączenie) i jak na razie wszelkie fakty co do których jestem świadom się zgadzały (40-latenia luka między 33 a 72 kiedy o Jezusie nikt nie wspomina) Paweł nie zna ewangelii.
Jaaasne.
Tobie widzę już ta substancja z filmu weszła do głowy :)

Nie weszła jeszcze nie obejrzałem całego filmu zaraz to zrobię i wtedy jak coś będzie ewidentną manipulacją to adekwatnie ocenię.

Napisałeś

Cytuj:
sześcioczęściowego filmu naładowanego manipulacją tak gęsto, ze aż z ekranu wyłazi

z zaraz po tym...

Cytuj:
Można odpowiedzieć na forum na konkrety, ale nie na taki propagandowy kombajn.

... więc proszę o konkrety, choćby z jednej dowolnej części co jest manipulacją? Nie musisz nawet wyjaśniać dlaczego tylko wypunktuj.

Wt lis 09, 2010 21:45
Nie.
Z propagandą się nie dyskutuje.
Kilkukrotnie dałem się na to już nabrać - robiłem dokładne analizy.
I co ?
Zaprezentowano następny filmik z następnymi bzdurami.

Od kilkuset lat wiadomo jak działa tzw. "czarny PR". Wyjaśnianie tylko pogarsza sprawę bo więcej osób zapoznaje się z samymi "czarnymi" tezami. I nawet jak zostaną wyjaśnione, zostają w umyśle jak osad.

Jak z tortem. Spróbuj przy stole powiedzieć - przez chwilę udając powagę - że został zrobiony z psiego łoju. Jak się za chwilę roześmiejezz to wszyscy Twoi goście będą wiedzieć że to bzdura, ze to pyszny tort który Twoja żona zrobiła na bazie świeżych produktów - ale po tym "żarcie" nigdy już tak nie będzie Twoim gościom smakował jak przedtem.

Wt lis 09, 2010 21:56
zbanowany na stałe

Marek MRB napisał(a):
DA DERPTY DERPTY DERP
HERPUJĘ SWÓJ DERP
HERPA HERPA DERP

A ja filmik obejrzałem i nie traktowałbym go jako dokument stwierdzający same zweryfikowane prawdy ale osobistą opowieść jednego ateisty dlaczego stracił wiarę i jak wspomina samą wiarę. Przy okazji jest trochę o absurdach wiary ale to już prędzej w kategorii przez jaki prymat teraz reżyser widzi wiarę.

Nawet podobne miał przejścia do mnie ten kolo, chociaż ze mnie nie był taki fundamentalista jak z niego.

Śr lis 10, 2010 1:05

Marek MRB napisał(a):
I źródeł (w tym nieprzyjaznych), i kopii.
Mało co jest tak dobrze udokumentowane z tamtych czasów jak życie Chrystusa.

Nie wiem co chcesz w ten sposób udowodnić bo o Chrystusie pisali chrześcijanie, którzy z resztą nigdy go osobiście nie spotkali a czasem urodzili się kilka pokoleń po jego śmierci, więc literatura chrześcijańska mówi nam głównie o samych wyznawcach Jezusa. Natomiast z tych bliższych jego życiu mamy podważane i raczej skąpe świadectwo Flawiusza (Testimonium Flavianum) i same Ewangelie pisane nawet ok 100 lat po jego śmierci, katolickie strony podają też inne wzmianki ale zasadniczo są albo właśnie bardzo późne(więc niepewne) albo poświadczają raczej istnienie chrześcijan niż mówiące nam coś o samej osobie Chrystusa.

Śr lis 10, 2010 1:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona